-
Pa ne rade se baš sve napuhane žitarice ekstruzijom. Kornflekice se češće rade prešanjem, ali i takve su napravljene prvenstveno da što duže prežive na polici u dućanu. Dobra orijentacija u izbjegavanju smeća: čuvaj se šarene kutije, osobito ako na deklaraciji kaže da su dodani vitamini. (Pravim cerealijama ne trebaju dodatni vitamini)
Napuhnute žitarice kod kojih možeš prepoznati zrno od kojega su nastale su uglavnom OK. Postupak je strahovito jednostavan i jeftin (recimo kokice) tako da se uglavnom ne isplati uvoditi industrijsko nasilje. Tu su riža, krupnik, pšenica, amarant itd. Neki su obloženi šećerom ili medom, ali je to uglavnom OK. Svejedno, u dohrani su sve ove džidže nepotrebne.
Što se tiče famoznih industrijskih cerealija, industrijsko nasilje uzrokuje štetu i u postupku ekstruzije, ali nešto manje i u postupku prešanja. Koliko god u gore linkanom članku kaže da se ne rade istraživanja to zapravo nije sasvim točno, postoji čak i specijalizirani časopis. O tome kakve promjene se događaju u proizvodnji cerealija može se naći u člancima poput ovog: http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=2187223 (samo sažetak)
Recimo famozni Kelloggs koji je "izmislio" kornflekice proizvodi ih prešanjem (barem tako kažu), ali osim "običnih" kornflkica rade i masu ekstrudiranog smeća, koje "oplemenjuju" sintetskim vitaminima, mineralima i GMO šećerom, vidi poziv na bojkot: http://organicconsumers.org/kelloggs.cfm
Kada o industrijskoj hrani pišem industrijski silovana hrana to se najviše odnosi na margarin i ovakvo smeće iz šarenih kutija. Izbjegavati.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma