sretna sam i ponosna... Vukovar u srcu...
sretna sam i ponosna... Vukovar u srcu...
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:c2aH1g7upFQJ:www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp%3Fid%3D1066689+jutarnji+list+suadac+mero n+hrvatskoj+tu%C4%91mana&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr
kažu da je ovaj članak maknut s JL portala nakon što je pročitana oslobađajuća presuda..
dovoljno je se samo sjetiti svih zlih naslova od progona Gotovine, zločinačkog poduhvata i sl....
Rekla mi je mama (koja je na putu za Vukovar) da cijeli dan od ranog jutra prolazi kolona automobila prema Vukovaru.![]()
Mislila sam da su prilicno ispolitizirani i da ce donijeti politicku odluku, zato me je iznenadilo sto su srusili sve tocke optuznice. Iako, mozda se i nisu mogle odrzati pojedinacno, pojma nemam zapravo.
Ja sam bila iznenađena jer sam u potpunosti izgubila vjeru u pravdu i istinu. Izvrtanje činjenica, umanjivanje zločina agresorske vojske, do potpunog negiranja pa zatim sasvim neosnovane optužbe itd. sve mi je to godinama ubijalo svaku nadu da bi netko konačno priznao da je Domovinski rat bio legitiman čin samoobrane. Najgore od svega što su ljudi već počeli vjerovati sve te priče i podilaziti demagogiji.
Skandalozne reakcije državnog vrha Srbije pokazuju da se takva politika i dalje nastavlja.
Svake godine gledam dokumentarce o Vukovaru i svaki put se ispočetka šokiram i sve me to skupa toliko potrese da još dugo budem pod dojmom. I kod nas je bio rat i bilo je ružno ali ovim ljudima se divim, kako su uopće uspjeli ostati normalni, nakon svega što su prošli. Što se Gotovine tiče, nemam tu puno toga za reći..sve je napokon na svom mistu.
Da, pritisci su bili preveliki. Haag je politički motiviran sud koji je želio podijeliti odgovornost rata na ovom području i zato su morali pronaći nešto za što će optužiti i nas, a agresorskoj vojsci puno toga progledati kroz prste. Zadnjih godina, ne znam to objasniti, ali osjetila sam kako se dobar dio Hrvatske prepustio toj obmani. I zato nas svaki puta ti dokumentarci vrate u stvarnost. Ja se sjećam kako je meni bilo i to ne mogu zaboraviti, znam kako je sada i što prolaze ti ljudi i vidim tu nepravdu koja nam se još uvijek događa.
I jedno i drugo. Haag je politički, a politička klima (i akteri) se promijenila, i naša, i ona vani prema nama, u našu korist, i u korist generala. (ne zahvaljuje se Gotovina institucijama bezveze).
To je imalo utjecaja na onaj prvi dio, gdje ih se optužuje za poslušništvo i izvršenje planirane progonilačke politike.
Onaj vojni dio, to je bilo pravno prenategnuto, čista tužbena improvizacija, na klimavim nogama i nije ni moglo proći, lako se našla greška. Tipa, granatiranje je pretjerano ako ne padne unutar 200 m od legitimnog vojnog cilja, o tome je nešto govorio A. Nobilo,
to je posve promašena, prvi put za tu optužbu izmišljena teza.
Mi nemamo tako precizno oružje, a po tome bi Amerikanci svugdje gdje vojno djeluju bili zločinci (hm, ?).
Za individualne zločine pripadnika pojedinih postrojbi poslije Oluje (koliki god bio broj tih zločina) njih dvojica nisu ni mogli biti osuđeni jer je taj dio u vojnim dokumentima bar bio jasan i vidjelo se gdje je bio kraj i doseg njihove uloge tada.
No, u svemu vjerujem da je presudio miks pravne i političke klime.
Toliko danas od vašeg vojnog i sudskog analitičara (ne vjerujte mi na riječ).
E ovo mi je posebno omiljen dio. Ako pogledate recimo slike Vukovara naručito ili Osijeka 91-92 tu bi se definitivno moglo uočiti prekomjerno granatiranje. Dakle oni su tukli po gradu s namjernom da poubijaju ili protjeraju što više civila, a granatiranje je par dana pred par Vukovara trajalo konstantno 24 sata tako da nisi mogao izaći na wc i podruma.
Ali dobro kaže Gotovina treba ići naprijed. Očito se pravda na kraju neće ostvariti u potpunosti. Ovi ljudi što još uvijek nisu pronašli svoje mrtve, koji susreću po gradu svoje krvnike, oni su već naučili živjeti s tim i s tom djelomičnom ignoracijom njihove patnje, a konačni neopterećeni odnos će doživjeti generacije koje dolaze iza njih.
Neće. Patnje ljudi Vukovara nitko nikad neće moći naplatiti. Komparativnom analizom ukupne štete, žrtava i zločina s obiju strana vaga bi prevagnula, uf, kako bi prevagnula težina na jednu stranu.
Svaki pojedinačni zločin treba osuditi i svaku žrtvu oplakati.
No, zbog te ukupne "vage", zbog onog ukupnog stanja, uzroka i posljedice, agresora i žrtve, pravedno je što nitko iz Hrvatske nije osuđen u Haagu.
Neovisno što će se događati i što se događa na našim sudovima, neka ti procesi idu dalje,
ali na međunarodnom planu i u očima međunarodne javnosti slika treba biti upravo takva kakva je sada,
nakon konačne haaške presude.
Ovako isto sam se i ja osjećala i zato sam mislila da presuda neće biti oslobađajuća. Za optužnicu sam znala da nije osnovana, nije u tome problem nego u gubitku vjere u pravdu suda.
Toj i drugim obmanama, evidentno je. Mnogo puta sam uvidjela da su ljudi dopustili da im medijski spinovi (eufemizam za laž) kroje stavove. Mnogi ljudi kao da ne znaju gdje žive.
Zmaj, možeš li, molim te, pojasniti ovo? Što ti se točno zgadilo? Jako me zanima.
Presretna sam zbog generala. Tolike godine života ostavili su u Haagu, tko im to ikada može platiti. I zaista mi je divna ona rečenica generala Gotovine: Rat je prošlost, okrenimo se budućnosti, svi zajedno.
baš te tako jako zanima?
jer šta, kad kaže da joj se zgadilo što je rekao da će hrvatska ispuniti svoj dug pravde, ovaj topik više neće biti slavljenički. nego ćemo ponoviti istu raspravu koju već imamo. par forumašica će od drugih par forumašica biti proglašeno protudržavnim elementima i izdajicama naroda i tako. veselo. još ako se koji marko priključi kao prošli put... ihaaaj veselja.
fajn vit me, al ne znam što će teta storma reći![]()
Joj, ja ne bih opet procjenjivala tko je protudržavni element, tko se kako zove i tome slično![]()
lo:and pih, pa kako ćemo mi u budućnost kad taman pomislim da su svi nešto dobro rekli i postupili, ali ne,
uvijek, e, uvijek, što je ovaj rekao, a onaj zapjevao, a onaj što nije rekao, e, taj je nešto gadno prešutio jer je zapravo morao reći, a da je rekao rekao bi još gadnije...
taj se još nije rodio tko bi ovom forumu ugodio
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 19.11.2012. at 20:33
Ali i mene baš sad zanima što se to zmaj točno zgadilo u premijerovoj izjavi?Ili je to po onoj: gadi mi se čim progovori. Nije da i ja nemam takvih.
![]()
Ma nije samo forumu teško ugoditi, preporučujem slikovnicu "Bicikl duginih boja"![]()
izmjena u reprezentaciji Hrvatske:
izlaze Gotovina i Markač,
ulaze Sanader i Čačić....
10 godina, ha?
i nije offtopik, paše naslov topika![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 20.11.2012. at 10:56
Al kolko se kuzim - buduci da je kazna veca od 5 god., do pravomocnosti ide u pritvor.
Sudac Turudić:
"Događaji u vezi s ovim kaznenim postupkom potvrđuju da je glavni kriterij odabira ministara bila apsolutna poslušnost."
"Vi ste doprinijeli širenju apatije u društvu. Svaka je presuda poruka. Ova je upućena obnašateljima političke vlasti. Šalje se poruka njima da vlast moraju obnašati za opće dobro.."
Čestitke, pogotovo nama koji se ne osjećamo suodgovornim za to što je tip dvaput dobio izbore.
Samo 10 godina za toliku pljačku?? Nemam riječi!
Topic je zakljucan kako bi ostao slavljenicki, sto mu je i bila namjena.
Zahvaljujem na razumijevanju.
Posljednje uređivanje od Storma : 20.11.2012. at 22:48 Razlog: Pojasnjenje