Results 1 to 22 of 22

Thread: solarna elektrana na krovu - kako?

Jadranka's Avatar

Default solarna elektrana na krovu - kako?

Imamo jedan ravni krov tj. plocu na vrhu obiteljrke zgradice, od 50-ak kvadrata, lokacija Dalmacija, osuncanost skoro cijeli dan, kad ima sunca, i jos je tu mogucnost dobivanja dodatnih 20-30 kvadrata natkrivanjem terace. E sad bi mi tu stavili te fotonaponske celije i prodavali struju hep-u.

Ima li ko iskustva? Il preporuku za dobru agenciju? Ili bilo kakav savjet?
    Jel nam dosta tih 70 do 80 kvadrata?

tangerina's Avatar

Vidila sam neki oglas u Kaštelima na autobusnoj stanici, tipa neka agencija koja ti postavi svoje solarne ćelije na krov, neki broj godina ti plaćaju kao najamninu krova parsto kuna mjesečno, a nakon toga ostaju ćelije tebi. Iskreno, zvučalo mi je i predobro, volila bih čut konkretna iskustva.

Tako da pratim temu na sve vezano za solarne.

i meni je MM neki dan nesto spomenuo da se prodajom tom strujom moze zaraditi a da je investicija minimalna ili cak nikakva, neznam detalje pa pratim i ja

tangerina's Avatar

mislim da ako sam postaviš solarne ćelije pa prodaješ struju, investicija nije nikako minimalna. Jedino ako iznajmljuješ krov nekome drugom ko investira u ćelije i prodaje struju.

Jadranka's Avatar

Koliko ja znam(a ne znam najbolje), ako sam postavljas, cijena je oko 120000 kn za instalaciju od 10 kw (to je navodno najisplativija investicija, jer ako instaliras vecu snagu, hep ti otkupljuje struju po manjoj cijeni). Navodno je rok povrata investicije 5-6 godina (i mislim da je to, ako ne uzmes kredit), a celije ti traju 15-20 godina, tako da bi trebalo biti dobro isplativo.

Jadranka's Avatar

Evo malo friskih informacija, al sasvim malo zasad. Nasli smo se s covjekom i mojim bivsim kolegom koji se bavi sa svim tim i odlucili se krenit u biznis
    Znaci, postoji krov od 50-ak kvadrata na vrhu zgrade koja ima tri vlasnika, tj. tri vlasnice . Krov je ravan.
    Na tih 50-ak kvadrata se moze instalirati 4-5 kwh (to treba jos premjerit i nacrtat) + planiramo natkriti 30-ak m2 balkona sa kupama (tu ce se moc instalirat jos 3-4 kwh). Sve skupa 7-9. Cijena investicije oko (ovo je za sad sve otprilike) 18000 evra, rok povrata 4-5 godina. Cijena investicije najvise ovisi o izboru tih panela. Postoje jeftiniji kineski, ali oni brze gube na iskoristivosti, i skuplji njemacki, ali oni duze traju. Uglavnom, ima svega.
    Sad nam je prvi korak trazit suglasnost ostalih vlasnica za izgradnju elektrane na krovu. Jedna ce nam sigurno dat, a nadamo se i druga.
    Plus treba izviditi sto je s tim natkrivanjem terase, treba li za to lokacijska dozvola ili ne treba, je li to rekonstrukcija ili adaptacija i tome slicno.
    Najveci problem je i dalje birokracija. Makar su doneseni propisi koji bi sve trebali ubrzati. Jos nitko ne zna vrijede li novi ili stari propisi pa se i mijenjala vlast pa je i to unijelo silne probleme u propise. Pa je ministarstvo donijelo propis po kojem u sljedecih sest mjeseci mora odluciti tko ce biti zaduzen za sve te propise i sve neke zavrzlame. Ali kolega se nada da se te silne papirologije mogu rijesiti u sest mjeseci.
    Uglavnom, izvjestavat cu vas o napretku.
    Last edited by Jadranka; 30.11.2012 at 21:21.

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

nije to baš istina, što si napisala većinom.
    prvo s 18 tisuća eura možeš pokriti fizikalije (panele, pretvarače, opremu, brojilo, radove), a di su ti troškovi administracije, idejni i glavni projekt, mjerenje...
    prosječan rok povrata u Dalmaciji je oko 6-7 godina, ako je krov okrenut čisto južno. Ti još moraš staviti podkonstrukciju, radi bure dovoljno jaku.
    fino mi pošalji u pp sve što imaš, broj katastarske čestice, katastarsku općinu, visinu krova, poziciju, kut nagiba te konstrukcije što radiš nad terasom.
    Svi vlasnici moraju potpisati pravo korištenja (u 100%nom opsegu, naravno).
    Sve na čemu radiš mora imat uporabnu, pa tako i taj natkriv za terasu. Kakav je to natkriv, samo kupe, deka? Ima li to za statički izdržat?
    za radit elektranu moraš imat čiste papire..

Nema tko ne zna ili zna-SVE SE VRLO DOBRO ZNA, to sve što imaš su dezinformacije
    I jasno je ko dan

i hep ne otkupljuje struju, struju prodaješ na tržištu preko ugovora s operaterom tržišta.

Snjeska's Avatar

Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    prvo s 18 tisuća eura možeš pokriti fizikalije (panele, pretvarače, opremu, brojilo, radove), a di su ti troškovi administracije, idejni i glavni projekt, mjerenje...
    prosječan rok povrata u Dalmaciji je oko 6-7 godina, ako je krov okrenut čisto južno. Ti još moraš staviti podkonstrukciju, radi bure dovoljno jaku.
    fino mi pošalji u pp sve što imaš, broj katastarske čestice, katastarsku općinu, visinu krova, poziciju, kut nagiba te konstrukcije što radiš nad terasom.
    Sve na čemu radiš mora imat uporabnu, pa tako i taj natkriv za terasu. Kakav je to natkriv, samo kupe, deka? Ima li to za statički izdržat?

Nema tko ne zna ili zna-SVE SE VRLO DOBRO ZNA, to sve što imaš su dezinformacije
    I jasno je ko dan

i hep ne otkupljuje struju, struju prodaješ na tržištu preko ugovora s operaterom tržišta.
    krumpirić, mogu ti i ja poslati podatke pa da mi kažeš što pametno? Jer mi (čitaj MM) razmišljamo o tome, ali u biti neznamo skoro ništa o solarnoj elektrani.

cvijetak's Avatar

Jeste vidjeli ovo:
    http://www.solarne-elektrane.com.hr/
    Znam ljude koji su već u tijeku s papirima i do proljeća bi trebalo sve biti spremno za početak rada ...

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by krumpiric View Post

I jasno je ko dan

Drago mi je da se javio netko tko se razumije u stvar.

Mozda sam ja to malo ofrlje napisala jer nisam ulazili u detalje, a tek i zapocinjemo. Ali covjek s kojim smo pricali i koji ce nam to raditi ima firmu koja se bavi time. A poznajem ga i iz djetinjstva tako da nije da me mulja (valjda . Naravno spominjao je on i staticara i sve redom. I da su za sve potrebne dozvole.

I rekao nam je da je cijena oko 20000 evra, al to je bilo za 10 kwh. Ja sam tu spustila na 18000 posto mi necemo moc instalirat 10 nego 7-8. Kolika bi po tebi bila cijena?

Natkriv terase jos nije detaljno razradjen. Ali bile bi kupe s termoizolacijom (staklenom vunom) ispod pa jos nec im sto vec ide(to moj dragi bolje zna). Nagib bi bio skroz mal - skoro pa ravan. Posto s natkrivom jos nismo poceli kad zapocnem radit ce se tako da izdrzi panele. To mi ne ulazi u cijenu investicije jer bi se to radilo i tako i tako. Proucit cemo naravno prije stavljanja natkriva kakve su sve dozbole potrebne za to i tome slicno.

Krov je ravan i poprilicno izlozen suncu tako da okretanje panela na jug nije problem. Kakva podkonstrukcija je potrebna?

Jel se i ti bas time bavis? Poslat cu ti te podatke kad ih budem imala. Nemoj me sad napast da sam nespremna - tek smo u fazi prikupljanja informacija i idejnog razradjivanja. Nismo jos nista ulozili tako da i moramo bit nespremni i neinformirani
    Ajd napisi jos stogod korisnih savjeta.

Jadranka's Avatar

btw. jasno mi je da nam sve suvlasnice trebaju dati suglasnost prije nego krenemo u projekt. Moje nadamo se da ce nam druga dat suglasnost bilo je u stilu: nadamo se da ce nam dat suglasnost pa da mozemo krenuti u projekt

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

ma ne napadam, zašto bi znala takve stvari

Rebbeca's Avatar

I mi i naši frendovi o tome razmišljamo... Frend ima više vremena nego mm, pa se on raspituje što je sve potrebno i proslijeđuje nam informacije. No, imamo problem: ni mi ni oni nemamo "dobar" krov, ili je na krivoj strani, ili ima krovne kućice, ili je "izrezan". Može se staviti i na zemlju, ali za to ima još više zavrzlama, a i manje ti plaćaju...

kudri's Avatar

Quote Originally Posted by cvijetak View Post
    Jeste vidjeli ovo:
    http://www.solarne-elektrane.com.hr/
    Znam ljude koji su već u tijeku s papirima i do proljeća bi trebalo sve biti spremno za početak rada ...
    jel se raspitivao netko o ovome? postoji li negdje "caka" ili je fakat tako kako piše

cvijetak's Avatar

Koliko ja znam, caka je da moraš dati cca tisuću eura (to ti je iz druge ruke, znači čula od ljudi koji to stavljaju) prilikom sređivanja papira i postavljanja, ali ti to kroz neko vrijeme vrate nazad. A na svemu tome zarada za vlasnika krova i nije neka velebna, mislim da bi za naš krov bila oko 500 Eura godišnje. A 15 godina je dosta dug rok. U slučaju da prodaješ kuću to može stvarati poteškoće.

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by kudri View Post
    jel se raspitivao netko o ovome? postoji li negdje "caka" ili je fakat tako kako piše
    Ako imas svoju lovu ili mogucnost dignuti kredit, onda ti je to povoljnije nego da iznajmljujes krov. Rata kredita bi trebala biti manja od mjesecne dobiti od struje (navodno, provjeri!). Ali cini mi se i da za iznajmljivanje krova, a i za dobivanje kredita za solarni krov, trebas imati dovoljno veliki krov da se postavi 10 kw elektranice, a to nije mali krov.

Mi smo u medjuvremenu saznali da za naktrivanje terase treba gradjevinska dozvola tako da izgleda da cemo se prvo pozabavit s tim. A usput cemo jos istrazivat o elektrani i pravit proracune i ako se nesto moze napravit s HEPom dok cijeli krov nije zavrsen, napraviti i to.

Snjeska's Avatar

Jadranka jeste li uspjeli postaviti elektranu?

Mi smo opet u fazi intenzivnog razmišljanja o tome pa me zanimaju iskustva.

romi's Avatar

Koliko stane na 300m2, krov kosi okrenut I-Z bez kućica i ikakvih smetala, javnite curke detalje, jel tko postavio panele???

jelena.O's Avatar

a jel ti pada sjena od onih drva iz parka na krov?

romi's Avatar

ne ni malo cijeli dan je sunce, ujutro na I od 12h na zapadu do noći

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by Snjeska View Post
    Jadranka jeste li uspjeli postaviti elektranu?

Mi smo opet u fazi intenzivnog razmišljanja o tome pa me zanimaju iskustva.
    Nismo... jos cekamo gradjevinsku dozvolu za natkrit terasu. A u medjuvremenu je i rodica (s kojom smo trbali u biznis) pronasla drugu zanimaciju. Pa ostaje da jos vidimo sto ce biti od toga.

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by romi View Post
    Koliko stane na 300m2, krov kosi okrenut I-Z bez kućica i ikakvih smetala, javnite curke detalje, jel tko postavio panele???
    Imas tu neke automatizirane izracune:

http://mobis-solar.hr/fotonaponski-s...ni-kalkulator/
    http://www.viessmann.hr/hr/Obiteljsk...Systeme/0.html