Ima li tko kakvo stablo u tegli (u stanu)?
Tipa limun, maslina ili sl.?
Gdje se može nabaviti sobni limun?
Ima li tko kakvo stablo u tegli (u stanu)?
Tipa limun, maslina ili sl.?
Gdje se može nabaviti sobni limun?
Imam ja limun, uzgojila iz koštice, još je mali, nije cijepljen. Imam i 2 divlje masline, isto male, presadila iz vrta dok su imale 4-5 lista. Imala sam 3 godine maslinu na balkonu u tegli, cijepljenu. Preko zime bi je stavila u hodnik ispred stana, u jutenu vreću s lišćem da ne smrzne. Dala je kumi na more, evo rodila prvi put ove godine. Imaš u mbm i masline i limune.
Mislim da svuda ima za kupiti sadnice limuna, mandarine, a i masline. Sve dok je malo može zimi biti u stanu. Ja doduše imam kuću i dvorište, pa je sve to ljeti vani. Sad kad su drvca narasla, zimi sve držimo u garaži, pa mandarini cijelu zimu sazrijevaju plodovi.
Ja imam limun star desetak godina ,na kojem zna biti i do 30 limuna,kako kada. "Razmnožavam" ga reznicom,u kasno proljeće. U rano proljeće ide van ,a u kasnu jesen (malo prije smrzavanja) ide u kuću. Vrlo je bitno da je u velikoj posudi,dosta često zaljevat, i na hladnijem npr. hodnik,jer u suprotnom mu jako opada lišće i bitno mu je osigurati što više željeza ( mi zabodemo u zemlju eksere,želj. šipke.....)
Ja taman mislila odustati od limuna na balkonu, kad vidim da ih vi iz koštice uzgojili
I ja bih
Kupila sam ga ima dvije godine, al mu je opalo mnogo lišća
Ipak se oporavlja, nasdam se da će mu biti dobro
Vrlo jednostavno, stavite košticu 3 dana u vodu i poslije pikneš u zemlju. Svaki mi se primio dosad. Razdijelila sam ih hrpu. Bolje uspijevaju vani nego u tegli. Od početka ima velik korijen, treba mu dosta mjesta. Moj je star svega par mjeseci, visok je cca 15 cm. Samo to je divlji limun i treba ga cijepit kad dođe vrijeme, inače nema plodova.
Ne, obrežem ga tako da mi ostane neka forma stabla,koliko je to moguće i onda si izaberem par grana (koliko želiš novih limuna) . Pri dnu te grane ga zarežeš i skineš koru jako pažljivo,oko 1- 1.5 cm. nakon toga namaže se balegom ili ja sad trenutno kad ju nemam kvalitetnom hranjiv.zemljom. Nakon toga se omota vuna,na tu balegu/zemlju,što je preciznije i bliže moguće. Razreže se plastična čaša i stavi grana u nju. u čašu se stavi zemlje i obilno zaljeva ,tako stoji najmanje 3 mjeseca. Nakon toga se ispod čašice odreže grana i presadi se,limun je već dobrano pustio žile.
Ja imam i duže upravo hvatam malo vremena da ih presadim.
Nije problem ,ali najlakše je kad ti netko ima da pokaže.
Zanimljivo, dašak mediterana u kontinentalnom stanu.
moželi pitanje zakaj se čaša reže mislila sam da je čaša obrnuta , a ispada da ipak nije kad je u njoj zemlja, daj mi pojasni taj dio. A ovo s vunom, to je prava vun ili ona za štrikanje.FRend ide sutra na svoj ranč, i brat će mandarine, pa sam mu rekla da mi donese koju granu kad bu tak i tak redio.Nakon kolko vremena dobiješ kakvi plod od limuna.
može se i odmah odrezati grančica i zapiknuti u zemlju. limun rado pušta korjenje. samo ju dok se zakorjenjuje treba pokriti da ne gubi vlagu, odrezanom plastičnom bocom npr. i redoviti zalijevati.
nekih mjesec do dva mu treba da se zakorjeni.
hm,nemislimo isto,odnosno možda sam ja malo nejasno napisala.
granu koju izabereš ostaje pri limunu ,nereže se. već se pri dnu grane okori i namata vuna (ja imam onu za štrikanje). nakon postupka razrežem čašicu od jogurta s jedne strane i odozdol izrežem rupicu (koliko je debela grana limuna.) Dakle čašica se stavi oko grane zaljepi razrezani dio i stavi dosta zemlje u čašicu. Nakon otprilike 3 mj. taj dio gdje je reznica (gdje je vuna) ispod vune ima već dosta žila.Vide se. uzmem škare i odrežem ispod čašice. izvadim limun iz čašice i spreman je za presađivanje. ovisno ograni ako je starija i deblja biti će prije ,jače je grana i podnosi težinu limuna inače znaju otpasti. on kad procvate to je to sad je pitanje da li će ostati ili ne. obično druge godine bude limun. ako ti je što nejasno priupitaj.
Meni se jako teško primi na taj način i ako se primi obično se nakon izvjesnog vremena osuši.ovaj način mi se pokazao efikasniji. zaista nije problem.
odgovarala sam suncokret
Posljednje uređivanje od genius : 15.11.2012. at 22:56
ok skužila sam sad,ništa on će ipak donijet koju granu pa ak pp
Napišem za cijepljenje uskoro, sad ne stignem, nisam vidjela prije, oprostite.
Iako nisam neki stručnjak, samo sam gledala kako drugi rade, nisam još probala sama.
Genius, ovaj tvoj način mi djeluje jako jednostavno, baš ću probat. Iako je zgodno vidjet ga kako raste iz koštice, od samog početka.
Slikat ću svog da ga vidite, za vikend.
peterlin srce si, da u pravu si margotiranje iako ja imam pod nazivom zapisamo reznica. Tako mi je objasnio kućni prijatelj,neki voćar....i taj naziv nam je ostao.