Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Kompresija dojke - kako??

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno Kompresija dojke - kako??

Moze li mi netko malo podobnije objasniti kako se radi kompresija dojke, nasla sam tekst na stranici od Rode ali mi nazalost nije potpuno jasno?
    Pokusala sam par puta dok mi je beba sisala ali ne vidim nikakvu razliku niti osjecam da je mlijeko krenulo niti se beba drugacije ponasa, vec se ljuti.
    Gdje je palac a gdje ostali prsti, tj sto je gore a sto dolje ili sto je lijevo a sto desno? Ima li pravila?
    Koliko dugo treba trajat jedna kompresija sekundi/minuta?
    Gdje se stiska dojka? Na kojem podrucju! Vise gore ili vise dolje prema bradavici?
    Da li se micu prsti prema dolje prema bradavici ili samo stiskati na jednom mjestu?
    Ima li tko sliku za poslat mi kako bi to trebalo izgledat, polozaj ruka tj prstiju na dojki?
    Imam naime bebu koja bas "ne voli" desnu sisu, kad je naj naj punija (cca 4sata pauze) efektivnog sisanja ima mozda 4/5min a ostalo je nerviranje, plakanje, vristanje, guranje, pljuvanje bradavice van itd...
    Desna ma manje kanalica nego lijeva, pri izdajanju vidim da iz desne ide van samo 3 mlaza a iz lijeve 5
    Trebam spomenjti da je uvijek ta dojka bila tvrdja od lijeve I da sam imala upalu na toj sisi I pila antibiotik cefalex 7dana ali nju sam stavila da sisa na toj sisi niti 24sata kako sam bila popila antibiotik

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Zaboravila sam napomenut da stvarno forsiram tu dojku, pogotovo tokom noci I jutra kad znam da su punije sise, ali me stvarno frustrira sto nakon tih 4/5min kad ona ocito guta I mlijeko ide odjednom se mijenja situacija I pocinje bitka, ja ju forsiram jos minimalno 10min do 15min na tu sisu, I nakon cca 7-8min svaki put se otpusti malo jos mlijeka u toj sisi ali to se dogodi poslije vristanja I plakanja jer ja ne popustam.
    I da, mijenjam polozaj dojenja jer sam mislila da je u tome stos ali nije, bilo kako da je stavim ista stvar.
    Kasnije u danu sto je vise stavljam na desnu sisu to ju ona sve vise I vise prihvaca I vec popodne nema bitke ni bunjenja, ali kako ona sisa svako cca pola sata do sat ocito je da je sisa omeksala I da je protocna.
    Pokusala sam izdojiti se prije dojenja cca 20ml, to je bilo jos gore jer sam joj oduzela ono mlijeka sto je ocito islo samo od sebe.
    Pokusala sam sa oblozima prije dojenja - ne ide, ista stvar
    Pokusala sam tusirat sisu cca 5min prije podoja - opet nikakav rezultat.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prvo kompresije po dr. Newmanu (cetverogodisnjak potvrdio da funkiconira):
    http://www.youtube.com/watch?v=Oh-nnTps1Ls
    http://www.youtube.com/watch?v=RymUDeCAt18
    http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA

U ovom "stisku", dok pritisces, mozes palcem kao cijediti tkivo od prsa prema bradavici, kao da istiskujes mlijeko van. Ruku mozes rotirati tako da palac nije uvijek iznad istog dijela dojke.

Idem sad citati cijeli post.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moguce je da iz jedne dojke mlijeko ide slabije, da jedna dojka ima manji kapacitet i sl.
    Ne bih rekla da ista radis krivo, osim ovoga:
    kad je naj naj punija (cca 4sata pauze)
    To mi se cini kao jako velika pauza za dojku koju opisujes kao da je slabija u proizvodnji ili otpustanju.
    Naime, kad se dojka dugo ne prazni, u mlijeku se podize koncentracija jednog proteina (FIL) koji mozgu javlja poruku da sljedeci put treba proizvesti manje mlijeka jer dojka dugo nije praznjena pa ocito nema potrebe za tolikim mlijekom.
    Sto cesce se dojka prazni (sto se vama dogadja tijekom dana), to se lakse mlijeko stvara jer u praznoj dojci nema tog proteina i mozak dobiva poruku da je dojka prazna i da je potrebna nova kolicina mlijeka.

Kako inace izgledaju podoji? Koliko traju? Dajes li uvijek po podoju samo jednu dojku?
    Pises da cica svako pola sata-sat, kako onda ova jedna dojka uspije imati 4 sata pauze?
    Ne mogu se sjetiti jesi li pisala vec koliko je dijete staro, ima li dovoljan broj mokrih i pokakanih pelena... je li sve ok, osim sto vas zeza ova jedna dojka?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedna mala ispravka.. kako sam istovremeno nesto trubila muzu o LCHF-u i proteinima, napisala sam da je FIL protein, a to je hormon. Oprosti.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Hvala na svim informacijama,video cu pogledat na komp-u, na mob ne moze mi otvoriti.
    Vezano za gore komentar o 4sata za punjenje sise,to je max pauza koja se dogodila. Beba zaspi obicno oko 22h,ja se oko 1h izdojim (davam joj to na zlicici ili spricu sljedeci dan kad imam osjecaj da mlijeka prifali) I ona se budi oko 4h ujutro za nocni podoj te se opet budi oko 8h ujutro.
    U 4h ujutro kad napokon "predam borbu" I prebacim je na lijevu omiljenu joj sisu,ja izdajam ono sto je ostalo u desnoj barem 5min, ponekad bude par kapi, ponekada 10/15ml
    Podoji tokom dana traju razlicito,zavisi jesu li sise punije ili ne. Pokakanih pelena ima od 4do6, mislim da je to OK.
    Tokom dana ide jedna sisa po podoju (uobicajeno) ali pred spavanje ide desna do kraja ju posisa pa izdojeno mlijeko pa lijeva, I zahvaljujuci tome spava dosta bolje I cvrsce nego prije. Plus nemamo problema da zaspi jer inace je bilo muka je staviti spavat, uvijek je bilo 4-5 pokusaja uz plac, a sad ili odmah zaspi ili trazi malo da se usika pa zaspi za 5min.
    Danas smo bili na mjerenju I dobila je u 16dana 520g.
    Dana ima 1mjesec i 16dana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja izdajam ono sto je ostalo u desnoj barem 5min, ponekad bude par kapi, ponekada 10/15ml
    Promaknulo mi je jos zasto se izdajas.
    Da je nabildas na stanje koje je u lijevoj ili?

Ostalo mi se sve cini ok. Odlicno je dobila u 16 dana, super!
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 22.11.2012. at 18:34

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Promaknulo mi je jos zasto se izdajas.
    Da je nabildas na stanje koje je u lijevoj ili?

Ostalo mi se sve cini ok. Odlicno je dobila u 16 dana, super!

Izdajam a) da bi joj dala na zlicu najmasnije mlijeko jer me strah da do njega ne dodje a znam koliko je vazno za razvoj djeteta b) da se ne bi smanjila produkcija mlijeka jer ona ne posise sve pa da mozak ne dobije "pogresne informacije" c) ne bi opet doslo do upale jer ocito je ta sisa problematicna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marusha,
    u dojkama gotovo uvijek ima jos koja kap mlijeka, uvijek se da navuci i rijetka je dojka koja u potpunosti ostane bez mlijeka (a i tada je to na koju minutu).
    Dakle, ako dijete s onim koliko sise, navuce dovoljno da je zadovoljno, a majka mu eventualno pomogne kompresijama da lakse izvuce i ono preostalo masno, nije se potrebno izdajati.
    Nakon dobrog, aktivnog podoja (vidjela si da je dijete gutalo, skuzila si/osjetila let down, dijete je sisalo neko vrijeme i gutalo i samo se odvojlio od dojke, doima se zadovoljno ili trazi drugu dojku) se treba izdajati samo onda kad zelis povecati produkciju (ili kad dijete iz nekog razloga ne sise dovoljno dobro ili uopce ne sise).
    Kad problematicnu dojku (a ja ne bih rekla da je problematicna zbog jedne upale, koliko god neugodna upala bila) praznis ili stimuliras dodatno izdajanjem, veca je sansa da ces si uzrokovati ponovnu upalu jer je stimuliras na dodatnu produkciju.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 22.11.2012. at 23:15

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Zato I zelim raditi kompresiju da ne moram se misliti svaki put je li pojela dovoljno, te se svaki put izdajati I postati rob izdajalice, zlice I sprice

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Marusha, BB ti je sve rekla.
    Kako beba dobro dobija, dalje se opusti i uživajte u dojenju bez da se opterećuješ dalje izdajanjem.
    Češćim stimuliranjem, manjim razmacima u dojenju, stvara se više mlijeka jer se tako šalje mozgu informacija putem hormona da stvra još, s time da ne mijenjaš strane prečesto.
    Je li dovoljno dobila možeš pratiti i prema broju popišanih pelena - 5,6 popišanih u 24 sata (jedna popišana se smatra ako ima 1 jušna žlica mokraće), 3 do 4 pokakane, ali nakon 6.tjedna broj pokakanih više nije toliko mjerodavan jer neke bebe počnu kakati i svako nekoliko dana budući da znaju iskoristiti svo majčino mlijeko pa nemaju što pokakati.
    Da beba dobiva dobro i masniji dio mlijeka možeš primijetiti i po "zrncima" masti u kakici. Sama kakica je senfasta.
    Male bebe su nervoznije u toj dobi, nestrpljivije, hlapljivije jedu. Ako su drugi parametri napretka dobri, a prema onome što si napisala, jesu, onda samo hrabro dalje dojite i uživajte u maženju i papanju.
    Ne zaboravi na vrijeme kad su skokovi u razvoju (6. tjedan pa s oko 3 mjeseca) kad bebe navlače mlijeko, nervoznije su i znaju "visiti" na dojci i po tri dana bez prestanka.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Nazalost ni nakon par dana sto radim kompresiju dok ona sisa stanje nepromjenjeno.
    Ne znam u cemu je problem? Dok ide mlijeko u sisi sve OK, medjutim cim ona mora malo jace povuci da bi dosla do masnijeg odustaje, pljuva, place, vristi.
    Pokusala sam raditi kompresije jednom rukom, obje ruke, pokusao muz mi pomoci, mijenjali pozicije ali nista, ona ju I dalje odbija nakon nekog vremena. Ja provjerim stiskanjem bradavice je li sisa "prazna" a iz nje strca mlijeko...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Neka djeca posišu dovoljnu količinu u kratkom vremenu, doslovno im je 5 min sisanja dovoljno.

Kažeš da su pelene uredne, dobitak na težini je odličan.
    Koliko sam skužila tebe brine duljinja trajanja podoja, a prema svemu navedenom dijete dobiva dovoljno mlijeka u tih 4-5 min koliko traje podoj.
    Posljednje uređivanje od (maša) : 26.11.2012. at 12:43

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Koliko podoja u 24 sata imate?

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Od 7 do 10, sve zavisi o danu, je li se setamo (onda zna odspavat po 2-3sata) ili smo doma. Kad ih je manje onda davam obje dojke jer su pauze vece izmedju podoja, a kad ih je vise zadovolji je samo jedna I ne zeli vise papat.
    Da strah me da dovoljno ona ne povuce jer ponekad podoj na desnoj dojki doslovice traje 4min I onda pocinju problemi.
    Opet sa druge strane danas nismo imali problema sa dojenjem na toj dojci, posisala ju je bez problema, a evo sad zadnji podoj opet se bunila. Nema pravila...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •