Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Procedura nakon poroda prijava djeteta i sve ostalo zakoni 2012

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno Procedura nakon poroda prijava djeteta i sve ostalo zakoni 2012

Molim vas pomoć!!

pošto mi je nevjenčana supruga u komplikacijama u trudnoči i da nam je termin poroda za 20 dana zanima me koja je procedura kad se beba rodi ,zanima me to iz razloga da želim biti spreman prije tj da znam kud sve moram ići!! porod će biti na svetom duhu a ona je sa Črnomerca!! znači nismo jos vjenčani sve cemo obaviti sa krstitkama!!
    puno hvala!! zabrinuti buduči tata

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Prvo u matični ured OBOJE prijaviti dijete i dodijeliti ime, zatim u MUP prijaviti prebivalište (Petrinjska ako ste u Zg), to može samo jedan od roditelja ako ste prijavljeni na istoj adresi, ako niste morate oboje. Kad obavite matični ured i prebivalište možete prijaviti dijete na zdravstveno (ili pošaljete papire u firmu da obave prijavu za vas), ujedno i tražite naknadu za opremu.

Još trebate odabrati pedijatra, preporučam što prije jer se za prvi pregled naručuje, a znaju biti gužve...mi smo imali problema s tim - odbila su nas 3 pedijatra :/

Kad sve obavljate možete i prijavu na poreznu karticu odmah ili na godišnjoj prijavi.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Jeste predali papire za rodiljni dopust u HZZO-u? S komplikacija se ide na rodiljni 45 dana prije termina.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Jeste predali papire za rodiljni dopust u HZZO-u? S komplikacija se ide na rodiljni 45 dana prije termina.
    Meni su na hzzo rekli da s komplikacija na rodiljni idem 28 dana prije poroda, šifra bolovanja mi je O21...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su na hzzo rekli da s komplikacija na rodiljni idem 28 dana prije poroda, šifra bolovanja mi je O21...
    Traži od svoje liječnice (opće prakse) da ti napiše doznake s početkom rodiljnog 45 dana prije termina, u hzzo-u će ti otvoriti rodiljni u skladu s doznakama. Na 45 dana prije termina imaš pravo prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, čl.12, st.4

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Traži od svoje liječnice (opće prakse) da ti napiše doznake s početkom rodiljnog 45 dana prije termina, u hzzo-u će ti otvoriti rodiljni u skladu s doznakama. Na 45 dana prije termina imaš pravo prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, čl.12, st.4
    ma meni je to ok da je 28 dana prije poroda, jer sam ionako bila nezaposlena kad sam išla na porodiljni, vako ću jedan mjesec više para dobit

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kako to misliš da si nezaposlena išla na porodiljni? A kažeš da si na bolovanju. Nezaposleni nemaju bolovanje, jer su...naravno, nezaposleni, pa nam ne treba bolovanje.
    I kako ćeš to više para dobiti ako odeš 28 dana, a ne 45 prije poroda? Da li si ti sigurna u te tvoje račune? Jer, meni se ne čine točni...

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako to misliš da si nezaposlena išla na porodiljni? A kažeš da si na bolovanju. Nezaposleni nemaju bolovanje, jer su...naravno, nezaposleni, pa nam ne treba bolovanje.
    I kako ćeš to više para dobiti ako odeš 28 dana, a ne 45 prije poroda? Da li si ti sigurna u te tvoje račune? Jer, meni se ne čine točni...
    da, malo se ne znam izražavat jer mi je to u pravilu sve moja draga majčica rješila. Znači kad sam doznala da sam trudna još sam radila, prestala sam radit 15.9, a na bolovanje sam otišla 10.9 znači dok sam još radila, zatim sam dobila istek ugovora dok sam bila na bolovanju, na doznake su mi napisali komplikacije i otišla sam se s tim i prosjekom od zadnjih 18 plaća prijavit na hzzo, i onda se vodim kao da sam na bolovanju, termin poroda mi je 28.2.2013, rekli su mi da će mi se pisati kraj komplikacija 31.1.2013 i onda će mi otvorit rodiljni... to je 28 dana prije poroda... nadam se da sam sad pobliže pojasnila svoj slučaj

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali kad budeš otvarala porodiljni, više nećeš biti u radnom odnosu, nego nezaposlena? Znači da nećeš moći dobivati rodiljnu naknadu u visini svoje plaće, pa zato kažeš da ćeš ovako dobiti više novaca ako ti duže traje bolovanje?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

E, sad je to nešto drugo. Iako sam mislila da se mora otvoriti porođajni 45 dana prije poroda, ako je trudnica na bolovanju radi komplikacija. No, ako ti je povoljnije i moguće je, naravno da ćeš tako napraviti.
    A rođeni krajem veljače ispadaju jako dobro (moram li dodati da je i moj rođendan tada )

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj luci07 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali kad budeš otvarala porodiljni, više nećeš biti u radnom odnosu, nego nezaposlena? Znači da nećeš moći dobivati rodiljnu naknadu u visini svoje plaće, pa zato kažeš da ćeš ovako dobiti više novaca ako ti duže traje bolovanje?
    Ja sam i sad kao nezaposlena, drukčije ti se vodi kad ti istekne ugovor kad si već otvorila bolovanje, meni su ti u radnu knjižicu iz hzzo-a stavili svoj pečat, kao da sam "zaposlena" kod njih jer mi se ne zaustavlja ni staž, niti mirovinsko niti zdrastveno. Naknada koju sad dobivam je uzeta u prosjeku mojih zadnjih 18 plaća, znači nisam na minimalcu,a to šta sam napisala da ću dobit više krivo sam se totalno izrazila, oprosti kažem ti, i ja ti to ne razumim sto posto, jer mi je više manje to sve mama riješila jer se žena u to razumi. A kad odem na rodiljni dobivat ću naknadu isto prema prosjeku zadnjih 18 plaća... valjda sam jasna

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovo za rodiljnu naknadu mislim da nije točno. Mislila sam da ću biti u sličnoj situaciji pa sam se raspitivala, meni nisu tako objasnili.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ovo za rodiljnu naknadu mislim da nije točno. Mislila sam da ću biti u sličnoj situaciji pa sam se raspitivala, meni nisu tako objasnili.
    kako misliš nije točno, ko gluhi telefoni smo... meni su točno tako tim riječima opisali, rodiljni će mi prijavit 28 dana prije poroda, i do prve godine djeteta od njih ću dobivati oko 1800kn... eto...

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nismo kao gluhi telefon, razumijem te što govoriš, samo smo izgleda dobile različite informacije.
    Jel ti tolika bila plaća dok si radila (oko 1800 kn)? Meni su rekli da bih u tom slučaju (da na rodiljni dopust idem kao nezaposlena, nakon što mi je istekao ugovor) dobivala onu minimalnu naknadu od 1660 i nešto kuna.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Nismo kao gluhi telefon, razumijem te što govoriš, samo smo izgleda dobile različite informacije.
    Jel ti tolika bila plaća dok si radila (oko 1800 kn)? Meni su rekli da bih u tom slučaju (da na rodiljni dopust idem kao nezaposlena, nakon što mi je istekao ugovor) dobivala onu minimalnu naknadu od 1660 i nešto kuna.
    Pa moja zadnja bruto plaća je bila oko 4500, neznam točno, neto 3100-3200, kad od toga uzmeš neki postotak šta ti ja znam, ispada da sad na bolovanju dobivam oko 2800, a na rodiljnom ću dobivati 1800...
    Da ne budeš na minimalcu, najbitnije je da si primala bar zadnjih 18plaća.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nadam se da će nam se javiti netko tko se bolje kuži u to sve.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

točno tako su ti meni rekli od riči do riči... stvarno ne izmišljam ništa, al da me ubiješ ne razumin ti ja to ništa. meni je dobro dok primam novčiće

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Drage moje, evo i ja imam sličan slučaj;na bolovanje sam otišla 19.11, termin poroda mi je 12.02.2013, a ugovor mi istječe 31.12.2012. do 28.12.2012 se vodim na komplikacijama (po novom od 01.12. vam doznake za komplikacije može izdati ginekolog). Od 29.12.2012. sam na porodiljnom dopustu jer mi je to 45 dana prije poroda. naknada za taj period do 6. mjeseci djetetova života ide po prosjeku plaće za zadnjih 6.mj., po tom prosjeku se izračunava kolika je cijena radnog sata x radni sati za svaki mjesec=mjesečno primanje za taj mjesec. Bitno je da se porodiljni otvori 45 dana prije poroda dakle dok sam još u radnom odnosu jer se tada porodiljna obračunava na taj način, a inače da ne idem iz radnog odnosa onda onaj minimalac kao svaka druga ne zaposlena osoba. doktorica opće prakse vam daje doznaku za porodiljni 45 dana prije poroda i traje do 6. mjseca djetetova života, s tim da ste obvezne ponovno donijeti novu doznaku kada beba navrši 5. mj. života ukoliko koristite porodiljni u trajanju od godine dana, a za drugih 6.mjeseci pa sve do godine dana dobiva se oko 2300kn, opet malo više nego minimalac. kada se beba rodi, treba ju prijaviti na zdravstvo i popuniti zahtjev za pomoć za opremu. evo svejže sam to radila prije par dana, a tete su bile jako ljubazne pa su mi sve potanko objasnile. nadam se da će nekome pomoći, ako u bilo što niste sigurne, bolje otići i pitati nego da izgubite neka prava. sretno svima!!!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

prebacujem na pdf Pravni savjeti

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Malina27,hvala na info. U jako sličnim situacijama smo, čak nam je i termin poroda isti.
    Daj mi samo reci, kad si otvorila bolovanje- jesi li odmah išla na hzzo ili si samo odnijela onu potvrdu poslodavcu, a na kraju mjeseca doznake (i sve one druge papire koje trebaju za komplikacije) na hzzo?

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Na bolovanje sam otišla 19.11. do tada mi je poslodavac poslao prosjek prihoda za zadnjih 6 mjeseci, odlazak sam najavila odavno, tako da su znali da ću otići. taj dan sam odmah otišla i giniju koji mi je otvorio bolovanje i napisao šifre, pa sam isti dan otišla i do doktorice opće prakse, ona mi e prema ginijevim šiframa otvorila bolovanje i odmah mi je dala doznaku za 11. mjesec da ne moram dolaziti ponovno. jedan primjerak doznaka sam poslal poslodavcu, a s drugim primjerkom, kopijom kartice tekućeg računa i potvrdom o prosjeku otišla na zdravstvo. tamo sam još kod njih popunila nekakv papir i to je to. za 12 mjesec sam dobila doznake do 28.12 od ginekologa jer je prošao novi zakon da ih on sada može izdavati, i to sam odnijela opet na zdravstvo i popuniš jedan obrazac za isplatu naknade za mjesec prosinac. a od 29.12. sam na komplikacijama, ginić mi je napisao od kojeg datuma, ali njih izdaje doktor opće praske, i vrijede ti za prvih 6 mjeseci djetetova života. i onda opet taj jedan primjerak šalješ poslodavcu, a s drugim ponovno na zdravstvo. tamo ćeš potpisati izjavu što tete budu natipkale i netrebaju ti nikakvi drugi papiri ako si već na bolovanju, jer imaju već sve tvoje podatke na kompu. samo te obavijeste da moraš ponovno donijeti doznaku kada beba bude imala 5 mjeseci, ukoliko želiš koristiti drugi dio porodiljnog dopusta.

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

i kada se beba rodi, moraš ju prijaviti na zdravstvo, i s tom potvrdom popunjavaš obrazac za pomoć za opremu, ali za porodiljnu ne trebaš jer to riješiš s doznakom za prvih 6. mjeseci.

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

curke, kada na zdravstvu pitate za komplikacije po zakonu svaka žena ima pravo na nih 29 dana prije poroda, a zaposlene 45 dana prije poroda ukoliko ginekolog tako procijeni prema određenoj šifi, ja sam ih pitala koja je to šifra i nisu mi htjele reći, samo su mi odbrusile da ukoliko mi je to potrebno ginekolog će znati, a samo sam htjela biti sigurna da je to to, zbog ugovora koji mi istječe, ali hvala bogu sve je za sada ok.

Malina27 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Prosjek plaće= zadnih 6 neto plaća, bez prijevoza i sl. dodataka, zbrojite novčani iznos plaća i podijelite s brojem radnih sati ( normalan radni tjedan 40h).
    nadam se da će savjeti nekom pomoći.
    Posljednje uređivanje od Malina27 : 22.12.2012. at 22:36

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Prvo u matični ured OBOJE prijaviti dijete i dodijeliti ime, zatim u MUP prijaviti prebivalište (Petrinjska ako ste u Zg), to može samo jedan od roditelja ako ste prijavljeni na istoj adresi, ako niste morate oboje. Kad obavite matični ured i prebivalište možete prijaviti dijete na zdravstveno (ili pošaljete papire u firmu da obave prijavu za vas), ujedno i tražite naknadu za opremu.

Još trebate odabrati pedijatra, preporučam što prije jer se za prvi pregled naručuje, a znaju biti gužve...mi smo imali problema s tim - odbila su nas 3 pedijatra :/

Kad sve obavljate možete i prijavu na poreznu karticu odmah ili na godišnjoj prijavi.
    Pretpostavljam da se za sve ove procedure dijete NE TREBA voditi sa sobom... Točno?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno ak ga imaš gdi ostaviti,
    jer oboje skupa recimo morate bit u opčini

allie.rock avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Imam pitanje,tj.treba mi savjet, tražim al ne nađem,pa se unaprijed ispričavam ako se vec negdje pisalo o tome!
    Dakle,zanima me na koga bi bilo najbolje zdravstveno osigurati djete? Ja imam posao za stalno,dok moj decko nema,ali ima veca primanja od mene..

Tnx

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

To nema nikakve veze s primanjima. Djeca u RH imaju besplatno zdravstveno osiguranje do 18. godine. Za poreznu karticu je to vazno, ali to nek ti objasni netko tko se bolje kuzi od mene

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u tvom slučaju bolje je da dijete zdravstveno osiguraš preko sebe, a što se tiče korištenja poreznog odbitka, to možete i podijeliti na kraju godine a ovisno kako kome više odgovara.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zna li netko koje dokumente moram nositi za ostvarivanje prava na rodiljnu naknadu , majka sam izvan sustava rada, ovo mi je treće dijete. Djete je prijavljeno na Hzzo preko muževe firme, ostao nam je samo za riješiti novčani dio, postoji li neki rok za ostvarivanje prava ili?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •