Da, kod mog E. su cure iz razreda prve počele, a on se pridružio tek kad mu je brat rekao čemu sve to služi. Kod L. su po svoj prilici isto cure prve krenule, ali i on je bio odmah u kompi s njima, jer mu se sviđala ideja grupe, a kad je shvatio koje su sve koristi, nije tome više bilo kraja...
Kod te razmjene informacija često je problem prevelike količine postova, pa se čovjek ponekad teško snađe... tada mora pitati ponovno.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.11.2017. at 12:22
Al u grupi je cesta disperzija odgovornosti pa smo mi doma primijetile da je nekad ucinkovitije pitati nekoga osobno da ti posalje.
je to prije upali nego slat u grupu
Da, naravno. Moja kći ima prijateljicu s kojoj si uvijek međusobno šalje što je bilo u školi ako neka nije bila, što ima za azdaću ako je neka zaboravila itd. No i na grupi se konstantno izmjenjuju informacije. (pa i neke koje ne bi trebale)
X
Isto je kao i u razredu... neki tegle, a drugi se šlepaju.
To nije zamjena za obične kolegijalne odnose, nego samo nadopuna. Ali često dobro dođe... Moj mlađi se bio sklon oslanjati na grupu kad je zadaća u pitanju, ali je također ustanovio da to nije baš pouzdano.
Offt. sad u srednjoj školi vidim da ima i dezinformacija, npr. rekli su da treba to-i-to gradivo naučiti za test iz stručnog predmeta. Moj E. je rekao da tu cjelinu nisu prošli na satu do kraja, ali je svejedno naučio, ugnjavio mm-a za stvari koje nije mogao sam iz knjige, a poslije se pravio pametan na satu, kad je to gradivo došlo na red.... Lako je meni sad to gledati kad je stresni dio privikavanja na obveze već dobrim dijelom prošao, ali u višim razredima OŠ ponekad mi je bilo ovako:
S druge strane, moji sinovi su me vidjeli ovako:![]()
Sigurno je razrednica imala ulogu u tome, jer imam doma suprotan primjer. Imaju razrednu grupu u kojoj je i raska, i tamo nitko ništa ne piše, i uopće, imaju vrlo lošu komunikaciju s razrednicom. I, naravno, razrednu grupu bez raske, gdje chataju o updateima na igricama ili se bezveze prepucavaju, a svako toliko netko zavapi: "Kaj treba sutra za likovni?" "Kaj pišemo iz engleskog?" "Tko će se sutra javiti geografiju?" - ta pitanja u pravilu ostaju bez odgovora
Ovako je i kod nas. Moj tako rješava gradivo kad izostane iz škole, a vidim da i često njega pitaju da pošalje što je za zadaću. Ali to ne na grupi, nego ga pitaju putem sms-a.
Malo mi je lakse kad vidim da ima i drugih koji su prosli kroz slicne probleme. Meni je ovo puno gore od prvog razredaValjda cemo se uspjeti iskobeljati. Taman do kraja polugodista da uhvati ritam, onda dolaze praznici i opet sve ispocetka :D
I kod nas niko nikom ne pomaze oko informacija u vezi skole. Mogu satima igrat nekakve igrice, al skola ko da ne postoji. Velim mu jucer da pita decke neko pitanje na koje nismo znali odogovor, nece. Kad nije bio u skoli ne moze izvuc iz njih sta su radili. Zove jednog, ne odgovoara, zove drugog, kaze da ce mu poslat pa ne posalje itd. Tu bi razrednik trebao intervenirat. bas me zanima koja je njegova strategija za radit na zajednistvu. Bivsa uciteljica je puno radila na tome, a sad se sve otelo kontroli, raspasoj.
Meda, u nasem je razredu praksa da neko od djece koja žive blizu nakon skole svrate do bolesnog ucenika i daju mu info sto se radilo i da poslika biljeznice. Bolesnik samo treba to jutro nazvati nekoga i zamoliti ga da svrati poslije skole. Organiziraj tako nesto. Jedna mama (cije dijte puno izostaje zbog bolesti) uvijek pripremi sitnice za cure koje mu dođu nakon nastave.
Posljednje uređivanje od čokolada : 02.11.2017. at 18:12
Kod nas je bila takva praksa i prije mobitela, s time da se nisu ostavljale knjige, nego stranice i zadaci iz odredenog predmrta. Joj kad se sjetim svog kad je dobio živčani slom kad sam mu diktirala diktat u prvom razredu
Posebno je to preporučljivo ako bolesnik ima gripu
Šalu na stranu, to je bio običaj kad sam ja išla u školu, ali, iskreno, kao paranoičnoj majci draži mi je telefonski kontakt.
Zakaj može se staviti u kaslic poruka! Bar je često takva dostava bila nama ili staviti u utorak na vratima. Tad je činim i se bilo to lakše i klinci i stariji su to lakše odrađivali (je masu puta sam ja i nosala i smo i tamo poruke i slično)
I da kaj vi mislite da klinci slušaju razrednike u svezi grupa, oni to naprave prije nek se raska sjeti.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 02.11.2017. at 18:29
Iskustvo spomenute mame kaže da joj sin uvijek zove razredne cure jer su savjesnije, dečki ga uglavnom iznevjere ili pola toga zaborave.
Ako djeca ne reagiraju, ja zovem neku od mama.
Zovu i mojeg često, a i tak je bili prije doba mobitela
Obično se u višim razredima OŠ djeca grupiraju - imaju dvoje-troje ljudi iz razreda s kojima su umreženi i s kojima po potrebi razmjenjuju informacije. Moj stariji je uvijek bio pouzdan i znao je što je za zadaću, ali bilježnice su mu bile teško upotrebljive drugima, jer ima ružan i nečitljiv rukopis. Kasnije je otkrio da mu je odlična metoda učenja prepisivanje u računalo, a ti dokumenti (u koje je on uložio puno truda) su cijenjeni i među ostalima.
Dok su bili klinci, uglavnom je funkcionirao s dva prijatelja i jednom prijateljicom. Sad u srednjoj školi je razredna grupa prilično dobro umrežena i svi doprinose, kako tko može. Netko bolje zna fiziku, a netko povijest. Netko ima brata koji zna riješiti problematične zadatke iz matematike, a netko zna napraviti odličnu prezentaciju iz stranog jezika. Pomažu si i vrlo su solidarni. Toga nije bilo u osnovnoj školi, a nisam vidjela taj stupanj suradnje ni kod mlađeg sina. On ima nekoliko pouzdanih ljudi (recimo četvrtinu razreda) s kojima je stalno umrežen, a s ostalima komunicira po potrebi.
Eh, da - ne treba tu smetnuti s uma i suradnju sa susjednim, paralelnim razredima. To isto funkcionira dobro. Čak ponekad i predobro... Baš sam vidjela kako razmjenjuju teme za eseje (ili školske zadaće). Mom sinu je to velika pomoć, jer mu pisanje teško ide. Za matematiku npr. nisam primijetila, što ne znači da nema, nego se moj sin s tim ne opterećuje, jer mu to ide.
Moj mlađi pomaže kolegama (iz iste osnovne škole, a sada u paralelnim razredima) s gradivom stručnih predmeta, jer im se programi malo razlikuju, pa razmjenjuju skripta i zadatke za vježbu. Njemu pak pomaže stariji brat oko zadataka iz matematike i fizike, ali i obrnuto. Nekako mi se čini da im je timski rad na višoj razini nego je ikada bio u moje vrijeme. Kad pišu referate u grupi, raspodijele si zaduženja i to bude gotovo u najkraćem mogućem roku.
Kad smo kod mobitela... Moram joj pod hitno nekako ukinuti sve moguće aplikacije. Iako koristi samo wtsp. Doduše, da joj i ukinem sve, ostaje joj kamera pa se s time glupira. Kad je ujutro sama doma, sigurna sam da joj je pažnja u komi jer si mob stavi pored sebe na stol (vidim kad joj pošaljem poruku u wtsp da ju isti tren otvori). Moje inzistiranje da ga ostavi u npr. boravku može i ne mora imati efekta, prije bih rekla da nema. Mislim da je potrebno ful ukidanje moba, odnosno da za potrebe zvanja koristi neki bezvezni (ne smartphone) koji doma glumi fiksnu liniju.
Ja imam Screen Time aplikaciju. Placa se mjesecno, medjutim mogu im cak i kameru blokirati.
Odlicna aplikacija. Ogranici im vrijeme na mobu, na pojedinim aplikacijama, a nakon odredjenog vremena, mogu samo na ono sto im ja dozvolim.
Edit: onda im stvarno sluzi samo kao fiksna linija. I za slanje poruka.
Posljednje uređivanje od Cubana : 03.11.2017. at 11:04
kolko se to plača? može i to prek bona?
Gledala sam sad na playu. Previše će mi vremena oduzeti, meni najjednostavnije je maknuti smartphone iz upotrebe, dati običan i mirna Bosna.
Ma da.. mozes i tako.
Meni oduzimanje nije opcija zbog wa, a i jer neke zadace (npr povijest) dobije od profe mailom.
Vrijeme oduzima samo instslacija i postelavanje. Nakon toga nemas vise nikakvih akcija.
A jel se može njen wtsp account staviti na moj mob?
Koliko ja znam, wa je vezan na broj mobitela. Pa po tome jedino ako imas dual sim mobitel...
ima i dinner time, besplatan je, fantasticna stvar, moram li reci da ga moji mrze
postavis ogranicenje vremena za koristenje moba, stavis restrikciju na zeljene aplikacije, ima study time i bed time, mozes mu sa svog mobitela u svakom trenutku prekinuti koristenje...
Super! Idem baciti pogledpa ukinuti ovaj s placanjem
))
Ček jel se to zove dinner time ili drugačije, i gdi se instalira na moj ili dječji telac?
Dinnertime plus.
I na jedan i na drugi, samo je tvoj "parental", a njihov ne.
Ali ništa od toga mi ne nudi blokiranje kamere, jel tak?
Nudi. Svaku app mozes blokirati i/ili vremenski ograniciti. Pa cak i telefoniranje.
Cubana je sve rekla. Moze se i nadoplatiti za dodatne funkcije, history i tako nesto, ali sasvim je dovoljno ovo osnovno. Bez nadoplate povezes dvoje djece
Evo mene iz mog svemira. Ne mogu vjerovat da su došla takva vremena da djecu od škol.ili drugih obveza toliko odvlače čuda tehnologije da im roditelji to moraju i na daljinu dozirat.
Hoću reći super da postoji takva aplikacija kad nema druge opcije al brate drago mi je sad da sam konzerva što se tiče učestalosti korištenja mobitela tableta i sl, neka sam.
Jelka ti njoj fino nabavi obični mobitel staru kantu i mirna Bosna.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.11.2017. at 18:52
Gle lili ja nikad nisam imala takvu potrebu kod mog velikog, klinka je sasvim druga prica
Ja imam kolegicu koja u autu, kad ide na posao, vozi daljinski od tv-a, joysticke od ps... I tak...
Konzerva ili ne, djeca ostaju sama doma, a u petom razredu vec skoro sva imaju mob.
Nekima je samokontrola jaca strana, nekima nije...
Ja ne zelim uzimati, ali ni ne zelim da provede pola jutra na clash royalu. Ili musicaly.
A obzirom da si bas ti Lili imala novogodišnje odluke vezane uz mob i forum, ne znam kako ti nije logicno da i djeca mozda pretjeruju, kad i mi odrasli ocito imamo problema sa mjerom.
I ja sam u 4.-5. razredu skrivala daljinac od tv i tablet dok sam na poslu
Utješno je znati da ove godine (7. r.) više nema potrebe za tim. I dalje igra igrice i ide mi to na živce, ali nema problema sa samokontrolom kad su školski zadaci u pitanju.
ja recimo uopće nemam želju oduzimati čuda tehnologija,
jer čudo jedno što oni sve rade s tim, a da ne igraju igrice i pišu poruke.
moj je recimo nedavno imao PP prezentaciju u školi sa ekipom i mrak je kako su to izveli.
ili recimo veliki je čitač, ali čudo jedno koliko toga nauči sa raznoraznih youtube kanala
o znanosti, životinjama, kuhanju... neke stvari koje iz knjiga ne bi naučio.
naravno, igra igrice i druži se na skajpu.
Upravo to smo i mi imali. U ono vrijeme nisam ni znala da mogu djeci nadzirati mobitele, a nisam ni ja imala takav koji bi to podržavao. Prvi pametni u kuću su došli kad je stariji bio u 7 razredu, a mlađi u 6. Imali smo većih problema s dangubljenjem na internetu i televiziji u ranijoj dobi.
A moram ovdje reći da je tanja-b u pravu, djeca s vremenom steknu samokontrolu. Netko prije, netko malo kasnije. Ne traje to dugo.
Imam pitanje u vezi dinnertime aplikacije; da li se aplikacije (npr igrice, wtsp) ograničavaju vremenski po sistemu npr. može se koristiti od 18-20 h; ili se može podesiti da se sve app mogu koristiti tijekom 2 sata u 24 sata, a onda postaju nedostupne kad se potroši vrijeme?
Ne pitam za petašicu, ona koristi mob samo za pozive (a još češće ga ne koristi, pa zovem njene frendice da se kažem A. da se vrati s igranja).
Pitam zbog D, on se jako teško kontrolira i ratujemo oko korištenja moba, pa želim uvesti vanjsku samokontrolu; sad mu je mob tjednima na popravku, i super je kad nema konstantnog prepucavanja oko toga koliko dugo čačka po mobu (a on negira i tvrdi da nije toliko dugo).
Mozes podesiti koliko vremena dnevno moze potrositi i onda vise nema. Dijeli se na weekdays i weekend. Mozes dodatno ukljuciti scheduled breakes (bed time 22- 7 i study time 16-18), tada nemoze nikako koristiti. Dalje mozes npr. iskljuciti iz toga telefoniranje/imenik ili bilo koju drugu aplikaciju da bude dostupna stalno (iako nisam sigurna kako je sa breaks al cini mi se da moze tada koristiti sto je izuzeto)
A jel dete može brejkati, izvaditi bateriju ili zgasi ti pa upaliti, ili to funkcionira na 24sata
Screentime ne moze obrisati bez moje lozinke.
Cubana ma sve kužim, samo je relativan pojam što je kome puno. Meni je žaliBože previše potrošit i 45min na,mobu rascjekano kroz dan.Zato sam ljuta na sebe ako bude toliko min ili više.
Ja si na poslu izgasim internet da me ne ometaju poruke u grupama ni obavijesti na fejsu. To me preporodilo.
Moja ima mob u 3. razredu jer ostaje sama i sama ide u i iz škole al nismo uopće razmišljali uključit joj internet nit je pitala. Btw tarifa joj to uključuje al ne koristimo.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.11.2017. at 07:52
Nemaju ni moji uključenu podatkovu dok su vani, ali doma se mogu priključiti na WiFi koji imamo doma kod normalnog telefona.
Ja na poslu moram biti na mreži jer nam svi programi rade prek licence
Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.11.2017. at 07:54