Vidi rezultate ankete: Devetogodišnje školovanje?

Glasači
50. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • ZA

20 40.00%
  • PROTIV

30 60.00%
Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 145 od 145

Tema: Devetogodišnje školovanje-za ili protiv?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Shvaćam sad. Je li ispravno zaključiti da je zakašnjeli razvoj govora ipak puno rjeđi od govornih mana? I da po tome - većina benefitira od što ranijeg izlaganja?
    Teško mi je reći.... Odgajateljica mog starijeg sina kaže da su djeca sve manje fluentna u govoru (jer previše vremena provode pred televizorom i računalom - vježbaju samo input, a output = nula bodova) pa je česta hiperaktivnost i zakašnjeli razvoj govora s kojekakvim smetnjama razumijevanja + otežanim izražavanjem.

SIgurno ima više klinaca s "običnim" govornim smetnjama. Izlaganje jeziku je svakako ok, ali ozbiljno učenje je nešto sasvim drugo...

Da se vratim na temu - teško je učiniti nešto što odgovara svima. Ima i obrnutih slučajeva - u našoj školi su se roditelji iznenadili kad je prof.engleskog za prvi razred tražila zamjenu udžbenika u prvom razredu. Obrazloženje: rekla je da su djeca toliko napredna da im udžbenik izdavača x ne odgovara, pa su zamijenili knjige za druge, od izdavača y koji je složeniji. Riječ je o sadašnjem prvom razredu.

S druge strane, kod mog mlađeg sina pola djece ne uči drugi strani jezik jer imaju velikih problema i s prvim. Konstatacija - teško je biti pametan, bilo bi dobro da profesori mogu biti fleksibilni (kao što je predložila i uspjela ova profesorica koja je tražila zamjenu udžbenika).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ivana zg, odgovaram na tvoj prvi post jer nema šanse da sve čitam. Ti misliš da 1-2 godine vise-manje radi ikakvu razliku? Pa vaša djeca, ukoliko idu u školu, ionako nisu vaša i s tim se pomirite. Vi ste svi samo vikend zabavljaci i hranitelji, sve važne odluke vezane uz odrastanje, školovanje i zdravlje vaše djece ionako donosi država. Biti roditelj danas u sistemu koji ti je oduzeo skoro sva važna roditeljska prava, je smijurija, pa vi ljudi nit ne odgajate svoju djecu sami! Nemate nikakvog utjecaja na to sto i kako žive onih 10-12 sati dnevno sto ih ne vidjate, i sad se nešto zalite. Stavite ih na prvo mjesto i borite se za svoju djecu, a ne ko noj svi odreda pozabijali glave u pijesak i negiraju očito!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo, ja ne radim cijeli tjedan. Jesu li moja djeca moja?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku

Evo, ja ne radim cijeli tjedan. Jesu li moja djeca moja?
    ja ne radim pet godina, ali su mi djeca svaki dan po par sati u ustanovama , čija li su onda : zbunjena: ?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisu tvoja, nemaš nikakvog utjecaja na njih i kad napune 18 ići ćeš im na živce i htjeti će pobjeći od tebe jer ih je društvo tako naučilo. A kad budeš stara i inkrepita, strpat će te u dom jer si im teret. Dovoljno govori činjenica da nema boljeg biznisa danas od privatnog "azila" za napustene roditelje.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Roza, ako je netko zabavljač, onda si to ti, zabavljaš cijeli forum. I to ne samo vikendom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni moji klinci već i sad idu na živce ponekad, a vjerujem i ja njima. Tako da nemam iluzija za dob od 18 godina.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hm ne sjećam se zadnjeg puta kad sam bila na ovom forumu ali ajde nek ti bude cisto da ispadne da si nesto pametno komentirala. I ne, ja nisam samo zabavljacica, ja sam se oduprla državi i sama donosim SVE odluke vezane za svoju djecu, a ti?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Što te ja uopće zanimam? Pa već si me definirala, zar ne?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ti me uopce ne zanimas, odgovarala sam Ivani.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Lijepo, osjećaj je obostran.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ivana zg, odgovaram na tvoj prvi post jer nema šanse da sve čitam. Ti misliš da 1-2 godine vise-manje radi ikakvu razliku? Pa vaša djeca, ukoliko idu u školu, ionako nisu vaša i s tim se pomirite. Vi ste svi samo vikend zabavljaci i hranitelji, sve važne odluke vezane uz odrastanje, školovanje i zdravlje vaše djece ionako donosi država. Biti roditelj danas u sistemu koji ti je oduzeo skoro sva važna roditeljska prava, je smijurija, pa vi ljudi nit ne odgajate svoju djecu sami! Nemate nikakvog utjecaja na to sto i kako žive onih 10-12 sati dnevno sto ih ne vidjate, i sad se nešto zalite. Stavite ih na prvo mjesto i borite se za svoju djecu, a ne ko noj svi odreda pozabijali glave u pijesak i negiraju očito!
    iskreno s većinom rečenog u tvome postu mogu se složiti...X
    ja sam s svojim djetetom gotovo 5 godina doma....paralelno je išla u vrtić jer su joj falila djeca
    nisam je cijepila svim cjepivima...
    rado bi da ide u neku "savršenu školu prilagođenu baš njezinim afinitetima -vjerujem kao i svi ostali roditelji), ali isto tako mislim da za to nije najbolje rješenje ni privatna škola ni školovanje doma..u jednu ruku i da imam love za privatnu npr.Montessori nekako bi htjela da paralelno ide i u državnu ZAŠTO? pa eto zato da možda glupa stvar, ali da prvo upozna djecu iz svoga kvarta, da nauči da je mama neće cijeli život moći štititi od sustava,svijeta, Države, društvenih poredaka i okrutne realnosti zauvijek i ako bi htjela- jedan dan će se morati s njom suočiti i naučiti se boriti za neke stvari pa bilo to i znanje (nadam se da će on doći što kasnije i da će biti koliko toliko spremna)...iako želim da mi dijete ima kvalitetno i dobro obrazovanje i još više dobroga mentora, okolinu koja će joj pripomoći samo rasti, mislim da taj privilegij možda nije dobar za svakoga, jer ipak život je nešto drugo. Uspjeh nije samo omjer talenta, inteligencije, vlastitoga rada i životnih uvjeta, on mora biti postignut ili bar željen i u uvjetima kada sve oko nas nije toliko optimalno...
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 13.11.2012. at 00:47

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

RozaGozai da slažem se s tobom ja itekako primjetim razliku u ponašanju moga djeteta kad ide u vrtić i kad je doma...to su neke ružne riječi..npr. odjednom drugačije tj.krivo drži žlicu.agresivnija je jer ju tuku..rijetko koje dijete u toj dobi ne kopira onog drugoga bar u neće mu, ma koliko samosvijesno bilo...ne danas se ne može optužiti da su samo roditelji odgovorni za ponašanje svoje djece jer kako sam navela u svoja prva dva posta ona su u sustavu, kako ja to doma kažem pod vojnim režimom već od 1g kada stupe u vrtić...

upravo sam i ja protiv sustava koji stvara robote i posluh, ljude koji ne izlaze na ulice u prosvjed već samo sliježu ramenima i prihvaćaju sudbinu i pravdaju se time kako je demokracija kod nas još jako mlada... djecu treba "navest" zaintrigirati da razmišljaju i žele znanje a ne im samo puniti glavu informacijama...

moja mala je odjednom pokazala zanimanje za kontinente, gl.gradove države, kako ćesto o tome pričamo kada čitamo slikovnice koje se npr. događaju u Londonu, ja se zaustavim u čitanju, objasnim gdje je London, koja rijeka protječe kroz njega koji se jezik tamo govori itd. spomenem kuhara J.Olivera kojeg voli gledati itd. i sad traži da joj crtam kontinente pa sam odlučila preći na karte i Atlas...kako stlno spominjemo gladne u Africi i Indiji, ona želi vidjet gdje je to...konstatira da nas od Amerike dijeli ocean a ne more...jučer je vidjevši Obamu na TV-u rekla; tata vidi predsjednik, MM ostao u šoku i pita ju; čiji je to predsjednik, a ona; pa Amerike tata-Obama kako ne znaš ...ima 5,5 godina...

ali djetetu to niko ne nameće, djeca prirodno uče onda kad ih nešto zanima..nekad su to kod moje male bila slova, brojevi i pjevanje, danas ju više zanimaju crnci, bijelci, različite vjeroispovjesti (potaknuta turskim sapunicama a bome i nekim ne baš dobro odgojenim dječacima u vrtiću) ples, gluma i jezici.....

prava škola bi bila ona koja bi djeteu dopuštala da se razvija u smjeru koji mu i kad odgovara (tj. u kojoj životnoj dobi njemu odgovara)..a da li bi takva škola bila najbolja e to ne znam

Izdvajanje djece iz društva u kojem živi školovanjem doma isto ne znam koliko je pametno, ne samo radi socijalizacije, jer mislim da je ona precijenjena i često puta sam vidjela socijaliziraniju djecu koja npr. ne idu u vrtić nego onu koja idu..već zbog toga što po meni ni jedna krajnost nije dobra...ali zato probati naći neku dobru sredinu i balansirati u njoj..bio bi jako dobar početak

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    ina,
    kako točno izgleda sat ne znam. mogu suditi samo po tome što mi djeca imaju za zadaću i koje su nove riječi usvojili.
    inače, djecu sam počela učiti engleski vrlo rano, i to upravo tako da sam ih izlagala engleskom što više. ne baš redovito, ono kad sam se sjetila, usput, a s ciljem razvoja govornih mapa koje se razvijaju u ranom djetinjstvu i time je olakšano učenje jezika kasnije. dakle djeca su u prvi razred došla sa solidnim predznanjem. pa sam, naivno, očekivala da će ih učiteljica zaposliti s kakvim dodatnim zadacima budući da im je znanje engleskog bilo iznad razine 1. razreda.
    ali ne, oni bojaju, i bojaju...i izrezuju, i lijepe. pitala sam ih govore li na satu engleski, vele i ne baš.
    ali ako i izuzmemo djecu koja već imaju neko znanje engleskog, u prvom se razredu engleskog uči jako malo.
    Zašto sam ja stekla drugačiji dojam? Rade po "Dip in 1" ŠK i svakog tjedna obrade lekciju, dvije, pa to je 5 do 10 riječi (prije će biti izraza) na tjedan, za apsolutne početnike sasvim dovoljno.
    Priajteljica mi koja predaje engleski u višim razredima oš kaže kako je prava milina podučavati ove nove generacije koje dolaze sa znanjem koje su stekli u nižim razredima oš i kako konačno većina njenih učenika isad zlazi iz OŠ s nekim stvarnim znanjem stranog jezika.

razumijem i tvoju tugu: to je ono što se kod nas redovito dešava djeci koja polaze talijanske vrtiće i poslije nastavljaju školovanje na hrvatskom jeziiku: u početku se dosađuju jako (oni taj talijanski stvarno govore), a onda s vremenom, većina njih (osim onih koji imaju prilike često ga prakticirati (na bilo koji način) i zaboravi ono što je naučila prije škole...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Odgajateljica mog starijeg sina kaže da su djeca sve manje fluentna u govoru (jer previše vremena provode pred televizorom i računalom - vježbaju samo input, a output = nula bodova) pa je česta hiperaktivnost i zakašnjeli razvoj govora s kojekakvim smetnjama razumijevanja + otežanim izražavanjem.
    Eto uzroka, (i to je do nas, roditelja), a riješenje se nameće samo. Uvijek me uhvati velika tuga kada čujem kako se neki roditelji hvale što je njihovo dijete naučilo njemački preko crtanih na satelitu... koliko su ta djeca u stvari sama...

Ima i obrnutih slučajeva - u našoj školi su se roditelji iznenadili kad je prof.engleskog za prvi razred tražila zamjenu udžbenika u prvom razredu. Obrazloženje: rekla je da su djeca toliko napredna da im udžbenik izdavača x ne odgovara, pa su zamijenili knjige za druge, od izdavača y koji je složeniji. Riječ je o sadašnjem prvom razredu.

Konstatacija - teško je biti pametan, bilo bi dobro da profesori mogu biti fleksibilni (kao što je predložila i uspjela ova profesorica koja je tražila zamjenu udžbenika).
    Takvih nam učitelja/ profesora treba. Kako potaknuti i druge da budu fleksibilniji (i kreativniji) u svom radu?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisu tvoja, nemaš nikakvog utjecaja na njih i kad napune 18 ići ćeš im na živce i htjeti će pobjeći od tebe jer ih je društvo tako naučilo. A kad budeš stara i inkrepita, strpat će te u dom jer si im teret. Dovoljno govori činjenica da nema boljeg biznisa danas od privatnog "azila" za napustene roditelje.
    Joj Roza kad bi moja mama ovo pročitala, odmah bi potpisala ovakvu "presudu". (Da djeca odu s 18).
    Ovako smo joj doma i brat i ja i svi unuci, a bome još i stara baka.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisu tvoja, nemaš nikakvog utjecaja na njih i kad napune 18 ići ćeš im na živce i htjeti će pobjeći od tebe jer ih je društvo tako naučilo.
    ja bih baš rekla da je suprotno, da bi pobjegli glavom bez obzira da ih izoliram od svijeta.
    s druge strane mom djetetu je 16, jako se dobro slažemo i koliko vidim nema namjeru bježati.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

to se svima može dogoditi... pa čak i vama. o tome ćemo razgovarati za 15 godina, više ili manje, ako još bude ovog foruma. ako tvoja djeca ne pokažu bunt i ne budeš im išla na živce (pa te upucaju vinčesterkom ), skidam ti kapu, bez cinizma.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Prije će pobjeći ako do 18. provode s tobom 24 sata dnevno, a onda otkriju kaj su sve propustili.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Po meni je uopće sulud cilj da djetetu ne ideš na živce u pubertetu. To je normalan dio odrastanja, da propituju svoje roditelje i njihove izbore, da se odvoje od njih koji su im dotad bili nekakvo mjerilo ispravnog i točnog, i odjednom postanu mjerilo krivog i totalno lame. I onda znaš da su odrasli kad te vide kao osobu sa vrlinama i manama.

Sustav ima svojih mana, i slažem se oko ovog dijela odgajanja poslušnika, ali iz tog sustava su izašli mnogi neposlušnici, tako da očito nije neprobojan. A ja se osobno ježim da anarhiju u odgoju djece i bezgraničnu slobodu svakoga da sam odluči šta je za njegovu najbolje.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

RozaGroza, djeca su osobe, a ne predmeti i ne posjeduju se.... niti se mogu posjedovati njihove misli i osjećaji. Kako ja moje tako i ti tvoje dijete, ne posjeduješ. Smatram kako je za odgoj djeteta bitan odnos koji ostvaruješ s djetetom; ukoliko se u njemu ostvaruje dvosmjerna komunikacija količina zajednički provedenog vremena postaje samo nebitna brojka. Ono što možemo učiniti jeste primjerom im pokazati i uputiti ih što, kako, gdje, kada, zašto.... a krajnji će izbor na osnovu svega toga donijeti oni sami, sviđalo se to nama ili ne. I na koncu, bit će to riječ o njihovom životu, ne o našem.

Čovjek zaista jest društveno biće. I da se ne prepoznajem u tome ne bih sada tu po forumu piskarala, već zasukala rukave i otišla brati masline u društvu svoga psa. A da u ovom mome društvu, u kojem živim, puno toga ne štima, slažem se. I da ga treba mijenjati, slažem se. Koliko ja to uspijevam u svom malom (životu, poslu, gradu) ne znam, ali znam da se trudim. I da bijeg ostavljam kao jednu od krajnjih mogućnosti. U međuvremenu koristim se blagodatima ovog društva, promatram ga i mijenjam kolikogod mogu i ne volim kad mi itko popuje kako bih drugačije trebala živjeti.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ljudi u domovima su oni o kojima se drugi ne mogu brinuti.
    vecini je potrebna 24satna njega.
    pa ti reci kako dijete tih roditelja treba zaradjivati da prehrani i svoje roditelje i svoju djecu ako se 24 sata brinu o njima?
    ili nemaju adekvatnu medicinsku pomoc?
    ovo je odvratno za procitati!
    narocito kad znas da su tvoji baka i/ili dida proveli zadnje dane na takvom mjestu jer nije bilo izbora.
    fuj!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

RG uz dužno poštovanje čini mi se da malo odlaziš u krajnost; OK. ti si odabrala svoj put i živiš onako kako želiš i smatraš da je ispravno za tvoju djece, tm i tebe. to je sasvim legitimno dakako i nemam problem s tim, djelomično i razumijem tvoje razloge i motive i super da vam ide po planu. pročitam povremeno tvoj blog koji mi se baš sviđa.
    međutim ružno je napisati svima nama koji ne živimo takvim načinom života da naša djeca nisu naša i da će ispasti loši i nikakvi i da ćemo požaliti sav svoj život stjerani od iste te djece u nekakvu jadnu ustanovu, zgradu odbačenih starudija. zapravo ti je taj stav koma. jer postoje toliki ljudi koji su odškolovali i odgojili dvoju djecu u sustavu i nisu se separirali a imaju obitelji u kojima se međusobno vole i podržavaju i drže jedni do drugih.
    i dobro znaju što znači poštovanje, podrška, ljubav. možda ta djeca i jesu u nekom periodu svog života na svoje roditelje gledali kao na neke zastarjele čove koji ne razumiju njih i njihovu patnju, jade, smisao života, besmisao istog. to većini dolazi u paketu s osjetljivim razdobljem svakog čovjeka kao što pubertet jest.
    možda su prošli zajedno i svađe i suze i psovke i nerazumijevanje, pa što? nije li sve to svedeno pod jednim zajedničkim nazivnikom koji se zove život?
    uopće nemam iluziju da će moje dijete ( dopusti mi, moje dijete, moje i mojega muža a njenog oca ) za par godina kad se nađe u razdoblju intezivnog sazrijevanja, spolnog, psihičkog, mentalnog itd. smatrati da sam joj ja početak i kraj svega. zapravo ni ne želim dijete koje neće postavljati pitanja, koje neće propitivati granice, koje će smatrati svaku našu riječ i tvrdnju apsolutnom i u kamen uklesanom. želim biće koje traži, uči, pita, sluša, prkosi, iskušava, dobiva, gubi. želim da osjeti svu puninu i radost spoznavanja, da bude ako treba ponekad i povrijeđena i da i ona povrijedi ako je to nužno da izraste u jednu cjelovitu, tankoćutnu, poštenu, korektnu, ispunjenu, obrazovanu, neovisnu, empatičnu, marljivu i nastavi niz osobu.

istina je da je današnji tempo uz radno vrijeme kakvo je oduzeo puno u smislu bavljenja s djecom, međutim uz volju i trud i to se da prevazići. ne znači da smo u startu osuđeni na tešku moralnu i svaku drugu propast i da smo gubitnici. dok god čovjek vjeruje u sebe, u svoj dom, svoju djecu i vrijednost vlastite obitelji i dok god se trudi dotle je po meni sve u redu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima Roza pravo - naša djeca nisu naša. Ali ni njena djeca nisu njena. To nema veze s odlukom o školi...

Evo da se podsjetimo, kad već offtopičarimo:

Khalil Gibran

I žena koja je držala dijete na svojim grudima reče: Govori nama o djeci, I on reče: Tvoja djeca nisu tvoja djeca. Ona su sinovi i kćeri čežnje za životom.

Ona dolaze kroz tebe , ali ne od tebe.

I iako su još s tobom, on ne pripadaju tebi.

Možeš im dati svoju ljubav , ali ne svoje misli.

Jer ona imaju svoje misli.

Možeš im ispuniti tijela , ali ne duše.

Jer njihove duše prebivaju u kući sutrašnjice

Koju ti ne možeš posjetiti, čak ni u svojim snovima.

Možeš težiti bit poput njih,

Ali ne traži od njih da ih pretvoriš u sebe.

Jer život ne ide nazad, niti zastaje u prošlosti.

Vi ste lukovi iz kojih su vaša djeca

Poslana kao žive strjelice.

Strijelac vidi znak na putu beskrajnog

I On savija luk sa svom Svojom snagom da bi Njegove strjelice išle brzo i daleko.

Neka tvoje savijanje bude iz ljubavi strijelca;

Jer On voli strijelu koja leti

Isto tako kako voli luk koji je stabilan.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

baš sa ja tu pjesmicu htjela staviti.

Baš smo se lijepo napričale, a sad natrag na temu.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne radim pet godina, ali su mi djeca svaki dan po par sati u ustanovama , čija li su onda : zbunjena: ?
    ufff, i još se hvališ?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    to se svima može dogoditi... pa čak i vama. o tome ćemo razgovarati za 15 godina, više ili manje, ako još bude ovog foruma. ako tvoja djeca ne pokažu bunt i ne budeš im išla na živce (pa te upucaju vinčesterkom ), skidam ti kapu, bez cinizma.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

RozaGroza, lako ti sada govorit, klinci su ti maleni. Vidjet češ kada malo narastu pa pokažu želju za druženjem vršnjacima. Naša L ima samo (skoro) 8g i polako nam se uvlače u život i njezine prijeteljice - svake godine sve više...jer je njoj to jako bitno. igraju se, razgovaraju, smiju - DRUŽE SE.

Moj stric sa klincima živi onako in the midlle of nowhere i klinci (koje normalno voze u školu i vrtić - 4g, 10g i 17g) jedva čekaju da dodjemo mi (imamo vikendicu u susjedstvu) jer su željni druge djece..i druženja s njima.

Ovo što si to odabrala je tvoj izbor,a ne izbor tvoje djece - tko zna šta će ona htjeti... I da, imaš pravo, djeca nisu naše vlastništvo....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo što si to odabrala je tvoj izbor,a ne izbor tvoje djece - tko zna šta će ona htjeti... I da, imaš pravo, djeca nisu naše vlastništvo....
    X

Roza samo pogledaj život svojih roditelja ili muževih roditelja i koliko ste vi "pobjegli glavom bez obzira".

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Djeca Amisha jako rijetko odlaze iz svojih zajednica. Ali vama je to svima spansko selo, pa sto imam sad tu pricat. Moj savjet vam je, budite vise s djecom, ne stavljajte poso ispred njih i braka i ne cjepite

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Anemona ja bih svoje i njegove roditelje sutra primila da žele živjeti po Bozijim zapovijedima i kao seljaci! Nego oni neće!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uglavnom; razgovarala ja s tetom u vrtiću moje male i žena reće meni sva onako iznenađena kaju ju uopće išta pitam jer po njoj je za sad čini se sve jasno (ja je zbunila i natjerala na razmišljanje, ha,ha, ha i uplašila, ha,ha)

Kaže ona;
    1. po meni taj se novi zakon odnosi samo na djecu koja nisu išla u vrtić a ostali koji su redovno pohađali vrtić i dalje će tako nastaviti (misli valjda na punu satnicu)

2. za sad koliko ona zna nitko nije spomenuo da se mjenja zakon prema kojem je dijete koji do 31.3. iduće godine puni 6.godina školski obveznik?

Zbunila sam ju pitanjem a čemu onda takva pompa oko svega i najave ako je obvezna predškola bila sve do prošle godine? žena slijegne ramenima i reče , nama kad dođu "obavjesti" iz ministarstva one dođu u obliku plakata (mislim si kaj-a službeni dopisi- to sam prešutila) pa će te sve saznati kad ih dobijemo i naljepimo na ulazna vrata vrtića!

Ok žena je umorna ali ili ja pretjerujem oko ovoga ili stvarno ministarstvo još uvijek nikoga nije obavjestilo o svemu, pa su i odgajatelji spokojni jer misle da će sve ići kao i do sad s malom školom tj. predškolom?

Lud, zbunjen- a normalnog niodkud!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da stvarno suosjećaš sa starim ljudima, znala bi koliko je njima teško mijenjati se pod stare dane i odlaziti iz svog doma, gdje im je sve poznato. poštivala bi ih, kakvi god da su. došla bi k njima i njegovala bi ih u njihovoj kući, gdje se oni osjećaju sigurnima. oni su što su stariji, kao mala djeca. a ne bi svoju njegu i brigu uvjetovala time da se oni mijenjaju i to još po tvom svjetonazoru. ti čim uvjetuješ nekoga da se mijenja na taj način, znači ne poštivaš ga. s takvim stavom nije ni čudo što neće da ih njeguješ.

bembola avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Anemona ja bih svoje i njegove roditelje sutra primila da žele živjeti po Bozijim zapovijedima i kao seljaci! Nego oni neće!
    Nerazumijem cemu ovakav stav?! Svi mi imamo pravo na svoje misljenje i imamo pravo na ovom forumu izjasnit svoje......
    Nazalost takvo je vrijeme doslo,ja mislim da niti jedna od nas ne stavlja svoj posao ispred djece ali s cime ih prehranit,obuc pa moramo radit bitno je koliko razgovaramo druzimo se i provodimo s djecom vrijeme nakon posla/skole/vrtica.
    Nama to nije spansko selo nego jednostavno ne mislimo tako odgajat djecu kao amishi,tebi je to ok?! Pa super neka je pa tko smo mi da sudimo...
    Svi smo mi isli u skole..vrtice..i sta nam fali??? Kroz zivot smo upoznavali razne ljude/djecu i sami smo po svom karakteru odlucili s kime cemo se druzit i u kakvo cemo drustvo upast;a kad dode pubertet(joj nadam se ne tako brzo )e tek onda moramo biti 100% uz djete a ne u svom "problemu" i uostalom tko je od nas prosao pubertet a da mu "starci nisu isli na zivce ) pa to je sve normalno....i mozemo zivjet po Bozjim zapovjedima

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Djeca Amisha jako rijetko odlaze iz svojih zajednica.
    Zajednica je ključna riječ.
    Vi kao obitelj se teško možete nazvati zajednicom kakva su Amishi. I ne možete dati svojoj djeci to što Amisha zajednica daje svojoj, ma koliko vi to željeli.

A što se tiče onemoćalih i starih... e Roza, lako je pomoći po svojim uvjetima. Prava žrtva i ljubav prema nekome je kad se predano posvetiš i služiš svom roditelju na način na koji to on želi. Ne zato jer je star i zao, već zato jer poštuješ njega i njegove želje, jer je on prestar i prejadan da bi sebe mijenjao.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ufff, i još se hvališ?
    a što je loše u tome da jedno desetogodišnje i jedno četverogodišnje dijete provede u ustanovi par sati dnevno? dakle starije dijete ide u školu, a mlađe u vrtić. pa vrtić nije samo čuvalište za roditelje koji rade nego i odgojno-obrazovna ustanova.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a što je loše u tome da jedno desetogodišnje i jedno četverogodišnje dijete provede u ustanovi par sati dnevno? dakle starije dijete ide u školu, a mlađe u vrtić. pa vrtić nije samo čuvalište za roditelje koji rade nego i odgojno-obrazovna ustanova.
    ma daj, dorotea, zar ne kužiš zezanciju?
    roza groza je optužila sve koje rade da nisu dobri roditelji, pa je sirius autoironično napisala da ne radi ali su joj djeca u institucijama pa sam je i ja malo zezala

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ahaaaa
    ma moram priznati da baš ne čitam rozine postove jer su mi preekstremni pa nisam skužila đir...sorry

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sramotna je činjenica koliko je malo ljudi u saboru kad se raspravlja o djeci- to je nažalost hrvatska realnost koja nam govori koliko nama je budućnost naše djece nebitna!!!
    Ministar Jovanović je po meni trebao biti prisutan do kraja rasprave ili ga ona ne zanima jer je on odluku donio a zna da će imati većinu u saboru da dignu ruku za njegov prijedlog.
    Što će nama uopće sabor i saborske rasprave kad jedan čovjek, ministar (bez obzira koja stranka bila na vlasti) u stvari radi što god mu padne na pamet!. A-ha ja bi sad ovo i ono uveo ekipa će za to glasati jer moraju, pošto smo većina to će i proći!!!! Užas!!!
    Što nije više glava pametnije od jedne!!!

Riješite prave probleme prosvjetnih radnika, učenika i roditelja!!!!
    Višak knjiga u torbama, neadekvatan prostor škola u kojima obitavaju, dvorane, topli obrok, tehnologije, nasilje, plaće i najvažnije nastavno prenatrpano gradivo koje slušaju ... itd!!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Sramotna je činjenica koliko je malo ljudi u saboru kad se raspravlja o djeci- to je nažalost hrvatska realnost koja nam govori koliko nama je budućnost naše djece nebitna!!!
    Ministar Jovanović je po meni trebao biti prisutan do kraja rasprave ili ga ona ne zanima jer je on odluku donio a zna da će imati većinu u saboru da dignu ruku za njegov prijedlog.
    Što će nama uopće sabor i saborske rasprave kad jedan čovjek, ministar (bez obzira koja stranka bila na vlasti) u stvari radi što god mu padne na pamet!. A-ha ja bi sad ovo i ono uveo ekipa će za to glasati jer moraju, pošto smo većina to će i proći!!!! Užas!!!
    Što nije više glava pametnije od jedne!!!

Riješite prave probleme prosvjetnih radnika, učenika i roditelja!!!!
    Višak knjiga u torbama, neadekvatan prostor škola u kojima obitavaju, dvorane, topli obrok, tehnologije, nasilje, plaće i najvažnije nastavno prenatrpano gradivo koje slušaju ... itd!!!!
    Eh, draga... odgovor na ovaj tvoj post je crni humor: nema u saboru roditelja djece vrtićanaca i školaraca... MI radimo za njihove debele saborske penzije (a kad bude netko trebao zaraditi naše, može biti i potop, nema veze, njih se to ne tiče).

Vlast je ista svuda i u svaka vremena.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vlast je ista svuda i u svaka vremena.
    X
    ... i trebaju joj poslušnici, a kako do njih nego kroz školu koja ne podučava djecu promišljanju svojom glavom, već inzistira na štrebetanju izmiješanih važnih i nevažnih podataka, to je ono što bi trebalo promijeniti u našem školstvu (konstantno se priča o rasterećenju, a istovremeno broj činjenica koje treba upamtiti ostaje isti, smanjuje se samo broj nastavnih sati i time direktno iz programa izbacuje onaj dio vremena koji bi nastavnik trebao posvetiti logičkom pristupu određenom problemu)

Povremeno dajem instrukcije iz matematike (od fizike sam odustala jer mi je postalo prenaporno, odlični gimnazijalci nakon mjesec dana nastave u školi ne uspijevaju pojmiti kako je v=s/t), ali mi i to sve više postaje mučno... dolaze mi djeca s ispisanim formulama (jer ih još nisu naučili napamet) rješavati zadatke iz geometrije, a ne znaju nacrtati pravac koji prolazi kroz dvije točke... čija je to greška? nastavnika, profesora? programa? kurikuluma? države?

ili ničija, nije riječ o grešci već o namjeri, lakše je upravljati s masom ljudi koja ne razmišlja već samo ponavlja: gore X, dolje Y... nije zalud što određena svjetska sila kupuje mozgove iz zemalja u razvoju, kada bi ih razvijala u svojoj kući brzo bi se u njoj samoj poremetio odnos moći...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    ..
    ili ničija, nije riječ o grešci već o namjeri, lakše je upravljati s masom ljudi koja ne razmišlja već samo ponavlja: gore X, dolje Y... nije zalud što određena svjetska sila kupuje mozgove iz zemalja u razvoju, kada bi ih razvijala u svojoj kući brzo bi se u njoj samoj poremetio odnos moći...
    nije čest slučaj pročitati na ovakvom forumu ovak neš pametno i istinito...
    al...al.. mnogi se boje progledati...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    X
    ... . čija je to greška? nastavnika, profesora? programa? kurikuluma? države?

...
    a čija je to greška, ajd ti reci. čija je greška što učenik ne zna nacrtati pravac kroz dvije točke? roditelja? kurikuluma? obame?
    pa naravno da je greška nastavnika i profesora.

možemo mi sto puta mijenjati kurikulume, dok svatko ne preuzme svoj kus odgovornosti - badava.
    e sad, zašto ti nastavnici nemaju veće plaće pa i veću motivaciju za rad, to je isto pitanje koje treba postaviti.
    al zašto jednostavne i očigledne stvari komplicirati centrima moći isto mi nije jasno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    al zašto jednostavne i očigledne stvari komplicirati centrima moći isto mi nije jasno.
    Zato što ti centri moći imaju direktne koristi od ovako (ne)obrazovanih građana. I od loše plaćenih profesora i nastavnika (pa potiče negativnu selekciju, čast izuzecima).

Tko je kriv štose u našoj OŠ na satu fizike ne rješavaju zadaci, već samo uči teorija? Kako približiti teoriju fizike djeci ako im se ne ponude konkretni primjeri? Na osnovu čega nastavnik određuje gradivo nego na osnovu kurikuluma? Tko propisuje kurikulum?

Slažem se kako puno toga ne štima u našem školstvu, ali promjene trebaju doći odozgo (kao i za sve ostalo). I te promjene trebaju biti korjenite, a ne ušminkavanje oronulog sistema (koji je, uz put rečeno, gori nego ikad do sad). Ali za to treba postojati interes, a ne bojazan da bi građani mogli početi razmišljati svojom glavom.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •