Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Raynaud bolest / Raynaud fenomen

Brunaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Raynaud bolest / Raynaud fenomen

Prošle zime dijagnosticirana mi je Reynaudova bolest koja se definira kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku. Manifestira se intermitentnim bljedilom i cijanozom (plavičasta boja kože). Bolest je idiopatska (nepoznatog uzroka) a u 60 do 90% opisanih slučajeva radi se o mladim ženama. Prag tolerancije, nakon kojeg će nastupiti spazam, snižen je pothlađivanjem dotičnog područja ili nekim emocionalnim stresom. Konkretnog lijeka nema. Blagi oblici bolesti kontroliraju se tako da se tijelo i ekstremiteti štite od hladnoće, te da bolesnik prestane pušiti.

Raynaudov fenomen je sekundarno stanje povezano s drugim osnovnim bolestima kao što su, sistemski lupus, reumatidni artritis, sklerodermija, opstrukcijske arterijske bolesti itd.

Kod mene se javila RB na nožnim prstima, na rukama još uvije nemam nikakvih simptoma ove bolesti. Ne pušim. Inače cijeli život imam slabu cirkulaciju i uvijek mi je hladno. Od kada mi je dijagnosticirana RB svaki dan pijem aspirin protect 100mg. S prestankom zime i moji problemi vezani sa RB su nestali, međutim već mi se sada RB javio i to u puno gorem obliku nego što je bio prošle zime, a vrijeme vani mi ne ide na ruku. Relativno je još toplo, kiša, južina, 15-20 stupnjeva…

Kada mi je otkrivena RB napravila sam kompletnu imunološku obradu koja je bila uredna tako da su isključene autoimune bolesti i reumatske bolesti. Sada ponovo radim imunološku obradu (u tijeku, čekam nalaze), plus što sam odradila color dopler krvnih žila donjih ekstremiteta koji je pokazao da nema duboke venske tromboze, ali da je prokrvljenost u stopalima mala, odnosno da su stopala u spazmima – poremećaj optoka krvi pri kojem male arterije, koje prokrvljuju prste, postanu posebno osjetljive na nisku temperaturu i iznenada se stegnu, smanjujući dotok krvi u zahvaćeno područje. Dr.mi je rekla da RB može završiti na ovome a i ne mora, odnosno da može završiti puno gore.

Trenutno ti spazmi (grčevi) traju „privremeno“ i ublažavaju se toplinom. Međutim, strah me da to ne postane trajno, jer najteži oblik RB je gangrena prstiju (iako vrlo rijetko). Pitam se što će biti kad dođe prava zima i temperatura bude na ništici i ispod ništice???

Molim vas javite se vi koji imate RB ili znate nekoga, razmijenimo iskustva, pišite o svojem liječenju…kako ublažavate RB itd.

Unaprijed zahvalna!

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam nista o RB, ali vidim da ideš na potpomognutu pa moram pitati zna li tvoj ginekolog za tu dijagnozu?

Jer, pošto je riječ o slaboj cirkulaciji, ti si kandidat za heparin tijekom postupka i trudnoće.

Brunaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Snješka razmišljaš u pravom smjeru zna, i u prvom postupku sam koristila niskomolekularni heparin (fragmin 2.500 i.j.), radila sam molekularnu analizu gena na trombofiliju i imam "blaži" oblik, šta god to značilo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •