Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 394

Tema: Pitanje za Davora

  1. #301
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Koliko pretile djece poznaješ?
    Jesi ovo mene pitao?

  2. #302
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da.

  3. #303
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Gle, nije da sam radila studiju na 50 djece, al imam u okolini nekoliko njih.
    Naravno da loš unos i odabir hrane utječe, al problem je malo dublji od toga.
    Radi čega dolazi do pretjeranog unosa hrane? Koji su to sociološki aspekti iz kojih djeca posežu za hranom? Što time nadomještaju?

  4. #304
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Filozof.

  5. #305
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Filozof.

    Uh, a tebe čitam svaki put 2 puta da te skužim. (ovo je pohvala)

  6. #306
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    Pitanjce Davore!

    Zasto na nekim bio produktima reklamiraju non GMO (bar ovdje)? Sta nisu sve bio namirnice non GMO i ako jesu nije li suvisno dodatno reklamiranje i hvalisanje navedenih produkata? Ja sam bila uvjerena da bio jeste GMO free, ali me zbunjuju... 8)

    Tenks,

  7. #307
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Bio uzgojem (bez pesticida npr.) možeš sasvim fino uzgajati i GMO biljčice (soju, paradajz, ...)

  8. #308
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da, a totalno je {gruba riječ} kada se u nekom kraju zasije GMO pa u vrijeme cvatnje zapuše vjetar. Na taj način se GMO geni lijepo prošire i više nitko u tom cijelom kraju nije u stanju na svoje usjeve staviti oznaku GMO-free. Potpuno očit primjer strategije trojanskog konja. Žmarci me prolaze kad kraj ceste vidim oznake "Pioneer ogledno polje", a okruženo domaćom kuruzom. Brrrr. Seljaci se ne bune, a ključna fraza u njihovoj reklami je "profit".

    Kome još nije jasno o kakvom zlu se radi, neka škicne http://www.i-sis.org.uk/CAGMMAD.php

    Do sada je najubojitiji GMO kuruza oplemenjena BT toksinom. Do nedavno sam vjerovao da nije došla u Europu, ali ispada da ipak je.

    Dakle, za djecu je dobro kuhati palentu od GMO-free kuruze.

  9. #309
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    O tome kako GMO završi na tuđim poljima lijepo opisuje situacija kanadskih farmera koje je Monsanto tužio (!!!) jer na poljima imaju njihove GMO biljke za koje nisu platili. Moralnu pobjedu malog farmera protiv Monsanta opisuje članak: http://www.commondreams.org/archive/2008/03/20/7784/

  10. #310
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    a di da nađem GMO-free palentu? jel ova s izvora Rječine dobra ili da odmah skočim kroz prozor?

  11. #311
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    Nama je dostupna jedino Frankova palenta. Imali smo i onu bosansku Klas, ali je ne uvoze vise ili se meni neda dalje trazit. Znaci sta ja sa Frankovom?

  12. #312
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Frankova, Drogina i slične su instant palente i skuhaju se čim vide vruću vodu. Bojim se da će palenta od non-GMO kuruze značiti dugotrajno kuhanje

  13. #313
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Frankova, Drogina i slične su instant palente i skuhaju se čim vide vruću vodu. Bojim se da će palenta od non-GMO kuruze značiti dugotrajno kuhanje
    Eto ko fol hoces da ti djeca jedu sto zdravije ali ne uspijeva nam (potpuno) haj opet je bolje nego umjetne dodavstine...moja djeca jedu prilicno zdravo (ije) zahvaljujuci Rodi. Poznanici mi govore da pretjerujem jer ionako svo voce i povrce je ionako spricano... :shock: Sigurno su mlijecne cokolade i kemicke lize bolja alternativa nasim spricanim jabukama...

  14. #314
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Pitanje za Davora ili bilo kog drugog ko se malo više interesuje za nutricionizam!
    Masline, konkretno crne, prerađene (kupovne), jesu li zdrave, ne zdrave, ili ni tamo ni vamo. Interesujeme zato što ih volim, a sad sam, u trudnoći, na nekom režimu ishrane koji podrazumjeva izbjegavanje praznih kalorija (slatkiši i masti). Kako mi se tu uklapaju masline?

  15. #315
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Masline su ti prvenstveno preslane, a ostatak priče je ovisan o podneblju iz kojeg dolaze. Radi se o odgorčavanju koje se u industrijskim uvjetima postiže otopinom sode (lužina), a dojam se potom popravlja dodatkom octa u salamuri.

    U domaćim uvjetima se to isto postiže otopinom pepela (lug ili preko Drine ceđ 8) ) ili vapna, što je još interesantnija kombinacija.

    Lokalci su obično nešto otporniji na gorčinu, a kako masline zriju postaju sve manje gorke. Svejedno ih samo rijetki jedu zrele s drveta. Zrele su prilično mekane i gorke taman da se nekako dadu pojesti, a lokalci ih takve peku i spremaju u salamuru (Korčula, Italija). Ako zazireš od kemije i paše ti gorko uz dosta težak i specifičan okus - to je to. Bude ih na tržnici od studenog na dalje, već kako masline dozrijevaju.

    U dućanu u staklenci dolaze prilično nezrele masline pa je u njima udio ulja malen.

  16. #316
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Hvala. Ja sam iz Bosne, gdje nema maslina, na drvetu . Ove što jedem su uvoz iz Turske, i da malo su pre slane (što ja volim, ali se trudim iskombinovati, recimo sa paradajzom, da razdjelim tu slanost). Ma da, kao i sve ostalo, umjereno i ne pretjerivati. Važno je da ih ne moram ukinuti skroz

  17. #317
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    a lokalci ih takve peku i spremaju u salamuru (Korčula, Italija).
    moji ih peku (u stvari suše u pećnici) i onda zalede, kad poželiš, odmrzneš, preliješ salamurom i jedeš. budu lagano gorkaste ali ne i jako slane...

    mada su meni najfinije iz ulja sa slanim srdelama i friškom pogačom

  18. #318
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Suosjećam (iako mislim da bi većina ovdje isti čas to ispljunula sa zgroženim izrazom na licu)

  19. #319
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ja ne bih

  20. #320
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    ha...
    nije monti, a nije ni dohrana

  21. #321
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nije ni nalik na monti (hvala Bogu)

  22. #322
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    ha...
    nije monti, a nije ni dohrana

  23. #323
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Nije ni nalik na monti (hvala Bogu)
    monti = Montigancova prehrana (cjelovito, bez šečera, niski GI)

    hvala Bogu?

  24. #324
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    ja mislio na onu slatku strahotu koju bake i ne-roditelji daju djeci

    Bez brige, još nisam puk'o

  25. #325
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    a ja sam se toliko navikla na taj skračeni naziv da sam zaboravila na to naziv i za pakovanje one kemije

  26. #326

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    pod stresom
    Postovi
    1,827

    Početno

    ja svoje masline obično ispečem posolim i zamrznem... kad se odmrznu malo ih polit maslinovim uljem... konzervirane dobivamo nekim specijalnim putevima koje ne smijem otkriti...
    a u mercatoru ima kupiti od P.Z. Marina koje nisu pregorke ni preslane...

  27. #327
    AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    1,230

    Početno

    Da ne otvaram novi topic, pitala bi Davora i dr. šta mislite o novom krem jogurtu od Dukata, je li dobar za bebe.
    Prvenstveno mi se sviđa jer je u manjem pakiranju pa ga pola ne bacim, jer ja baš i ne volim jogurte, ali beba je počela jest, i sviđa joj se.
    Jel bolji obični zeleni jogurt ili je svejedno?
    Čini mi se d a sam pročitala da ovaj krem ima 4,1 % mm, a zeleni je 3,2%, šta je bolje za bebu, sad će imat godinu dana.

  28. #328
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Imam izuzetno nisko mišljenje o Dukatu, ali to je moj problem (pitanje povjerenja).
    S druge strane, za djecu su preporučljivi mliječni proizvodi s većim udjelom masnoće. Ako u sastavu ne spominju nikakvu kemiju, a nemaš problem s njima kao ja - raspali.

  29. #329
    AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    1,230

    Početno

    Sastojci:pasterizirano homogenizirano mlijeko s 4,1%m.m.

    Hvala na odgovoru!

  30. #330
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Nađoh se juče u rebusu...
    Dobih domaće breskve, zvane šeftelije, te ih htjedoh, po običaju, skuvati u mikrovalnoj. Kako se kod njih košpa jako teško odvaja od "mesa" smislih da ih ubacim onako u komadu. Tako bi košpe samo povadila kasnije.

    Pa zastadoh i promislih...
    Sjemenka je hermetički zatvorena, možda će eksplodirati :?
    Završih tako što sam ih iz inata poklopala, a ne skuhala malo džema

    Pitanje glasi: da li bi sjemenke zaista eksplodirale u mikrovalki na 800W?

  31. #331
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Nađoh se juče u rebusu...
    Dobih domaće breskve, zvane šeftelije, te ih htjedoh, po običaju, skuvati u mikrovalnoj. Kako se kod njih košpa jako teško odvaja od "mesa" smislih da ih ubacim onako u komadu. Tako bi košpe samo povadila kasnije.

    Pa zastadoh i promislih...
    Sjemenka je hermetički zatvorena, možda će eksplodirati :?
    Završih tako što sam ih iz inata poklopala, a ne skuhala malo džema

    Pitanje glasi: da li bi sjemenke zaista eksplodirale u mikrovalki na 800W?
    Eksperiment, eksperiment!!!! Ako možemo eksperimentirati s "proizvodnjom" kuglastih munja u mikrovalnoj, možeš ubaciti i jednu breskvu s košticom.

  32. #332
    Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    ispod površine
    Postovi
    2,651

    Početno

    vjesticica ja mislim da ne bi ... ali dalo bi se razmisljati, ali gle ovako kada bi cijelu breskvu stavila kuhati u vodu ona se ne bi raspukla bez obzira koliko bi je kuhala, odnosno raskuhala bi se ali bi kostica ostala cijela, tako da mislim da nema straha od eksplozije.

  33. #333

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,949

    Početno

    enela, imaš koji pokus s mikrovalnom ?

  34. #334
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    :shock: koliko odgovora u kratkom vremenu!

    Nisam eksperimentisala jer:

    košpa ima sjemenku unutra, a sjemenka ima vode
    voda iz sjemenke se zagrijava i prelazi u paru
    kad kuhaš u loncu to se dešava nekom određenom brzinom u mikrovalnoj višestruko brže
    vodena para je pod pritskom...

    a ja nemam para za novu mikrovalnu

  35. #335
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    :shock: koliko odgovora u kratkom vremenu!

    Nisam eksperimentisala jer:

    košpa ima sjemenku unutra, a sjemenka ima vode
    voda iz sjemenke se zagrijava i prelazi u paru
    kad kuhaš u loncu to se dešava nekom određenom brzinom u mikrovalnoj višestruko brže
    vodena para je pod pritskom...

    a ja nemam para za novu mikrovalnu
    99 posto da ti ne bitrebala nova, nego bi eventualno trebala zasukati rukave i očistiti ju.

    Mare, poslat ću ti pp.

  36. #336
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Eto opet mene. Našla sam i ovo:
    Did you know six eggs in a microwave, full power will blow the door off!

  37. #337
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ne znam za breskve, ali cijeli krumpir i jaja u ljusci hoće vrlo neugodno detonirati u mikrovalnoj.

    Uglavnom nije problem kada se eksplozivne namirnice stave u posudu s vodom.

  38. #338
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj enela prvotno napisa
    Eto opet mene. Našla sam i ovo:
    Did you know six eggs in a microwave, full power will blow the door off!
    zato i nisam smjela, gledam ja povremeno Braniac
    Svejedno, odustala sam od eksperimenta. I čistiti mikrovalku mi je previše

  39. #339

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Postovi
    28

    Početno

    Malo sam čitala neke postove, jer mi je to interesantno i zanima me.. Davoru svaka čast.. ali opet, mislim da se ljudi ne bi trebali toliko opterećivati..ajme pa ne možemo napraviti neki "BIO GMO free mikro svijet "za našu djecu!!! Tek sam počela s dohranom, ali joj dajem voće i povrće i s tržnice i iz marketa i kupovne kašice. Šta vrijedi ako jede nešto iz vrta savršeno prirodno uzgojeno, a ne znam ništa o tom sjemenu, je li ono gmo ili ne, ili već na bilo koji način loše?! Isto kao i kupovne kašice, gdje je sve strogo kontrolirano.. mo'š misliti, pa im je banana 2 godine savršeno žuta i jabuka isto!!! a voda? koja je bolja? ova iz špine ili kupovna koja ima rok trajanja??!! ja mislim da ništa nije savršeno i zato pije i jede od svega po malo.. pa s tim svim će i živjeti, a mislim da je bitnije da djeca usvoje zdrave navike prehrane, da znaju što je zdravo i što ne, što su obiteljski objedi, da se s hranom ne igra i ne razbacuje ... a drugo sve ima svoje faze.. ja ne kupujem hrenovke i ne jedem baš puno salame, ali znam da ona hoće povremeno negdje i to pojesti i da ju to sigurno neće ubiti.. kao i Mc donalds na žalost. uf.. ovo je ispalo duže nego što sam mislila.. sorry

  40. #340
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Dvojbe su ti razumljive, a podjednako su bile valjane u svakoj generaciji do danas. Ipak, u svakom trenutku postoji razlika u kvaliteti zdravlja i življenja ovisno o izboru prehrane ili discipline, a na to ipak većinom možemo utjecati. Dobra strana ovog vremena je lakoća informiranja i mogućnost greške je ipak nešto manja. Ako primijetiš da o nekome proizvodu ne možeš doći do informacije ili su one zbrkane, oglasi alarm i uzmi neki drugi.

  41. #341

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Ispričavam se što sad skrećem s teme, mada je Dariuca dobila odgovor.

    Davore, postoji li zamjena za margarin, maslac a da nema km? Mišica mi je alergična pa skupljam info koje stvari mijenjaju one s km da bi i mi prilagodili prehranu tome.

  42. #342
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ima u ducanima zdrave hrane nekakav zdravi margarin.

  43. #343
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Mislim da nema zdravog margarina :/
    Ali vrijedi probati pronaći ako takvo nešto postoji

  44. #344
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nope, 0 bodova. Zdravi margarin ne postoji. Ni djed Mraz, ni Uskršnji Zeko, ni Zubić Vila

  45. #345

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    A s čime zgusnuti kremu za kolač, a da nije mliječnog porijekla? I da se dodaje NAKON ukuhavanja, znači u mlaku ili hladnu smjesu???

  46. #346
    lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,328

    Početno

    želatinom,naravno!
    zakaj mora biti hladno i nakon?

  47. #347
    lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,328

    Početno

    e,a maslaci od orašastih plodova?ne koristim to nikada i nisam probala ali sad mi je palo na pamet da je to maslac.možda sojin šlag,neke pahuljice,zobene-sitne,"želin" (pektin) ako je recimo voćna....ovisi od čega je krema.

  48. #348

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Citiraj lasica prvotno napisa
    želatinom,naravno! zakaj mora biti hladno i nakon?

    :? Zašto taj smajlić???? Ma mogu i želatinom, ali nije to to, a osim toga koliko je želatina dobra malom djetetu?

    Za margarin iz orašastih plodova nikad nisam čula a kamoli vidjela u prodaji.... :/

    A hladno??? Mislila sam da ću dobiti neki margarin za odgovor a oni se stavljaju u mlako ili hladno, zar ne?

  49. #349
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Kako nisi vidjela u prodaji, a maslac od kikirikija
    Šalu na stranu, maslac se može praviti od lješnjaka, negdje sam na forumu vidjela recept, potraži.
    Kremu možeš probati zgusnuti pektinom ili agarom (agar-agar, alga, bubri u dodiru sa vodom), ili skuhati najobičniji kukuruzni škrob ("Gustin") pa dodati u već skuhanu kremu.

  50. #350
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Želatina :bljuc: nastaje od zrele crkotine. Smrdljive kože, kopita i ostali ostaci vrlo živopisnog mirisa postaju želatinom uz korištenje žestoke kemije. Siguran sam da čak ni najokorjeliji mesoljupci svojoj djeci ne bi davali želatinu kada bi znali od čega i kako nastaje.

Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •