Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Čuvanje (skladištenje) žitarica i grahorica

  1. #1
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno Čuvanje (skladištenje) žitarica i grahorica

    Nabavila sam nešto domaće leće, slanutka, ječma, graha... nisam nikad imala toliku zalihu hrane. Pa me sad strah me da bube ne uđu.

    Kako je najbolje čuvati te namirnice i gdje?

  2. #2
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    mi u spajzi (dakle mracno i hladno) u onim plasticnim bidonima od 5l...nije bilo buba ali namocis prije kuhanja pa se udave i isplutaju na povrsinu....
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 25.11.2012. at 21:42

  3. #3
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    MD predlaže staklenke pa u frižider. Može to?

    Imamo neku nazovi špajzu, ali u njoj ne stoji hrana koja može navući mirise, jer su mi tamo i sredstva za čišćenje, usisivač...

    Skulirana, ja bi uvijek mislila da sigurno jedna nije isplivala.

  4. #4
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    onda staklenke pa dobro zatvori pa u spajzu...nece ti onda navuc miris....
    ne bi ja to u fridge..uostalom,koliki ti je onda on ako bi to to sve moglo stat?

    joooj,jesi li ikad jela tresnje?domace,neprskane? ako jesi,najela si se po kila crva,sto je onda pokoja skuhana buba?
    osim ako nisi ko moj zet,svaku otvori i preglediva prije nego ju stavi u usta,poludim dok ga gledam....

  5. #5
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Ma imamo frižider viška u prizemlju.

    Nisam kao tvoj zet, ali je moja baka, pa očekujem da s godinama i ja postanem. Ona čisti trešnje za štrudel s povećalom.

    Nego... bube sam već našla. Sad sam išla pomočiti ječam... i isplivalo ih nekoliko.
    Da li da sve bacim?

  6. #6
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    da, baci
    bube

  7. #7
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Ubit ću se. Ima ih još. Ječam raus!
    Jedu li ga ptice? Da ga bar nekako iskoristim... Njima su bube valjda dobrodošle?

    Samo da u ova dva dana nisu prešle na ostale namirnice. Idem prebirati ostalo.

    A čut će me sutra moja stara i njeni sigurni izvori...!

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    joj, ne budi smješna
    to bi trebalo značiti (valjda)
    da je sve domaće, netretirano kemijom
    baci sve u zamrzivač na dan dva
    i pobit ćeš sve bube

  9. #9
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Upravo mi je to palo na pamet.
    Ali samo zato jer sam u neimanju ideje kud i što s tim ječmom otvorila prozor i stavila na klupčicu. I pomislila da će bubama možda biti hladno, pa krepaju.

    Dakle, dva dana zamrzivača i onda dva tjedna prebiranja.
    Nego... onda i mora ostati u zamrzivaču, pa vadim kako mi treba ili mogu sve odjednom izvaditi i spremiti u staklenke?

  10. #10
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Leća, slanutak, grah... sve čisto.
    :padakamensasrca:

    Presula sam u teglice, ima smisla staviti neku začinsku biljku koja tjera bube u teglu? I koju?
    (Ajme... tek sad vidim koja sam ja gotovanska, konzumeristička domaćica. Bila. Učim. )

  11. #11

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    372

    Početno

    namučila sam se s tim bubama zadnjih godina, sad sve, ama baš sve čim kupim prebacujem u staklenke, pa čak i začine (od svuda su mi izlazili jer im je ovdje klima mrak) staklenke držim u ormaru i hvala bogu, prva godina bez buba, aleluja

  12. #12
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Naučila od Zlate Nanić da je staklenke sa žitaricama i mahunarkama dobro protresti s vremena na vrijeme.

    Pogotovo one koje se ne koriste često.

    I za foru sa zamrzivačem također čula od nje.

    Definitivno je činjenica da se u organski uzgojene namirnice moljci, žišci i sl.vole nastaniti.

    A neka uz to stoji bijeli šećer - u njemu ničeg!

  13. #13
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Smrznuti a poslije ubacit u staklenke i dodat lovorovog lista.

  14. #14
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    i papar u zrnu

  15. #15
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Zivjela Amerika bar zbog jedne stvari - ne uzgajam moljce, bube i ostale uzase u grahoricama, zitaricama i brasnu. A ne koristim tretirano.

  16. #16
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Dobar trik je u grah staviti ljutu papričicu.

    Ječam je najopakiji - njega držim u frižideru. Ostalo u staklenkama u špajzi. Unutra (i u kuhinji) je vijenac ljutih paprika. Pomaže. Dugo duuugo nisam imala moljce. Prije par godina sam kupila Severove ječmene pahuljice u dm-u i unutra su već bili. Ne da sam bacila u smeće nego mi nije bilo lijeno prošetati se do kontejnera.

  17. #17
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Ja sve grahorice drzim u staklenkama (recikliranim, npr. od kiselih krastavaca, cikle ...) bez začina.
    I brašno isto tako držim.
    Sve mi je na policama u kuhinjskim ormarićima.

  18. #18
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Moje su neke u staklenkama, a neke u onim plastičnim kanticama od jogurta, budući da sam ih skupila toliko da ih koristim za sve živo (držanje bojica, sađenje cvijeća...).
    Nekad sam lijena baš presipati, ali žitaricu u vrećici u kojoj se nalazi uvalim u dodatnu zatvorenu ambalažu.

    Nemam ništa protiv toga da pojedem pokojeg crva (ako ga ne vidim), ali imam protiv toga da se namnože toliko da moljci lete svuda okolo, crvići plaze po stropu... i da moram baciti pun ormar hrane.

    Ova primjedba za bijeli šećer stoji. Nisam dosad išla za tim, ali to je stvarno istina.

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    joj, ne budi smješna
    to bi trebalo značiti (valjda)
    da je sve domaće, netretirano kemijom
    baci sve u zamrzivač na dan dva
    i pobit ćeš sve bube
    ja sam neki dan bacila 4 litre domaćeg slanutka
    predivnog
    jer je u svakoj bio žižak (ili nešto)
    ne onaj koji ispliva kad potopiš, nego sam prvo, nadobudno, noktima probala iskopavati, ali sam onda skužila da do sljedeće žetve neću biti gotova

  20. #20
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    ja sam se 3mj borila s crvima.
    taman kad sam mislila da sam ubila 100000 moljaca i da nema vise ni jednog, nasla bi crva.
    ubijala sam po 10 moljaca dnevno.
    pa po 3 crva dnevno (sto znaci da sam barem 3 moljca fulala).
    i sada, ako se nesto ne pojede za 3mj. u smece. uredno vec ima moljca.
    "paucinu" vidim da se lovi i nakon mjesec-dva.

  21. #21
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Ja sve drzim u staklenkama. Sve bez iznimke. I zitarice i mahunarke i cajeve i zacine. Nakon jedne epizode s moljcima nema sanse da opet riskiram! Ovako mi se umoljcilo jedno integralno brasno ali sve je ostalo u toj tegli. A meni se toliko gade crvi da mi eto ta tegla stojo prazna na balkonu vec mjesecima i ne mogu se odluciti da li da je koristim ili ne.

  22. #22
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    ja odmah bacim i staklenki i sadrzaj..brr i to odmah u smece u kontejneru.

  23. #23
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Jel? Dakle da bacim teglu.. A bas mi je krasna. Velika.. Al sto je sigurno..!

  24. #24
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    ako ce je muz ili netko drugi oprati, pa zatim jos staviti u sudericu da se jos jednom opere, ne moras bacati.

  25. #25
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    ajde ne pretjerujte, dovoljno ih je oprati.

  26. #26
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    Ja sve držim u onim limenima od čokolina te su mi savršene. dihtaju taman koliko treba

  27. #27
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ako ce je muz ili netko drugi oprati, pa zatim jos staviti u sudericu da se jos jednom opere, ne moras bacati.
    Ovak ja radim - delegiram i koristim sudjericu...

  28. #28
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Dobar trik je u grah staviti ljutu papričicu.

    Ječam je najopakiji - njega držim u frižideru. Ostalo u staklenkama u špajzi. Unutra (i u kuhinji) je vijenac ljutih paprika. Pomaže. Dugo duuugo nisam imala moljce. Prije par godina sam kupila Severove ječmene pahuljice u dm-u i unutra su već bili. Ne da sam bacila u smeće nego mi nije bilo lijeno prošetati se do kontejnera.
    Ali... ja jedom dobila ljute papričice iz Makedonije, cijeli vijenac. Lijepo ih držala za ukras... kad ono, nakon par mjeseci neke bubice izašle iz njih.

    Prelazimo na teglice! A ziher ste, bube ne mogu ući u njih?

  29. #29
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ali... ja jedom dobila ljute papričice iz Makedonije, cijeli vijenac. Lijepo ih držala za ukras... kad ono, nakon par mjeseci neke bubice izašle iz njih.

    Prelazimo na teglice! A ziher ste, bube ne mogu ući u njih?
    Da, tak je to...

    Neće te ni teglice spasiti ako su jajašca/ličinke već u zrnju. Jedino se neće širiti dalje.

  30. #30
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    A gdje bi bile nego u zrnju? Samo što će se na toplome lijepo izleći, a na hladnom ne. Ako stavite grahorice na -18 ubit će zametke žiška u zrnju (ako ih ima), ali neki će i preživjeti. I izleći se na proljeće. No, nije žižak u svim žitaricama i grahoricama, no u onim "bio" uglavnom je, jer nisu tretirane.

    I sad odabrati: netretirano sa bubama ili tretirano pa sa kemikalijama.

    Najbolje ne razmišljati. Kao i s trešnjama. Zanemariš crve. Prefine su i sa i bez crva. Malo bjelančevina nikad nije naodmet.

  31. #31
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Nisam čitala sve savjete, ali znam kako rade kod nas. Smrznemo sve u škrinji, izvadimo van, rasprostrimo i posušimo.

  32. #32
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    I opet ja s istim pitanjem.

    Lani sam stavila slanutak i leću u staklenke, pa u tu nazovi spajzu. Ali, kako je vrijeme od
    prolazilo, kvaliteta je opadala. I od toga da kod prebiranja bacim tri-četiri zrna slanutka na početku jeseni, došla sam u proljeće do toga da bacim puno puno više, po cijelu šaku.
    Ja prvo potopim, pa prebirem, jer su zrna veća pa je lakše. I, ta losa zrna su bila djelomično crna.
    Sad razmišljam da ih cijelu zimu ostavim u zamrzivacu. Može li to?

  33. #33
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,842

    Početno

    Tema ko stvorena za mene. Jučer sam morala baciti heljdu, smeđu rižu, sojine ljuskice, i kuk. brašno, jer su mi letice ostavile ličinke. Nemamo posuđa nego namirnice ostanu otvorene u vrećici. Kako nisam kuhala dobra četiri mj. zaboravila sam to bolje osigurati i dogodilo se to što se dogodilo. Mrzim bacati hranu, ali ne mogu jesti cvrljivo.

    Moram naći neko posuđe u koje bih to sve potrpala idući put.

  34. #34
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,842

    Početno

    Nisam shvatila Kaae, kako to rješavaju Ameri?

  35. #35
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,842

  36. #36
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,842

    Početno

    Ništa od ovog. Poštarina je ogromna.

  37. #37
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Pa bar tegli ima svuda za kupiti...

  38. #38
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,842

    Početno

    Da, znam. Idem oprat ove iz špajze.

  39. #39
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Eto.

  40. #40
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,842

    Početno

    Nemaju poklopce.

  41. #41
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Imaš za kupiti poklopce u svakom Sparku, Konzumu... sad u vrijeme pravljenja zimnice.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •