Evo ja sam napunila 40tu godinu,još nekih godinu ipo mogu pokušavati uz pomoć MPO.Inače moji svi nalazi koje sam vadila u posljednjih devet godina radi pokušaja dobivanja djeteta uz pomoć IVF postupka su bili uredni,dok je kod mog muža ustanovljen loš nalaz spermiograma dakle oligoasthenozoospermija koja se pokušala izlječiti operacijom varicocele ali bez nekog uspjeha.Nakon operacije varicocele pojavila se hidrocela koja je operirana također.I desilo se da sam nakon sedam godina neuspješnog pokušavanja uz pomoć doktora ja eto začela spontano dakle bez liječničke pomoći,imala sasvim urednu trudnoću i rodila zdravo dijete.Ali da priča bude još malo čudnija desilo se i to da se mom mužu otkrilo da ima karcinom testisa točno pet dana prije mog termina poroda tako da je na dan rođenja našeg djeteta mom mužu operiran karcinom testisa.Nakon toga uslijedile su dvije "preventivne" kemoterapije kako bi se uništile stanice raka.Mi smo nakon operacije ali prije kemoterapije zamrznuli muževu spermu i ja sad razmišljam da krenem ponovno u novi pokušaj.Eto,ovo sam vam ispričala jer po ovome što ste navele ja bih spadala u te žene koje imaju pravo nakon 42 godine ići na teret HZZO-a ali mislim da sam prilično rijedak slučaj i uza sve nisam sigurna da bi mi odobrili jer ipak imam jedno dijete.
Kada sam zadnji put rekla doktoru da bih ja da mi vrate tri stanice ukoliko se sve tri oplode on je rekao da to ne može jer po zakonu se mogu vratiti samo dvije.Ali ja sam čitala zakon i znam da ja nažalost spadam u one iznimne slučajeve koji su opisani ukratko ovako:žena je starija od 38 ,iza sebe ima niz neuspješnih IVF postupaka i muž joj je operirao karcinom zbog čega mora ići sa smrznutom spermom i na kraju to je moj izbor.Ali kao što vidite nitko ne mari za te izuzetke kao da se doktori boje dati svoje osobno mišljenje odnosno procjenu koja bi išla u korist pacijenta.Što reći na sve ovo?