Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Otvaranje doo za 10 kn - sto nakon?

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno Otvaranje doo za 10 kn - sto nakon?

Zanima me na koje konstante mjesecne troskove treba racunati nakon otvaranja do.o., htjela bi napomenuti da bi mi to bila dodatna djelatnost, tj zaposlena sam u nekoj firmi koja mi placa obavezne doprinose...cisto kalkulacije radi da se ne upustim "grlom u jagode" :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je jednostavnije i ( jeftinije ) poslovanje preko obrta kao dodatne djelatnosti uz rad

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

u obrtu moras placat doprinose za 1 radnika, u doo ne...bar zasad

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    istina
    u doo moras imati knjigovodu (koji se placa, ako nisi ti sama isti), u obrtu papire mozes voditi sam
    enivej, ako se spremas na ozbiljniji biznis bolje je otvoriti firmu, ako ce to biti nesto usput, kao hobi i dodatni izvor prihoda, onda racune mozes izdavati i kao privatna osoba, na kraju godine platis porez i to je to (vise-manje)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    Ne na mjesečnoj bazi ni fiksno , ukoliko si već negdje zaposlena.
    Na kraju godine se plate doprinosi po stopi onoga što si zaradila.
    Ukoliko nisi poslovala , nećeš ni platiti.
    Što se tiče d.o.o zakonski je diskutabilno to poslovanje bez zaposlenih i ako poduzeće ( dobro) posluje, može se dogoditi
    da imaš problema s inspektoratom .... ovo je informacija iz prve ruke.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

dopuštam da griješim, ali zar za te doo po 10 kn nije uvjetovan jedan zaposlenik?

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

evo ovako - obrt ne mogu otvoriti jer nisam struke niti imam polozeni majstorski ispit (slasticar)
    nakon razgovora na hitro.hr (kojeg sam dobila iz n-tog pokusaja) receno mi je da se jednostavni d.o.o moze otvoriti na proizvodnju slastica bez gore navedenih uvijeta i da je ukupni trosak (naravno da nije 10 kn) negdje oko 1000 kn. Zatvaranje kosta vise tisuca kuna. Nije mi znala reci koji su mjesecni izdaci prema drzavi (!) te da se obratim knjigovodji. Nije mi znala reci ni okvirno koji su uvijeti za dobivanje santinarne suglasnosti, cak ni broj telefona.
    Nije mi znala reci sto je sa mirovanjem ako posao ne krene u obimu u kojem bi bio isplativ.
    Znaci vrtim se u krug.
    Kako moze privatna osoba izdati racun?

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

osim toga, proizvod zvan "domaca torta" i kolace isto, zakonski izgleda ne postoji. Ne mozes koristiti namirnice koje zelis (npr domaca jaja i maslac) vec kako propis nalaze (citaj prasak).
    ja prva ne zelim jesti prasak-tortu vec domacu finu sa svim svojim slastima i mastima. i kao takvu je zelim nuditi, tko hoce - super, tko nece ili se boji ima u slasticarni prasak mix.
    Sto sad?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Bumbalu prvotno napisa Vidi poruku
    evo ovako - obrt ne mogu otvoriti jer nisam struke niti imam polozeni majstorski ispit (slasticar)
    nakon razgovora na hitro.hr (kojeg sam dobila iz n-tog pokusaja) receno mi je da se jednostavni d.o.o moze otvoriti na proizvodnju slastica bez gore navedenih uvijeta i da je ukupni trosak (naravno da nije 10 kn) negdje oko 1000 kn. Zatvaranje kosta vise tisuca kuna. Nije mi znala reci koji su mjesecni izdaci prema drzavi (!) te da se obratim knjigovodji. Nije mi znala reci ni okvirno koji su uvijeti za dobivanje santinarne suglasnosti, cak ni broj telefona.
    Nije mi znala reci sto je sa mirovanjem ako posao ne krene u obimu u kojem bi bio isplativ.
    Znaci vrtim se u krug.
    Kako moze privatna osoba izdati racun?
    a jel nisu rekli da ako ti nisi slastičar s majstorskim ispitom da bi morala zaposlit slastičara s uvjetima koji su potrebni za obavljanje te djelatnosti?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bas sam to krenula napisati...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kosjenka, to vrijedi za obrt, za doo su drugaciji uvjeti, ali ne znam kakvi tocno. Mislim da d.o.o. moze otvoriti svatko, za sta god hoce.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

al zar se ne trebaju za slastice ispuniti odredjeni uvjeti? sanitarna knjizica itd?
    moze otvorit svatko, al zar zaposlena osoba ne mora zadovoljavati uvjete koje je kosjenka napisala?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mislim da u ovom trenutku RH stanja i zakona nije pametno poduzeti ništa bez temeljitog razgovora s odvjetnikom i knjigovođom, a i nekim tko je na terenu, i zna koje agencije/komisije/odbori/neprofitne udruge... imaju uvid, znanje i know-how što i kako otvoriti, što se smije, može...

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    a jel nisu rekli da ako ti nisi slastičar s majstorskim ispitom da bi morala zaposlit slastičara s uvjetima koji su potrebni za obavljanje te djelatnosti?
    jesu...ali to mi također ne odgovara jer mi je preskupo, nemam toliko posla da mogu placati jos jednu osobu ili bilo kakav dodatni trosak/dogovor

za sanitarnu: nisam sigurna, jer jos nisam uspjela naci, ali bas oni propisuju da ne mozes domace proizvode koristiti.

Neusporediva je orehnjaca npr sa domacim jajima i domacim maslom naspram kupovnih, a kamoli onih SF jaja . to ne zelim.
    Zelim domaci proizvod.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pod domaci proizvod, vjerujem, je domaci, "na crno".
    mozes domace koji takodjer podlijezu sanitarnoj inspekciji, zar ne?

nego, ako su ti to rekli, da moras ili ti ili osoba koju zaposljavas imat polozen majstorski ispit i zadovoljiti uvjete za tu djelatnost, cemu onda dalje, ako to ne mozes priustiti? ne kuzim :/

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja ne kužim, otvorila bi doo i u principu ne bi nitko radio, ti ne smiješ jel nisi slastičar, a slastičara ne bi zaposlila?
    A tko će raditi, tko će taj kolač ispeći?
    To je malo zeznuto, mislim to će te pitati raznorazne inspekcije.
    Ja da sam na tvom mjestu i da stvarno mislim to nekad raditi išla bi na prekvalifikaciju za slastičara, otvorila obrt i uz posao koji radim imala obrt u kojem pečem kolače. To bi mi bila jedina opcija ako mislim uz posao nešto malo.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Kosjenka, to vrijedi za obrt, za doo su drugaciji uvjeti, ali ne znam kakvi tocno. Mislim da d.o.o. moze otvoriti svatko, za sta god hoce.
    da, može ali nisam sigurna da može obavljati djelatnost bez kvalificiranog zaposlenika

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bumbalu , sorry , ali čini mi se da ti puno toga nije jasno.
    Ukoliko samo otvoriš d.o.o , s tim ne možeš ama baš ništa.
    Možeš ga registrirati za milijun i jednu djelatnost , ali kad se kreneš baviti bilo kojom od tih djelatnosti moraš ispunjavati uvjete kao i za obrt.
    Kolače kod kuće ne smiješ proizvodti ni pod razno , za to je potrebna oprema i rigorozni uvjeti.
    Haccap je jako temeljit i za otvoriti slastičarnu trebaš imati prostor , slastičara s položenim stručnim ispitom i još puno toga.
    Naravno da se u kolače smiju stavljati jaja , maslac i ostale prave stvari za kolače , ali ta jaja ( maslac i ostalo ) moraš
    kupiti od nekog tko također ima registriranu djelatnost( pa je pod veterinarskim nadzorom ) ili u trgovačkom lancu .
    Znači treba postojati dokumentacija otkud ti sirovine.
    Kod kuće eventualno možeš izrađivati suvenire , šivati i sl.
    Za proizvodnju hrane su uvjeti stvarno rigorozni .
    Hrana se smije spremati u vlastitoj kuhinji i prodavati na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja nude
    usluge smještaja i prehrane.
    Također postoji ulična prodaja palačinki i prženih slastica , ali stvarno ne znam kako je to zakonski regulirano.

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    da, može ali nisam sigurna da može obavljati djelatnost bez kvalificiranog zaposlenika
    u doo izgleda da moze. Za dobiti sanitarnu treba napraviti sanitarni pregled kojeg rade svi koji su u doticaju sa hranom (mesari, kuhari i sl)

obrt mi ne dolazi u obzir jer se ne zelim prekvalificirati i sl, s obzirom da bi mi to bilo dodatno zanimanje a ne glavno.-
    idealno bi bilo nesto tipa kucne radinosti...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kako moze, kad si gore rekla da su ti to i rekli, al da nemas love.
    jesi li ti kvalificirani slasticar?

jedno je otvorit firmu, drugo je registrirati.
    dalmatinka ti dobro govori i sazela je sve sto se pise na ovom topicu u fino razumljiv i informativan post.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 16.11.2012. at 12:57

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja zelja! Jako sam se dobro raspitala i zakljucila da odgadam za neko vrijeme!
    Sad tu nema kruha!
    Ima stos sa cateringom ali ja osobno nebi nikad jela kolace od sirovina iz neprovjerenih izvora, ali to sam ja!
    Ako otvoris doo moras imati minimalne tehnicke uvijete i zaposlenog slasticara!
    Uvjeti nisu rigorozni ako imas prosror, ali ne nikako u vlastitoj kuhinji! Ne mozes peci kolace u kuhinji u koju ulaze "civili"!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bumbalu prvotno napisa Vidi poruku
    u doo izgleda da moze. Za dobiti sanitarnu treba napraviti sanitarni pregled kojeg rade svi koji su u doticaju sa hranom (mesari, kuhari i sl)

obrt mi ne dolazi u obzir jer se ne zelim prekvalificirati i sl, s obzirom da bi mi to bilo dodatno zanimanje a ne glavno.-
    idealno bi bilo nesto tipa kucne radinosti...
    Sorry , ali malo ljudi bi kupilo kolače iz kućne radinosti...osim onih koji te poznaju .
    A takvima možeš peći i bez obrta...

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

ma ovo oko polaganja za slasticara mi stvarno ne igra jer 3 godine skole + majstorski je jednostavno predug i preskup period. U Londonu su Master's degree za dekoraciju i izradu torti na renomiranim ucilistima u trajanju od 3 tjedna i nakon toga dobijes papir s kojim kod njih mozes samostalno raditi / otvoriti. Taj papir kod nas ne priznaju.

isto tako znam za poduzece koje radi torte i kolace a koje nema slasticara...pa kako onda oni mogu?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na crno.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo pronađoh nešto linkova na ovu temu;

http://pollitika.com/otvoriti-tvrtku-za-10-kn

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/o...o-10-kuna.html

Ja ne znam dal bi se usudila, ko zna kak će to funkcionirati u praksi, bez obzira na to ima li bumbalu potrebne uvjete ili ne, govorim općenito.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaj se tiče "minimalnih tehničkih uvjeta" to zna biti jaaaaako zeznuto.
    Moja prijateljica je htjela u prizemlju obiteljske kuće otvoriti zubarsku ordinaciju. Ona je doktorica dentalne medicine, ima položeni državni ispit. Zadovoljavala je sve uvjete, ali ispalo je da su ti minimalni tehnički uvjeti itekako maksimalni. Tražili su je posebne dimenzije za ulazna vrata, posebni položaj vodovodnih i odvodnih instalacija, poseban wc za osoblje, a poseban za pacijente i još čudo toga. Odustala je od ordinacije u vlastitoj kući i iznajmila prostor. Ispalo ju je jednostavnije i jeftinije nego da je porušila i prekopala pola kuće.
    Zaključak je da nije lako u našoj domovini biti mali obrtnik ili poduzetnik. Umjesto da država potiče samozapošljavanje, zakomplicirano je to do bola.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Vjerujem da je tako. I to je žalosno.
    Na kraju i ako zadovoljniš svu papirologiju i nebulozne propise i kreneš s radom, nije kraj iznenađenjima - saznaš da moraš plaćati ZAMP, naknadu Gospodarskoj Komori, porez na ovo, porez na ono, i tvoji troškovi rastu i rastu...

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

i mene to jako zanima silno bi se zeljela upustiti u te vode ,,isto tako kao i ti zeljela bih da mi to bude dodatna dijelatnost...znaci mene zanima dali ja mogu otvoriti doo i ja recimo raditi tamo pola radnog vremena(posto sam zaposlena i nebi davala otkaz),neznam jel to moguce kod nas??

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •