Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Literatura o beskorisnosti širokog povijanja

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Literatura o beskorisnosti širokog povijanja

Drage Rode, molim vas za pomoć!Bila sam pod dojmom da je beskorisnost širokog povijanja općepoznata stvar i da to više nitko ne preporuča, ali sam se prevarila... Šogorica mi je nedavno rodila u Osijeku i tamo svim bebama u rodilištu govore da se trebaju široko povijati, a isto preporučuju i patronažne. Htjela bih joj pokazati neki malo znanstveniji članak gdje se govori o tome, ali ništa pametno ne nalazim ni pretragom foruma ni na Googleu... Ako netko ima link na nekakav tekst gdje se govori o beskorisnosti širokog povijanja (može biti i na engleskom) ili takav tekst u bilo kakvom obliku kojeg bi mi mogle poslati, bila bih vam jako zahvalna kad biste mi ga proslijedili! Unaprijed hvala i lijep pozdrav svima!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Literatura o beskorisnosti širokog povijanja ako i postoji, temelji se na istraživanjima napravljenim u zapadnoj Europi i SAD-u gdje je navodno 4 puta manje razvojnih poremećaja kukova nego kod slavenskih naroda, zato se kod nas još uvijek preporučuje.

https://bib.irb.hr/datoteka/472313.K...Spisic2010.pdf

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ne znam za beskorisnost sirokog povijanja, ali znam za korisnost sto ranijeg pregleda

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zašto te to toliko muči?
    ako nije korisno, misliš li da je štetno?
    zašto misliš da se trebaš mješati u takve stvari kod drugih ljudi, koliko god ti bili rod?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam znala da mozda nije prijeko potrebno ali bilo mi je lakse baratat s bebom
    kad je malo cvrsce omotana; zasto bi bilo stetno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nije štetno, a na Balkanu ni beskorisno. Neka mama sama odluči.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo što meni pada na pamet - ako je dijete, recimo, hipotono, i ako to široko dugo traje, onda malo otežaa micanje djeteta ako to povijanje dugo traje (noge su fiksirane u tom položaju, ne može baš napravit okret). Barem mi se tako jedna poznanica žalila da se tuku mišljenja fizijatar vs. ortoped. Druga negativnost je vrućina.

Koliko pamtim, niti u ZG-u nije bila jednoznačna špranca kad sam ja rađala - većina bolnica je kao lagano izlazila iz širokog, ali su bili obavezni što raniji UZV-ovi kukova, pa onda ovisno o ortopedu koji te dopadne i nalazu, ako dobro kužim.

Tako da je to nekako sivo područje, nije to dojenje ili AS pa da je benefit ili zakon jednoznačan ili hodalica pa da je kristalno jasno da to nitko ne preporuča voila članka i to je to.

Moj ti je savjet: stay out iz te priče jer nećeš naći neke čvrste argumente - naći ćeš ovi ovako, oni onako i člankom na članak, bez jendoznačnog zaključka, osim "to određuje djetetov ortoped".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.11.2012. at 00:19

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali i same platnene su vrsta širokog povijanja. I tetre isto tako, ne možeš staviti samo jednu, promočit će za čas.
    I isto se lijepo okrenu i u platnenim i u tetrama.

Pa neće stavljati neke posebne široke gaćice ako beba nema dijagnozu. Radi se o dve tetre i švedskoj i to prva 2-3 mjeseca. Do tada se ni ne okreću.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Literatura o beskorisnosti širokog povijanja ako i postoji, temelji se na istraživanjima napravljenim u zapadnoj Europi i SAD-u gdje je navodno 4 puta manje razvojnih poremećaja kukova nego kod slavenskih naroda, zato se kod nas još uvijek preporučuje.

https://bib.irb.hr/datoteka/472313.K...Spisic2010.pdf
    Tebi su to u Vž preporučili? Jer je meni dr. M. rekla da nema ni smisla ni potrebe - ako je sve ok ne treba, a ako nije - onda to nije nikako dovoljno, trebaju remenčići.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ocito se i kod nas stav u medicini mijenja: prije 7,8g su mi na Svetom Duhu kod otpusta rekli obavezno siroko povijanje do prvog pregleda kod ortopeda. Tada su i u bolnici sve bebe siroko povijali. Prije 2g su nam pak rekli da nema potrebe za sirokim povijanjem i da ce nam ortoped dati eventualne upute na prvom pregledu.Sve zdrave bebe su u bolnici imale samo Pampersicu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa meni je jedan doktor na SD rekao da, a drugi ne za široko povijanje - nema tu nekog usuglašenog stava.
    Najbolje što prije otići ortopedu pa se riješiš dileme.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A i patronazna nam je prije 2g rekla da bebe iz Vinogradske dobiju uputu obveznog sirokog povijanja, a bebe sa SD samo obicna pelena, i da to ovisi od bolnice i pedijatra, koliko prati trendove u medicini i istrazivanja. Mi smo bili zadovoljni sa stavom SD, mrzila sam tu hrpu na guzi, kako mora da je to neugodno djeci, a za 90% potpuno nepotrebno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Tebi su to u Vž preporučili? Jer je meni dr. M. rekla da nema ni smisla ni potrebe - ako je sve ok ne treba, a ako nije - onda to nije nikako dovoljno, trebaju remenčići.
    I nama je tako objasnio ortoped na prvom pregledu.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

U Rijeci su nama isto preporucili, tamo stavljaju u rodilistu svedske preko pampersica ako se dobro sjecam.
    U svakom slucaju koliko se razumijem u temu, mozda je beskorisno, ali nije stetno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stavljanje svedske pelene preko pampersice nije siroko povijanje. Široko povijanje su zapravo 2 tetre koje su preko pampersice zavezane svedskom pelenom i to se slaze na neki nebulozan nacin.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nama je patronazna rekla da siroko povijamo, i mi povijali. Nije mi uopce palo na pamet da je ne poslusam. Tek sam poslije shvatila da to nije pravilo. Voljela bih da je meni neko ukazao na neki clanak u kojem pise da je siroko povijanje nepotrebno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Svatko neka odluči za sebe. U isto vrijeme stavljamo linkove kako nam se dijele savjeti koje ne tražimo otkako rodimo, a onda mi radimo isto to i nudimo savjete čim netko drugi rodi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Nama je patronazna rekla da siroko povijamo, i mi povijali. Nije mi uopce palo na pamet da je ne poslusam. Tek sam poslije shvatila da to nije pravilo. Voljela bih da je meni neko ukazao na neki clanak u kojem pise da je siroko povijanje nepotrebno.
    Mišljena dr., patronažnih i općenito stav bolnice se razlikuje, tako da je teško dati jednoznačno mišljenje.
    Na kraju je ustvari odluka na roditelju.
    Znam da u novije vrijeme npr. Sv. Duh ne povija široko, Vinogradska je povijala kad sam ja rodila, naša lokalna bolnica povija, Rijeka ne,...
    Budući da sam rodila ljeti, išli smo jako rano na UZV kukova, jer nam je široko povijanje bilo nepodnošljivo.
    Kukovi su bili u redu, dr. je rekao da možemo ukinuti odmah povijanje i da je važnije vježbanje kukova. Tako samo i napravili.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nama su oba ortopeda kod kojih smo bili s curama rekli isto: široko povijanje ne može ni štetit ni pomoć
    ako dijete nema problema s kukićima, onda mu široko povijanje ne treba
    ako dijete IMA problema s kukićima, onda mu široko povijanje ne može pomoć

široko povijanje najviše pomaže roditeljima

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    nama su oba ortopeda kod kojih smo bili s curama rekli isto: široko povijanje ne može ni štetit ni pomoć
    ako dijete nema problema s kukićima, onda mu široko povijanje ne treba
    ako dijete IMA problema s kukićima, onda mu široko povijanje ne može pomoć

široko povijanje najviše pomaže roditeljima
    tako sam i ja čula, i tako i mislim
    povijala sam prvih mjesec dana, bilo mi je i lakše manipulirati tako s djetetom, bila mi je "konkretnija", dok se nisam oslobodila straha od tog malog bića
    poslije sam prestala, kad je imala 1 mj, i kad su krenule velike vrućine
    ne mislim da sam joj time išta naštetila, niti mislim da se treba nešto boriti protiv tvoga, niti druge od toga odgovarati
    svatko neka se informira i odluči za sebe

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mislim da je tu dosta dobro objašnjeno http://forum.roda.hr/threads/34105-Z...l=1#post967558

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Prije svega, hvala vam na svim konstruktivnim odgovorima.

Ne znam čime sam ostavila dojam da se imam potrebu petljati u nečiji život, dijeliti neželjene savjete i donositi odluke umjesto nekog. Da je tako ne bih tražila literaturu. Smisao toga je baš da si žena može sama pročitati pros i cons pa da sama odluči, pošto ja nisam zdravstveni djelatnik i ne smatram se kompetentnom za davati savjete na tom polju. Imam sina od šest godina i kćer od godinu i pol, oboje rođeni na SD, i za oboje sam dobila preporuke od pedijatara u bolnici, patronažnih (imali smo dvije različite) i njihovih pedijatrica (također dvije različite), kao i od ortopeda u Klaićevoj i dr. Tiefenbacha kod kojeg smo išli s mlađim djetetom, da ne povijamo široko, nego da radimo vježbe. Od mojih poznatih u ZG nitko nije široko povijao niti su mu to preporučivali. Zapravo sam to široko povijanje prvi - i zadnji - put u životu vidjela u čekaonici u Klaićevoj kod neke mame. Dakle, na temelju svog osobnog iskustva i preporuka svih zdravstvenih djelatnika s kojima sam ikad bila u kontaktu sam bila u uvjerenju da je to nepotrebno i da se ne prakticira, ali sam joj htjela dati nešto da si pročita, a ne ono, zeko je rek'o.

Vjerujem da svi znate kako je s bebom od nekoliko dana kad si prvi put mama, beba non-stop visi na sisi, ima grčeve, bljuca, prducka a tebi je to sve novo i sav si zbunjen i mijenjanje pelene ti se čini kao atomska fizika, a onda ti još netko dođe i proglasi da su obavezna neka komplicirana zamatanja i namatanja. A ti nemaš vremena visiti na internetu i istraživati. Mislila sam da bi im možda oboma bilo malo lakše kad bi se barem toga riješili, ako je nepotrebno.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Za prvo dijete da. Doktor je u rodilištu rekao da ima malo labave kukove (druga pedijatrica to nije primijetila nego stari doktor) i da moramo vježbati i široko povijati. S mjesec dana na pregledu je pedijatrica rekla da više ne treba.

Za drugo dijete nam nisu ni spominjali široko povijanje, nisam ni pitala jer ionak doma nisam koristila jednokratne nego tetra+švedska

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Stavljanje svedske pelene preko pampersice nije siroko povijanje. Široko povijanje su zapravo 2 tetre koje su preko pampersice zavezane svedskom pelenom i to se slaze na neki nebulozan nacin.
    Nama su stavljali jednu tetru. Ok, onda to nije široko.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cookie, procijeni radiš li ženi više štete od koristi. Tebi se čini jednoznačnije, ali možda joj ovime (ovisno kakav je tip i hoće li se zadovoljiti "linkom" koji si joj ti linkala, dok su joj njeni peidjatri rekli drugačije) radiš više posla, ne manje (mora proučavat linkove, dodatno opet konzultirat nekog dr-a, jer drugačije je link, drugačije je dr.) itd. A sve... da joj bude jednostavnije. Ti je najbolje poznaješ, moći ćeš procijeniti je li joj jedan dodatni link sad veća odmoć' od širokog povijanja, ili je široko povijanje dovoljno muči da krene u proučavanje problematike previjanja.. ili je tip da vjeruje na jedan link (ja nisam, evo).... jer će onda naći i link o slavenskim narodima itd. itd.

Plus, di žena živi i jel' joj jednostavnije ići na ortopedski pregled (ima li termina), ili joj je jednostavnije manit spiku i široko povijat. Nije jednostavno... jednostavno nije - ovisi o tipu glave, o mjestu boravka, o dostupnosti tog jednog ortopedskog pregleda (čeka li, može li kod privatnika) itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.11.2012. at 14:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možda svi u njenoj okolini tako, sad se "diže revolucija", obrazlaganja, linkom na link, mišljenjem na mišljenje itd.

Ti znaš kontekst i najbolje znaš je li pomoć i jednostavnije, ili je sad njoj ta informacija da na rodilištu SD u ZG-u ne preporučaju nego kažu to i to - komplikacija ili pojednostavljenje njenog života.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Sve ovi o slučaju i ja se ne bih petljala u nešto što ne znam. Nama su na SD-u rekli da ne treba široko povijati, a na prvom pregledu se ortoped čudio kako nam nisu preporučili široko povijanje s obzirom na našu specifičnu situaciju (mala, ranije rođena beba...) i morali smo sljedećih 6 tjedana široko povijati i još intenzivnije vježbati. To bi možda izbjegli da smo odmah široko povijali.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nama su isto na SD-u rekli - čim prije na pregled, ja sam odmah iz bolnice zvala, na pregledu rečeno široko... ali stekla sam dojam da bi možda neki drugi rekao ne široko, tj. da široko nije nikakav "make/break" uspješnog liječenja kukova, ako mu treba liječenje.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Bas citam ovu temu i inzenadena sam da se to jos uvijek radi u Hrvatskoj. POgotovo me iznenadilo da na Balkanu djeca imaju cesce probleme s kukovima nego u ostatku svijeta. Sad ne znam da li je razlog taj sto se koristi siroko povijanje ili se siroko povijanje koristi jer zaista postoji problem s kukovima.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

to ne znamo ni mi Balkanci

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kak bi siroko povijanje stetilo kukovima?

cula sam neku pricu da mediteranski tip ima predispoziciju za problem s kukovima, pogotovo zenska djeca, i rodena na cr. covjek koji mi je to pricao je preporucao siroko povijanje do 1 godine. ja nisam nikog povijala, ali sam ih sve nosila u slingu dosta dugo, svi su ok.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Bas citam ovu temu i inzenadena sam da se to jos uvijek radi u Hrvatskoj. POgotovo me iznenadilo da na Balkanu djeca imaju cesce probleme s kukovima nego u ostatku svijeta. Sad ne znam da li je razlog taj sto se koristi siroko povijanje ili se siroko povijanje koristi jer zaista postoji problem s kukovima.
    Da, mikka ti je već napisala, kod nas je veći problem sa kukovima u odnosu na neke sjeverne narode. Zašto te to iznenađuje? Uostalom, ne koriste svi Pampers, a dvije tetre i švedska pelena i nije nešto široko, nego taman.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •