Potpisujem. Reći nekome da liječenje ima smisla, ali ne na teret HZZO-a-čista diskriminacija. Tužno.
Potpisujem. Reći nekome da liječenje ima smisla, ali ne na teret HZZO-a-čista diskriminacija. Tužno.
Ali zbog takvog zakona o MPO ne pomaže nam ni Zakon o suzbijanju diskriminacije.....
'Jutro cure, evo ja sam na odlasku u Petrovu, napunila sam 42 u sijecnju, danas sam u 9h narucena po lijekove i cim obavim javim vam se. Nadam se da ce se dr. Strelec drzati onoga sto je rekao u studenom/2012. (pisala sam vam o tome). Javim se isti cas cim sve "rjesim" i saznam a pitati cu sve i svasta o cemu diskutiramo ovdje...bez brige... Sve vas ljubim!![]()
Draga Sneki41, nadam se da će tvoj dr održati riječ ili još bolje da će ti ovaj postupak biti uspješan pa se neko vrijeme nećeš zamarati ovom temom.
Ako ti se slučajno pruži prilika raspitaj se da li daju šansu samo svojim starim pacijenticama 42+ ili i novim. Meni se čini malo vjerovatnim da me odbiju klinike u kojima sam već bila u postupku, a primi neka nova....
Za pocetak- sestra Iva mi je rekla "jok" i sto se nisam prije "ugurala" (ko da su im liste za naruđbe prazne pa biras hoces odmah danas, sutra ili za 2 dana) i te spike...ali da pricekam sestru Sandru koja dodje oko 10h. Ona je valjda za ovakve "slucajeve" ko jaSr. Iva kaze da nije problem u njima nego da bi mi mogao doma doci racun od HZZO-a... Sad ne kuzim...dr. te "pusti" a onda ti HZZO posalje racun...duhovito! Veli mm da cekamo sr. Sandru i ako uopce uspijemo doci do doktora - nema predaje, nek salju doma racun i uplatnicu a onda cemo se dopisivati "do imendana" ako treba! Dobro da je isao samnom... Pisem vam dalje cim dodje sr. Sandra...
sneki to je zastrašivanje ako ti kažu da će ti hzzo poslati račun.
ako dr odluči da ima medicinskog opravdanja, onda troškove snosi hzzo. nema nikakvih računa na kućnu adresu.
reci im da ćeš se obratiti sa upitom hzzo-u.
evo i mene sa primjerom koji bi mogao objasniti dosta stvari.
ni mene nisu pustili u postupak preko HZZO jer sam prije par dana napunila 42 godine, a objasnjenje je bilo da u Postupniku koje je izdalo Hrvatsko drustvo za ginekolosku endokrinologiju i humanu reprodukciju pise da se postupak omogucuje samo zenama koje zbog neke bolesti nisu mogle provesti mpo lijecenje do 42. godine i pri tome se pod bolesti misli na ozbiljne bolesti poput raka![]()
na mobitelu sam pa mi je tesko staviti link, ali netko je otvorio temu sa Postupnikom pa detalje procitajte tamo
to ne znaci da se trebamo prestati boriti za sebe, ali je trenutno tako
tetadoktor,
di je taj dokument? jesu li ga dali na uvid udrugama koje su bile na sastanku u ministarstvu 6.3.?
zaključak na sastanku na temu 42+ bio je:
"Prim. Varga ih je pozvao da prijave bolnice koje ne žele primiti u postupak pacijentice koje
imaju 42 godine, te*će se obaviti kontrola njihovog rada."
Posljednje uređivanje od Inesz : 27.03.2013. at 10:03
Sr. Sandra kaze: "Vi cete razgovarati s doktorom"...e pa sad cekam da me zovne doktor... Joj, koji stres...cure moje ne daj Boze nikome...ko da mi izricu smrtnu presudu, tak se osjecam! Pa kaj nam to rade?!
Inesz, za dokument sam procitala tu na forumu, i za taj dio ne znam.
otvori podforum Potpomognuta oplodnja i naci ces temu koju je otvorila mislim Big Blue a zove se nesto kao Postupnici ...
tražila sam, ne mogu naći...
odi na www.hdhr.org i vidjet ces sa desne strane Klinicki postupnici u medicinski potpomognutoj oplodnji i na 13. stranici pise
Zakon kaže :
Članak 10.
stavak 4.
Pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima žena u pravilu do navršene 42. godine života. Liječnik koji provodi postupak medicinski pomognute oplodnje, iz osobito opravdanih zdravstvenih razloga može omogućiti pravo na medicinski pomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života.
Tko treba dati tumačenje zakona? Je li Postupnik kojeg je izdalo Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstreticiju važi kao podzakonski akt? Postupnik koje izda neko društvo naprosto nema snagu podzakonskog akta jer on to nije. HDGO može dati svoje tumačenje ali kod tih tumačenja treba pozvati i druge zainteresirne stranke da daju svoja mišljenja (udruge pacijenata, udruge civlnog društva...).
http://www.hdhr.org/doc/POSTUPNICI_z...HDGEHR_web.pdf
pročitala. baš me zanima zašto bi se samo kod 42+ držali teksta postupnika, kad bolnice rijetko da slijede bilo koju drugu uputu postupnika vezanu uz liječenje neplodnosti?
Evo...od veljace imaju "naplatu" i nema nis od onih prica "osobito opravdani razlozi"... 15500 kn...i to je to...
sneki,
hvala.
ali za te novce možemo kod privatnika imati puno bolje liječenje nego nam nude u bolnicama.
Teško se s rogatima bosti!
I meni je još prije pol godine u Rijeci rečeno da me oni mogu primiti ali ću najvjerovatnije dobiti račun od hzzo-a. Ko bi rekao da su prije tu obavijest dobili ovi u Rijeci nego u Zg?
Nema što oni neće smislit samo da unište i ovo malo dostojanstva što je ostalo u malim ljudima. Oprostite, ali ovo gorčina izlazi iz mene.
Inesz, pa oni i hoće da idemo kod istih tih doktora privatno.
5000 kn odmah dati kao polog da ti dadu ljekove a ostatak nakon postupka, a za taj ostatak ti kao velikodusno izađu u susret koji dan (valjda dok "skupis novce")...i to je to... Pitala sam dr. jel' to sad tak za sve 42+ i on veli da je to-to! E sad... Ako ima koja od nasih suborki da je "bolje prosla" bilo bi mi beskrajno drago da bar netko uspije... Dr. mi je rekao da on radi i u poliklinici Skvorc u Samoboru, cijena je "tu negdje" pa da odlucimo... Odlucili smo "DA" a veceras imamo "kucni savjet" dal' tu il' tam' (muci me taj put do Samobora i natrag svaki put a Petrova mi je na 5 min. od kuce)...
Znači, definitivno nema za nikoga liječenja na teret HZZO-a nakon 42? Ovo je veliki poraz za pacijente i šamar, ako je tako.
Varga na sastanku kaže jedno, dr. Š. u svom dokumentu drugo. A spomenuti članak Zakona opet nedorečen. Sve ovo što se događa je stvarno još jedan šamar za pacijente. I baš lijepo što nam doktori u bolnicama nude i privatnu opciju, i to naravno u onim klinikama gdje u svoje slobodno vrijeme rade za honorar, pa su im nove pacijentice dodatni bonus. Pacijentice, pardon u ovom slučaju stvarno jadnice. Sreća da ako već moramo plaćati, ipak možemo birati. Ima 'privatnika' i privatnika. Ovi drugi više ne rade u bolnicama, i imaju uspjeha. Čak i kod pacijentica iznad 40-te.
Nije dr. inzistirao ali dovoljno je da mi je spomenuo... Ah, ne znam ni sama kud bi i kaj bi...Jasno mi je da su priv. klinike svakako bolje al po kojim kriterijima odabrati...? Znate onu narodnu- svaki ... svoga konja hvali...
![]()
Sneki, tu ti je najbolje rješenje ako imaš novaca otići u svaku polikliniku na konzultacije i vidjeti koji će ti doktor najbolje "sjesti". Računaj da je 200 - 300 kuna minimalno po konzultacijama. a onda ti ostatak priče dođe sam od sebe.
ako nemaš novaca za takvo rasipanje, dobro prouči po internetu o doktorima i onda odluči. ta odluka nije laka, ali je moraš donijeti na osnovu stvari koje su ti važne.
u svakom slučaju, sretno!!!![]()
Posljednje uređivanje od tetadoktor : 27.03.2013. at 18:59
Sneki potpisujem cure, ja ne bih išla privatno kod njega ne samo zbog ovog što je Inesz spomenula nego ja stvarno nisam zapamtila u zadnjih nekoliko godina da je neka forumašica tamo uspjela, možda se ne javaljaju ali da već mogu birati odabrala bih neke druge privatnike
EH drage moje uzalud nam sve , ljepo je zakonom donešeno da nemremo na HZZO , a taj koji je donio zakon očigledno je bez srca i duše a osim toga sit gladnom ne vjeruje, pa prema tome kaj on zna kaj je to ne imati djece. Da je diskriminacija je i to u našem demokratskom društvu.
A doktori , nemam riječi, samo da skidam kapu onim pojedincima koji nam još izlaze u susret, (meni više nitko) a opet od tih pojedinaca treba razaznati da li ste za nekoga pokusni kunić ili je to vrhunska obrada.
Mislim da ću sve prepustuti u Božje ruke, kaj se tiće postupka, ne znam da li je to moj inat ili kaj, ali za postupak koji se naziva ''HUMANA reprodukcija'' , nema veze sa humanim, ne dam ni pol pišljiva boba.
Zapravo donešeni zakon proturiječi nazivu ovog postupka u medicini, trebao bi se zvati igra na sreću , srećka od 4 000, 00kn na dalje , pa ko voli neka i izvoli.
Meni su i onako govorili da bi prije dobila na lutriji nego zatrudnila. Pa kad mi to kaže jedan vrhunski dr. , da ne nabrajam titule, a prije 17 godina rodila i nažalost izgubila bebu. I da Vam taj isti nije ni pogledao karton u kojem piše da je u pitanju oligoasthenozoospermija, nego vam govori da bi najprije zatrudnjeli prirodno , a drugi puta da Vam je problem godina proizvodnje kao da se radi o starom fićeku.Eto Hvala Bogu zdrava sam ko dren a da su hormonske vrijednosti niske ,jesu ,ajmo reći prema načinu življenja i mojih godina u skladu.
Drage moje svima nama želim prirodne trudnoće i molit ću se za sve nas da nam uspije da ne moramo visiti ispred vratiju doktora kojima je bitniji nerealan zakon nego pomoć pacijentu, da su pravi i oni bi se potrudili da se stvari promijene.
Ispričavam se na duljenju ali jedva sam se zaustavila![]()
Eh da usput s obzirom na zakon zar se nitko od tvoraca ovog zakona nije zapitao o padu nataliteta s obzirom da se žene sve češće odlučuju na rađanje u ''poodmakloj'' dobi , muškarci kasnije ulaze u bračne veze, pa dolazi do eto težeg ili nikakvog začeća. Očigledni je naša Hrvatska prepuna HRVATA.![]()
Ja sam beskrajno razocarana ne samo zbog sebe (ipak vec imam klinca od 17 i smoci cemo nekako novac za jos jedan postupak) ali nacin na koji nas doslovno šikaniraju je odvratan! Nijedna od nas ocito ne ulazi u onu kategoriju "osobito opravdanih razloga" i posve je jasno da nam cijelo vrijeme "mažu oči"... Što reći? Bože daj svima koji žele dijete da ga dobiju bez njihove pomoći i da se nikad ne moraju ovako jadno i otpisano osjecati... OK, ima onih koji vole statistiku i znam da ju vole "servirati", ja ju ne preferiram jer se svako toliko zlurado obradujem kad im njihov statisticki podatak "padne u vodu"... Sve vas volim, ne damo se generacijo!!!
Nadam se da ste im uputili koje pismo!? Pišite, pišite, pišite, a nadam se da će se i mlađe supatnice senzibilizirati i napisati par riječi u našu korist da ne kažu da smo subjektivne.
HZZO DIREKCIJA, Margaretska 3, Zagreb n/r: prim.Siniša Varga dr.dent.med.
MINISTARSTVO ZDRAVLJA, Ksaver 200a, Zagreb n/r: ministar prof.dr.sc. Rajko Ostojić, zamjenik prim.mr.sc Marijan Cesarnik
........
lasta![]()
Poslala sam pismo ministru, objasnila nasu "problematiku" pa sad, ako ulovi vremena između obaveza oko svoje gradonacelicke kampanje, mozda mi odgovoriPisati cu i dr. Vargi, mozda on bude senzibiliziraniji...pa ipak je on dr. dent. med
Jao sto sam postala zlocesta, ne sviđa mi se to...
Sneki,
ima li odgovora od ministra?
Tužna je mpo zbilja, zakon o mpo postavio je relativno nisko dobnu granicu i tako otvorio dodatne prostore za lov u mutnom onim liječnicima koji istovremeno rade mpo u bolnicima i u privatnim praksama.
Žene koje imaju očuvanu repordukcijsku sposobnost (odgovarajući broj antralnih folikula, FSH i AMH unutar određenih vrijednosti i koje unatoč 42 godine u dobro vođenom postupku mogu producirati zadovojavajući broj jajnih stanica) ne mogu u postupak na teret osiguranja samo zato jer su navršile 42 godine.
Istovremeno ovakvi razgovori sa mpo liječnicima u nekim našim bolnicama:
Mpo liječnik u bolnici:
-gospođo, 42 godine ali imate još reproduktivnu sposobnost, iako imate šanse ta ostvarivanje trudnoće ne možete ići na teret osiguranja jer imate 42 godine. ali, znate vi imate šasnu za trudnoću i možete doći kod mene u privatnu praksu, to će vas koštati oko 20-ak tisuća kuna... dođite, dođite kod mene privatno...
Što reći na ovo?!!
Inesz, jel to citiraš neki tekst iz novina ili samo konstatiraš? Ako je iz novina, javi da pročitam.
Meni Varga nije odgovorio, ali pismo sam poslala pred Uskrs....
Inesz, fakat gdje si to vidjela?
cure, vi se sigurno zezate...
ovo crveno napisano u postu br 191 svojim primjerom su ovdje u protekih 10-ak dana posvjedočile dvije forumašice. koiliko li je tek takvih slučajva kada žena koje ne pišu po forumu?
Inesz, ma znamo mi to ovdje na forumu, ali sam mislila da je netko odlučio obavijestiti i ostatak HrvatskeMeni je najmanji problem obavijestiti novinare, ali još skupljam podatke....
Je, i ja svašta pitam. A toliko sam bila ljuta kad sam tad pročitala. Cure, a da probate mailati Ostojiću?. Možda se pismo zagubilo poštaru u torbi...
masal, mislila sam na privatne mpo klinike, jer o tome je ovdje rijec
Uf, draga moja isti odgovor ti dajem, jedino za koga znam da je privatno a ne i u bolnicama je Luči a ovi ostali , neka nam dragi Bog pomogne, koliko sam skužila da se ovdje radi o temi ''Pravo žena na MPO nakon navršene 42. godine-molim vaša iskustva'' vezana za liječenje preko HZZO-a, sorry vjerojatno me lupaju hormoni, pa sam fulala temu.![]()