Što trebate znati?
Veliku odgovornost za ljudsko zdravlje preuzimanju proizvođači stočne hrane i hrane za ljude u kojoj se mogu pojaviti aflatoksini - od mlijeka i kukuruza, pa sve do mljevene paprike koja je posljednji slučaj u susjednoj nam Mađarskoj (a da li je tako i u našoj zemlji saznat ćemo uskoro). Svaka zemlja treba imati dobre propise, te pravovremenom intervencijom zaduženih službi mora osigurati kontrolu i promet takvom hranom, te znati kazniti prekršitelje kojima očigledno nije stalo do našeg zdravlja, već samo do vlastitog profita.
Američka FDA smatra da kad su u pitanju aflatoksini nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane (tj. da maksimalno dopuštena količina bude jednaka nuli). Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbježna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti biti vrlo nizak.
Kako se može smanjiti prisutnost aflatoksina u hrani za životinje i hrani za ljude? Prije svega dobrim agrikulturnim mjerama, kao i dobro provedenim i kontroliranim procesima u prehrambenoj industriji i u cijelom lancu od sirovine do našeg stola.
Prisutnost aflatoksina u hrani može se smanjiti nizom specifičnih procesa prerade kao i procesima dekontaminacije. Koliko će se aflatoksina moći odstraniti ovisi prvenstveno o korištenom procesu, vrsti sirovine, stabilnosti aflatoksina te interakciji aflatoksina sa sastojcima sirovine/hrane. Danas se najviše koristi fizička separacija (odstranjuje se 40-80% aflatoksina), suhim i mokrim mljevenjem moguće je daljnje odstranjivanje aflatoksina koji zaostaju u mekinjama, adekvatnim čišćenjem strojeva i uređaja odstranjuju se eventualno prisutne spore plijesni, a od koristi mogu biti i mineralni dodaci koji vežu aflatoksine iz vodenih suspenzija (pr za mlijeko).
U slučaju kroničnog konzumiranja hrane zaražene aflatoksinima, kako što je slučaj sa mnogim siromašnim tropskim zemljama, smatra se da se negativno djelovanje aflatoksina može se smanjiti konzumiranjem gline. Ona u probavnom sustavu na sebe veže aflatoksin, tako da će on imati manju biodostupnost i toksičnost. U toku su ispitivanja koja će pokazati koji je oblik gline najsigurnijeg djelovanja, jer glina može djelovati i nepovoljno zaustavljanjem apsorpcije drugih hranjivih tvari.