OŠ Rapska ima nastavu 7.10.
već sam napisala da OŠ Remete nemaju nastavu 7.10
ali ono što me ugodno iznenadilo je da je za boravkaše osigurano dežurstvo taj dan (1-3 razreda)
baš smo jučer potpisivali listiće kome je to neophodno jer nema kamo s djetetom
Kod nas škola radi ali kao neće raditi ništa bitno i djeca mogu izostati .. za boravak ću pitati danas ...
vidis, nisam znala da mogu izostati. nema nista na oglasnoj, a nisam vidjela jutarnju uciteljicu da je pitam.
danas cu pitati da li ostaju torbe preko utorka.
To sam čula iz treće ruke ... i moram priznati da sam očekivala neku obavjest na oglasnoj, ovako svaki roditelj ima druge informacije.. ovisno koju učiteljicu pitaš ...
s obzirom kako je ploca sarena i nepregledna, mozda i pise, iako sam podugo proucavala fotku :D
u našoj školi je sportski dan, neobavezan dolazak, ali dežurstvo postoji.
planirali smo na izlet, ali kako najavljuju kišu, možda se odu podružit u školu-oni nek odluče.
Mi danas imamo prvi javni nastup, sa folklornom skupinom. Danas imsju dan medjugeneracijske solidarnosti, dolaze im djedovi i bake, djeca su pripremila predstavu, a kasnije igraju sah , starinske igre, jedu medenjake i paprenjake...
ja jedva cekam da ga cidim u toj predstavi o kojoj danima prica, a danas je otisao totalno flegma
djevojke, ništa se ne hvalite više!
moja E. danas ima prvi pisani test iz matematike!
sutra pišu hrv, a u utorak PiD
neke ocjene su dobili jer ih je pitala matematiku na ploči i iz hrv čitanje s razumijevanjem
Misliš prvi pisani test za ocjenu ... i kod nas su krenule ocjene za usmeni gotovo iz svih predmeta, a pismeni kreću idući tjedan..
Kod nas su uglavnom sve pismeni. Ocjena već ima dosta, ne znam što ide u imenik a što ne.
Ja sam jako, ali baš jako zadovoljna s učiteljicom. A time i sa školom. Jedino što ga trenutno muči je preskakanje vijače.
Kod nas sve puno ocjena iz diktata, čitanja, testova, uči se punom parom, sad su na pisanom slovu L ako se ne varam.
Ne znam kako vaši, ali moja ne pamti u školi ništa što ju ne zanima pa mora doma dosta učiti npr. vjeronauk, engleski, njemački, (ispituju umeno), a bome se i za prirodu mora dobro pripremati kad su testovi.
Ne znam, nadam se da će ju u buduće sve to više interesirati pa će u školi više naučiti, jer stvarno se malena uči i vježba da se sve praši, ali ne bi da ju ja ne potaknem.
A moje mišljenje je da se sve to dosta brzo obrađuje, prebrzo.
Kad čujem okolo po malim školicama, sve nekako ležernije i sporije.
Posljednje uređivanje od oka : 06.02.2014. at 11:43
Naši su gotovi sa prvim dijelom Pčelice,znaći prošli su svu abecedu.
Matematika, obradili su broj deset.
Danas imamo roditeljski.
Moja Laura još nije "osjetila" školu, uopće mi ne kaže da je dobila neku ocjenu (za sada su to samo petice kao i kod drugih predpostavljam).
Za sada nije bilo potrebe za ikakvim učenjem i ponavljanjem doma, jedina obaveza joj je zadaća.
OT
Naišla sam na temu prvašići 2014/2015 , uf kako vrijeme brzo prolazi , kao da sam jučer upisivala svog prvašića u školu, a ovo malo smetalo pored mene je bilo još uvijek na sigurnom ,u pupici![]()
da da za ocjenu
roditeljski smo imali prošli tjedan
iz hrv su na pisanom slovu C (prvo je bilo I ako se ne varam)...tu malo kaskaju jer ih je dosta falilo prošli tjedan pa su ponavljali staro gradivo
doma prolazimo testiće iz matematike (one riječima) pa tu odmah vježba i diktat (iz kojeg je katastrofalna) i razumijevanje napisanog
eng prolazimo onako uz put kad radimo nešto na kompu
a što se tiče učiteljice, uči ona klince i sve 5, ali mi nekako nije sjela...kad se razgovara po dva-tri puta ponavlja rečeno, mumlja sebi u bradu i sve tako to...iskreno se nadam da nije takva s klincima, ali nekako mi se čini da je...
dobili smo preporuku za tu učiteljicu, ali mi se sve čini da smo se zeznuli...ali što je tu je...
kod nas su poceli s ocjenama u drugom tjednu. ovaj sam bila na informacijama i iznenadila se da iz svakog predmeta vec ima ocjenu.
doma s njom ne radim apsolutno nista.
svaka dva tjedna pregledam sta rade i to je to.
uciteljica je rekla da ni ne trebam nista vise, da je za nju to sve ok.
za sad joj super ide i ima sve petice, iz nekih predmeta i po dvije.
inace, odluceno je da ce uciti pisana slova koja ce se uvesti kao obavezna od sljedece godine sto malo radi pomutnju jer nisu identicna onim iz knjiga.
moja, zacudo, s time nema problema, odma mi je prvi dan dosla i pokazala par slova kako pise u knjizi, a kako ce oni uciti.
i pocela je napredna nastava. zali se kako ce sad jos manje imati vremena za igru u skoli :mrgeen:
Posljednje uređivanje od leonisa : 06.02.2014. at 21:53
bas mi je drago da ima jos mama koje tu i tamo pogledaju u biljeznice. oko mene svi s djecom pisu zadace i nesto ponavljaju, pa se redovito osramotim sto ne znam sat vremena poslije skole sto su radili
prvo, to je njegova obveza, ne moja. drugo, u skoli je svaki dan do 3, tamo sve rijesi i nema mi smisla da ga jos doma s necime tlacim. ionako s vremena na vrijeme uzme nesto i ponavlja.
kod nas ima dosta ocjena, i djeca dobivaju i 2 i 3 iz brzog racunanja, ali mislim da se to zbraja pa upisuje.
dobili smo napismeno kad su velike provjere, pocinju od sljedeceg tjedna.
e,da, u jednom danu su obradili sve pisane samoglasnike.
Ima li djece koja nisu u produljenom boravku ? Naš dodje doma u cca podne, i teta s njim radi domaći. Mi cca jednom dva puta tjedno prodjemo kroz sve predmete. Ne radimo nikakve zadatke pored domaćeg rada. Učitelj će ga uključiti u dodatnu nastavu, za napredne i likovne radionice.
A. doma svaki dan napiše još 2-3 rečenice, treba mu još vježbe, ljevak je nešto lošije grafomotorike. Zadaće pogledamo svaki dan zajedno. U boravku ipak ne naprave sve, a i neke zadaće iz boravka ne liče ni na što (iako je učiteljica u boravku rekla da su ok, ali ja kažem da nisu- a i njegova uč. bi rekla isto), pa ih doma ponovi/popravi.
Nisam pretjerano zadovoljna s boravkom, ali nema izbora. Dođe mi da se dogovorim da on jednostavno ne radi zadaće u boravku.
Ide na dod iz matematike i hrvatskog (to je jedan sat tjedno, jedan tjedan mat a drugi tjedan hrv).
Posljednje uređivanje od martinaP : 07.02.2014. at 09:49
Ovako je i kod nas.
S tim što moja ostane i do 5 nekada
Unazad 2 tjedna su joj počele nekakve glavobolje koje ne znam s čim ni kako povezati.
Dobila je uputnicu za oftalmologa, međutim nisam sigurna da je u tome problem.
Perfekcionistica i odgovorna do bola, mora biti prva, mora svima pomagati, sa svima biti dobra, strah od neuspjeha (tipa neće na natjecanje da ne bi izgubila)...
Moram nešto mijenjati, a ne znam što.
Moja curka nije u produženom pošto sam ja na rodiljnom.
Možda krene kada se vratim na posao a možda iskobiniramo ovu godinu bez produženog.
Kada dođe kući riješi zadaću , presvuče se, spremi si torbu za sutra dan a onda je doza crtića, kompa ili druženje sa nekim od klinaca koji također ne idu u produženi.
Inače sljedeći tjedan idu u GKL gledati Snježnu kraljicu, a najavili su nam da će jedan dan ići i na snijeg.
Kako kod vaših prvašića funkcionira spremanje za školu, mojoj curki se nikad ne žuri, sve laganini i pomalo, uz igru i zezanciju.
Moramo se barem pola sata prije polaska ustati ,a onda i to spremanje ide uz moje vikanje i požurivanje (mrzim kada nam dan tako počne)
Ideala bi bila da se ustanemo u 7 (na koliko mi je budilica i namještena) da bi se ona stres free sa moje strane spremila za polazaku u školu 7:40
moja budi muza u 15 do 7
realno joj je dovoljno da se ustane u 7:15 da bi u 15 do 8 krenula u skolu.
sve sama obavi osim sto joj je potrebno pocesljati grivu.
stvari se spremaju prije spavanja (osim uzine, to se bira i sprema ujutro) kao i odjeca koja ce se obuci.
kad smo bile nas 3 solo doma meni bi mobitel vibrirao u 7:15, probudila bi nju, nadala se da se mladja nece probuditi prije nego ona ode, sama bi se sredila bez ikakve nervoze, ja bi si skuhala kavu, nju pocesljala, izljubila i u 15 do ispratila na vrata. isla je s ekipom iz zgrade.
kad ide s tatom, onda sizi ONA jer se obicno njega ceka. malo duze mu treba da se razbudi. zato ga je i pocela dizati prije 7nema on praksu od x godina budjenja djeteta koje ne razumije pojam razbudjivanja. jbt od kad sam rodila prvu ne znam sta je to razbudjivanje :D
Moja djeca i ja se budimo puno prije izlaska iz stana. Jednostavno smo spore :D
Treba nam da se razbudimo, ne volimo zuriti pa se tako one ustaju sat vremena prije polaska. Ja cca dva sata prije :D
mi se budimo u pola 7. to je cca sat vremena prije polaska u školu.
Uf, blago se vama.
Moja curka inače i doručkuje prije polaska u školu a to većinom uključuje 5 min. zurenja u prazno i 10 min žvakanja
Neki dan je izjavila da ja moram razumit da ona nije jutarnji tip LOL, učito se bacila na nas
Kod nas je problem što i nama treba vremena da se razbudimo a teško nam se ustati puno prije
Vaš sistem je super, nadam se da ćemo i mi doći jednom na tu razinu
Da je i moje dijete u boravku i radi sa učiteljima do 3 ili 5 ne bi mi palo na pamet uplitati se u ništa, moje nekad i u 11 sati dođe doma.
Ne uplićem se niti ovako, ona sama radi sve zadaće, a jedino što zajedno radimo je taj razgovor npr o vjeronauku, prirodi i tako taj usmeni dio i tri rećenice joj izdiktiram da provježba pisana slova, to najčešće vikendom jer je kroz tjedan na treninzima. I ne vidim razloga zašto ne bi razgovarale o prirodi, zimi i životinjama da utvrdi znanje i naravno da briljira iz testa, kad bude malo zrelija i nauči učiti naravno da će to raditi sama, na moju veliku radost.
Ali, kod nje u razredu je sad iz testa bilo dosta i jedinica i loših ocjena, iz svega tako. Na Hrv. diktatu dvije greške od mislim da 18 mogućih ocjenjuje se sa 4 i tako. Ja sam se šokirala, nekako mi je to prestrogo za prvi razred, ali dobro, bolje neka se nauči da je škola takva kakva je odmah od početka, možda je tako i bolje.
Cubana, možda nije u tome problem, možda su stvarno oči u pitanju, a možda je ipak neka južina i ovo vrijeme
A ako je u ovome što si navela možda bi bilo dobro objašnjavati joj da i drugi jednako tako žele sebi biti najbolji, jer ona se sigurno suočava sa situacijama gdje su i drugi možda bolji od nje i teško se nosi sa time?!
Treba poraditi na tome da svatko sebi želi biti najbolji i da je glavno da je ona sebi i vama najbolja i da je to jedino što je važno.
Ma možda i jesu oči. Provjerit ću definitivno. Mada mi se ne čini.
Ali ovo primjećujem i moram raditi na tome.
Jedva smo ju nagovorili da ide na sportski dan u školi jer, što ako ne pobijede?
Pa objašnjavanje da je važno da se igraju, da se zabavljaju, da trče i da se kreću, i da ne mora pobijediti, da ćemo mi biti sretni ako se ona samo dobro istrči i zabavi.
Otišla je i bilo joj je lijepo.
Ali svako natjecanje ispočetka...
Znam kak ti je, i moja ti je takva, jedan dan dođe domai kaže, znaš mama i četvorka je dobra ocjena
Budu te početne euforije i sva ta njihova očekivanja s vremenom splahla, mali su, a kad su perfekcionisti još im je i teže.
Moja se bavi sa sportom i kaže, a što ako ne budem prva, ali znaš mama JA TO OSJEĆAM, ZNAM DA BUDEM, a ja pak znam da za sad nemoguće, ali neka, mora se suočavati sa time, nema druge. ALi kad počnu trbuhobolje i glavobolje to ne valja, onda je važno biti uz njih i puno razgovarati.
joj mene to natjecanje izludjuje!
stalno se oko neceg natjecu- ko ce biti brzi u ulasku u razred, ko je najbrzi u razredu, ko je od cura, ko ce prije rijesiti zadatke, ko ce bolje napraviti stagod....i onda klonulost i tuga i jad i cemer ako nije prva. uzas.
Meni je mrak ovo što kod vas čitam.
Po tome imam osjećaj da sam najgora mama na svijetu najgoreg djeteta na svijetu.
Maleni je u boravku, mi ga ne smijemo skupiti prije 16 jer je do tad trajanje programa boravka.
Gradivo... ide suludom brzinom. Izmjenjuju se pisana slova, novi pojmovi iz prirode, ogromna količina novih riječi iz engleskog, vjeronauk, zbrajanje, oduzimanje, dvoznamenkasti brojevi...
Il sam ja prezaljubljena mama koja je očekivala da će mojem djetetu biti bajno u školi ili sam prezaljubljena mama koja ne vidi da joj dijete ima poteškoća... ne znam.
Na boravku napišu zadaću koju ako nije točna učiteljica prekriži. I onda je mi doma pišemo ponovno. Pisana slova - vježbamo doma. Zbrajanje - vježbamo doma. Engleski uopće ne rade na boravku zadaće, to uvijek doma. Doma još čitamo lektiru............................ meni se čini da stalno nešto prtljamo oko škole. I da gradivo ide prebrzo i da ga je previše. I sve češće imam osjećaj da ja idem u prvi razred, a ne moje dijete, jer nikako da se otkačimo od toga da ja sjedim s njim dok on piše... slušam dok čita dok ponavlja gradivo...
Svaki dan je diktat iz hrvatskog, diktati iz matematike, engleskog.... ocjena ko u priči...
Ja sam baš očajna i u dubokoj depresiji s tim stanjem.
Kad sam našla temu "prvašići 2013" mislila sam da će mi biti lakše... al sad sam u još goroj depresiji.........
nas boravak traje do pola 4 i to od 2 je "radni", tad pisu zadacu, uciteljica prekontrolira, kao i ispravak nakon pogresno napisanog. rade zadacu iz svih predmeta. a to cak nije ni lako jer se u boravku spajaju 1 i pol razred, tako da je program svih prvasica isti (ispiti se samo mogu razlikovati u dan ili dva razlike). vremenik ispita za cijelo polugodiste iz svih predmeta smo dobili na mail.
diktate imaju jednom mjesecno za ocjenu, cesce za vjezbu. matematiku pismenu provjeru 2 u veljaci ni jednu u ozujku. jedan u travnju (zbrajanje i oduzimanje dvoznamenkastih brojeva), dva u svibnju, lipanj zavrsni ispit.
jednom mjesecno usmeno ispitivanje uz prethodnu najavu.
umjesto usmenog ispitivanja mogu zaraditi ocjene za vrijeme nastave pa zbog toga neimati usmeni.
engleski i priroda ispiti jednom mjesecno.
ovo vase mi se, pored naseg, izgled malo "preambiciozno".
do sada sam je tek prosli vikend ispitivala rijeci na engleskom, i to samo boje, brojeve i neke igracke koje su trebali ponoviti za ispit koji trebaju imati. to je sve sto sam ikad s njom radila doma.
Posljednje uređivanje od leonisa : 13.02.2014. at 12:52
I kod nas tako, leonisa, koliko god bilo ambiciozno mi smo u toj kaši skupa sa djecom.
Meni je s jedne strane drago jer će se od samog starta naučiti rigoroznim mjerama, uživam dok gledam da se trudi iz petnih žila,
jest da mi ju je malo žao, ali očito je da može jer ima odlične ocjene, jedino je puno teže onima koji još dodatno imaju nekih poteškoća.
Nakon roditeljskog bila sam cijeli dan u šoku koliko su stroga pravila i ocjenjivanje, ali dobro je dook se dobro nosi sa time.
I ja se tješim da je bolje da je rigorozno na početku... dobar uvod za kasnije...
Al već 2 dana od ovih 3 od početka tjedna mi je navečer cvilio jer se nije uspio poigratii meni je njega fakat žao, pa ima samo 7 godina!!!!!!!!!!!!!!!!
I ocjene su do sad bile suuupeeer, al jučer se vratio s trojkom iz matematikejednu te istu grešku je ponovio nekoliko puta - i hop eto bodovi za trojku
Baš me to izdeprimiralo. Gledam ga i imam dojam da sam se ja tako osjećala tipa u prvom srednje. Preopterećeno.
Kod moje bome 2 kontrolna iz matematike u mjesecu, jedan diktat, razumijevanje pročitanog i ispit iz hrv mjesečno, 1 ispit iz prirode mjesečno, plus lektira i kratki ispitići nenajavljeni.
Dosta.
Eva, razumijem te, ali ja bih svakako na razgovor u školu da sam na tvojem mjestu.
Radi se o tome da učiteljice dovoljno ne porade i ne kontroliraju na boravku i dijete ima ponekad pogrešne zadaće.
I objasni im da radi boravka ispada da ti je dijete stalno fokusirano na školu i da ga opterećuje. ako je ikako moguće da bolje rade sa njima u boravku.
S obzirom da ne vjerujem baš da bi to moglo uroditi plodom, bolje da pokušaš i mislim da MORAŠ nakon dolaska kući dijete pustiti par sati na miru, dati mu igre i zabave, a tek onda da se bacite na zadaću.
Tako mi radimo, kad dođe kući obavezno dugi odmor, jelo, a tek onda zadaća, poslije do večeri trening i to je to ili ako nema treninga onda malo dulje uči i vježba pisanje ili čitanje.
Ako je stalno u knjizi vjerujem da je već pomalo tužan.
ali dijete iz boravka dolazi doma oko 17 sati - par sati odmora bi bilo do 19.00.mislim da MORAŠ nakon dolaska kući dijete pustiti par sati na miru, dati mu igre i zabave, a tek onda da se bacite na zadaću.
pisati zadaću u 19.00 sati je meni jako upitno. ak su u 17 umorni, kak su tek u 19.
Kaže u 16h, znam da su umorni, ali ja bih ga do 18h svakak pustila na miru, ako su zadaću napravili kak tak u boravku, znači ostaje manje više vježba i učenje.
Mislim da bi mu tak definitivno bilo manje stresno.
ja ak treba kaj učiti ili popravljati, ostavljam to za vikend
ali da trebam nakon boravka raditi, eventualno bi imala pol sata odmora, a onda zadaća, pa onda opet igra i odmor do spavanja. nema šanse da mi poslije19 sati radi nešto za školu, pa mozak im je već skroz baj baj
inače, što se tiče ocjena, za sada su pisali samo dva testa za ocjenu, jedan iz prirode i i jedan iz matematike. idući tjedan pišu prvi test iz engleskog. usmeno još ništa nisu odgovarali za ocjenu.
tako da imam osjećaj da nije neki presing.
jedino što su kriteriji za ocjenjivanje strogi, na prvom testu iz prirode 8 od 22 ih je dobilo peticu, a bilo je puno trojki... imam osjećaj da je prije bilo laganije i blaže to ocjenjivanje u prvom razredu
Nek mu da vremena koliko vidi da mu treba, mislim da bi on to volio.
Kad je naša učiteljca rekla da su kriteriji za ocjene rigorozni onda si možete misliti kakvi su.
moja je pisala drugi put prirodu i puno ih je dobilo jedinice i male ocjene pa su ispravljali...
Za pet treba znati bez greške i mene to podsijeća na ocjenjivanje iz gimnazije, ali kao što rekoh ona se sa svime odlično nosi. Ja sam ta koja se jadai žali ih.
Posljednje uređivanje od oka : 13.02.2014. at 16:36
Kod nas je i ritam oštar a bome i kriteriji za ocjenjivanje.
Svaki dan novo slovo, zadnje su učili pisano slovo S.... Nakon dva tri slova, dikatat ili prijepis za ocjenu...
S time da u prijepisu sve točno 5, jedna greška 4, dvije greške tri, tri greške dva, četiri greške jedan....
Kod diktata je "blaže" pa je jedna greška još uvijek petica....
Gleda se veliko malo slovo, točka-zarez, lijepo i pravilno napisana slova....
Matematika isto tako svaki dan novi broj, sad su na zbrajanju i oduzimanju do deset te na zadacima riječima....
Jučer je npr odgovarala iz matematike, usmeni, jedna greška, i dobila je 4...
Baš mi se čini stresno z aklince, sjećam se da je nama prvi razred bio igra naspram ovog danas...
Najesen i srednji kreće u prvi razred, ojoj.![]()
Posljednje uređivanje od Cheerilee : 13.02.2014. at 16:37
Kod nas su kriteriji za ocjenjivanje otprilike takvi da je do 10% 5, a ostale ocjene padaju po 10%
je 51%je za 2.
usmeni je isto rigorozno, mislim, slusajuci na sastanku kriterije bojala sam se da ce moja kupiti trojke koliko perfekcionizma se trazi, a onda me sokirao imenik s peticama, s tim da je uciteljica rekla da ih ne daje olako, tako da teze meni pada nego njoj :D
ajme, naš razred je vrtić prema vašima. ma ne vrtić, jaslice.
skroz laganini, nkakvi diktati, a kamoli malo veliko slovo točka zarez. nisu ni blizu tako nečega.
Uh, kod nas nema lagano :/
Recimo, radili su prijepis i imala je jedan zarez viška i dvaputa malo slovo v bez one "kvačice" sa strane i dobila je dvojku ....
nema veze kolko+iko je bodova, kod prijepisa je samo 100% točno petica ....
Moja ima većinu petica, par četvoriki.... Dobra je... ALi mislim da je presing ipak prežestok...
Posljednje uređivanje od Cheerilee : 13.02.2014. at 21:15
kod nas tek sljedeci tjedan pisu diktat u kojem ce se traziti velika pocetna slova imena i nazivi gradova i tocka na kraju. bez zareza. onaj za ocjenu.