Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: kupnja građevinskog zemljista i razna pitanja

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno kupnja građevinskog zemljista i razna pitanja

na trzistu su se pojavila neka nama privlacna građevinska zemljista ( citaj: jeftinija ) i intenzivno razmisljamo o tome da nasu malu usteđevinu potrosimo za kupnju komadica zemlje izvan zagreba. ne znam koliko ce dugo cijene biti ovakve, pa na to gledam kao na potencijalno dobru investiciju za nase dijete ( djecu, nadam se uskoro).

nas je najveci problem sto zapravo ne znamo nista o tome osim preko arkoda i katastra provjeriti dokumente za pocetak i vidjeti jesu li u katastru i gruntovnici isti podatci. (novaca za neke skupe odvjetnike i agencije nemamo)
    naletjela sam na dosta clanaka o tome da se građevinska zona moze ukinuti i time bi "nase zemljiste" postalo poljoprivredno. je li to stvarno moguce tako lako i ako je, kako bi se mogli zastiti od toga?
    lokacijska dozvola ima svoj "rok trajanja" i cisto sumnjam da bi mi u iducih nekoliko godina na tom mjestu ista gradili, eventualno temelje (ako bi se time mogli zastiti od gore spomenutog)!?!
    mogu li se igdje online vidjeti te "građevinske zone"? sjecam se da sam jednom nasla neki plan gdje je zuto bilo građevinsko, zeleno suma, ali ne mogu vise nigdje naci tu kartu.

molim vas za pomoc

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

i ja bi pomoc
    vrlo slična situacija
    ili smo čak gledali da bi kupili kuću; jer hrpa kuća sad ima napomenu- pokrenuta legalizacija?! kako saznati hoce li ona biti provedena?

a glede agencija: nas je jedna agencija JAKO htjela zeznuti. Pred samo potpisivanje ugovora nam rekli daj egotovo polovica stana vanknjizno vlasnistvo (dio požarnog puta

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

i mi smo imali problema s agencijom koja nam nije rekla da u neposrednoj blizini zemljista prolazi ogroman dalekovod ( gorski kotar). druga nam je nasla zemljiste uz pilanu (jastrebarsko), a mi trazili "mir i tisinu".

mene najvise brine to sto na svim izvatcima koje smo gledali pise pasnjak/ vinograd/ njiva, a zemljiste u navodno građevinskoj zoni. pa, moze li se tu uopce graditi ista?

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

mi smo upravo krenuli s gradnjom kuće,meni u papirima je pisalo oranica i unatoč tome dobila sam rješenje o uvjetima građenje(dozvola za gradnju)..naravno mora biti u građevinskoj zoni,

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi smo kupili u zg! Trazili smo po netu gup i ima karta, slicno kako si opisala! Ali znala sam kaj kupujem! Provjerili u e- katastru i gruntovni! Nije bilo tereta!
    Otisli kod biljeznika i to je to! Sad cekamo rjesenje o porezu, a onda cemo upis vlasnistva! Tako su nam rekli i dosta su bili ljubazni i biljeznici i u poteznoj da nam objasne postupak!

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj centar prvotno napisa Vidi poruku

mene najvise brine to sto na svim izvatcima koje smo gledali pise pasnjak/ vinograd/ njiva, a zemljiste u navodno građevinskoj zoni. pa, moze li se tu uopce graditi ista?
    Kultura zemljišta koja piše u posjedovnom listu (katastar-DGU) nema veze sa građevinskim područjem-znači nije problem ako piše oranica, livada... to još uvijek može biti zemljište u građevinskom području. Neki gradovi imaju svoje prostorne planove na netu u nekom npr. pdf ili sličnom formatu gdje se kao može "preklopiti katastarski i prostorni plan i vidjeti da li je zemljište u građevinskom području,ali za to ipak treba imati malo prakse jer je obično sve dosta sitno i nepregledno.
    Gradovi i veća naselja imaju još i detalje, urbanističke i druge detaljnije planove gdje je točno definirano koja vrsta objekta se tu može ili ne može graditi. Moguće je i da se neko zemljište novim prostornim planom "izbaci" iz građevinskog područja. Mislim da tu samo pomaže ako je bila ishođena dozvola za gradnju i ako je ta gradnja bila započeta...barem je tako bilo prije.
    Po meni se u ovako nešto ne bi trebalo upuštati bez provjere u Službi za graditeljstvo što se i kojih dimenzija može graditi na potencijalnoj parceli.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

meni treba gup jastrebarskog tj. okolice. na internetu sam lako pronasla prostorni plan, pdf. dokument, 50 stranica, pet izmjena, ali nikakve karte ni u jednom.

ni kod nas nema poblema oko vlasnistva, sve je cisto 1/1, tereta/zabiljezbi/sporova/plombi nicega nema, ali me muce te zone i moze li se ista tamo graditi jer nemam namjeru kupovati poljoprivredno zemljiste.

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja osobno ne bi nikada išla nešto takvo kupovati, a da nisam provjerila u nadležnoj službi što se može ili ne može na tom zemljištu graditi.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

otkrila sam (toplu vodu bice) da u katastru postoji jedna malena okrugla zelena ikonica, kod broja kat. cestice i ona vam pokaze tu cesticu (kao u arkodu).
    na "nasem zemljistu" nalazi se siva povrsina tj. nekakva uknjizena građevina iako u stvarnosti nema nicega. kuce nad kojima nije to sivo su valjda ilegalna gradnja

idemo za vikend na teren pa cemo valjda znati vise, a ne bih ni ja kupovala bez provjere nikako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •