Slažem se, ne određuju samo godine, a zakon ostavlja prostora upravo za to - da ne određuju samo godine. Ne misliš li da bi liječnik (reproduktivni ginić) imao neki clue oko toga? I mogao relativno smisleno određivati za koga IVF ima relativnog smisla, a za koga ne?
Reproduktivni ginić neće niti savjetovati IVF s vl. stanicama nekome ko je ušao u preuranjenu menopauzu. Unatoč tome što će, recimo, neka žena s preuranjenom menopauzom u dobi od 40+ i nakon posvajanja i nakon ne nadanja ničemu spontano začeti i roditi (žena mislila nije više dobra terapija koju pije - primjer s foruma).
Unatoč tim pojedinačnim iskoracima/čudima jer život nije čista matematika (kao što nije ni ono sveobuhvatna masa bez pravilnosti), ja mislim da je ispravno što ju liječnik nije vrtio kroz IVF i vjerojatno u IVF-u ne bi uspjela, a ovdje se dogodila slučajnost.
Itd. Primjerom na primjer, slikom na sliku - statistike su ono što bi trebalo rukovoditi struku, jer od primjera do primjera to je prevelika varijacija i može se sve zaključiti, a sve zaključiti znači ne zaključiti - ništa.
Ne "kažnjavaju" liječnici. Parove "kažnjavaju" dijagnoze i objektivne okolnosti (visoka ženska dob).
Još jednom moram napomenuti da ja ovo ne govorim za prirodnjake - prirornjaci nisu mainstream IVF, oni su jedna naša country-specifičnost.