Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Starija teta čuvalica ili mlađa teta čuvalica?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Starija teta čuvalica ili mlađa teta čuvalica?

Dakle... tražimo tetu čuvalicu. Ali... nismo još 100% odustali od jaslica. Ne pitajte ništa

I... nikako da se sama sa sobom dogovorim da li mi je draže da je teta čuvalica starija i iskusnija, ali tko zna hoće li se kreveljiti i igrati na podu kao što to mi činimo... ili mi je draže da je mlada pa se kao podrazumijeva da to se valja po podu, ali bojim se nezrelosti i svega što ide s tim.
    Generaliziram znam, ali ipak pitam.
    Iskustva molim.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja bi ipak stariju, mislim da je bolje da imaju iskustvo nego bilo sta drugo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Imala sam istu dilemu ko i ti. I na kraju nasla rjesenje u sredini

Sad ozbiljno, ja sam oba puta kad smo trazili cuvalicu objavila oglas i pozvala na razgovor 10+ osoba neovisno o dobi, bez predrasuda. Ispalo je slucajno da smo oba puta najbolje kliknuli s mladim, ali ne premladim curama blizu 30, i jos su obje bile udane - ozbiljne, dovoljno stare da imaju iskustva s visegodisnjim cuvanjem, sto mi je bilo vazno, ali i fizicki izdrzljive i spremne na naporan ritam s malim djetetom. Kod nas je ulogu igralo i to sto zivimo u zgradi bez lifta, a ocekivali smo da dijete jednom-dvaput dnevno izlazi, sto podrazumijeva prilicno puno stepenica i odredjen napor cak i bez djeteta na rukama.

Btw, nasa djeca srecom
    imaju obje bake i dede i lijep odnos s njima tako da nam nije trebala osoba koja bi to eventualno zamjenjivala, sto nekom mozda igra ulogu.

Mojca sretno (ja glasam za cuvalicu

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je kljucno da si kliknete. I da je to netko tko nece odleprsati za godinu dana i to vec ima u planu. Mladje umirovljenice su ok ali ponekad je iskustvo otegotni faktor ako ti stalno savjetuje i namece svoje. Onaj stav "cerce ja znam bolje, odgojila sam dvoje". Ali to je dijelom generacijski ali vecinom ipak karakterno. Mlade cure imaju energiju i polet ali mislim da manje na njih mozes racunati dugorocno jer kad zavrse faks idu dalje. Tak da... Pravila nema.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Slažem se sa LE, plus bih dodala da sam osobno nekako više za mlađu osobu; baš zbog tog mogućeg nametanja svojih stavova pri odgoju ili nekakve tvrdoglavosti i sl., a i radi zdravlja, vitalnosti i dr. Od osobe koja mi čuva dijete bih očekivala da ipak s lakoćom može potrčati za njim.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam imala stariju, susjedu. i bila sam prezadovoljna. i kreveljila se s njom na podu i išla je s njom stalno u park, i jela je kod nje ručak, pa nismo morali na taj dio misliti. onako, odnosila se prema mojoj m kao prema svojoj unuci. i dan danas m voli ići, i svako malo ode kod nje na ćakulu :mrrgeen:
    trebalo mi je godinu dana, tu prvu godinu, s dvije i pol je krenula u jaslice.
    ali, mojca, za tebe, koliko sam uspjela povatati ovako preko foruma su jaslice možda bolje rješenje.
    ili mlađa osoba, koja će slušati sve tvoje upute.
    jer kako god okreneš, starija žena ima neki svoj način komunikacije s djetetom, ima svoj način kuhanja, i teško da to možeš mijenjati.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mene zanima koji je raspon godina za mlađu i za stariju?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

osim ako ona sama kuha za dete

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je kljucno da si kliknete. I da je to netko tko nece odleprsati za godinu dana i to vec ima u planu. Mladje umirovljenice su ok ali ponekad je iskustvo otegotni faktor ako ti stalno savjetuje i namece svoje. Onaj stav "cerce ja znam bolje, odgojila sam dvoje". Ali to je dijelom generacijski ali vecinom ipak karakterno. Mlade cure imaju energiju i polet ali mislim da manje na njih mozes racunati dugorocno jer kad zavrse faks idu dalje. Tak da... Pravila nema.
    X

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Charlie, slažem se problem je što takvih nema. Ima jedna, baš super ali bojim se da će tražit previše novaca.

Tanči, Mlađe su od 20 do 24, a starije od 50 do 60.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Tanči, Mlađe su od 20 do 24, a starije od 50 do 60.
    Uh, meni je cura od 20 do 24 puno premlada i preneiskusna da bi je uopce uzela u obzir.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Vidim da se nije tražilo da glasamo za jaslice ili čuvalicu, ali ja ću ipak i to učiniti: ČUVALICA!!!
    Naš F. ima tetu čuvalicu (već drugu, ali objasnit ću zašto) nešto više od godine dana.
    Prednosti: znam gdje je, što radi (teta mi se javlja SMS-om kad idu van, kad zaspi, kad jedu i sl.), što jede, utječem na to kako će provesti dan s uputama teti te rasponom igrački i slikovnica koje imamo doma i za koje znam da ih smatram prikladnima za njega, strašno je napredan u verbalnoj komunikaciji jer se s njim puno radi; niti jednom u ovih godinu dana nije bio bolestan (viroza i sl) i ja ne izostajem s posla.

Kad smo tražili tetu, jako, jako puno nam je žena prošlo kroz kuću. I oba puta je izbor pao na tetu koja bi spadala u kategoriju mlađe. Prva je bila 21 god (ostala je trudna; čuvala je F. od 01.11.2011. - 10.09.2012.) i F. ju obožava, radila je odličan posao s njim u smislu odgoja (ne može se uzeti nova slikovnica dok se ne pospremi aktualna, ne otvaramo i ne razbacujemo novu kutiju s igračkama dok ne spremimo aktualnu, pranje ruku prije jela i svašta nešto) i komunikacije, u potpunosti je pratila naše želje i upute.
    Druga teta je 34 g. i prekrasna je: pažljiva, vesela, strpljiva i opet - sve upute roditelja bezpogovorno prati. Ne propituje zašto ja djetetu od 2 g ne dajem slatkiše ili ne poham meso, zašto mu ne dajem da gleda TV i sl.

Moram priznati da je F. vrlo energičan dječak stalno u pokretu i da s tog apekta nam je odgovarala više "mlađa" osoba. Što nikako ne znači da nema i žena u ozbiljnijim godinama s puno energije, ali mi takvu ipak nismo našli...
    Mlađe tete nisu propitivale naše odluke i odgojne metode (primjere sam gore navela), dok je to kod starijih bio slučaj ponekad. Često puta se ispostavilo da njihovo iskustvo nije prednost: jer svoju djecu su stavljale u hodalice i nije im jasno zašto mame to danas ne rade, neke su se hvalile kako su u prijašnjim obiteljima znale i popeglati, počistiti ili ispeći kolač što meni nikako nije bila prednost jer sam se pitala što radi dijete za to vrijeme dok teta peče kolače ili pegla?!, znale su sve crtiće na TV-u koji se vrte, ali su im likovi iz slikovnica bili nepoznati...

Ovdje svakako stavljam ogradu: ne odnosi se gore navedeno na sve starije, kao i ni na sve mlađe tete kao generalno pravilo. To je tek naše iskustvo.

Sretno što god odlučila!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

općenito sam za mlađu, ali zapravo sve ovisi o karakteru te osobe i kako si kliknete.

mi smo npr. imali jednu stariju (dakle penzionerku) koja je bila aktivna, zabavna, vesela, ma sve ono što očekuješ od mlađe, pa onda jednu mladu i neiskusnu a koja je bila f.a.n.t.a.s.t.i.č.n.a. i jedna mi je od boljih odluka u životu što sam joj dala priliku, a sad nam je čuvalica majka dvoje male djece pa je isto super jer isto razmišljamo i kužimo se.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nema ti to veze s godinama, osoba ti može "sjesti", a i ne mora. kod nas je ovakva situacija: vitu je startno čuvala jedna gospođa, koju ja znam iz djetinjstva, imala sam puno povjerenje u nju, a čuvala ga je dva puta tjedno po 3 sata- nemamo baka i djedova- kod nas doma, od kada je imao 10 mjeseci, nekih pola godine. ona je stara 55 godina, potpuno je opuštena, stalno na podu, ako nije na podu, onda pleše i krevelji se, izrazito je autentična u tome, uživa i gušta. no tada sam ja počela raditi i trebao nam je netko full time što ona nije mogla jer je i sama bila zaposlena. obavila sam gomilu intervjua, odmah mi se dopala jedna gospođa od 65 godina, bez djece, umirovljena arhitektica, fina, mirna, tiha. čuvala je v. godinu dana, u kojima su stalno šetali po šumama i gorama, učili o bilju, cvijeću, obilazili muzeje, vito je naučio sva slova uz nju, te sa nepune 3 čitao.. uvijek su se mirno igrali, ali vito ju je obožavao. nakon toga krenuo je u vrtić. čitavo to vrijemei dalje povremeno viđa 1. gospođu- ona je zapravo sada već i član obitelji i mislim da ću malenu dati u njene ruke, (u međuvremenu je umirovljena), ali zato što smo ona i ja bliske- lako mi je funkcionirati s njom.
    a također, obzirom da volimo izlaziti- svih tih godina povremeno dođu moje sestre, studentice, kojima uvijek dobro dođe đeparac, uvečer, nakon što uspavam djecu jer je "starijim" čuvalicama nepraktičan i nelagodan takav kasnovečernji aranžman. cure budu tu navečer, ponekad i prespavaju, te vitu furaju u vrtić ujutro. vito ih jako voli i imaju skroz drugačiji odnos. one mu puštaju glazbu, pričaju s njim, igraju se s legićima... mala ih također jako voli, dapače, nedavno sam imala situaciju da je malena morala biti natašte 10 sati u komadu ( ima 5 mjeseci), jedino što ju je umirivalo bila je uspavanka kojom ju uspavljuje moja sestra
    cijela ova čitaba zato da ti kažem ono što i sama znaš, godine nisu nikakva garancija dinamičnosti, kao što niti dinamičnost nije garancija dobre čuvalice...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se sa LE, plus bih dodala da sam osobno nekako više za mlađu osobu; baš zbog tog mogućeg nametanja svojih stavova pri odgoju ili nekakve tvrdoglavosti i sl., a i radi zdravlja, vitalnosti i dr. Od osobe koja mi čuva dijete bih očekivala da ipak s lakoćom može potrčati za njim.
    Ja bih radije mlađu, ali opet ne onu od 20 god. Starija je ok ako je ko naša baka, da može za djetetom trčati, da mogu biti sigurna kad ide s njom na igralište da će dijete čuvati. Baka ima 58 g., ali je jaka i spretna, npr. potiče dijete da se penje ali mogu biti sigurna da će ju baka uhvatiti ako padne. S druge strane čula sam za slučajeve žena u toj dobi da ima može naglo pozliti, iznenadni moždani udar i sl. Petljanje i savjetovanje me ne bi zabrinjavalo osim ako bi iza leđa radila suprotno od onog što joj se govori.

Verujem da bi starija i iskusnija teta lakše mogla prepoznati i reagirati ako dijete ima temperaturu, i paziti na sigurnost djeteta, od neke jako mlade. Idealna bi bila neka 40-50 g.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, meni je cura od 20 do 24 puno premlada i preneiskusna da bi je uopce uzela u obzir.
    To i ja mislim, pa se sjetim da sam ja s 20 čuvala djecu. I to dvoje. I sve je bilo ok, mama je bila medicnska sestra, pa sam i spavala kod njih, išli smo van i pisali pismo djedu mrazu i išli mu pismo odnijeti u robnu kuću di mi je frend radio kao djed mraz, pa su dobili poseban tretman. Sjećam se da sam ih svuda vodila, da se mama nije mogla načuditi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nemam iskustva sa čuvalicama, no dijete mi oduvijek čuva mama, dakle vrlo starija gospođa, i nikad nismo imali problema sa dinamičnosti. Baka je uvijek bila Lei apsolutno posvećena (i previše), i nikad im nije bilo dosadno zajedno. Normalno, u parku nisu igrale nogomet, to je radila sa tatom.

Inače znam dvije situacije kod prijatelja/poznanika u kojima je čuvalica postala praktički dio obitelji, u jednom se slučaju radilo o studentici a u jednom o starijoj ženi - pa bih rekla da je ipak osobnost važnija od godina.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, Mima... čitajući vaše postove shvatila sam da je dob nepravedan kriterij i da ga izbacujemo.

Hvala svima!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iako je tema gotova, ja bi radje mladju. mogu i mlade cure biti zrele i odgovorne

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I ja bih se uvijek odlučila za mlađu, 20-25 godina. Lakše bih s njom dogovorila, kužila bi bolje što želim reći...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nasa prva cuvalica za prvorođenu je imala 24 god
    nasa druga cuvalica za drugorođenog ima 30god
    tako je nekako ispalo

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovisi zbog čega npr. netko smatra da je osoba 20-24 godina premlada... Ja sam već bila mama s nepune 22 godine, i to uspješna; ne vidim zbog čega bi cura/žena od 24-26 g. npr. bila premlada za čuvanje nekog djeteta? Mene bi više brinule sposobnosti, potvrda o nekažnjavanju, njeno zdravlje i sl. I naravno, da si "kliknemo" svi skupa...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa da, ni meni se ne čini da je žena preko 20 godina starosti pre mlada za čuvalicu.
    Ja sam čuvala sa 16, uspješno. Dijete je bilo zadovoljno, a i roditelji. Makar bila su to kratka i sporadična čuvanja, ali svejedno.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovisi zbog čega npr. netko smatra da je osoba 20-24 godina premlada... Ja sam već bila mama s nepune 22 godine, i to uspješna; ne vidim zbog čega bi cura/žena od 24-26 g. npr. bila premlada za čuvanje nekog djeteta? Mene bi više brinule sposobnosti, potvrda o nekažnjavanju, njeno zdravlje i sl. I naravno, da si "kliknemo" svi skupa...
    Nije toliko problem u godinama...Ja ni većini mama koje poznajem ne bi dala da mi dijete čuvaju

Ja sam čuvala sestru od 3 g. kad sam imala 16 i bila sam dovoljno odgovorna za to. Ona sad ima 20 g. i ne bi joj ostavila dijete bez liste stvari na koje mora paziti i koje nema naviku raditi, npr. makni nož s ruba stola, kuhaj na udaljenijoj strani štednjaka, prije zatvaranja vrata pazi da dijete ne drži prste između vrata i štoka, da ne radi stoj na glavi kad ima puna usta i sl.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jedina greška koja mi se dogodila u toj dobi je da sam ju nahranila s marelicama, i onda ljuljala na ljuljački i poslije dala piti sok. Došla je u kuću i rigala je kud je hodala

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi imamo stariju tetu (50+) i prezadovoljni smo s njom. Ja nekako više s malim jurcam (bicikl, trčanje, penjanje po spravama) jer nam tako odgovara, a ona se ludira u kućnom aranžmanu i igra mirno. Od prvog dana joj zaspi i jako ju dobro sluša iako je vrlo blaga prema njemu, nema ni povišenog tona. I obožava ju. Kad zakuca na vrata juri joj u zagrljaj. Čuva ga od njegovi 9 mjeseci do sad (cca 2 i pol godine) i nadam se da će moći i dalje. Riječ je o povremenom čuvanju. Nikad nam nije ni pokušala nametati svoje stavove o odgoju. Mislim da je od dobi bitnije povjerenje i slično mišljenje.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni ovo nije lijepo da netko misli da je žena od 20-24 prebalava. Ja mnogima od 35 nikada nebi ostavila klonce.
    Ja sam rodila s nepunih 20 mislim da mi super ide, do 24 ih imam dvoje. Mnoge su mame u toj dobi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •