Stranica 4 od 8 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 394

Tema: Pitanje za Davora

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    503

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Riža je OK za vrlo malu djecu i može se davati među prvim namirnicama. Sama po sebi nema glutena, ali se polira s pšeničnim brašnom - zato se celijakičarima prodaje "riža bez glutena" kao nešto posebno. Zapravo ju je dovoljno dobro oprati.
    Integralna riža je bogata vlaknima i takva nije posebno dobra za malu djecu, jer smanjuje apsorpciju hranjiva.
    Ekspandirane žitarice i ostale cerealije često sadrže sol. Čak i puno soli. OK su za bebe ako nema soli (ili čega drugoga).
    Davore pliz koja riža je po tebi najbolja za bebe :?
    ako može točno i proizvođać pa na pp (ako se nesmije javno)
    Unaprijed hvala

  2. #2
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    :? Meni je zobeno u tetrapaku uvijek separirano, ne u potpunosti, ali ako ga ne promuckam i to dobro, u prvom naletu izlijem samu vodu. I Oatly i DM-ovo zobeno mlijeko (ovo pogotovo).

    Sigurna sam da se skroz separira ako se ne kuha, ali cim se zagrijava, ili kuha, separacija se smanjuje.
    Baš sam se pitala jer sam jedina koja ovako vidi. Desi mi se da ga vraćam iz čaše i mućkam. Pa onda opet izljevam.
    Sarina mama
    Mislim da je integralni kruh ipak bolja varijanta od svim mješavina. Prvo, kruh nije cjelovita žitarica jer se melje i napuhuje kvasom, pa ga i to mljevenje čini probavljivijim.

    Što se tiče integralnih žitarica i kuhanja za bebe , postaju probavljive kad se kuhaju u omjeru 1:10. Šalica žitarica i 10 vode. Osim toga kad ih procjediš ostaje ti mlijeko.
    Bogate su vlaknima i B vitaminom i bolja su varijanta od izbjeljene riže koja ne sadrži ni približno toliko hranjivih sastojaka.

  3. #3
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Jedina prednost riže kod dohrane djece je dobro podnošenje, ali kako nema problematičnih sastojaka, nema ni posebno korisnih - uglavnom prazne kalorije. Obzirom na problem s vlaknima, maloj djeci (u dohrani) je OK samo bijela riža.
    Integralnu rižu ima smisla kuhati na GABA način, ali opet ne za sasvim malu djecu radi vlakana. Tri godine mi se čine kao razumna dob za uvođenje integralnih namirnica bogatih vlaknima.

    Prilično zazirem od "bio" proizvoda strpanih u trajnu ambalažu. Promatram ih kao rekvizite iz sage o dičnoj princezi Anorexiji, u kojoj uopće nema djece, posebno ne male djece. Dobro je u glavi prekrižiti sve što smo naučili o "zdravoj hrani" prije nego krenemo hraniti djecu jer su koncepti vrlo različiti.

  4. #4
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Jedina prednost riže kod dohrane djece je dobro podnošenje, ali kako nema problematičnih sastojaka, nema ni posebno korisnih - uglavnom prazne kalorije. Obzirom na problem s vlaknima, maloj djeci (u dohrani) je OK samo bijela riža.
    Obojana i ispolirana bijela riža? Ja ne bih. To mi je zadnji izbor.
    Koliko me moje pamćenje služi jedino se raž i heljda preporučaju zadnje u dohrani i što kasnije. Pšenica je teže probavljiva ali uobliku griza i ostalih prerađevina je ok.
    Al eto, svaka mama nek odluči.

  5. #5
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Ako nekoga zanima, ovdje možete pročitati o uticaju nesvarljivih ugljikohidrata (a nalaze se u većoj količini u integralnim žitaricama) na probavu male djece
    Evo članak Nondigestible Carbohydrates in the Diets of Infants and Young Children: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition
    Žao mi je, ali članak je prevelik da bi ga prevodila, tako da će od ovog imati neke koristi samo oni koji znaju engleski.

  6. #6
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa

    Prilično zazirem od "bio" proizvoda strpanih u trajnu ambalažu. Promatram ih kao rekvizite iz sage o dičnoj princezi Anorexiji, u kojoj uopće nema djece, posebno ne male djece. Dobro je u glavi prekrižiti sve što smo naučili o "zdravoj hrani" prije nego krenemo hraniti djecu jer su koncepti vrlo različiti.
    ovo je nešto što me već danima muči i razmišljala sam već pitati. što je uopće zdrava hrana? jel da si novi topic otvorim? pa će se opet potući sljedbenici prehrambenih gurua

    zapravo zdrava hrana za djecu i odrasle. u silnoj sam nadi da je to isto, da se ne razlikuje jer mi ni to ne bi imalo smisla.

    ajd, raspalite ili ovdje ili ćemo novi topic radit.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    VG
    Postovi
    183

    Početno

    kad bih imala netaknuto zemljište daleko od utjecaja zapadne civilizacije i papala svojih ruku djelo...ovako, pridružujem se ovoj dilemi, iako se ja povodim za onim da na kraju moram sama odabrat vjerovati nekomu (ili nečemu). pa, valjda ona autentična (jer ima navodno i neautentičnih) deklaracija o bio uzgojenoj hrani, nešto vrijedi :/
    možda je to samo biranje manjeg od dvaju zala ali, imamo li drugog izbora? (barem mi gradski ljudi)

  8. #8
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    Citiraj mikka prvotno napisa
    evo od mene jos 2 pitanjca:

    koje mlijeko si davao od godine dana, kupovno ili domace?
    ako kupovno, trajno ili svjeze?

    osim hijiki alge, koja ima u sebi neorganskog arsena i zbog toga se treba davati u vrlo malim kolicinama (odraslima, a djeci pretpostavljam u jos manjim ili nikakvim), kakve toksicne sastojke sadrze ostale dostupne alge (arame, wakame, nori, kombu)?
    posto sam citala da alge sadrze velike kolicine kalcija, zeljeza i inih korisnih elemenata, mislila sam ih koristiti u prehrani svojoj i djeteta, pa sam se zabezeknula kada sam na nekom drugom topiku procitala da ih treba izbjegavati.
    aha, i sta je sa spirulinom?
    hvala jos jednom.
    kvotam sama sebe da ne ostanem neprimijecena

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Kakvu sam konkretno štetu učinila hraneći malca već 4 mj. integralnom (smeđom) i slatkom rižom prema knjizi tete Jadranke B.P.?

  10. #10
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Kakvu sam konkretno štetu učinila hraneći malca već 4 mj. integralnom (smeđom) i slatkom rižom prema knjizi tete Jadranke B.P.?
    nikakvu.
    Evo i Davor kaže da je djeca dobro podnose.
    Zato je riža zlatna žitarica. Neki se slažu da je njena hranjivost iznimna a neki ne.
    Ja biram ipak integralnu umjesto bijele. Evo za deset dana krećemo u dohranu.
    Opet kažem, kuhaš li je duže, i u više vode dobiješ probavljivu žitaricu.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    upornamama, ako se nisi uspjela probiti kroz članak koji je linkala vještičica, odgovor na tvoje pitanje je

    On the other hand, adverse effects of overconsumption of NDC appear to be unlikely, except at extremes of intake.
    NDC = nondigestible carbohydrates[/quote]

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Hajdmo odmah staviti stvari na svoje mjesto prije nego krene natezanje oko detalja.
    Za bebe je osnovna hrana majčino mlijeko.
    (sad kad smo to raspravili, možemo dalje)
    Dohrana je u idealnom slučaju postupak upoznavanja bebe sa svijetom okusa i ništa više. Pri tome se nastoji učiniti što manje štete, a isto tako ne brojimo kalorije. Hrana za bebe je rafinirana utoliko da postane što probavljivija: ne želimo nadimanje, grčeve, težinu... nikakvo opterećenje. Bebu ne punimo do čepa i ako nam to čak i uspije, to si ne pišemo u zasluge.
    Dohranom nastojimo ne uzrokovati probleme, fizičke ni psihičke. Izbjegavaju se namirnice koje mogu izazvati preosjetljivost, poput glutena, kravljih bjelančevina i slično. Gore spomenuta riža je namirnica bez glutena, za razliku od pšenice, raži, zobi i sličnih - namirnice namijenjene pretilim odraslim ljudima nisu dobre za malu djecu.
    Alge, ma kako god čisto more iz kojeg se vade (pa su hajdmo reć bez teških metala) i kako god se zvale sadrže analog vitamina B12, a to je sasvim suprotno marketinškim forama koje ih prate. Svaki kobalamin NIJE B12, a analozi smanjuju zalihe pravog B12 u organizmu.

    Sve vrste problema se događaju tek kroz uporno korištenje istog lošeg obrasca u dovoljnoj količini vremena. Jedino alergije se ispoljavaju odmah.

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pročitao sam radnju koju je linkala vještičica i samo potvrđujem: to je to. Radnja objedinjuje jako puno izvora na temelju kojih sam do sada donosio zaključke o zdravoj prehrani male djece. Što se dohrane tiče, ključno je za sasvim male dojene bebe da imaju sve potrebe zadovoljene:
    There is probably a minimal requirement for NDC in early life, supplied by milks to infants and by complementary foods to young children. Breast-fed infants receive NDC in the form of lactose and oligosaccharides.
    Radnja isto tako potvrđuje da se s vlaknima itekako može pretjerati, a posljedice su smanjena apsorpcija hranjiva i probavne smetnje:
    On the other hand, inappropriately high intakes of NDC in infants and young children can be associated with malabsorption and fermentative diarrhea
    Radnja na sve načine veliča dojenje male djece i probiotičko-prebiotičke efekte na probavni sustav djece:
    Breast-fed babies have more bifidobacteria and lactobacilli in their colonic flora than formula-fed babies, who have more Enterobacteriaceae and Bacteroides spp. These differences may contribute to the decreased incidence of gastrointestinal infections in breast-fed babies.
    Vještičice, hvala ti jako puno

  14. #14
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Hvala tebi za "bubu u uho"
    Da je ne bi, šipak bi ja guglala odgovore na pitanja za koja ne bi ni znala da postoje.

  15. #15
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    E, da. S obzirom da ne nalazim dovoljno jasne odgovore na pitanje "da li smrznuti bebeću klopu i upotrijebiti kasnije u razumnom roku?" molim te, da mi/nam na to odgovoriš. Naime, dobijem s vremena na vrijeme izvjesne veće količine domaćeg voća/povrća, koje moje(iako izrazito ješno) dijete ne može smazati u roku trajanja istih. Ja smatram da je razumno viškove, prethodno prikladno termički obrađene, zamrznuti, pa kasnije konzumirati.
    A onda mi vele "ne koristiti zamrznutu hranu" a niko ne veli zašto.
    Pa reci ti ako znaš.

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Smrzavanje recimo puno efikasnije suzbija vritamin C nego kuhanje Slično je i s drugim hranjivima. Smrznuta hrana nema ni okus svježe hrane, a kod beba je to ključno.
    Uzgred, bebama treba toliko malo svježe hrane da uopće ne kužim potrebu za smrzavanje. Kasnije kada dijete krene klopati na veliko možeš svašta kombinirati pa tako i smrznuto, ali barem do godinu i pol - dvije se malo strpi.
    (svom klincu od skoro 5 godina dajem smrznuto - nisam frik)

  17. #17
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    OK, mi ćemo onda jesti smrznute "viškove".
    Nama od toga neće ništa faliti (dapače ).
    Hvala

  18. #18
    momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    1,077

    Početno

    Imam i ja jedno...
    U prehrani moje jednoipolgodišnjakinje jedino integralno je dinkel griz, ali to jede skoro svakodnevno. Da li to znači prekomjerno uzimanje vlakana? Da li da to zamjenim za griz obični?

  19. #19
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Alge, ma kako god čisto more iz kojeg se vade (pa su hajdmo reć bez teških metala) i kako god se zvale sadrže analog vitamina B12, a to je sasvim suprotno marketinškim forama koje ih prate. Svaki kobalamin NIJE B12, a analozi smanjuju zalihe pravog B12 u organizmu.
    Nis ne kuzim. :? Nije ni bitno.
    Nego da pitam..znas li mozda ista o nekakvim algama koje sluze kao zamjena za zelatinu? To mi je danas nudila teta u bio shopu, a mislim si jel mi to mozda bolje od varijante pektina (kojeg jos nisam nasla)?

  20. #20
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Davore
    Vjerovatno znaš i sam iz kojih se izvora ja informiram, pa me zanima slijedeće. Čitam da je integralna riža vrlo slične hranjivosti kao majčino mlijeko. No svakako je nužno prilagoditi perhranu odraslih ljudi malim bebama. A.Kushi u svojoj VMK kaže da je vrlo važno namakati žitaricu 12 h a ako je vani hladno i 24 h, te kuhati je u 5 puta više vode nego što je kuhamo inače. Te kuhanje je gotovo kad riža bude glatka kao krema. Što će reći raskuhana. Vjerovatno iz baš tih razloga koje ti spominješ. No nigdje ne savjetuje da to bude bijela riža.
    Ja se ipak priklanjam njenoj struji nego da dajem bebi umjetno izbjeljen proizvod sa malo vitamina.
    E sad jedna kontradiktornost. Ajurveda; tamo kažu da vitamini nisu važni već energija hrane. (Ono što ja mislim ja da je hrana jedna stavka u zdravom razvoju djece.)
    A ono što meni razum kaže je umjerenost u svemu. Nekad mi se čini da se svuda previše forsira "zdravo" a zapravo je nemoguće težiti samo k tome. Mnoge nam okolnosti to baš ne dozvoljavaju.

    S obzirom da postajem već dosadna sa istim, i vjerovatno će me istjerati sa topica ako nastavim, što ste vi dali svom klincu kao prvu žitaricu i jeste li ustrajali da bude organsko i eko ? Što je vama bilo važno prilikom dohrane?

  21. #21
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj LeaB prvotno napisa
    Čitam da je integralna riža vrlo slične hranjivosti kao majčino mlijeko.
    Ovo je jedna vrlo, vrlo opasna rečenica. :/
    Mada, ja vjerujem da si mislila da je energetska vrijednost u kJ ili kCal na 100g približno jednaka.

  22. #22
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Izjava da je integralna il bilo koja druga riza slicne hranjivosti ko majcino mlijeko mi spada u kategoriju marketinskih fora za adaptirana mlijeka, ter cu ju kao takvu totalno preskociti i ignorirati zauvijek.

    Mislim da je stvar u pripremi zitarica i mahunarki. Vecinu cjelovitih zitarica treba prije kuhanja namakati u hladnoj vodi, inace nista od njih.

    Davore, jos donedavno si tvrdio da se integrana riza ne moze skuhati, pa si onda otkrio nekakav GABA nacin, ma sta ta skracenica znacila, a sve se opet svodi na namakanje.

    Ja sam uvjerena da se s vlaknima u hrani moze pretjerzati kao i s bilo cim drugim. I da takvo pretjerivanje moze imati utjecaj na zdravlje djeteta. Al isto tako mislim da se to moze dogoditi jedino ako pokusavas skuhati integralne zitarice isto onako kako kuhas ove polirane i uglancane.

    Procitah i clanak koji je vjesticica stavila, a kojeg je zakljucak da zakljucka nema, odnosno da su razlike izmedju nacina kuhanja medju ljudima tolike da se nekakve generalne preporuke sta je pretjerivanje s vlaknima ne mogu donijeti. Odnosno mogu, al su tako generalne da se svode na "Ne pretjerujte s vlaknastom hranom." A to mi je isto ko preporuka "Ne pretjerujte s masnocama."

    To je naravno samo moje osobno misljenje prema kojem cu se i dalje u zivotu ravnati.

  23. #23
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Citiraj LeaB prvotno napisa
    Čitam da je integralna riža vrlo slične hranjivosti kao majčino mlijeko.
    Ovo je jedna vrlo, vrlo opasna rečenica. :/
    Mada, ja vjerujem da si mislila da je energetska vrijednost u kJ ili kCal na 100g približno jednaka.
    Joj cure, ovdje ne reklamiram adaptirano već govorim kako je riža Bogom dana žitarica s kojom se počinje dohrana a sadrži mnogo hranjivih sastojaka i najbolje je moguća namirnica koja može u usta naše djece, a bogata je vitaminima i mineralima, dapače izuzetno, pa je zato usporađena s majčinim mlijekom koje je najbolja i najhanjivija hrana za dojenčad, no kako prije ili kasnije, kasnije što bolje, moramo dohranjivati svoju djecu s nečime moramo početi.

    I osim toga žene, pa ne živi cio svijet da bi reklamirao adaptirano. Kakav marketniški trik? To je riječ Aveline Kushi iz makrobiotičke kuharice. A makrobiotičari ne jedu kravlje mlijeko, ni adaptirano.


  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    momtobe, daj djetetu BILO ŠTO DRUGO barem svaki drugi dan, jer svaka svakodnevna namirnica nepotrebno opterećuje jetru.

    retha, ta alga se zove agar agar, a nešto je malo kompliciranija za hendlanje od želatine. Kad skontaš trikove postane jednostavno. Kobalamin analogan vritaminu B12 ima osobinu da potroši nešto što se zove intrinsičan faktor pomoću kojega se B12 reciklira i zbog toga je bilanca B12 nakon klopanja algi negativna. B12 je kobalamin, ali svaki kobalamin nije B12. Alge su krcate kobalaminom koji nije B12. (OK, znaju imati i teških metala)

    LeaB, Kushijevi su Japanci i sasvim je prirodno da ne vole mlijeko. Ni ti vjerojatno ne bi kušala spermu morskog krastavca, a to je čuvena japanska delikatesa. Tek u zadnje vrijeme se kod njih probijaju jogurti, ali i dalje nitko ne pije mlijeko. Gadi im se.

    GABA je aminokiselina koja se (deseterostruko) multiplicira u početku klijanja integralne riže. Dok nisam skontao GABA rižu vjerovao sam da je potpuno besmisleno jesti integralnu rižu, jer nakon jednosatnog kuhanja unutra nema više ničega. U GABA riži su hranjiva multiplicirana, a vrijeme kuhanja je "normalno, dakle win-win. Razlika između integralne i bijele riže je u vanjskim slojevima zrna koji se poliranjem skida. Time odlazi i klica. Klica je ključna za multipliciranje hranjiva i zato je GABA od integralne riže. Poliranje riže se obavlja trljanjem zrna u prisutnosti abraziva, ali bez brige, riža polirana talkom ne dospije u Europu. Kemijski izbjeljivači se ne koriste.

    Od sve riže koja se kod nas dade kupiti najukusnije su basmati i Thai. Basmati se može naći i u integralnom obliku.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    27

    Početno

    Ako sam dobro shvatila kod beba koje jedu cjelovite zitarice problem je u tome da ne dolazi do iskoristivosti svih «sastojaka» koje su bebi potrebne za pravilan rast i razvoj, te
    ako bebe jedu previse vlakana onda moze doci do probavnih problema tipa vjetrovi i proljeva?

    Da li je onda korisno davati bebama starijim od godinu dana zobene pahuljice kako to preporucuje JBP ili npr. nasa pedijatrica vec od 11 mjeseci?

    Mojoj bebi (stara 14 mjeseci) se jako svidjaju (pocela joj davati s 12,5 mjeseci kuhane na vodi. Na kraju kuhanja dodam neko voce : jabuku, krusku ili sljivu i ponudim joj k'o dorucak. Nedavno sam joj ponudila i kuhane na kravljem mlijeku, ali to joj se ne svidja kao ni griz na mlijeku).
    Dakle da li joj cinim lose sto joj to dajem?
    (Inace bebu dojim i prvi obrok je uvijek cica)

    E da i jos nesto da li hrana s previse vlakana uzrokuje "samo" proljev i vjetrove ili i jos neke druge smetnje kod beba?!

  26. #26
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    GABA je aminokiselina koja se (deseterostruko) multiplicira u početku klijanja integralne riže. Dok nisam skontao GABA rižu vjerovao sam da je potpuno besmisleno jesti integralnu rižu, jer nakon jednosatnog kuhanja unutra nema više ničega. U GABA riži su hranjiva multiplicirana, a vrijeme kuhanja je "normalno, dakle win-win. Razlika između integralne i bijele riže je u vanjskim slojevima zrna koji se poliranjem skida. Time odlazi i klica. Klica je ključna za multipliciranje hranjiva i zato je GABA od integralne riže. Poliranje riže se obavlja trljanjem zrna u prisutnosti abraziva, ali bez brige, riža polirana talkom ne dospije u Europu. Kemijski izbjeljivači se ne koriste.
    ako sam dobro shvatila, pustiš int. rižu da proklija pa je onda kuhaš?

  27. #27
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    jako mi je zanimljiv topic. mislim veoma slicno kao i marta.
    sad cekam alfatoksine

  28. #28
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    K&K, čini mi se da ti je baš sve jasno, a ne kanim ovo razvući u "sastanak s Lastanom". Za bebu od 14 mjeseci skoro da nema nikakvih ograničenja u prehrani.

    mamma Juanita, za GABA je dovoljno od 2 do 8 sati na oko 40°C (n.pr. termosica) i potom se kuha otprilike kao bijela riža. Na nižoj temperaturi treba malo više vremena, a stanje klijanja skužiš nosom: miriši na klice.

    kli_kli, što s aflatoksinima?

  29. #29
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    GABA ću ja prešaltat u namakanje tokom noći

  30. #30
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    Cesto pominjes toksine u sladu.
    Nisam do sada primetila neku opsezniju raspravu na tu temu, pa ako mozes podeli sa nama saznanja o toksicnim sastojcima slada.
    Mi volimo slad i koristimo ga, najcesce termicki obradjen.
    (Stavljam ga u hleb, i pravim nesto izmedju biskvita i medenjaka sto koristim kao kore za torte, kao i razne biskvite, ponekad prelive itd.).

  31. #31
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    retha, ta alga se zove agar agar, a nešto je malo kompliciranija za hendlanje od želatine. Kad skontaš trikove postane jednostavno. Kobalamin analogan vritaminu B12 ima osobinu da potroši nešto što se zove intrinsičan faktor pomoću kojega se B12 reciklira i zbog toga je bilanca B12 nakon klopanja algi negativna. B12 je kobalamin, ali svaki kobalamin nije B12. Alge su krcate kobalaminom koji nije B12. (OK, znaju imati i teških metala)
    Aaaaaaaaaaaa...
    Sta sad? Jel valja il nevalja? Kaj znaci da je kompliciranije za hendlanje neg zelatina?
    Joj...dok se ja smislim kaj cu stavit u taj pekmez brusnice buju mi nestale s placa.

  32. #32
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Stavi secer i limunov sok i to ti je dosta.

  33. #33
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Stavi secer i limunov sok i to ti je dosta.
    Ma ne treba mi limunov za te brusnice..to je samo po sebi previse kiselo.
    A imas pravo na kraju cu staviti samo taj secer.
    Nego me Davor na rasprodaji zbunio kad rece da se moze i pektin (u vrecicama) stavit unutra. A ja bi da je to malo "zelatinasto" da kad namazem palacinku ne curi van.
    No sad pricam s mm-om i kaze da ce brusnica biti jos bar tjedan-dva, tako da mi je sad lakse..

  34. #34
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Stavi par jabuka s tim i eto ti pektina.

  35. #35
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Super, imamo jabuka na bacanje. Sta da naribam i tak ubacim kuhat s brusnicama?

  36. #36
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Da. Jabuka da gustinu. Mljac, ja bih to probala.

  37. #37
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Ako imaš dunju, skuhaj nju umjesto jabuka, ima više pektina. Skuhaj je posebno, samo operi i rasijeci na par dijelova (ne vadi košpice, ne guli, samo isjeci ako ima šta trulo ili koji crvić ). Kad se skuha, propasiraj, da ukloniš sjemenke, sjemene lože, koru i onej sitni "pijesak" koji ima u dunji i nije baš (ne znam kako drugačije da nazovem ono sitno tvrdo zrnje) Dobijenu pastu, stavi u pekmez od brusnica. Ako ti ne smeta "pijesak" iz dunja, samo rukom odvoji navedene nejestive dijelove, i smiksaj.
    P.S. Ako ćeš dodavati jabuke, važi isti princip. Dio ispod kore i oko sjemene lože sadrži najviše pektina, zato se kuha "ucijelo"

  38. #38
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Wow, vjesticice, ovo je vec skroz profesionalno.

  39. #39
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    8) Samo sam štreber (podvrsta "picajzl" )
    Kad bi me na kakav kviz prijavili, možda bi i bilo šta od mene
    Inače, to je provjeren postupak (mislim na dunje, ne na kviz )

  40. #40
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Tzv. sir od dunja blizuje se:
    Mali problemčić s pektinom iz voća je da mu se mora duša iskuhati prije nego počne vezati, a to mi je nekako bez veze. U nas ima za kupiti "želin" koji je na bazi pektina i limunske kiseline, a ako se koristi priloženi recept onda treba dodati samo gro šećera i eventualno vodu. Na taj način se voće samo "ofuri" i već je želirano, a dobro se drži. Tako sam radio "pekmez" od metvice i baš je fora.

    retha, agar agar je najsličnija želatini od svih supstanci za želiranje i njome ćeš napraviti podjednaka čudesa. Moje viđenje je da mi ne trebaju imitacije mesne hrane u životu i oko toga se uopće ne zamaram. Vegetarijanska sarma i torta sa agar agar želeom na primjer. To neću raditi i . Ako nikada nisi radila sa želatinom, ionako nećeš znati razliku.

    kli_kli, aflatoksini nastaju djelovanjem gljivica aspergillusa, s jednim jedinim izuzetkom: koji. Koji (kvasac pomoću kojega se dobivaju skupi fermentirani pripravci iz Japana, uključujući i sake) je soj aspergillusa koji iz nekog razloga ne sintetizira aflatoksine, iako je genetski opremljen svime potrebnim za to. Pretpostavlja se da u promijenjenim uvjetima uzgoja ti "geni mogu proraditi" i lijepo potrovati sve koji to kušaju. Dio koji me brine je da se produkcija fermentiranih džidža preselila iz Japana u Kinu, a znamo koliko se Kinezi brinu oko detalja: briga ih. Dakle, oprezno s tamarijem, šoju... kad su malci u pitanju.
    Aspergillusi su se specijalizirali za žitarice, orašasto voće i mahunarke, a redovito zatruju velike količine u neadekvatnim silosima i vlažnim uvjetima. Najugroženiji je kikiriki. Zato je kikiriki najbolja namirnica za izbjegavanje kod dječice.
    Klijanje je postupak kod kojega se aktiviraju enzimi, a oni onda razvaljuju krupni škrob na sitne jednostavne šećere i tako nastaje slad. Osim slada nastaje i smrad, a dolazi od plijesni koja obožava sve vrste šećera. Slobodno zbroji 2+2.

  41. #41
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Valjaju li šta one pahuljice od žitarica (zobene, i ostale) u DM-u. i kako se to zapravo spravlja i koristi? Pitanje za Davora, naravno e i za ostale iskusnije hranitelje.

  42. #42
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Žitarica k'o žitarica - tu nema nikakve pameti.

  43. #43
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Vrhunska mudrost, kratko i jezgrovito!
    Ma mislim, kako se to priprema, u mojoj tradiciji kuhanja toga nema, a na pakovanjima nisu napisali recept. Jel se stavlja suho u nešto ili se kuha u mlijeku ili šta. Kako napraviti da dijete hoće pojesti

  44. #44

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    77

    Početno

    Evo kako moje dijete to jede. <zobene namocim u malo tople vode, visak ocijedim, naribam jabuke, nekad malo grozdjica ili zlicicu javorovog sirupa ili nasjeckanih datulja. Prosene pahuljice isto namocim nasjeckam banane, zsladim sirupom, prosenu kasu kuham kratko samo da se raspukne i dodam pred kraj malo grozdica i gore neko voce ili malo sjeckanih orasastih plodova. Amaranth skuham, uzmem mekanu krusku i smiksam je i to preko amarantha razmazem to mi zovemo puding. Proso nam je na vrhu liste zbog svog alkalnog svojstva.

    Inace slazem se tu s nekima o ne prevelikoj koristi od zitarica, dapace moja me skromna istrazivanja dovela do saznanja da su ugljikohidrati(gluten) iz klasicnih zitarica pa i onih cjelovitih zapravo uzrocnici poremecaja sirokog spektra.Nakon uvodjenja njih u prehranu biljeze se prve degerativne bolesti kod covjecanstva. Stos je u tome da smo mi po genetskoj adaptaciji mesojedi, bar tako tvrde znanstvenici (vege tvrde da smo vegani ili vocojedi , mozda u edenskom vrtu). Kazu kad jedes meso ne mozes pojesti tri kila. kad je dosta mozak salje signal i ti prestajes. Kad jedes kruh, kolace, pastu.. tog signala nema kod vecine ljudi. Sto vise jedes vise hoces i ne mozes stati. Razlog je sto se zitarice odma pretvaraju u secere i taloze se kao masnoca ako ima previse tih secera. Dolazi do skakanja inzulina i tipicnog zacaranog kruga kad inzulin padne i ti moras jos jesti jer se osjecas slabo i umorno i opet skace inzulin i pada i tako u krug. Mislim ja sam to tako shvatila, strucnjaci molim da me ispravite. ja se prehranom bavim iz hobija.
    Po meni najvaznije sto Davor kaze, nikad iste namirnice dan za danom i uvijek raznovrsno, A meni najvise pase voce i povrce kao osnova a sve ostalo su dodaci i prilozi.

  45. #45
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    sarah, čini mi se da imaš ponešto previše idealiziranu sliku znanstvenika. Evo, ja sam znanstvenik i nikako nisam idealan, a moje ekspertno područje nema nikakve veze s hranom.

    Znanstveni rad je češće potraga za nekakvim rješenjem (prvim koje se nađe pri ruci), a rjeđe ustanovljavanje činjeničnog stanja. Potonje uglavnom radi policija. Znanstveni dokaz je samo postupak utvrđivanja argumenata u obrani nekakve teze, a konačnost rješenja skoro da ne postoji.
    Na primjer, vodila se žestoka rasprava o tome jesu li Vikinzi posjetili Ameriku prije Columba i bilo je podjednako kvalitetnih argumenata i za i protiv, dok nisu pronašli ostatke cijelog vikinškog sela u Newfoundlandu, čime je nepobitno dokazao da jesu. Potom je bilo nešto teže dokazati da je Columbo posjetio Ameriku prije nego što je rođen i u nedostatku novih dokaza ili kvalitetnih teza ovaj slučaj za sada miruje
    Većina teza "živi" u svojoj konceptualnoj realnosti, a tamo se i dokazuju. Izvan svoje realnosti nemaju previše smisla, kao ni dokazi koji im daju težinu. Tako imaš koncept hranjenja dječice formulom u kojem savršeno "žive" razne teze, a kada se suoče sa stvarnošću i dojenjem - padaju u ponor besmisla. Ali dok su u svojem svijetu, sve te nebuloze imaju puni smisao i s lakoćom pronalaze zagovornike, čak i u znanstvenim krugovima. U ublažavanju duševnih boli radi sraza sa stvarnošću često presudnu ulogu igra broj šuštavih novčanica koje kvalificirani zagovornici dobivaju od vlasnika koncepta i takva simbioza onda traje - na obostranu korist. U zadnje vrijeme se takav odnos prepoznaje kao "sukob interesa".
    Svaka konceptualna realnost ima svoju privlačnost jer prividno čini stvarnost jednostavnom. Upravo zato vrlo jednostavno pronalazi poklonike. Odličan primjer su sve silne "dijete" i njihova popularnost, a bez ikakvog uporišta u stvarnosti. Reality check: Atkinsa je njegova "dijeta" koštala glave, a njegovi sljedbenici su i dalje podjednako debeli. Mogli su jednostavno priznati da vole papati meso i ne raditi od toga veliku pamet.

    Priča o GI i inzulinu je iz čarobnog svijeta marketinga i farmaceutske industrije kojima treba što više korisnika skupih pripravaka za šećeraše. Iz nečega što je prirodan slijed u hranjenju su napravili cijeli jedan novi svijet unutar kojeg svi ti pripravci imaju smisla. Probaj se toga otresti prije nego postaneš ovisnik. Cijeli prekrasan i vrlo stvaran svijet se nalazi izvan toga. Reality check1: koliko koštaju testeri za šećer u krvi? Reality check2: što rade lavovi kad se dobro nakrkaju (mesa)? Reality check3: što radi beba kad se dobro napapa majčinog mlijeka?

  46. #46
    Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    394

    Početno

    što mislite o fruktalovom soku od cikle??

  47. #47
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj sarah prvotno napisa
    Dolazi do skakanja inzulina i tipicnog zacaranog kruga kad inzulin padne i ti moras jos jesti jer se osjecas slabo i umorno i opet skace inzulin i pada i tako u krug.
    tot i vrijedi samo za škrob bez pratečih vlakana tj: bijelo brašno, bijeal riža, bijela tjestenina....
    a ne vrijedi za integralno, jer vlakna (ljuske i ostalo) koje sadržavaju snizuju GI vrijednost hrane i šečer u krvi ne skače toliko
    i fruktoza je šečer a ne izaziva skakanje inzulina, za razliku od složenijeg šečera (npr onaj kupovni smeđi bijeli..) kod kojeg šečer u krvi podivlja

  48. #48
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Ima li smisal skoro tro-godišnjem djetetu davati konzerviranu ribu za doručak? (tipa fileti tune ili srdele)

  49. #49
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Ne vidim zašto ne :? Ona je već velika... Ali javiće se već neko ko zna više

  50. #50
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Ma ono, nešto kažu da se u tuni akumulira olovo, pa ih trudnice trebaju izbjegavati, a i to konzerviranje ne znam kako ide, zato se pitam. Inače je moja E veliki ljubitelj ribe, koju ja na žalost ne stižem često spremiti svježu, pa reko, možda ovako nadoknadim gubitak.

Stranica 4 od 8 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •