Treba mi informacije ako znate. Dali je istina da nezele upisati djecu u redovnu skolu ako nisu cijepljena i da im odjedanput daju sve zaostale inekcije cijepiva da bi se upisali u skolu? Hvala
Treba mi informacije ako znate. Dali je istina da nezele upisati djecu u redovnu skolu ako nisu cijepljena i da im odjedanput daju sve zaostale inekcije cijepiva da bi se upisali u skolu? Hvala
Škola u RH je obavezna i moraju upisati dijete, cijepljeno il necijepljeno.
aha joj hvala vam jer svi mi kazu da nece u skolu i da se mora cijepiti prije![]()
malo janje, i mene već danima ovo kopka - što ću i kako ću s tim cijepljenjem...
Dakle, dijete moraju upisati u školu, u svakom slučaju.
A što moraju učiniti roditeljima?
Jesu li nas dužni prijaviti nekome tj.nekoj nadležnoj instituciji?
Mima i Marta, hvala na odgovorima!
Posljednje uređivanje od Teica : 17.11.2012. at 22:48
Kopiram par članaka iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti:
8. Imunizacija, seroprofilaksa i kemoprofilaksaImunizacija je obvezna:
Članak 40.
1. protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, crvenke, zaušnjaka i virusne žutice tipa B i bolesti uzrokovanih s Haemophilus influenzae tip B – za sve osobe određene dobi,
Članak 77.Kada se obveza pridržavanja mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti odnosi na maloljetnu osobu, novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj roditelj, odnosno skrbnik, ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi.
Ovo je link na cijeli zakon
http://cadial.hidra.hr/searchdoc.php...qUqMQTvA%3d%3d
Ne daju se odjednom sva cjepiva, od kuda ti ta informacija?
No, ja bih se dobro zamislila prije nego pošaljem necijepljeno dijete u kolektiv. Pogotovo ako mu je to prvi susret sa kolektivom. Ustvari, silno bih se bojala, ali ja nisam ti. Možda bi otvoren razgovor sa djetetovom pedijatricom bio dobra odluka. Da vidite da li treba cijepiti ili nema veze.
I ovo je dobro pročitati, znati i imati na umu da obavezno treba liječnik znati da dijete nije cijepljeno u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti ili kod ozljeda.
http://www.zdravlje.hr/zdravlje/djec...ijepiti_dijete
Odluka o necijepljenju je odluka roditelja, ali tada roditelj mora znati da treba puno više paziti na bilo kakve simptome koji se pojave i znati koji su simptomi bolesti protiv kojih njihovo dijete nije cijepljeno. Naravno da znate zašto, to ne mora nitko napisati.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.11.2012. at 23:34
znam da pedijatar prijavljuje sanitarnoj i da platis 2000 kn i trebas potpisat izjavu kod dokrora. moj mali cepljen obvezno+ dodatni prevenar sve zadnje s 4 godine. al malu nebi cijepila vise ovo s godinu i drugu dozu prevenara sto treba dobit
Beti3, hvala i tebi na odgovoru!
Pedijatar prijavljuje Sanitarnoj inspekciji - kad?
Prilikom tj. poslije sistematskog pregleda prije polaska u školu?
Posljednje uređivanje od Teica : 17.11.2012. at 23:55
kad ti je vrijeme cijepljenja, Npr mi se trebamo cijepiti to s godinu dana i sad napisala izjavu koju nosim doktorici da nezelim cijepiti i kad potpisem ona prijavi i dobijem uplatnicu
Imam pitanjce. Zašto je nužno da roditelj potpiše izjavu? Mislim, samim time što smo roditelji smo i odgovorni za svoju djecu, zar ne?
Nisam primijetila da kod OBVEZNOG cijepljenja itko potpisuje ikakvu izjavu o odgovornosti, ni pedijatri, niti oni koji nas obvezuju..
Posljednje uređivanje od klaudija : 18.11.2012. at 00:38
malo janje, curica ti s godinom dana treba dobiti cjepivo protiv rubeole, zar ne? Za dečka nije toliko bitno da bude zaštićen od rubeole, ali za curicu je. Jer, ako je dobije jednom u budućnosti za vrijeme trudnoće, neće biti dobro. A da razmisliš još jednom.
Ta potpisivanje je zapravo glupost jer prema azakonu o pravima pacijenta, lijecnik treba traziti dozvolu pacijenta za svaku intervenciju, a ne obrnuto.
Teica, ako i odbijes cijepljenje, ne znaci da ce te prijaviti. To ovisi o lijecniku, neki prijave, neki ne.
Posljednje uređivanje od marta : 18.11.2012. at 08:31
Potpisali kod pedijatrice, nije nas prijavila. Rekla je da smo joj mi prvi.
Nas su zamolili da doneseno knjizicu cijepljenja u vrtic, pa se pravimo zaboravni.
Mozda nas oni prijave? Jel to moguce?
Iskreno, pomirila sam se s tim. Ako je 2000 kn cijena koju moram platit da moje dijete ne prima te otrove u svoje tijelo i da nas ostave na miru, ok platit cu. Naplacala sam se puno vecih svota, za puno manje gluposti.
Vise me strah da ga ne izbace iz vrtica, ali mislim da to nije realno ili?
Upravo citam clanak u Novom listu. Ima promjena. Pedijatar ce morati prijaviti roditelja koji ne zeli cijepiti dijete, ili ce on platiti kaznu. Roditelj mora potpissti izjavu da ce odgovarati ako dijete oboli od bolesti protiv koje ima cjepiva. Vjerojatno kazneno odgovararati. Potrazite novosti, vjerojatno pise u svim novinama.
Cini mi se da je i bilo vrijeme da se posveti vise paznje prevenciji.
KOji clanak?
Takvo sto se protivi zakonima RH koji su na snazi.
Jedan je Zakon o zastiti pucanstva od zaraznih bolesti, prema kojem je cijepljenje obavezno i prema kojem roditelj koji ne cijepi dijete, ako ga pri tome prijave, mora na prekrsajnom sudu platiti kaznu od 2000kn.
Drugi je Zakon o zastiti prava pacijenta prema kojem pacijent odnosno skrbnik pacijenta moze odbiti bilo koji medicinski postupak navecen u registru HZZO-a, a cijepljenje je navedeno.
Ovo je u današnjim novinama, nisam sigurna što žele sa time reč, da će se potpisivati izjava i da ovaj drugi dio je kao zastrašivanje, i nije mi jasno što je pravni dokument jel to zakon, podzakonski akt... to će se već vidjeti vjerojatno
http://www.glasistre.hr/vijesti/hrva...-bolest-366334
kad sam pedijatrici rekla da ne bih cijepila dijete, jedino što mi je rekla da mi ne može izdati potvrdu za vrtić i onda je počela nešto pričati o farm. lobijima, cjepivu za gripu itd.
jedino je sestra spominjala izjavu, da moram potpisati pa šta bude.. 2000 kn su mi najmanji problem, ali smeta što ja kao roditelj moram potpisivati preuzimanje odgovornosti (ili ne moram, nitko me ne može natjerati) kod necjepljenja, a kad smo cijepili cure nitko nije tražio od nas potpis da pristajemo, a bome ni pedica nije ništa potpisala..
Posljednje uređivanje od klaudija : 18.11.2012. at 11:17
Mislim da nitko ne tvrdi da cjepivo pruža 100%tnu zaštitu.
I ovisi o vrsti cjepiva, o imunološkoj reakciji osobe na cjepivo...
Ovo s izjavama ne znam.
Nit AS ne osigurava 100%tno preživljavanje automobilske nesreće, a ipak bi netko trebao odgovarati ako ne veže dijete u istu. :/
Ma kakva je to glupost o preuzimanju odgovornosti. Pa naravno da si odgovoran za svoje dijete bez obzira, obolilo, ne obolilo. Na žalost moj bivši kolega s faksa je invalid zbog cjepiva. Da ne idem u detalje...tko je u tom slučaju odgovoran. Naravno, nitko. Roditelji koji su se brinuli za njega, odgojili ga da bude pozitivan, školovali ga... Tako da je roditelj odgovoran kako kod se okrene. U ovom slučaju, njegovi jer su ga dali cijepiti.
Ne znam kako bi uskladili takav zakon sa Zakonom o pravima pacijenta. To bi znacilo da nitko ne smije odbiti predlozeni medicinski postupak, jer sto ako nekad u buducnosti ponoco oboli od necega sto se moglo vec prije lijeciti...![]()
jelena, stavila je danci link na članak. U Novom listu i Glasu Istre je isti tekst.
Kažu da će se to donijeti do kraja godine. Pedijatar koji ne cijepi dijete plaća kaznu od 50.000 do 80.000 kuna. Roditelj samo 2.000 do 3.000.
Evo kopiram dio:
"do kraja godine oformit će se pravni dokument kojeg će potpisati oba roditelja djeteta koje odbijaju cijepiti i na taj način potvrditi da nisu htjeli zaštititi dijete od određene bolesti. Ta će izjava roditelja biti pohranjena u medicinsku dokumentaciju djeteta, i ono je jednoga dana može iskoristiti u tužbi protiv roditelja, ukoliko oboli od neke bolesti koju se moglo prevenirati, a ostavlja teške posljedice po zdravlje."
marta, pročitaj Zakon o suzbijanju zaraznih bolesti. Nema pravilnika koji je iznad zakona. Zarazne bolesti treba sprečavati po pravilima struke i dostupnom znanju, jer ne smije se dopustiti da opet počnu harati epidemije. Mislim da to nitko ne želi.
I da, karantena je obavezna i osoba neće imati nikakvo pravo kao pacijent, nikakvo pravo da širi bolest među drugim ljudima, ako neće milom, ići će silom na liječenje, nema tu prava pacijenta, ako ugrožavaš okolinu. Jer, zamislite da opet počnu velike boginje, kuga, ma dosta je i kolera...
Treba sve malo šire sagledati. Nitko nije otok, suživot ljudi je sadašnjica, a vjerujem i budućnost.
A ti malo procitaj zakon o pravima pacijenta. Prema tom zakonu ne prolaze nikakvi obrasci za odbijanje intervencija, eventualno za prihvacanje.
Ne, ne cijepimo se. Ali, da dođe bolest u našu okolinu, morali bismo se cijepiti. I cijepimo se ako putujemo u zemlje u kojima ima nekih zaraznih bolesti protiv kojih kod nas nije potrebno cijepljenje. Očito moj post gore nije jasan, ali žurim, pa preskačem riječi.
Samo hoću reći da su zarazne bolesti gadna stvar. Srećom pa ih možemo spriječiti. I nadam se da ih nikad u živo nećemo upoznati.
No, nemamo pravo drugoga ugrožavati.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 18.11.2012. at 14:57
A čime to? Shvati da je to što tvrdiš savršeni primjer proturječja. Bez proglašenja epidemije mlatiš praznu slamu. Bilo bi fakat jako zanimljivo vidjeti proglašenje epidemije bilo kojom cjepnom boleštinom.
Prouči si Članak 239. ZKP i zaprepasti se da nitko nije dužan dati samoinkriminirajuću izjavu, zapravo bilo kakvu izjavu. Za ovo što bi htjela provesti potrebno je suspendirati postojeće kazneno pravo, što možeš slobodno zaboraviti jer se temelji na međunarodnim ugovorima.
Jedino u slučaju izvanrednog stanja i potpunog prestanka građanskih prava ova tvoja kataklizma pije vodu.
Sva ta prašina koja se podigla je posljedica linkanog članka iz Glasa Istre.
Članak je potpuno bezveze.