Naišla sam na informaciju da se iduće godine planira zamjena krovovanekoliko zagrebačkih vrtića, između kojih i Travno 1 u Kopernikovoj i Travno 2u B. Magovca te otvaram ovu temu zabrinuta za život i zdravlje djece u timobjektima.
Naime, krov na ta dva vrtića je od salonitnih ploča, dakle sadrži azbest.Azbest spada u kategoriju I. karcinogena (dokazano izazivaju rak u čovjeka), nažalost osim nekoliko pravilnikakoji uglavnom definiraju način postupanja s otpadom koji sadrži azbest,kao što je Pravilnik o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadržiazbest (NN 42/2007), u RH nema drugihzakonskih propisa koji bi konkretnije regulirali način zamjene salonitnihkrovova na javnim ustanovama, posebice vrtićima i školama, i osiguraliprimjerenu zaštitu djece od izloženosti azbestu. Napominjem da glavna opasnostnastaje tijekom skidanja i općenito manipuliranja salonitnim pločama kada seazbestna vlakna raspršuju u okoliš gdje se mogu još dugo zadržati. Dok sesalonitne ploče ne dira, nisu ni približno toliko opasne.
Nažalost, ljudi u gradskoj upravi ne znaju, a možda i ne mare za opasnosti zadjecu prilikom zamjene krovova, a s tim očito nije upoznata niti uprava vrtićajer sam dobila informaciju da je 2011. godine na objektu Travno 3 zamijenjendio krovišta (skinute su salonitne ploče i postavljen limeni krov) dok su djeca cijelo vrijeme uredno boravila uvrtiću, a nitko baš nije posebno ni kontrolirao poštuje li izvođač sve odredbeiz prije spomenutog pravilnika - ovo sam doznala iz druge ruke pa molim akonetko ima drugačije informacije da me ispravi (daj Bože da su moje pogrešne).
Prošle godine roditelji OŠ Vladimir Nazor vlastitim angažmanom uspjeli suspriječiti zamjenu salonitnog krova na njihovoj školi u vrijeme dok unutraborave djeca, a podržao ih je ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju iantidoping prof. Franjo Plavšić koji je vodeći stručnjak i autoritet na tompodručju i koji smatra da je po život djece opasno da borave u objektu dok seistovremeno na njemu skidaju salonitne ploče, no gradska uprava očito ne želiuvažiti njegovo stručno mišljenje i sugestije.
Link na tekst s portala Zagrebancija: http://www.zagrebancija.com/hr-kvart...a-skoli_313935
Link na tekst u Jutarnjem: http://www.jutarnji.hr/smrtonosni-az...ica---/980963/
Stručno mišljenje prof. Plavšića povodom tog slučaja tada je objavljeno na stranici Hrvatskog zavoda za toksikologiju, ne mogu više naći link pa ga navodim u cijelosti:
"Smatramo da se ne smije obavljati razgradnja krova u vrijeme dok tamo borave djeca pa čak niti ako bi se uklanjanje obavljalo vikendom. Problem je u tome što su navodno salonit ploče već dotrajale i normalno bi se onda i kod vrlo pozorne manipulacije s njima dizala u zrak sitna vlakna azbesta. Vrlo vjerojatno bi dolazilo i do oštećenja ploča (npr. pucanje), što bi još više pojačalo oslobađanje vlakana u prostor. Moglo bi se možda prihvatiti takav rad vikendom kad bi se kompletno krovište prekrilo šatorima i opremilo ventilatorima s učinkovitim filtrima za zaustavljanje prašine, ali takav bi zahvat koštao više nego svi radovi uklanjanja ploča. Ne možemo reći koliko uklanjanje ploča može biti štetno za djecu jer su procjene rizika u takvim slučajevima vrlo složene. Međutim, bilo koji rizik za djecu je neprihvatljiv, a ovdje se radi o zabranjenom materijalu kojeg se razvrstava u kategoriju I. karcinogena (dokazano da može izazvati rak u čovjeka). Zato se poslovi razgradnje azbestnih materijala mogu obavljati samo uz strogo poštivanje propisa i prema od struke prihvaćenom programu.
Od Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) nitko službeno nije zatražio mišljenje o planiranom poduhvatu. Ne znamo koliko javnih zgrada (vrtići, osnovne i srednje škole itd.) ima ugrađen azbest na bilo kojem mjestu (krovovi, izolacija cijevi, zidovi, podne ploče itd.). Prije nekoliko godina smo u suradnji s IGH i IMI (Institut za medicinska istraživanja) predložili Gradu projekt utvrđivanja stanja s azbestom u javnim zgradama, kako bi se mogao dati prijedlog rješavanja problema. Činjenica je da je azbest najbolje ne dirati dok se ne mora i da ima tehnologija zaštite bez rušenja. Iako su voditelji čak dva odjela u Gradu hvalili taj projekt, nisu se našla sredstva za njegovo financiranje. Tako danas imamo situaciju da tko zna koje osobe donose odluke o razgradnji bez da su se konzultirali sa stručnjacima.
Odgoda radova na krovu škole bila je nužna i jedina razumna. Mislim da se ne bi trebalo ništa loše dogoditi ako će se radovi odvijati prema dobroj praksi u tom području. To znači sprječavanje širenja vlakana zrakom (npr. polijevanjem vodenim sprejem ili/i ograđivanje ceradama). Radnici, naravno, moraju biti propisno zaštićeni, a bilo bi izrazito važno da se na određenoj udaljenosti od zgrade građanima zabrani kretanje. Bilo bi najmudrije da se u jednom naletu skinu sve azbeste ploče i zbrinu, a krovište pokrije ceradama. Onda se na čistom području može početi s postavljanjem novih ploča."
Ja nisam članica Rode, ali molim Rodu kao udrugu, kao i sve roditelje zabrinute za zdravlje i sigurnost svoje djece, da se angažiraju na ovom problemu kako bismo osigurali sigurnost od azbesta djece u svim vrtićima i školama u Hrvatskoj, a posebice u objektima u kojima se zamjena krova planira već tijekom iduće godine. Mislim da je pravi put donošenje pravilnika, ali moj prijedlog je da se za početak hitno:
- zatraži da se sve izmjene krovova od salonitnih ploča na školama i vrtićima vrše dok djece nema u objektima
- zatraži kontinuirani stručni nadzor vrši li se izmjena ploča na vrtićima i školama u skladu s spomenutim Pravilnikom o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest
- nakon završene izmjene krovišta zatraže mjerenja koncentracije azbesta u svim prostorijama u vrtiću, kao i u okolišu vrtića, kako bismo prije ponovnog boravka djece u objektu bili sigurni da nije kontaminiran azbestnim vlaknima i da je siguran za boravak djece
- uspostavi suradnja s Hrvatskim zavodom za toksikologiju i strogo pridržavanje svih njihovih uputa vezano uz zaštitu djece od azbesta