Pozdrav Rode, treba mi vaše mišljenje i savjet u vezi jednog problema.
Naime, moj sin (L) ima četiri godine i ide u vrtić već drugu godinu. Ispočetka se malo nećkao i nije mu se baš išlo ali kasnije se navikao.Ustvari nije nikad bio oduševljen time što ide (kao starija sestra) ali je išao bez negodovanja. On je tip koji se stvarno zna igrati sam i zaigra se lako sa svojim igračkama, obožava autiće, od skoro je počelo da mu se svidja da boji i crta tako da i sa tim može provesti dosta vremena. Kad je sa sestrom (7 god.) znaju se zaigrati i sa lutkama, igaraju se mame i tate, zatim škole, slažu lego, ma svašta se lijepo igraju.
Dok je bio manji, ustvari ja bih rekla dok nije pošao u vtrić, bio je jako, jako dobro dijete. Ne bi nikad udario nekoga bilo odrastlog ili dijete, i ako bi mu se to desilo jako bi se postidio i rastužio. Dijelio je svoje igračke sa prijateljima i sa sestrom, nije bio škrt. Slušao je sve, nije bilo onog neću, ili da ignoriše, nikad nije hiterisao ili kad mu se nešto ne kupi da divlja, da se baca po podu, znači stvarno je bilo lako sa njim. Od početka su za njega postojale granice (za razliku od ćerke sa kojom smo bili popustljiviji, kao većina sa prvim djetetom) koje je on poštovao.
U zadnje vrijeme se jako promjenio. Ne sluša, kad nije nešto kako on želi počne da viče da lupa igračku s kojom se igra, sestru zna udariti sa šakom ako se porječkaju, a nekad i bez razloga. Jako je grub, zna udariti i nas. Kad se vrati kući iz vrtića treba mu vrrmena da počne da se igra. Uglavnom skače bez veze ili trči besmisleno po kući, dok mu neko od nas ne započne neku igru i onda se smiri i zainteresuje se.
Od kad je L. krenuo u vrtić ostajala sam sa njim ujutro kad ga dovedem po 15-20 min, na predlog teta, dok se ne bi malo privikao. Primjetila sam dječaka sa tikovima(S.),koji bi kad mama ode sjeo na stolicu i počeo da se kalti. Ako to ne bi radio onda je samo hodao okolo, i na predlog teta da se igra ovog ili onog sve bi odbijao. Svidjalo bi mu se samo da ruši ili da smeta drugima, nije započinjao nikakvu igru.
U maju su me tete pozvale i rekle kako moj sin kopira tog dječeka, kako sjedne sa njim i zajedno se kalte. Rekle su da je sasvim sigurno da to nije njegovo ponašanje nego od S. i da ga L. kopira. Da su konsultovale vrtićkog psihologa koji je rekao da to odmah moraju prekinuti. Ako se to desi da ih odmah razdvoje. Pitale su me šta mi kaže kod kuće L. o tom dječaku, i da li sam primjetila da to radi i kod kuće. Ostala sam šokirana, naravno da to nije radio kod kuće, niti mi je pričao išta što bi mi djelovalo alarmantno. One su rekle da će to one riješiti da se ja ne trebam ništa brinuti ali da su samo htjele da me obavjeste. Da moj sin treba da prihvati S. kao drugara i da se s njim igra svega drugog ali da to neće dozvoliti. Naravno da ja nisam ostala ravnodušna, ustvari sam se šokirala. I dugo sam razmišljala kako da se postavim prema tome. Moj sin mi je na pitanje potvrdio da kopira tog dječaka ustvari mi je je rekao da se on i S. tako igraju. Odlučila sam da prihvatim njihov predlog i mom sinu sam rekla da to nije lijepa igra i da treba sa njim da se igra duge stvari, ali da to nikako ne smije. Rekla sam mu da S. ide kod doktora da bi to prestao da radi. Nakon nekoliko dana moj sin je zaista prestao, par puta sam pitala tete i rekle su da to ne radi više.
Prije nekoliko dana na redovnom razgovoru su mi rekle da se moj sin dosta dobro navikao,da je napredovao da se lijepo igra sa drugom djecom ali da i dalje postoji problem sa S. sa kojim se moj sin najviše "igra".Zajedno su nemogući, prave probleme, pričaju kad treba da paze, smiju se bez razloga, trče bez veze umjesto da npr. trče igrajući se ganje. Jednom rječju nemaju smislenu igru i još k tome odmetaju druge. Neki put se zaigraju i onda S. sve pokvari rasturivši igru. A i one su primjetile da moj sin traži S. i obrnuto. Sa dugom djecom L. funkcioniše odlično, lijepo se igra, za ručkom je ok, kad pišu ili crtaju isto je odličan. Ali problem je što se najviše vezao za S.
Kad su mi to rekle ja sam postala svjesna da se L i kod kuće promjenio. Nekako sam sve to prepoznala ali sam sad shvatila i uzrok toga. Sigurna sam da on tog dječaka kopira. I jako sam nesretna, stalno pričam sa L. objašnjavam mu da mora biti dobar, da se lijepo igra sa S. ali svaki put kad ga ostavim u vrtiću jako mi je teško jer vidim da on odmah trči k S. I kaže mi da se sa njim najviše igra. Još k tome ne želi da ide u vrtić i jako se opire.
Zanima me vaše mišljenje, kako bi ste reagovale. Sigurno ću da razgovaram sa tetama i da tražim da ih razdvoje što je više moguće. Razmišljam čak i da tražim prelazak u drugu grupu ali mozda je to ipak previše, mada sam jako ljuta jer znam koliko se prmjenio moj sin .A sa druge stran zašto bi on zbog nekog drugog trebao da trpi prelezak u drugu grupu.
Oprostite na dugom postu, nadam se da sam bila jasna