Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Majka i dijete inozemstvu - otac bez ikakvih prava?

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno Majka i dijete inozemstvu - otac bez ikakvih prava?

Pozdrav svima!

Otvaram novu temu jer nigdje nisam pronašao sličan slučaj.
    Prije mjesec dana moja draga i ja dobili smo curicu. Supruga ima dvojno državljanstvo i prebivalište u inozemstvu a tako i mala (prijavio sam je u matični čim sam se vratio u hrvatsku), što znači da za HZZO one ne postoje.
    Ja tata, živim i radim ovdje, plaćam porez, zdravstveno i sve ostale namete.
    Kao mladi, nadobudni, novopečeni otac pomislio sam da mogu ostvariti pravo na roditeljski dopust te da ću napokon koji mjesec moći biti sa svojim djetetom.
    Kako sam pretpostavljao da je slučaj specifičan, odlučio sam zvati HZZO (više područnih ureda) i pitati što trebam učiniti - mišljenja su bila razna: od toga da nemam apsolutno nikakva prava, do toga da mogu na roditeljski dopust.
    Ipak, najčešći odgovor je bio da predam zahtjev koji će vjerojatno odbiti (?!) te da se žalim na rješenje. Cijela procedura traje preko mjesec i pol dana a žena mi se vraća na posao početkom slijedeće godine.

Molio bih forumaše/ice koji znaju više o pravima roditelja, da li je ovo zaista moguće? Ako se dijete ne rodi u Hrvatskoj, otac nema nikakva prava iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama?

Zahvaljujem svima na odgovorima!!!

Chupachu

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dali tvoja žena koristi porodiljni za bebu? Ako da onda ti ne možeš ništa jer ne možete koristiti prava na dvije strane (isto tako ako je nezaposlena), ako ne onda moraš donijeti potvrdu da se je ona vratila na posao i nakon toga možeš normalno ostvariti pravo na sve što ti pripada.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Hvala na odgovoru!
    Žena koristi porodiljni za bebu do 05/01/2013, tako da do tada nisam ni mislio koristiti roditeljski dopust. Imam dokument/potvrdu u kojem su navedeni datumi početka i kraja njezinog dopusta.
    Predat ću zahtjev na HZZO sa svim potrebnim dokumentima pa javim kako je prošlo (možda se još koji tata nađe u ovoj čudnoj situaciji).

Još pitanje za kraj: kako žena više neće korisiti nikakve dopuste za dijete (jer po njihovom zakonu niti ne može) moram li svejedno priložiti u zahtjevu i izjavu o korištenju roditeljskog dopusta od strane samo jednog roditelja?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •