Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: OSOBNI ODBITAK - moze li se prebacivati?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno OSOBNI ODBITAK - moze li se prebacivati?

buduci da sam rodila "dva osobna odbitka" pitam se sljedece:

1. cijelu 2007. sam na porodiljnom, a moj osobni odbitak je neiskoristen, zanima me mogu li ga prebaciti na muza tj. sa svoje pk kartice na njegovu, a isto uciniti i s mladjim odbitkom.

2. moze li se to prebacivanje izvrsiti retroaktivno u trenutku kada prijavljujem porez (pocetkom 2008. za 2007.) ili to moramo ucini ranije?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Već je bilo nekoliko puta odgovoreno na ovom forumu:
    nebitno je na čijoj su PK djeca (ili roditelji, ili supružnik) preko godine, sve se to može promijeniti kod podnošenja godišnje porezne prijave u ono kaj ti najviše odgovara

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I da, ne prebacuješ "osobni odbitak" - to je, kak mu ime kaže, osobno

prebacuješ UVEĆANJE osobnog odbitka, odnosno uzdržavane osobe

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a jesam se nespretno izrazila!
    al nema veze, bitno da sam shvaćena i zahvaljujem.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

fegusti,
    ne bi te htjela sad zbunjivati, ali radije si u poreznoj provjeri. Ja samo znam za jednog kolegu da nije uspio to riješti na takav način (s godišnjom poreznom prijavom) jer je ispalo nešto kao da treba bar jedan mjesec u godini dijete biti prijavljeno na njega.
    On naime ima ugovorenu netto plaću, a i veću plaću od supruge, tako da ako prijavi djecu na svoju PK ne dobije ni lipe, a žena dobije bar nešto. Pa su mislili na godišnjoj prijavi prebaciti djecu na njega (žena bi platila manje nego što bi on dobio povrata). Uglavnom nije prošlo.
    Kasnije sam saznala od jednih sa sličnim primjerom da oni uvijek zadnji mjesec u godini naprave to prebacivanje na PK karticama i onda sve ok prođe na godišnjoj prijavi poreza.
    Eto, nadam se da sam u krivu, ovo su samo info iz moje okoline.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj dizzy prvotno napisa
    Eto, nadam se da sam u krivu, ovo su samo info iz moje okoline.
    hvala!
    bolje da provjerim dok je vrijeme.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    ...nebitno je na čijoj su PK djeca (ili roditelji, ili supružnik) preko godine, sve se to može promijeniti kod podnošenja godišnje porezne prijave u ono kaj ti najviše odgovara
    ne znam što da mislim. :/
    iz računovodstva su mi javili da ako s današnjim datumom prebacim djecu na muža, njemu će odbitak ići s 1.12., a nikako unazad za cijelu godinu!
    ne dođem li do provjerene i konkretne informacije, na poreznoj ću prijavi priheftati djecu mužu pa ćemo vidjeti hoće li uvažiti...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa dobro su ti javili!

Stvar je u tome kaj naš porezni sustav dopušta da (u ovom slučaju) klinci budu, recimo, na tvojoj PK cijelu godinu, a onda ih kod podnošenja godišnje porezne prijave možete ako vam tak odgovara (ako bude veći povrat TM nego kaj bi ti morala doplatiti) prebaciti na TM.
    Je l' kužiš?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja nisam ništa "prebacivala"...
    MM je kod podnošenja godišnje porezne prijave naveo da nije iskorištena porezna olakšica na dijete za prošlu godinu jer sam bila na porodiljnom od 1-10mj i dobio je povrat poreza za to razdoblje...
    a dijete je i dalje na mojoj PK, niti u jednom trenutku dijete nije bilo na njegovoj PK...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

fegusti, računovodstvo ti ne može unazad priznati taj odbitak, ali upravo to možeš riješiti poreznom prijavom, kako pišu Larita i Juroslav

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    fegusti, računovodstvo ti ne može unazad priznati taj odbitak, ali upravo to možeš riješiti poreznom prijavom, kako pišu Larita i Juroslav
    tek sad mi je o čemu govorite!
    sve je logično, ali meni, otkad sam na porodiljnom, logika baš i ne šljaka.
    hvala svima na trudu oko jedne teškokapirajuće mame!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da ne otvaram novu temu... Ako je u pitanju dvoje djece i ako je jedno na oca i drugo na majku koliko je koeficijent? Isto 0.5 i 0.7 ili za oboje 0.5?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

0,5 i 0,7- i mi smo se podijelili za osobni odbitak.
    Bilo bi dobro da onaj koji ima veću plaću ima na sebi 2. dijete jer je odbitak veći.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Da ne otvaram novu temu... Ako je u pitanju dvoje djece i ako je jedno na oca i drugo na majku koliko je koeficijent? Isto 0.5 i 0.7 ili za oboje 0.5?

ti napišeš jedno dijete 100% ( koeficijen 0.5), drugo 0% ( u rubrici za drugo pišeš njegov JMBG)

on piše prvo 0%, drugo 100% ( koeficijent 0.7) ( u rubrici za prvo pišeš svoj jmbg)

ili obrnuto ili kak mi radimo 6 mjeseci su djeca moja, šest njegova i mirna Bosna i ercegovina!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Još jedno pitanje, znam da je o tome već bilo govora ali ne mogu naći. Imamo dvoje djece i kako sam ja bila na porodiljnom oboje su na MM-u, no kako MM zbog djece ima i veću konačnu plaću taman upada u skupinu za veći krizni porez (KOJI APSURD!!! )

Ista stvar je i sada sa mnom da ja prijavim djecu na sebe pa sam mislila kako bi najbolje bilo od Nove godine skinuti općenito djecu s PK kartice i prijaviti ih na kraju godine kod prijave poreza.
    Ima li to smisla? Trebamo li onda nositi pk karticu u poreznu i koja je procedura kod izmjene podataka?

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj TeFil prvotno napisa
    Bilo bi dobro da onaj koji ima veću plaću ima na sebi 2. dijete jer je odbitak veći.
    Dakle, kako već napisah, ovo ne stoji ako je plaća blizu 6000 kn, jer tada će ti to u konačnici smanjiti plaću!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Još jedno pitanje, znam da je o tome već bilo govora ali ne mogu naći. Imamo dvoje djece i kako sam ja bila na porodiljnom oboje su na MM-u, no kako MM zbog djece ima i veću konačnu plaću taman upada u skupinu za veći krizni porez (KOJI APSURD!!! )

Ista stvar je i sada sa mnom da ja prijavim djecu na sebe pa sam mislila kako bi najbolje bilo od Nove godine skinuti općenito djecu s PK kartice i prijaviti ih na kraju godine kod prijave poreza.
    Ima li to smisla? Trebamo li onda nositi pk karticu u poreznu i koja je procedura kod izmjene podataka?
    otiđiu poreznu sa svojom i njegovom PK i reci da ti skinu djecu, kod predaje papira za povrat poreza trebaš priložiti njihove rodne listove. Inače ovu caku sam ja napravila, samo ih razloga jer nam je fiksna neto plača, pa sad bar nešto dobivam od države ( naravno toliko mii firma uplati u državu), a fiksno od firme.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Može li mi netko napisati što se treba napraviti da djecu sa muževe porezne kartice prebacim na svoju?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Odes na poreznu s obje kartice. Ponesi i rodne listove.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala ti, ne znam ništa o tome, povećava li ta činjenica plaću odmah ili se razlika vraća pri godišnjoj prijavi poreza?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako upises djecu u 9. mj, vidjet ce ti se na placi isplacenoj u sljedecem mjesecu. Na godisnjoj prijavi ce ti dati lovu i za placu isplacenu u 9. mj.
    Samo, obrati paznju na to da ce ti i tm morati vratiti olaksicu koju je dobio na placi u 9 mj jer je placu pretpostavljam vec dobio. To sad obavlja racunovodstvo krajem godine. Ako oni ne rijese, morat cete predati prijavu pocetkom sljedece godine.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

tnx.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zanima me da li se povećanje osobnog odbitka može primijeniti retrogradno? Djecu sam upisala na svoju PK karticu tek u Srpnju, oni su rođeni u prosincu 2011 (prije toga nisu bili upisani na ničijoj PK kartici).
    Od srpnja koristim uvećani odobni odbitak (2,2 koeficijent). Kako se bliži isplata zadnje plaće u 2012. zanime me da li knjigovođa može izvršiti poravnanje plaćenog poreza na dohodak, na način da mi za sve mjesece obračuna osobni odbitak 2,2 i vidi koliko je poreza preplaćeno u 2012? Pa da mi te novčeke, naravno, vrati na plaći.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Može! Ako radiš samo na jednom mjestu, odnosno imaš samo jedan posao. Na zadnjoj plaći.
    Disklejmer: nisam stručnjak, govorim iz svog iskustva.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tnx Jurana, da radim zadne 3 i kusur godine kod istog (samo jednog) poslodavca. Aj nadam se kojoj kunici na plaći...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ali za tu mogućnost ga moraš pitat, tak i tak bu ti isplatio razliku od kad su djeca kod tebe tj. za 7 mj ove godine

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"ispravke" u osobnom odbitku koji nisu navedeni kod poslodavca, korigirat ćeš kroz poreznu prijavu.

dakle, obavezno podnesi poreznu prijavu za 2012.g. gdje ćeš navesti cjelokupno uvećani porezni odbitak za sve one mjesece u godini za koje bi ih željela koristiti bez obzria što ih nisi koristila kroz plaću.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •