Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 394

Tema: Pitanje za Davora

  1. #101

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Nije baš o dohrani, ali je pitanje za Davora. Naišla sam na irisov korijen, kako piše, navodno pomaže kod izbijanja zubića. Ja sam ipak malo skeptična prema takvim stvarima, zapravo me interesira da li bi moglo kako škoditi. Znam da nisi enciklopedija, ali ako štogod znaš...?

  2. #102
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Prvi glas. Tko zna, možda je dobro.

  3. #103
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    Evo ne mogu spavati pa malo čitam i informiram se.
    Nisam tip koji voli brzu hranu,hranu koja se kupuje smrznuta i priprema za 5 min doma,mada mi se i to katkad zalomi.
    Mama mi je školovana kuharica tako da sam cijeli život jela,zdravo,kuhano i na žlicu-i sada odjednom nakon rata i sve večeg utjecaja zapada na Lijepu našu,odjednom više ne možeš vjerovati nikome ,ni kumicama na placu po pitanju porijekla hrane,hrana i voda postale su čista lutrija

    Od silnog truda da se "zdravo"hranim,a po tim ne mislim samo na vrstu prehrane tj.hrane već na njezino porijeklo,doslovno me dovodilo do ludila.
    Nisam odustala ali sam popustila,ali ne mogu ne razmišljti svaki put,od kud potječe ova hrana koju trenutno stavljam usta-vjerujte mi dođe mi da plačem!

    I onda si mislim,pa čovjek od nečeg na kraju treba i umrijeti,oni sretni od starosti,a mi ostali od karcinoma kojeg je uzrokovao,stres,hrana,voda,zrak.......

    Iskreno mene najviše zabrinjava naš zrak jer ga eto moramo udisati,osim ako ne mislimo hodati s bocom kisika na nosu.....

    Preselila sam se iz Dubrave u Brestje i ovdje prestala piti vodu,svaki put kada bih ju popila povraćala sam,pogotovo u trudnoći-inače smrdi po kloru,kamenca ima na tone,ako nešto prokuhavate,sterilizirate, u njoj poslije izgleda kao da je korišteno 100g....
    Ne vjerujem ni ovoj flaširanoj vodi ni našim zavodima za analizu...zapravo nikome ne vjerujem više...ljudi su idioti i jedina ŽIVOTINJSKA VRSTA KOJA ISTREBLJUJE SAMA SEBE!

    Mislim da je čovjek prilagodljiv,i ako bude jeo i ovu GMO hranu možda stekne kroz neko vrijeme "imunitet" na nju,pa postane manje osjetljiv-možda budućim generacijama takva prehrana neće uzrokovati bolesti i smrt-čovjek se kao biće mora prilagoditi na "vlastiti otrov koji je stvorio",ako hoće preživjeti i evoluirati kao dominatno biće na ovom planetu slijedećih stoljeća!!!!!(ono što te ne ubije osnaži te)

    Možda bi naše bake i djedovi,bolje reći pradjedovi umrli danas da jedu nešto što je danas nama normalno;smrznutu hranu,strane začine i biljke,kupovnu vodu i gazirane sokove,slatkiše,ćipseve,smokije i sladolede,hamburger i pizze.............bla,bla,možda nisam dala dobre primjere ali znate na što mislim.

    Moje recept;od svega po malo,u ničemu pretjerivati,postiti iz vjerskih razloga ili zbog oslobađanja toksina iz tijela nije bitno,mislim da je to jako dobro i za tijelo i za duh,jesti hranu koja je tipična za naše podneblje,što jednostavnije,lešo,na pari,malo maslinova ulja,jabučnog octa(ponekad zgriješiti ili malo češće s šniclama,svinjetinom,janjetinom ili kulenom .....kineske,indijske i japanske biljke,i začine konzumirati što manje -po meni najbolje prepustiti njihovom podneblju i njima....pa što Bog da


    Inače Davore beba mi ima 5 mjesci i za sada isključivo doji,koju namirnicu da joj prvu dam,kad počne papati na žlicu?Jabuku kuhanu ili sirovu?
    Smeta li joj što ponekad pojedem malo štapića sa sezamom,ili lanom?

    nakon svega najrađe bi ju dojila cijeli život mada i kroz moje mlijeko dobiva ovu nezdravo uzgojenu hranu,zar ne,možda je to koliko je loše i dobro,neka joj se organizam pripremi na smeče koje će jesti u životu,jer ona je generacija koja sve ovo mora preživjeti,jer inače ćemo izumrjeti,od raznih bolesti i mutiranih virusa.......

    Što misliš da joj konbiniram,svježe pripremljenu hrani i kupovne kašice kad idemo negdje na dalji put?

    tako mi je žao,ali ne mogu je cio život štititi od tog smeća od hrane?ili možda mogu?!

    (što kažete na doživotnu infuziju )

  4. #104
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uf, tu ima svega.
    Ukupan ton je "sama protiv svih", a to uopće ne mora biti tako. Zbrinjavanje jedne zapreke u jednom trenutku je najbolje polazište, a protiv zbrkanih osjećaja (beznađa) najefikasniji je san. Za početak se probaj naspavati

    Zdrava hrana nije nešto čemu treba robovati. Shema "zdrave" prehrane skriva približno jednaki broj zamki kao i bilo koja druga. Alge i fermentirane namirnice iz Japana su ti odličan primjer. Zamke ćeš prepoznati po njihovoj sveprisutnosti. Na primjer: djeca moraju cuclati dude (glupost), a kad duda padne na pod onda je ispravno očistiti ju svojom slinom (:bljuc i krknuti natrag djetetu u usta :brrrrrr:

    Orijentacijom na bilo koju tradicionalnu prehranu koja se dokazala kroz barem nekoliko stotina godina ćeš napraviti nešto manje kiksova, ali je to u našim uvjetima jako teško slijediti. Pri tome se ne treba zanositi s idejom da je standardna prehrana po ičemu tradicionalna. Radi se o ideji u nastajanju, a karakterizira ju pojam "zdravo je...". Tako je još do nedavno bilo zdravo jesti pougljenjele dijelove mesa s roštilja, a na neku foru još uvijek preživljava "zdravi" normativ od 100g mesa po obroku. Neće dugo.

    Ne trebaš se posebno brinuti zbog hrane koju ti pojedeš, jer problematične tvari do bebe uglavnom ne dospiju ili ih tijelo preradi u manje problematične. Drastičan primjer: ako pojedeš namirnicu zatrovanu aflatoksinom B, tipično je to kikiriki, tvoje tijelo će ga preraditi u aflatoksin M i u bitno manjem udjelu izlučiti u mlijeko.

    O početku dohrane se jako puno pisalo. U idealnom slučaju radi se o otkrivanju novih okusa. Bebe je lako navući na slatko pa jabuka možda i nije najbolji izbor. Jesen stiže i s time i raskoš svog mogućeg povrća.

    Po pitanju vodovoda, postoje službe koje se o tome brinu: briga njih. Nije posebno teško postići da se stvarno pobrinu, jer svaki upit građana moraju uvesti u zapisnik i postupiti po pravilnicima. Dakle, ako vidiš da ti je voda u komi, lijepo telefon u šake, predstaviš se, a onda stričeki i tete u bijelim kutama dođu tebi na vrata i uzmu uzorak. Prvi put ti neće ništa naplatiti. Dakle, ne trebaju ti potpisi cijele ulice, a moraš se pomiriti s idejom da će ti netko u cipelama proći kroz kuću.

  5. #105
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    Hvala Davore na odgovoru.
    Uz sve ostalo sada si još i dobar psiholog:
    Osim što sam sve s brda-s dola napisala,u toj zbrci fali još jedna stvar;osim,vode i zraka,za mene je najgori ubojica ljudskoga roda CIJEPLJENJE MALIH BEBA-eto ja rekla,pa tko se ne slaže samnom,šta mu ja mogu!!

    Inače što misliš o kruhu?
    Ja jedem crni,sa sjemenkama...ne samo što su kao zdravi,već su mi fini,i ne volm bijeli kruh...ali u zadnje vrijeme kada moj muž kupuje npr.crni kruh u ovim malim pekarama,to je čista kemija,boja,a ne "crno brašno",rađe onda pojedm bijeli,pa bar znam donekle od čega je!!

    Što misliš o Mavrovićevim proizvodima?

    I da još jedno pitanje koje bi žitarice preporučio,kada počnem sa dohranom (kukuruz,riža...)?

  6. #106
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ti to provociraš

    Ne, nisam psiholog, niti kanim postati. Prijateljica koja je završila studij jedne zanimljive grane psihologije tvrdi kako je nemati bar jednu dasku preduvjet za biti dobar psiholog. Ovako sam manje sumnjiv.

    Ovdje na forumu ćeš naći puno topica u kojima ćeš naći istomišljenike. Postoji "vakcinacijski osviješteno virtualno pleme" i cijeli niz topica sa strane na tu temu. Imamo tamo i pro-vakcinacijski orijentiranog vrača: mujicu. On nam na (uglavnom) pristojan način lupa kontru.

    Postoji i topic "kruh iz pekača" na kojem ćeš zateći i profesionalnu pekaricu Kalimero, a moj doprinos je u izradi kruhova sa zanemarivom količinom kvasca. Vjerujem da je to pored aditiva najvći problem u kupovnom kruhu.

    Mavrović je OK, a bio je još bolji dok su mu kruh pekli u Rijeci. Razbija predrasude da zdrava hrana mora biti ružna.

    Žitarice je najbolje uvoditi prema tablici dohrane, a i o tome postoji topic. Općenito vrijedi da se kreće bez glutena, uz napomenu da je naš kukuruz još uvijek uglavnom OK. Loša reputacija kukuruza je vezana uz Ameriku i njihovo eksperimentiranje s t-kukuruzom. Radi se o genetskoj modifikaciji gdje biljka kukuruza sintetizira t-toxin koji tamani štetnike. Eksperiment je loše završio nastankom sorte Starlink koja je sada zabranjena, ali njeni geni i dalje truju okoliš. Više o tome na:
    http://www.starlinkcorn.com/starlinkcorn.htm

  7. #107
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    malo se ubacujem, ako mi dopustite, glede mavrovicevog kruha.
    meni je on prilicno nedobar i ne nalikuje ni priblizno onome sto ja kupujem u bio ducanima ovdje u becu.
    zapravo mi nalikuje toj uobicajnoj ponudi konvencionalnih kruhova u hrvatskoj. ( au rovinju ne mozes kupiti normalan kruh) u zagrebu je izbor nesto malo bolji.

  8. #108
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    seni, potpisujem za mavrovića: premastan, sljedećeg dana prilično nejestiv...

  9. #109
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da, Mavrović se sada peče u Klari, a do promjene je došlo prije oko dvije godine. Prije toga se pekao u Rijeci i bio je ... mrak.

  10. #110
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    to sam si i mislila.
    jer ovi proizvodaci kruha za bio ducane u austriji imaju sve pod svojom kontrolom. od bio zitarica koje se svaki dan ili par puta tjedno melju na njihovim mlinovima, i u njihovim pekarama se onda i peku... sa kvascem bez kvasca, sauerteig.... i slicno. bez aditiva i slicnog.
    mislim da bi to bio dobar posao u hrvatskoj.

    i ovo sto apri kaze, kupila sam par mavrovicevih peciva, vec su navecer bila nejestiva.

  11. #111
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    joj da se pristekam na ovaj topic,


    gospon davor,

    rekose mi na MiB-u da Vas pitam... sto mislite o tzv. soli sa himalaja... nedavno sam kupila tu sol... i sto da velim, na prospektu indijci kleche i gnjece tu sol... onako bosonogi zeludac mi se dig'o, al ne mogu si pomoci kad sam u tom alternativnom djiru. fakat sam kupila to cudo :/ ma, guglala malo... vele da je to prijevara, masonsko-himalajska zavjera, skupo k'o sam vrag... pa da vas upitam - bez zezancije sad - sto mislite o tome? valja li to icemu ? :/

    hvala unaprijed i unazad.

    mc

  12. #112
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    ja samo u prolazu .

    davor me danas iznenadio, prebacio me s mojih tabela u nešto sasvim drugo - (za mene) neobičnim mirisom iz jedne male bočice... čisti swish

    otkrio mi je nešto na kompu što ja nisam znala (sad se spremam na dodatne instrukcije ) - i olakšao mi ono što ću sutra puno brže napraviti...

    hvala davore...

  13. #113

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,949

    Početno

    i njega si asimilirala

  14. #114
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    mc, dok nisi pitala nisam shvatio kolika se fama oko toga digla. Zapravo je malo zbunjujuća.

    Koristim jako malo soli jer znam da mi nepotrebno diže tlak. Kod dizanja tlaka ključan je natrij. Količina natrija je prilično slična u svim jestivim solima i dosta teško ćeš me nagovoriti da mlatnem više nego koristim inače.

    Koliko shvaćam, himalajska sol se razlikuje od crne soli koja se koristi u Ajurvedi. Obje su narančaste/ružičaste boje, ali crna sol šnjofa po sumpornim toplicama i ima nešto manji udio minerala različitih od kuhinjske soli. Nemam ju čistu, a posjedujem Lavan Bhashkar Churnu u kojoj se nalazi i crna sol, a frendovi iz Rajasthana su me po ljetu nudili s limunadom u koju se stavi malo crne soli - hladi.

    Himalajska sol se isto tako razlikuje od kamene soli i to se ističe izrazom "kristalna sol". Finu kamenu sol posjedujem u vidu praha i ... jako malo ju koristim. Služi mi uglavnom za pravit se važan, jer ima ljudi koji na to padaju. Ajurveda preferira kamenu sol za spravljanje jela, a dobar izbor je tuzlanska.

    Dakle, himalajska sol ne pripada tradiciji kojoj se pripisuje. Barem ne u svrhu konzumacije.

    Malo zabrinjava udio fluora u himalajskoj soli i zato mi se ne čini prikladnom za trudnice i malu djecu.

  15. #115
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Evo i mene

    Kratko i jasno, kad smijem djetetu davati med i rižin slad? Ja jedem i volim jesti jedno i drugo pa pitam.

    Dijete iz primjera je staro 14.5 mjeseci

  16. #116
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Preporuka za med je ne prije dvije godine života. Razlog je C. botulinum, vidi http://www.mayoclinic.com/health/inf...tulism/HQ00854

    Što se tiče slada, vjerujem da se radi o paklenom stroju zapakiranom u paketić sa žigom biološkog uzgoja. Radi se o fermentiranoj namirnici. Fermenti su raznorazni kvasci, među ostalima i aspergillusi koji osim alkohola proizvode i aflatoksine :bljuc:

    Vjeruje se da je fermentirana hrana povezana s autizmom. Autizam u većini slučajeva dolazi s infekcijom probavnog trakta i još uvijek traje natezanje što je čemu uzrok. Sigurno je da kvasci pri tome ne pomažu, osobito ako te još i podmuklo truju. Kao primjer, vidi:
    http://www.nutritioninstitute.com/Autismbackground.html

    Mislim da slad dolazi u obzir kada i pivo: s 18 godina

  17. #117
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    hvala


    da pivo

  18. #118
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    i onda nadovezano pitanje, s čime sladiti stvari? pretpostavljam da ćeš mi reći s demerara šećerom

    mislim, ne sladim mu ništa još za sad, samo da znam. zlunetrebalo šifra.

  19. #119
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ih, kako si pronicljiva 8)
    Čak i demerara šećer treba provjeriti njuhometrom i ako čudno šnjofa - bacaj i ne osvrći se. Ispravan miris je onako fino, kao po suhim šljivama.

    Djeci do dvije godine je najbolje ne sladiti uopće. Proizvod namijenjen izazivanju ovisnosti kod djece je u pravilu sladak, a u trikove se ubraja sok od jabuke i slično.

  20. #120
    Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    937

    Početno

    za Davora za rižin slad
    nisam dvala maloj još takve stvari, kao ni alge i ostala čudesa koja ne spadaju u našu prehranbenu shemu, ali me malo pokolebala J.B.Pejić. umalo se prebacih na makrobiotiku

  21. #121

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    za Davora za rižin slad
    nisam dvala maloj još takve stvari, kao ni alge i ostala čudesa
    ovo ću i ja potpisati.

  22. #122
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Davore, da te i ja priupitam nekaj: djetešce mi ima 13 mjeseci i hranu mu uopće ne solim. Jedina sol koju pojede je ona u kupovnom kruhu i pecivu. Bi li možda ipak trebala malo soliti hranu?

    Prije par mjeseci se raspravljalo o špinatu (pa nije dobar, pa treba ga pripremati čim se ubere, pa ga treba raditi s mlijekom ili vrhnjem...) i pale mi na pamet naše divlje koprive. Znaš li da li su one ok???

    OT, ali ovaj topic me podsjeća na "Dragi Lastane"

  23. #123
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Fakat, Lastan

    U kupovnom kruhu je puno soli. Dnevne potrebe odraslih se zadovolje samo iz kruha. U principu ne treba soliti tako malom djetetu uopće, jer mu soli sasvim sigurno neće faliti. Mislim da se na "normalno" soljenje prirodno prijeđe kada dijete krene klopati istu hranu s odraslima.

    Za koprive ne znam. Mlade su OK, ali stvarno ne znam ima li kakvih zapreka s njima hraniti djecu. Obično rastu na prometnim mjestima.

  24. #124
    šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    476

    Početno

    isla ja nesto prosnjofati za med i naisla na super savjete Super Davora i sad citam ovo za slad pa kvr.... ja bila uvjerena kak dijete super hranim, zdravo, bez secera, koristim slad i eto mi ga!
    naravno moram i ja reci da sam pod utjecajem j.b. peic, a M je izjavio kak je se boji no zbilja neke stvari stvarno treba zasladiti jer su kisele od kiselih jabuka ili vec necega. vise nisam pametna. bolje da nis ne citam :/

  25. #125
    Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    937

    Početno

    Dragi Lastane, ups Davore
    što misliš o rižinom mlijeku i ostalim inačicama "mlijeka" od žitarica. Meni to u tetrapak izdanju u dućanu ne izgleda puno kalitetnije od recimo dječjih kašica u staklenkama.

  26. #126
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj šnapi prvotno napisa
    naravno moram i ja reci da sam pod utjecajem j.b. peic, a M je izjavio kak je se boji
    Pa i ona ima malo kontradiktornosti u knjigama i je ne uzimam sve za"amen".
    (Nisam nikad mislila da ću ovo javno reći )

  27. #127
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nemam posebno visoko mišljenje o tetrapakiranim mlijeku nalik proizvodima od žitarica.
    Mlijeko u užem smislu je emulzija i svejedno nema posebno dugi vijek trajanja u tetrapaku. Za patvorine od zrnja ne znam koji mehanizam im priječi separiranje i dok ne naučim o čemu se radi ne kanim to davati djetetu.

    Ako kaniš raditi ta mlijeka doma, skužit ćeš da je uz sav trud nemoguće spriječiti separaciju. Dakle, samo zrnje nema svojstva potrebna za sprječavanje separacije. Dakle, nešto stavljaju u tetrapake.

  28. #128
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Pa rižino mlijeko se dobiva dužim kuhanjem riže. Recept imam u mb kuharici. Nema nikakvih posebnih dodataka. Zapravo ona sva sluz što ostane nakon kuhanja, u 10 šalica vode je mlijeko.

  29. #129
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK, a to je tako kad ga radiš doma. Ne čini mi se da to ima ikakvih dodirnih točaka s načinom nastajanja tvorevine u tetrapaku.

  30. #130

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    266

    Početno

    ajme majstore... 8)

    evo i mene s jednim pitanjem...pa ukoliko imas ideju...super!

    vec neko vrijeme imam jutarnje mucnine...nisam trudna...nalazi sve 5...savjet dr.pripaziti na prehranu,...e sad,..ja se trudim pratiti i povezivati odredjene namirnice sa jutarnjim mucninama,ali uzalud...zacine sam skoro sve izbacila...solim minimalno....i uopce nemam pojima o cemu se radi.... :?

  31. #131
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj braziljanka prvotno napisa
    ajme majstore... 8)

    evo i mene s jednim pitanjem...pa ukoliko imas ideju...super!

    vec neko vrijeme imam jutarnje mucnine...nisam trudna...nalazi sve 5...savjet dr.pripaziti na prehranu,...e sad,..ja se trudim pratiti i povezivati odredjene namirnice sa jutarnjim mucninama,ali uzalud...zacine sam skoro sve izbacila...solim minimalno....i uopce nemam pojima o cemu se radi.... :?
    Si provjerila gušteraču?

  32. #132

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Davore, što misliš o dohrani malih Talijana:
    tipičan obrok:
    -povrtna juha sa žitaricama
    -meso (liofilizzato-kao nekakav prah, koji se miješa sa tekućinom)
    -parmezan
    -maslinovo ulje

    Nakon 7 mj. dodaju i druge sireve (ricotta, emmenthal, asiago) ili kuhanu šunku, i juhu od mesa.

  33. #133
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    moja pitanja za Davora glase:

    sta ti dajes svom djetetu za jesti?
    sta si mu davao kada je tek poceo dohranu?
    sta si mu davao s godinu dana?

    hvala.

  34. #134
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nemam ni najblažeg pojma što s mučninama.
    O prehrani malih Talijana ne mislim baš ništa dobro. Tamo su praktično prvi u Europi uveli nasilje protiv dojenja i "analize" majčinog mlijeka kojim se dokazuje da to ništa ne valja. Uzore tražim negdje drugdje.
    Malca hranim laktovegetarijanski, a jaja "vidi" samo u kolačima. Dohranu smo počeli s tikvicom koju nije baš prihvaćao, mrkvom koju je odbijao u potpunosti, korabicom koju je pohlepno gutao i jabukom. Potom blitva s krumpirom itd. Nije prihvaćao hranu s teksturom pa sam spravljao kašice pomoću sokovnika.
    S godinom dana je jeo skoro sve, a osim soli uveo sam začine i tamanio je ljuto s užitkom. Otprilike tada smo uveli i kravlje mlijeko, a majčino smo razdužili s tri godine.

  35. #135

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    O prehrani malih Talijana ne mislim baš ništa dobro.
    Onda mislimo isto, moram priznati da me začudio ovaj jelovnik, a preporučuje ga pedijatar.

  36. #136

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Italia
    Postovi
    113

    Početno

    Ja u tom jelovniku ne vidim nista lose, to inace preporucuju bukvalno svi pedijatri ovde. Druga je stvar ono sto je Davor pricao o odnosu prema majcinom mleku, ali to sa ovim jelovnikom nema veze.

  37. #137

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Ja mislim da je sa 6 mj. prerano za parmezan, a sa 7 mj. za asiago i ostale sireve.

  38. #138

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Italia
    Postovi
    113

    Početno

    Da, tu si u pravu, ja sam vise mislila na opsti deciji jelovnik. Nisam ni ja uvela parmezan sa 6 meseci, ali ga sada obavezno dodajem po malo.
    I svija mi se to sto i vecera obavezno mora biti "slani" obrok, tj. baziran na povrtnoj supici, ....nema instant mlecnih kasica,...i ostalih sr...,..to ovde niko ne daje.

  39. #139

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Meni instant kašice idu ruku po ruku s mesom u prahu.

  40. #140
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma to je sve ista parada. Apsolutno su mi najgori "bio" proizvođači koji si umišljaju da ako istaknu "bio" ili "demeter" da mogu pod krinkom "zdrave hrane" dalje neometano trovati po svome.
    Evo recimo *****. Uvozi ih Biofarm, a distribuira ih BioBio. Sve im je demeter, a kašice, čak i one od žitarica - sve preporučene od 4 mjeseca :shock:

    Hajdmo to staviti ovako: moji posjeti BioBio dućanu će postati vrlo, vrlo vrlo, vrlo vrlo vrlo rijetki

  41. #141

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Italia
    Postovi
    113

    Početno

    Jao Davore, u potpunosti si u pravu! Ni sama vise ne znam sta treba da kupujem od hrane! Do sada sam gledala da kupujem "bio", a vidim da je to ovde vise postala moda nego potreba, ni sama ne znam sta da mislim, svi zivi prikacili zelene "bio" etikete, a o cenama bio proizvoda da i ne govorim. :/

  42. #142
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno

    Krasna rubrika, "Pitanje za Davora". Bas ono sto mi treba
    Na dohrani mi spomenuse da si negdje pisao kako integralna riza nije dobra za bebe. Pozeljeh pronaci sama, ali kako vidim da imas >3000 postova ne znam koji je najbolji i najbrzi nacin... pa, eto, svaka pomoc ili usmjeravanje gdje naci taj post je dobrodosla.

  43. #143
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Evo ovdje

  44. #144
    Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    421

    Početno

    Dragi Davore,

    evo da i mi nešto pitamo:

    Moji malci od cca 11 mjeseci tamane onu rižu u kolutićima(Risette, Schneekoppe...), piše riža 100%. I mi ostali ukućani je također tamanimo. Valja li to išta??

    thx

  45. #145
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Riža je OK za vrlo malu djecu i može se davati među prvim namirnicama. Sama po sebi nema glutena, ali se polira s pšeničnim brašnom - zato se celijakičarima prodaje "riža bez glutena" kao nešto posebno. Zapravo ju je dovoljno dobro oprati.
    Integralna riža je bogata vlaknima i takva nije posebno dobra za malu djecu, jer smanjuje apsorpciju hranjiva.
    Ekspandirane žitarice i ostale cerealije često sadrže sol. Čak i puno soli. OK su za bebe ako nema soli (ili čega drugoga).

  46. #146
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    evo od mene jos 2 pitanjca:

    koje mlijeko si davao od godine dana, kupovno ili domace?
    ako kupovno, trajno ili svjeze?

    osim hijiki alge, koja ima u sebi neorganskog arsena i zbog toga se treba davati u vrlo malim kolicinama (odraslima, a djeci pretpostavljam u jos manjim ili nikakvim), kakve toksicne sastojke sadrze ostale dostupne alge (arame, wakame, nori, kombu)?
    posto sam citala da alge sadrze velike kolicine kalcija, zeljeza i inih korisnih elemenata, mislila sam ih koristiti u prehrani svojoj i djeteta, pa sam se zabezeknula kada sam na nekom drugom topiku procitala da ih treba izbjegavati.
    aha, i sta je sa spirulinom?
    hvala jos jednom.

  47. #147

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Italia
    Postovi
    113

    Početno

    E i mene interesuje to u vezi mleka. Sta je manje zlo? Adaptirano ili kravlje?
    I jos jedno pitanje: Citam da integrlno nije dobro za decu, a nije ni beli hleb, pa sta da joj dam? Beli ili integralni hleb? Bas sam zbunjena.

  48. #148
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Nemam posebno visoko mišljenje o tetrapakiranim mlijeku nalik proizvodima od žitarica.
    Mlijeko u užem smislu je emulzija i svejedno nema posebno dugi vijek trajanja u tetrapaku. Za patvorine od zrnja ne znam koji mehanizam im priječi separiranje i dok ne naučim o čemu se radi ne kanim to davati djetetu.

    Ako kaniš raditi ta mlijeka doma, skužit ćeš da je uz sav trud nemoguće spriječiti separaciju. Dakle, samo zrnje nema svojstva potrebna za sprječavanje separacije. Dakle, nešto stavljaju u tetrapake.
    :? Meni je zobeno u tetrapaku uvijek separirano, ne u potpunosti, ali ako ga ne promuckam i to dobro, u prvom naletu izlijem samu vodu. I Oatly i DM-ovo zobeno mlijeko (ovo pogotovo).

    Sigurna sam da se skroz separira ako se ne kuha, ali cim se zagrijava, ili kuha, separacija se smanjuje.

  49. #149
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Sarina_mama prvotno napisa
    E i mene interesuje to u vezi mleka. Sta je manje zlo? Adaptirano ili kravlje?
    manje zlo je adaptirano: i to je kravlje, ali je svojim sastavom donekle prilagođeno ljudskoj vrsti.

  50. #150
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    Citiraj Sarina_mama prvotno napisa
    E i mene interesuje to u vezi mleka. Sta je manje zlo? Adaptirano ili kravlje?
    I jos jedno pitanje: Citam da integrlno nije dobro za decu, a nije ni beli hleb, pa sta da joj dam? Beli ili integralni hleb? Bas sam zbunjena.
    polubeli 8)

Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •