imamo priče iz cijelog svijeta, pospane priče, čarobne svjetiljke, kineske i tibetske priče...
zaobišla bih klasične bajke.
što vi čitate?
imamo priče iz cijelog svijeta, pospane priče, čarobne svjetiljke, kineske i tibetske priče...
zaobišla bih klasične bajke.
što vi čitate?
Posljednje uređivanje od Jurana : 16.11.2012. at 10:52
thnx jurana!
imamo nove bajke koje pomažu djeci i nisam baš impresionirana.
zaboravila sam da imamo i 7 navika sretne djece.
priče o dobru i zlu zvuče zanimljivo. kakva je kvaliteta priča - dobra priča s poukom ili pouka umotana u malo celofana?
Te priče, za razliku od onih ostalih zbirka, nisu namjenski pisane, već su to kraće priče i ulomci iz romana iz svjetske književnosti za djecu tako da nisu nametljivo didaktičke, naprotiv, umjetnička vrijednost je na prvom mjestu. I ima ih jako puno.
X
Ja sam imala stare i to je jedna od knjiga koje mi se izrazito nisu sviđale.
Od onih koje mogu pohvaliti (mnoge su još iz mog djetinjstva i djetinjstva mm-a):
Ezopove basne (izdanje za odrasle, a imamo negdje i slikovnicu ako je nisam već poklonila u vrtić)
La Fontaineove basne (staro izdanje s Kirinovim ilustracijama, to je još bilo moje)
Od klasičnih bajki Andersen (velika zlatna knjiga - to nisu prepričana izdanja nego prijevod originala)
Zvonimir Balog - Ja magarac (priče), Nevidljiva Iva(pjesme), Bon-ton...
Čedo Prica: Crna kraljica (o Plitvičkim jezerima)
Ali moram primijetiti da je moj sin neke priče i slikovnice, za koje se meni činilo da imaju prenaglašene pouke i moraliziranja, dobro primio. Ja sam pomislila, na ovo će zavrnuti očima, ali nije; ponekad im izgleda odgovara i malo eksplicitnog objašnjenja. Tako postoji cijeli niz problemskih slikovnica za koje sam bila sumnjičava da djeluju, ali sam se uvjerila u suprotno. Moj se sin ostavio cucanja prsta na cijela tri mjesecanakon čitanja slikovnice s tom problematikom.
hahaha!
i mojem starijem su ok nove bajke; sviđaju im se i navike sretne djece koje su meni bezveze.
općenito vole problemske slikovnice, imamo gomilu petri, "kad sam..." zečića, pooha etc.
no poželjela sam "prave" priče. upravo sam obavila bing kupnju u superknjižari, ako nastavite pisati imat ću materijala i za rođendan.![]()
Kod nas je jako popularan Kestutis Kasparavičius - Budalaste priče, i Kratke priče, i Bijeli slon.