Dakle ako otvorim komplikacije sa 1.1.2013., koji mjeseci mi ulaze u prosjek? Da li ulazi i 12. ili se broji tek od 11?
Dakle ako otvorim komplikacije sa 1.1.2013., koji mjeseci mi ulaze u prosjek? Da li ulazi i 12. ili se broji tek od 11?
Ulaze mjeseci u kojima si primila isplatu prije mjeseca u kojem si predala zahtjev; ako predaš zahtjev u 1.mjesecu, zadnji mjesec koji se gleda je 11. (za njega je isplaćena plaća u 12.)
Je li dovoljno donijeti platnu listu za tih 6 mjeseci (mi za svaku plaću dobijemo) ili baš treba tražiti da mi ovi na poslu ispune neki formular?
Nije dovoljna platna lista, treba ti ER-1 obrazac, popunjen i ovjeren u firmi (platne liste ne trebaju).
Trebaš još doznake, kopiju osobne, zdravstvene i tekućeg računa i zahtjev za novčanu naknadu, to dobiješ u uredu hzzo-a.
ako je majka u stalnom radnom odnosu i trenutno na korištenju roditeljskog dopusta (do 3 godine), u slućaju otvaranja novog porodiljnog, koja su njena prava,
tj koja su prava ako npr postojeći rod.do. vrijedi do 19.5. a novi otvara sa npr 15.6. (45 dana prije termina) ?
da li prima prosjek plaće ili onaj najniži dio kao i za druge dvije godine (1663 kn) ? I kako bi se gledalo da koristi za tih mj dana godišnji ili komplikacije ?
1.ako otvaraš porodiljni 15.6 padaš na minimalac tj.1663,00 kn cijeli porodiljni (jedino ako novi porodiljni otvaraš slijedeći dan po završetku starog, onda ostaje ista naknada t. kada bi novi otvorila 20.5)
2.ako otvoriš komplikacije 20.5, one će ti iznositi 830,00 kn i ponovo 1663,00 kn porodiljnog
3.godišnji ti ništa ne znači u ovih mjesec dana jer moraš raditi najmanje tri mjeseca i imati isplaćene dvije plaće da bi ti se radio novi obračun i da bi imala naknadu u visini plaće
mama3, kao prvo da li si ti uopće trudna?
dalje pitanja da li si iskoristila cijeli go iz ove godine,ako ne prekini porodiljni od ove godine u trajanju kalendarskih max. 30 dana, i iskoristi godišnji
- onda imaš pravo na go i u idućoj godini, znači postupak isti
najbolje je s porodiljnog ić na rodiljni, tada će ti uzimat naknadu koju si imala prije ovog porodiljnog ( znači cca staro 3-4 godine), ako ne želiš možeš i prekinut i vidjet kak ti zvjezde kažu da iskoristiš godišnje u komadu ako to teoretski protegneš kroz 3 meseca, s time da novi rodiljni otvaraš s 1 i.i malo većim u idućim mjesecu, a da pritom imaš najmanje isplačene 2 plače.
Ako vidiš da imaš viška porodiljnog od ovog djeteta uz silne kombinacije , a ta broj je veća od 30 dana, slobodno si možeš ostaviti za kasnije korištenje, ako je broj manji nažalost propada.
zato jer onda možeš planirati dal s porodiljnog na rodiljni , za što se računa stari prosjek, ili trebaš imat bar 2 plače isplačene prije novog rodiljnog/komplikacija da imaš neku naknadu tj. da nisi na minimalcu.
da znam, razmišljam o novom porodiljnom
pa kad bi ostala trudna u idućih mj dana bi imala prekid, pa se informiram, čisto da znam s čim bi raspolagala
no evo doznah da kad istekne ovaj trogodišnji imam 15 dana zaštičenog majčinstva, tj nemogu dobit otkaz, pa kad bi još nakon toga iskoristila godišnji, pa otkazni rok,
možda bi i bile te dvije plaće isplaćenejel tak ?
mislim firma je u raspadu i tak (magma) i ako se ne varam kad bi u toku otkaznog roka otišla na redovni porodiljni, opet nemogu dobit otkaz dok ne istekne porodiljni zar ne ??
sad ovo ne znam mislim ak firma ne postoji naravno da buš imala porodiljni koji te slijedi,ali staž i ne ide.
firma postoji još uvijek, zasad, još uvijkek sam u stalnom radnom odnosu, provjereno na hzzo-u nedavno, zbog nekih papira
vidim na fb da su se naše drage rode izborile za dulji porodiljni, hoće biti možda još nekih dobrih vjesti, možda i za ove prekide i računanja prosjeka ?
meni je smiješno da npr možež biti 3,6,9 godina na porodiljnom i ako se mudro nadovežu jedan na drugoga bez prekida, tj da se otvori novi prije isteka starog, se gleda
prosjek zadnjih 6 plaća od prije nije bitno koliko godina, čak netreba ni nova potvrda, samo doznaka, i naravno predpostavka da ste u radnom odnosu i dalje,
no ako nastupi i dan prekida između, padaš na minimalno, tj jednako kao i nezaposleni..
i pitanje još ako netko zna ako nastupi taj prekid od xy dana i ne ostvare se te dvije uplate plaća između dva porodiljna, da li se taj minimalni i u tom slućaju otvara onih 45 dana
prije očekivanog termina ili tek nakon rođenja djeteta ?
mamma san, MarijaP, ajde pliz još jednom.
Čitam ovdje o ovom prekidu da ne bude dulji od 30 dana, a neki kao upućeni tvrde nešto drugo, a vama vjerujem:. Naravno i drugima koji su sigurni.
Ako sam bila 2 mjeseca na komplikacijama u trudnoći, i vratim se na posao raditi cca tri i pol mjeseca, do onih 45 dana prije termina, hoću li morat u HZZO nositi novu listu plaća i hoće li mi u to ući ova dva mjeseca na komplikacijama? Kako ih uopće računaju u prosjek, ako mi je ta dva mjeseca plaća 0 kn, tj. nisam niti dobivala plaću nego naknadu. Na listi od firme neće ni biti ta dva mjeseca, ha?![]()
Ovo i mene zanima. Ne zbog mene, zbog ove trudnoće (jer sam radila skroz do redovitog porodiljnog), nego čisto informativno. Naime, čula sam da ovo zapravo nije moguće napraviti. Odnosno, ako si dio trudnoće na bolovanju pa se vratiš na posao, gubiš pravo na naknadu. Meni je to van pameti i iskreno se nadam da je to kriva informacija. U protivnom, ovo postaje smijeh od države.![]()