Jesi ovo mene pitao?Davor prvotno napisa
Gle, nije da sam radila studiju na 50 djece, al imam u okolini nekoliko njih.
Naravno da loš unos i odabir hrane utječe, al problem je malo dublji od toga.
Radi čega dolazi do pretjeranog unosa hrane? Koji su to sociološki aspekti iz kojih djeca posežu za hranom? Što time nadomještaju?
Davor prvotno napisa
![]()
Uh, a tebe čitam svaki put 2 puta da te skužim. (ovo je pohvala)![]()
Pitanjce Davore!
Zasto na nekim bio produktima reklamiraju non GMO (bar ovdje)? Sta nisu sve bio namirnice non GMO i ako jesu nije li suvisno dodatno reklamiranje i hvalisanje navedenih produkata? Ja sam bila uvjerena da bio jeste GMO free, ali me zbunjuju... 8)
Tenks,
Bio uzgojem (bez pesticida npr.) možeš sasvim fino uzgajati i GMO biljčice (soju, paradajz, ...)![]()
Pa da, a totalno je {gruba riječ} kada se u nekom kraju zasije GMO pa u vrijeme cvatnje zapuše vjetar. Na taj način se GMO geni lijepo prošire i više nitko u tom cijelom kraju nije u stanju na svoje usjeve staviti oznaku GMO-free. Potpuno očit primjer strategije trojanskog konja. Žmarci me prolaze kad kraj ceste vidim oznake "Pioneer ogledno polje", a okruženo domaćom kuruzom. Brrrr. Seljaci se ne bune, a ključna fraza u njihovoj reklami je "profit".
Kome još nije jasno o kakvom zlu se radi, neka škicne http://www.i-sis.org.uk/CAGMMAD.php
Do sada je najubojitiji GMO kuruza oplemenjena BT toksinom. Do nedavno sam vjerovao da nije došla u Europu, ali ispada da ipak je.
Dakle, za djecu je dobro kuhati palentu od GMO-free kuruze.
O tome kako GMO završi na tuđim poljima lijepo opisuje situacija kanadskih farmera koje je Monsanto tužio (!!!) jer na poljima imaju njihove GMO biljke za koje nisu platili. Moralnu pobjedu malog farmera protiv Monsanta opisuje članak: http://www.commondreams.org/archive/2008/03/20/7784/
a di da nađem GMO-free palentu? jel ova s izvora Rječine dobra ili da odmah skočim kroz prozor?
Nama je dostupna jedino Frankova palenta. Imali smo i onu bosansku Klas, ali je ne uvoze vise ili se meni neda dalje trazit. Znaci sta ja sa Frankovom?
Frankova, Drogina i slične su instant palente i skuhaju se čim vide vruću vodu. Bojim se da će palenta od non-GMO kuruze značiti dugotrajno kuhanje![]()
Eto ko fol hoces da ti djeca jedu sto zdravije ali ne uspijeva nam (potpuno) haj opet je bolje nego umjetne dodavstine...moja djeca jedu prilicno zdravo (ije) zahvaljujuci Rodi. Poznanici mi govore da pretjerujem jer ionako svo voce i povrce je ionako spricano... :shock: Sigurno su mlijecne cokolade i kemicke lize bolja alternativa nasim spricanim jabukama...Davor prvotno napisa
![]()
Pitanje za Davora ili bilo kog drugog ko se malo više interesuje za nutricionizam!
Masline, konkretno crne, prerađene (kupovne), jesu li zdrave, ne zdrave, ili ni tamo ni vamo. Interesujeme zato što ih volim, a sad sam, u trudnoći, na nekom režimu ishrane koji podrazumjeva izbjegavanje praznih kalorija (slatkiši i masti). Kako mi se tu uklapaju masline?
Masline su ti prvenstveno preslane, a ostatak priče je ovisan o podneblju iz kojeg dolaze. Radi se o odgorčavanju koje se u industrijskim uvjetima postiže otopinom sode (lužina), a dojam se potom popravlja dodatkom octa u salamuri.
U domaćim uvjetima se to isto postiže otopinom pepela (lug ili preko Drine ceđ 8) ) ili vapna, što je još interesantnija kombinacija.
Lokalci su obično nešto otporniji na gorčinu, a kako masline zriju postaju sve manje gorke. Svejedno ih samo rijetki jedu zrele s drveta. Zrele su prilično mekane i gorke taman da se nekako dadu pojesti, a lokalci ih takve peku i spremaju u salamuru (Korčula, Italija). Ako zazireš od kemije i paše ti gorko uz dosta težak i specifičan okus - to je to. Bude ih na tržnici od studenog na dalje, već kako masline dozrijevaju.
U dućanu u staklenci dolaze prilično nezrele masline pa je u njima udio ulja malen.
Hvala. Ja sam iz Bosne, gdje nema maslina, na drvetu. Ove što jedem su uvoz iz Turske, i da malo su pre slane (što ja volim, ali se trudim iskombinovati, recimo sa paradajzom, da razdjelim tu slanost). Ma da, kao i sve ostalo, umjereno i ne pretjerivati. Važno je da ih ne moram ukinuti skroz
![]()
moji ih peku (u stvari suše u pećnici) i onda zalede, kad poželiš, odmrzneš, preliješ salamurom i jedeš. budu lagano gorkaste ali ne i jako slane...Davor prvotno napisa
mada su meni najfinije iz ulja sa slanim srdelama i friškom pogačom![]()
Suosjećam(iako mislim da bi većina ovdje isti čas to ispljunula sa zgroženim izrazom na licu)
monti = Montigancova prehrana (cjelovito, bez šečera, niski GI)Davor prvotno napisa
hvala Bogu?
ja mislio na onu slatku strahotu koju bake i ne-roditelji daju djeci
Bez brige, još nisam puk'o
a ja sam se toliko navikla na taj skračeni naziv da sam zaboravila na to naziv i za pakovanje one kemije![]()
ja svoje masline obično ispečem posolim i zamrznem... kad se odmrznu malo ih polit maslinovim uljem... konzervirane dobivamo nekim specijalnim putevimakoje ne smijem otkriti...
a u mercatoru ima kupiti od P.Z. Marina koje nisu pregorke ni preslane...
Da ne otvaram novi topic, pitala bi Davora i dr. šta mislite o novom krem jogurtu od Dukata, je li dobar za bebe.
Prvenstveno mi se sviđa jer je u manjem pakiranju pa ga pola ne bacim, jer ja baš i ne volim jogurte, ali beba je počela jest, i sviđa joj se.
Jel bolji obični zeleni jogurt ili je svejedno?
Čini mi se d a sam pročitala da ovaj krem ima 4,1 % mm, a zeleni je 3,2%, šta je bolje za bebu, sad će imat godinu dana.
Imam izuzetno nisko mišljenje o Dukatu, ali to je moj problem (pitanje povjerenja).
S druge strane, za djecu su preporučljivi mliječni proizvodi s većim udjelom masnoće. Ako u sastavu ne spominju nikakvu kemiju, a nemaš problem s njima kao ja - raspali.
Sastojci:pasterizirano homogenizirano mlijeko s 4,1%m.m.
Hvala na odgovoru!![]()
Nađoh se juče u rebusu...
Dobih domaće breskve, zvane šeftelije, te ih htjedoh, po običaju, skuvati u mikrovalnoj. Kako se kod njih košpa jako teško odvaja od "mesa" smislih da ih ubacim onako u komadu. Tako bi košpe samo povadila kasnije.
Pa zastadoh i promislih...
Sjemenka je hermetički zatvorena, možda će eksplodirati :?
Završih tako što sam ih iz inata poklopala, a ne skuhala malo džema
Pitanje glasi: da li bi sjemenke zaista eksplodirale u mikrovalki na 800W?
Eksperiment, eksperiment!!!! Ako možemo eksperimentirati s "proizvodnjom" kuglastih munja u mikrovalnoj, možeš ubaciti i jednu breskvu s košticom.vještičica prvotno napisa
![]()
vjesticica ja mislim da ne bi ... ali dalo bi se razmisljati, ali gle ovako kada bi cijelu breskvu stavila kuhati u vodu ona se ne bi raspukla bez obzira koliko bi je kuhala, odnosno raskuhala bi se ali bi kostica ostala cijela, tako da mislim da nema straha od eksplozije.
enela, imaš koji pokus s mikrovalnom ?
:shock: koliko odgovora u kratkom vremenu!
Nisam eksperimentisala jer:
košpa ima sjemenku unutra, a sjemenka ima vode
voda iz sjemenke se zagrijava i prelazi u paru
kad kuhaš u loncu to se dešava nekom određenom brzinom u mikrovalnoj višestruko brže
vodena para je pod pritskom...
a ja nemam para za novu mikrovalnu![]()
99 posto da ti ne bitrebala nova, nego bi eventualno trebala zasukati rukave i očistiti ju.vještičica prvotno napisa
Mare, poslat ću ti pp.
Eto opet mene. Našla sam i ovo:Did you know six eggs in a microwave, full power will blow the door off!
Ne znam za breskve, ali cijeli krumpir i jaja u ljusci hoće vrlo neugodno detonirati u mikrovalnoj.
Uglavnom nije problem kada se eksplozivne namirnice stave u posudu s vodom.
enela prvotno napisa
zato i nisam smjela, gledam ja povremeno Braniac
Svejedno, odustala sam od eksperimenta. I čistiti mikrovalku mi je previše![]()
Malo sam čitala neke postove, jer mi je to interesantno i zanima me.. Davoru svaka čast.. ali opet, mislim da se ljudi ne bi trebali toliko opterećivati..ajme pa ne možemo napraviti neki "BIO GMO free mikro svijet "za našu djecu!!! Tek sam počela s dohranom, ali joj dajem voće i povrće i s tržnice i iz marketa i kupovne kašice. Šta vrijedi ako jede nešto iz vrta savršeno prirodno uzgojeno, a ne znam ništa o tom sjemenu, je li ono gmo ili ne, ili već na bilo koji način loše?! Isto kao i kupovne kašice, gdje je sve strogo kontrolirano.. mo'š misliti, pa im je banana 2 godine savršeno žuta i jabuka isto!!! a voda? koja je bolja? ova iz špine ili kupovna koja ima rok trajanja??!! ja mislim da ništa nije savršeno i zato pije i jede od svega po malo.. pa s tim svim će i živjeti, a mislim da je bitnije da djeca usvoje zdrave navike prehrane, da znaju što je zdravo i što ne, što su obiteljski objedi, da se s hranom ne igra i ne razbacuje ... a drugo sve ima svoje faze.. ja ne kupujem hrenovke i ne jedem baš puno salame, ali znam da ona hoće povremeno negdje i to pojesti i da ju to sigurno neće ubiti.. kao i Mc donalds na žalost. uf.. ovo je ispalo duže nego što sam mislila.. sorry![]()
Dvojbe su ti razumljive, a podjednako su bile valjane u svakoj generaciji do danas. Ipak, u svakom trenutku postoji razlika u kvaliteti zdravlja i življenja ovisno o izboru prehrane ili discipline, a na to ipak većinom možemo utjecati. Dobra strana ovog vremena je lakoća informiranja i mogućnost greške je ipak nešto manja. Ako primijetiš da o nekome proizvodu ne možeš doći do informacije ili su one zbrkane, oglasi alarm i uzmi neki drugi.
Ispričavam se što sad skrećem s teme, mada je Dariuca dobila odgovor.
Davore, postoji li zamjena za margarin, maslac a da nema km? Mišica mi je alergična pa skupljam info koje stvari mijenjaju one s km da bi i mi prilagodili prehranu tome.
Mislim da nema zdravog margarina :/
Ali vrijedi probati pronaći ako takvo nešto postoji
Nope, 0 bodova. Zdravi margarin ne postoji. Ni djed Mraz, ni Uskršnji Zeko, ni Zubić Vila![]()
A s čime zgusnuti kremu za kolač, a da nije mliječnog porijekla? I da se dodaje NAKON ukuhavanja, znači u mlaku ili hladnu smjesu???
e,a maslaci od orašastih plodova?ne koristim to nikada i nisam probala ali sad mi je palo na pamet da je to maslac.možda sojin šlag,neke pahuljice,zobene-sitne,"želin" (pektin) ako je recimo voćna....ovisi od čega je krema.
lasica prvotno napisa
:? Zašto taj smajlić???? Ma mogu i želatinom, ali nije to to, a osim toga koliko je želatina dobra malom djetetu?
Za margarin iz orašastih plodova nikad nisam čula a kamoli vidjela u prodaji.... :/
A hladno??? Mislila sam da ću dobiti neki margarin za odgovor a oni se stavljaju u mlako ili hladno, zar ne?![]()
Kako nisi vidjela u prodaji, a maslac od kikirikija
Šalu na stranu, maslac se može praviti od lješnjaka, negdje sam na forumu vidjela recept, potraži.
Kremu možeš probati zgusnuti pektinom ili agarom (agar-agar, alga, bubri u dodiru sa vodom), ili skuhati najobičniji kukuruzni škrob ("Gustin") pa dodati u već skuhanu kremu.
Želatina :bljuc: nastaje od zrele crkotine. Smrdljive kože, kopita i ostali ostaci vrlo živopisnog mirisa postaju želatinom uz korištenje žestoke kemije. Siguran sam da čak ni najokorjeliji mesoljupci svojoj djeci ne bi davali želatinu kada bi znali od čega i kako nastaje.