Page 1 of 11 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 526

Thread: Božićni kolači 2012.

  1. #1
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default Božićni kolači 2012.

    ...ne mogu dočekati da netko otvori temu,pa moram ja..
    već mjesec dana smišljam i promišljam,pišem i brišem popis!

    ahh kad vooolim Božić!

    dakle,ove godine će biti:

    linzeri
    vanilin kiflice
    banana kiflice
    prefine jafa štangice
    lažna mađarica...njami
    fina čokoladna rolada
    juli pita
    kuglice sa višnjama iz višnjevca..njami
    praline od kave
    praline čokoladne
    orehnjača/makovnjača

    da čujem vas..ima li onih koji već znaju kaj će se finog papati..

  2. #2
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    aaaaaaaa tek sad sam skužila kakav mi je popis..

  3. #3
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Da priupitam ovdje, gdje ima silikonski kalup za praline najobicnijeg oblika, tipa griote? Vidjela sam svakakve kalupe u Plodinama i jos negdje ali ruzni su mi, nekako prenakiceni.

  4. #4

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Kiara možeš li napisati recept za jafa štangice, please!

  5. #5
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    http://www.coolinarika.com/recept/845035/

    evo no@
    nedavno sam radila,super su i jako puno ih ispadne,a i mogu stajati..

  6. #6
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    A kakva je to lazna madarica ja ju pravim na 7ili 9kora i ubijam se u njoj, ali isplati se.

  7. #7
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,101

    Default

    Kako radite linzere? Prošle godine sam čak i temu otvorila, ali mi ne uspiju onako kako bih ja htjela, da se tope u ustima.
    Ja imam problem. Obožavam suhe kolačiće, ali mi ne uspijevaju, svi mi se prepeku.
    I tako mi je drago opet vidjeti ovu temu .

  8. #8

    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    196

    Default

    Quote Originally Posted by genius View Post
    A kakva je to lazna madarica ja ju pravim na 7ili 9kora i ubijam se u njoj, ali isplati se.
    http://www.coolinarika.com/recept/lazna-madjarica/

    Odlična je i gotova jako brzo, moji klinci ju obožavaju, mada nije baš kao prava.

  9. #9
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Ja radim
    Mađaricu (9 kora)
    Bijelu pitu
    Medenjake
    Kiflice s orasima
    Orehnjaču
    Mačje oći
    Šubare

    I to mi je previše

  10. #10
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    Quote Originally Posted by Water View Post
    http://www.coolinarika.com/recept/lazna-madjarica/

    Odlična je i gotova jako brzo, moji klinci ju obožavaju, mada nije baš kao prava.
    da,to..treba mi max pola sata da napravim i jako je fina..

  11. #11
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Od nekadašnjih 12 vrsta spala knjiga na tri slova
    šapice
    keksići sa raznim mirodijama, recept odavde ali ga više. ne nalazim
    neki kremasti s beze korama

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,937

    Default

    Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Od nekadašnjih 12 vrsta spala knjiga na tri slova
    šapice
    keksići sa raznim mirodijama, recept odavde ali ga više. ne nalazim
    neki kremasti s beze korama
    Ovako bih i ja voljela, a možda i uspijem... tko zna....

    Nama je prosinac mjesec raznih slavlja, pa se kolači peku od prvog dana, ne samo za Božić, ali se i pojedu+podijele.

    Ono što ne zaobilazimo je klasični engleski kolač sa suhim voćem (obično pečem u modlu kao kuglof), čupavci hitri ili obični, mađarica hitra (s keksima) ili obična, kuglice od keksa i kokosa i nešto s kremom (lješnjakova torta npr) za Novo leto jer će se cijela familija naći kod nas na ručku.

    Od sitnih kolača obično napravim špric kekse. GOdinama sam radila štehane kolačiće tako da razvaljam i ostavim djecu da rezuckaju. Možda napravim staklene kekse za božićni sajam u školi.

    Ono što svi volimo i što češće pečem su razna slana tijesta (klipići vrsta raznih - sa sirom i praškom za pecivo, s germom... od lisnatog tijesta itd). Slatko u bitno manjim količinama nego ranije.

    Eh, zaboravih kuglice od smokava - to pomaže probavi opterećenoj blagdanskim prejedanjem (ali trudit ćemo se imati mjeru).

  13. #13
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    ja sam narucila one keramicke pecate za keksice i jedva cekam krenut.....
    2 vrste suhih i 1 tortu i basta....i mozda neke kuglice koje se ne peku,eto...
    peterlin,kako radis te kuglice?
    imam dobrih mekanih suhih smokava doma,mogla bi ih iskoristit......

    lani sam se tek upoznavala sa pecnicom pa je jedan biskvit odletio u smece,prepekla 1vu turu keksica....nadam se da ce mi ove godine ici bolje...
    Last edited by zasad skulirana; 02.12.2012 at 21:56.

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,937

    Default

    Kuglice od smokava

    oko pola kg suhih smokava (mekane su bolje od presuhih)
    20 dag kristal šećera (može i manje)
    ribana kora od jedne naranče i malo od limuna
    sok od pola naranče (po potrebi i od druge polovice - ovisi koliko su suhe smokve jer se smjesa ne smije prenamočiti)
    šaka sjeckanih ili mljevenih oraha
    po želji rum ili miris ruma, tko voli

    Ja smokve meljem u multipraktiku, pa pomalo dodajem sve ostalo. Naranču se isto može na taj način procesirati, ali ja više volim naribati koru i posebno ocijediti sok, da mogu regulirati koliko ću tekućine staviti. Smjesa ne smije biti premokra jer će se jako lijepiti (i inače se lijepi) pa će se kuglice morati dugo sušiti prije upotrebe. Smjesu ostavim da odstoji kratko, pa oblikujem kuglice veličine oraha koje uvaljam u kristal šećer. Stavljam ih u papirnate šeširiće ili uložak prazne bombonijere i ostavim dan-dva da se osuše. Nakon toga mogu u limenu kutiju.

    U smjesu se može staviti čokolada u prahu, ali mi više volimo ovakve voćne

  15. #15
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Kako radite linzere? Prošle godine sam čak i temu otvorila, ali mi ne uspiju onako kako bih ja htjela, da se tope u ustima.
    Ja imam problem. Obožavam suhe kolačiće, ali mi ne uspijevaju, svi mi se prepeku.
    I tako mi je drago opet vidjeti ovu temu .
    pa krace ih peci
    ozbiljno, kad su vruci, jos su mekani, a onda se stvrdnu kad se ohlade, mozda je u tome stvar?

  16. #16
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    Super,Peterlin hvala,zabiljezeno! Samo cu ja stavit ljesnjake jer ne volim bas orahe....
    Koliko cca kuglica dobijes?

  17. #17
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    vec

    salim se ja se i ovoj temi a i kolcicima veselim. Tek sam u fazi pravljenja popisa

    za sad na popisu su

    dark traditional fruit cake ( recept sa foruma)
    sape
    saljnjaci
    smedje zuta salmica ( apri)
    keks vulgaris
    ginger bread
    kosarice sa visnjama
    rum kuglice
    .......
    ove godine idemo mojoj mami odmah nakon Bozica pa cu se pokusati ograniticti na sto manje kolaca....nesto mi govori da to bas nece ici
    L ima imendan 13 a MM dan prije rodjendan pa cu ispeci 4 vrste od jednog tijesta za vrtic i neku cokoladnu tortu za po doma

  18. #18

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    i ja sam jutros navratila vidjetit da li se otvorila ova tema,

    a onda sam naletila na tužne vijesti o izgubljenoj borbi jedne forumašice i baš se rastužila

    drago mi je da smo opet tu

  19. #19
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Baš jučer tražim recept za fine suhe čokoladne keksiće.
    Vjerojatno sam tražila i prošle godine, pa valjda nisam našla s kojima sam zadovoljna.

    Znači - neki potpuno jednostavni (brašno, PZP, šećer, maslac, kakao,...) da se režu kalupima.

    Ima netko?

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,937

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    Super,Peterlin hvala,zabiljezeno! Samo cu ja stavit ljesnjake jer ne volim bas orahe....
    Koliko cca kuglica dobijes?
    Tja, ovisi o veličini papirnatih šeširića. Recimo 45-50 kom od pol kile. Ne radim velike.

  21. #21
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    ja sam tek sad svjesna postala da smo usli u ovaj mjesec.
    o kolacima koje cu raditi jos ne razmisaljam, ali razmisaljem kad cu ih poceti raditi

    princess puffy dobro nam se vratila

  22. #22

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    princess puffy dobro nam se vratila

    i podsjetila nas na tvoje pufiće, oni moraju biti među kolačićima

  23. #23
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Ove godine me nekako advent iznenadio
    popis kolača definitivno ovisi o broju gostiju koji će doći, koji opet ovisi i o vremenskim prilikama i neprilikama...
    ali definitivno mađarica (prava 6 kora), nešto kremasto, jozefina, i jedni suhi keksići(najverovatnije neki zobeni/integralni)

  24. #24
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Za vikend ispečena prva tura predblagdanskih:

    keksi sa zobenim pahuljicama
    forumske krašotice
    paprenjaci, tj. gingerbread

    Slijede dizana peciva sa šafranom za sv. Luciju.

    Dalje ćemo vidjeti.

  25. #25
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Freja, kako se rade te krašotice?

  26. #26
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023
    Last edited by AdioMare; 03.12.2012 at 10:52.

  27. #27
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ja mislim raditi

    mađaricu
    raffaello kuglice
    kiflice
    kokos salama
    rafaelo kocke
    orehnjača
    makovnjača

    mislila sam sve raditi u pola smjese.

    S tim da to još nije cijeli popis, jer ne znam kaj bi još radila.

  28. #28
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    Jep, to je to.

  29. #29
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ja se samo tefterim na temu. razmišljam o kolačima, ali još nisam do kraja smislila. znam samo da ću krajem ovog tjedna napraviti medenjake i stolen, vjerojatno i paprenjake. o ostalome... o tom potom.

    i pitanje, peterlin, ti ćeš sigurno znati. djeca mi navalila da hoće bakine puslice. one starinske - bjelanjak, šećer i...? bake više nema, ja ih nikad radila... help.

  30. #30
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Da priupitam ovdje, gdje ima silikonski kalup za praline najobicnijeg oblika, tipa griote? Vidjela sam svakakve kalupe u Plodinama i jos negdje ali ruzni su mi, nekako prenakiceni.
    Ovdje ima, s sad koliko ti je to interesantno, vidi: http://cukermanija.com/?wpsc_product...aline-easychoc

  31. #31
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by Freja View Post
    Jep, to je to.
    i ja ću krašotice/krašuljke
    a kako idu ti sa zobenim pahuljicama?

  32. #32
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    I ti su tu negdje na forumu skupljeni:

    Zobeni keksi s čokoladnim kapljicama


    Sastojci (1 šalica=200 ml):
    2/3 šalice margarina (mekanog, za mazanje)
    ½ šalice bijelog šećera
    ½ šalice smeđeg šećera
    2 jaja
    1 ½ šalice integralnog brašna
    1 žličica sode bikarbone
    ½ žličice soli
    3 šalice zobenih pahuljica
    1 šalica sjeckanih oraha (ako želite)
    ½ šalice čokoladnih kapljica

    Priprema:

    Miješajte margarin sa šećerom dok ne postane kremast. Umutite jedno po jedno jaje.
    Promiješajte u posebnoj posudi brašno, sodu bikarbonu i sol, a zatim dodajte margarin sa šećerom. Umiješajte zobene pahuljice, orahe i čokoladne kapljice i dobro promiješajte.

  33. #33
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    i meni su stigle narudzbe od ukucana, usput cu smisljati sta dodati

    def. radim aBd

    coko raspucance
    medenjake
    kekse koji se rezu modlicama
    krasotice
    coko salamu
    grilijaz s kikirikijem i susamom

    a ostalo prema inspiraciji

  34. #34
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    wewa, daj, molim te, recept za kekse koji se režu modlima.

    Još ne znam što ću peči, nismo neki kolačoljupci.

  35. #35
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,937

    Default

    Dobila sam za godišnjicu braka (koja je sutra) od svekrve mlin za orahe! Inače, to je već... mislim četvrti u ovih 13 godina. To je kod nas potrošno (he he he) jer mljevenje oraha i drugih orašastih plodova je aktivnost koju delegiram drugim ukućanima. Veselje moje djece je uvijek bilo važnije od toga da se čuva strojček. Pa ih svako toliko potrgamo/pokvarimo i nabavimo novi...

  36. #36
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,937

    Default

    Anemona, evo mog recepta za Tiffany kekse (staklene). Bazično tijesto je dobro za bilo kakve štehane kolačiće:

    TIFFANY KEKSI (OBOJENO STAKLO)

    500 g oštrog brašna
    1 margarin (250 g)
    150 g šećera
    1 vrećica vanilin šećera
    2 cijela jaja
    ½ vrećice praška za pecivo ili čak manje, npr. na vrh noža
    Limunova korica

    Po želji 1 žlica gorkog kakao praha, ako želite da keksi budu tamni ili šareni.

    ***
    1 vrećica tvrdih šarenih bombona (npr. 505 sa crtom)

    U brašno dodati prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer u prahu, limunovu koricu i jaja, te margarin koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi, pa umijesiti glatko tijesto. Oblikovati 2 valjka i pustiti da se ohladi cca pola sata u hladnjaku.

    Bombone usitniti batom za meso (u vrećici).
    Tijesto razvaljati na debljinu šibice ili malo deblje. Kalupom izrezati oblike s rupom u sredini i poredati u lim za pečenje obložen pek-papirom. Ako ih želite koristiti kao božićni ukras, treba izbušit rupicu za traku (slamkom).
    U srednji otvor dodati zdrobljene bombone. Peći na ne previsokoj temperaturi (cca 175°C) dok ne narastu i dok se bomboni ne otope i zapjene u unutarnjem otvoru (cca 15 min za jedan lim).
    Ostaviti kolačiće da se ohlade. Za to vrijeme rastopljeni bomboni će se stvrdnuti u sloj nalik na obojeno staklo, dakako jestivo!
    Ako želite da budu još ljepši, može se pred kraj pečenja u unutarnji otvor dodati malo šarenih šećernih perlica, pa vratiti u pećnicu tek toliko da se one zalijepe za prozirnu podlogu.
    Last edited by Peterlin; 03.12.2012 at 12:38.

  37. #37
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    thanx freja

  38. #38

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    princess puffy dobro nam se vratila
    hvala draga

  39. #39

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Planiram napraviti roladu od kokosa, napolitanke i sedmo nebo (recepti na temi iznad). Mogu li te kolače napraviti npr. ovaj tjedan i staviti ih u zamrzivač do Božića ? Hoće li biti jednako ukusni kao i svježi ?

  40. #40
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    hvala Peterlin za recept - ja svoj trazim i trazim i na kraju ce ispasti da ga imam samo kuci isprintanog, ako ga nisam gdje bacila

  41. #41
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,209

    Default

    Quote Originally Posted by rehab View Post
    Planiram napraviti roladu od kokosa, napolitanke i sedmo nebo (recepti na temi iznad). Mogu li te kolače napraviti npr. ovaj tjedan i staviti ih u zamrzivač do Božića ? Hoće li biti jednako ukusni kao i svježi ?
    Hoće, samo osiguraj da ne pokupe kakav miris iz ledenice. Ja stavim u neku kutiju koju dobro omotam PVC folijom.
    Last edited by Jurana; 03.12.2012 at 12:58.

  42. #42
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    rehab, baš sam za vikend jela zamrznute kolače od tjedna prije - meni to nije to

  43. #43
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    X niti meni, kolače uvijek radim pred sam Božić, odmrznuti kolači mi nisu fini

    Ja doduše radim samo par vrsta, 3, eventualno 4

  44. #44
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Ja ću raditi vanilin kiflice.
    I nešto kremasto.

    I to onaj vikend pred Božić.
    A ostatak vremena ću se čuditi tko to vama sve pojede

  45. #45
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Ja ću raditi vanilin kiflice.
    I nešto kremasto.

    I to onaj vikend pred Božić.
    A ostatak vremena ću se čuditi tko to vama sve pojede
    Na kraju ću i ja tako.

  46. #46
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Ja nista ne radim unaprijed, osim eventualno medenjaka, jer mi isto sve pojedu. Suhe radim 2-3 dana prije, a kremaste na Badnjak.
    Ove godine necu raditi puno, em ne stignem od malog prdeka, em svake godine dobijemo brdo kolaca od mame i sveki. Tako da radim 2-3 suha ( vanili kiflice, kekse od ljesnjaka i ?) i jedan kremasti ( jos ne znam sto). I tortu.

  47. #47
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    I ja se tome čudim, ali valjda ljudi primaju puno gostiju za Božić.
    Mi obično posjećujemo dedu i bake i tamo se skuplja obitelj, tako da nemamo baš goste, pa nam i od te dve-tri vrste što ispečem često ostane kolačića koji mi nisu više fini.

  48. #48
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Anemona ja (sa djetetom) radim kekse po ovom receptu http://damijenestoslatko.dobrahrana....-bozicni-keksi samo prepolovim količinu jer je ovo hrpa tijesta (kila brašna)

  49. #49

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Ja ću raditi vanilin kiflice.
    I nešto kremasto.

    I to onaj vikend pred Božić.
    A ostatak vremena ću se čuditi tko to vama sve pojede
    Ja ću slično ovome, samo ja se čudim kako to nekome preživi do BINGa????
    Mi smo u stanju cijelu tortu pojesti odjednom, režemo dok ne nestane...

  50. #50
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Nama izdrži, ove mađarice su velike tepsije a ovi suhi su tako malo za pomješati, sve držim u tupperwareu i budu dugo dobri. imamo puno gostiju tih dana, a meme i bake mi ne peku ništa, samo svekrva baklavu. Tih dana smo slobodni i dolaze nam iz svih krajeva.
    Osim toga peku se domaći kruščići i režu fini sirevi i pršut, toga uvijek mora kod nas biti i naravno gomile francuske!

Page 1 of 11 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •