Apri, jel može recept za kokos salamu?
eno ti je na 8. stranici
KOKOSOVA SALAMA
Sastojci
Tamni dio:
500 g mljevenog Petit beurre keksa (jedna kutija)
250 g šećera u prahu
100 g naribane čokolade za kuhanje
oko 0,5 dl ruma
malo toploga mlijeka (dodaje se doslovno žličicu po žličicu, da ne postane gnjecavo)
kakao po potrebi, da bude što tamniji
Fila:
250 g margarina/maslaca
100 g šećera u prahu
200 g kokosa
Umijesiš tamni dio, razvaljaš ga što tanje i gore namažeš svijetli dio. Zarolaš.
Najbolje je raditi na prianjajućoj foliji ili nekoj ovc vrećici.
Može i papir za pečenje.
i nikada, ali nikada mi nije uspjela kao danas
totalno ću uvijek raditi u zadnji čas
Apri, kao prvo, wow!
A kao drugo, zar vi fakat pojedete 11 vrsta kolača?![]()
Nisam se baš proslavila ove godine s kolačima,
radila sam puslice od badema, kukise, lješnjak roščiće, hole kocke i voćne kocke.
Imam nove modlice na pingvine, boriće i svašta nešto pa sam zamijesila prhko tijesto po maminom kakti provjerenom receptu
koje mi je ispalo kao hrpa ljepljivog blata.
Stavila sam da duže stoji u hladnjaku, da se stegne ali ne da se razvaljati nikako,
pa sam ga ponovno premijesila sa dodatnim brašnom,
usput se isposvađala sa svim ukućanima jer sam bila nervozna ko pas.
Sada se spremam razvaljati to novonastalu smjesu i ispeći to čudo od keksa
koji će narafski ispasti žilavi jer se prhko tijesto ne smije uopće dugo mijesti, a kamo li premijesiti.
Nema veze, bitno da se djeca vesele ispobavati nove modlice...![]()
Posljednje uređivanje od piplica : 23.12.2012. at 19:42
Apri
gotovi čoko raspucanci(koji se nisu raspucali)
danci kokosanci
husarski uštipci
medenjaci
kruh gospodične Poldi(verzija sa lješnjakom i bez lješnjaka) samo jednoj verziji je nepovratno osakačena glazura, Pavle je umakao medenjake da i oni budu čokoladni
mađarica
sutra još milka torta i to je to...
curke,
da li bi se što dogodilo da u kremu u koju idu sirovi žutanjci i bjelanci izostavim žutanjke
krema je takva da ne dozvoljava kuhanje na pari
ne znam bi li imalo smisla žutanjke skuhati pa umiksati?
Samo naprijed - možeš skuhati cijela jaja i onda žutanjke iskoristi na isti način. Ja sam nedavno našla recept gdje baš tako piše za onu žutosmeđu salamicu, ali tek NAKON što mi se krema mrvicu zgrušala kad sam klasičnu probala kuhati na pari(to inače traži strpljenja jer treba zagrijavati polako i u parnoj kupelji, pa ispadne dobro). Žurila sam se pa mi nije ispalo kao inače. Mog sina nije smetalo (izgledalo je kao da je u žutoj kremi naribana narančina kora) i nisam sigurna ima li toga još uopće...
apri, svaka čast na 11 vrsta u jednom danu
U biti, to i je najbolje - čistiš kuhinju samo jednom, imaš rusvaj samo jednom...
Ja sam već par puta probala zbrojiti i popisati, ali uvijek nešto ispustim (najčešće slance, klipiće i slično jer to moji pojedu prije nego se ohladi) ali vrti se oko desetke.
ali, moram vam priznati, nijedne nisam radila sa punom mjerom, pa je išlo puno brže
kuflica mi obično ispadne 160 komada... to oblikujem cijeli dan
danas sam ih, npr. radila od 1/4 mjere, pa ih je ispalo 40
a to ide začas
isto i lincere i dvobojne keksiće, i kuglice...
baš sam bila poludjela kad sam po fejsu (a i ovdje) vidjela kako svi pobrojavaju
Vidjela sam ti kuhinju na fejsu - meni izgleda skroz normalno. Nikakav rusvaj, samo radna atmosfera
PP, što se s time radi?
je li to za kuglice ili za salamu?
smeta ti samo bjelanjak?
u nekim kremama se tučeni bjelanjak vrlo uspješno može zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem
isto daje zrak i prozračnost u kremu
ne, bomba torta
to joj je fila
onda umuti slatko vrhnje i ubaci
Kod mene JOŠ NI JEDAN KOLAČ.
Da budem točnija što god napravim za jelo, slatko, slano pojede se u danu. Kupila sam 1/2 kg skupocjenih eko kolačića: kiflići, kokos kuglice, kao mali medenjaci, linzeri (da se nađe) i danas uz kavu...nema ih više.
Dešavalo mi se to ponekad i ranije. I znam trebam se pustiti na miru. Bezvolju najbolje "osjeti" dizano tijesto. Ja radim ono sa pireom od tikve turkinje. kada uspije to su buhtli i rogačnjača za pamčenje.
Vas pratim i veseli me ovaj šušur koji stvarate sa receptima.
Kolaci rijeseni. 11 vrsta plus jos jedan krizanac izmedju dvije vrste.
Pecem kolace zajedno s frendicom pa nam to dojde ko neki mini tulum.
Napravile smo medenjake, paprenjake, lebkuchen, pracne, cokoladne kolacice s kardamomom, kolacice s kavom i dulce de lecheom, napolitanke bake Anke, neke coko kuglice, lincere, trogirske rafiole i krizanac izmedju rafiola i lincera jer je ostalo viška punjenja od rafiola. I ja sam tradicionalno porezala palac na kalup za pracne.
Citiraj apricot prvotno napisa: "... poslala muža u dućan i do sada napravila... ". Ovo bi pohvalila i komentirala da sam svega jednom poslala muža u dućan i to u Konzum jer je dobio poklon bon na poslu, pa je trebao osobno potpisati. Rekla sam kupi što nam treba za ove dane, blagdane. Njega nema i nema. Mislim kupuje pola dućana. Kada eto njega na vratima i drži paket toaletnog papira sav u znoju. Da šta je meni, što si ja mislim kako bi on znao i mogao potrošiti 400 kn.
a ja mislila da JA imam puno- 6 vrsta...bilo bi 7 da mi se kokos salama nije raspala! radila sam po nekom drugom receptu i u nečem fulala..crno tijesto mi se odmah stvrdlo i počelo trgati...
dakle ipak nisam karakter i morala sam i ove napraviti. Meni nije uspjelo i zaista mi nije jasno u čemu je stvar ,smjesa mi nije kompaktna više mrvasta ili je previše keksa i kokosa ili premalo margarina ili vaga nije točna (samo kod ovog kolača). ukus mi je odličan ,stavila ga na oblatnu (koja nije potrebna) i od nje se odvaja i mrvi....
I stavila sam deci ruma i još malo margarina ali ništa,nisu uredni kod rezanja.
ne znam točno koliko vrsta,možda 6,7 ali radila sam sve sa domaćom masti i brate mili nikada mi bolje ispali kolači,posebno mađarica.ove godine sam bila podmukla i radila sam sistem bazno tijesto uz dodatke za suhe kolačiće i to je brzo išlo.također i trikovi rezanja na kockice ili prutiće jer onda ide brže nego sa kalupom i sl.nego,da li netko ima neku finu vanilin kremu za oblatne,ili limun ili sl.nešto "bijelo" uglavnom.thanx!
Gdje mogu kupiti kandiranu limunovu i naracinu koricu za stollen?
Gotovo.
kiflice sa bademima, keksići sa maslacem, macarons sa bijelom čokoladom i narančom, bečke kocke i amish frendship bread . (I kruh od banane koji smo pojeli jučer na izletu , pa se ne broji. :D )
Posljednje uređivanje od sirius : 24.12.2012. at 10:02
edit odgovor za kandirane korice
U Lidlu
http://www.gastroteka.net/Default.as...cat=187&id=943
Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.12.2012. at 10:03
Noćas napravila uglavnom samo samo brze i sve sitno narezane:
crnac bez jaja, lažna mađarica sa čoko glazurom, krašuljci oni prefini, linzerići sitni u više varijanta, napolitanke bake ane bez oraha i to je to.
Fale mi ostali koji nisu na bazi čokolade, ali sad više ne mogu. Mijenjat ćemo se pa će to biti to.
Cure divim vam se svima na radu i idejama, super ste mi i svima želim ugodne blagdane pune odmora jer ste zaslužile!
![]()
moji klinci i ja smo jučer popodne odradili posao- kokos kiflice, medenjaci, čokoladna medena srca i grizli sa rogačem
za novu radimo novu turu
helpppp, kuhala sma kremu od mlijeka i jaja s ekstraktom vanilije i prokuhala mi, to se trebalo kad se ohladi smiješati sa slatkim vrhnjem..mogu li nekako to spasiti ili dodati nešto drugo u slatko vrhnje koje sma već izmiksala. Kod kuće imam samo još dva jaja i puding od vanilije..mogu li što s njim smučkati ako se ovo ne može spasiti
uspjela sam spasiti (valjda)..kad se ohladilo dodala sma vrećicu želatine u prahu u sve skupa umiješala u šlag..složila tortu, pa ćemo sutra probati.Nadam se da ćemo se ipak uspjeti zasladiti, novu tortu sam pravila, poprilično tešku i ništa, al baš ništa mi danas nije išlo od ruke (bjelanjci se neća finu mutiti, pa rolada popuca, pa krema ne uspije, pa zaboravim foliju u zdjelu prije slaganja torte..)uf
napravila sam
- kiflice s pekmezom
- srca, cvjetove i polumjesece od tijesta za kiflice - cvjetice sam lijepila pekmezom
- piplicine kukije s cokoladom i orasima
- kuglice od cokolade i narance
- coko-kokos kuglice koje se ne peku
- sutra jos crnac bez jaja
ako se sve pojede do stare godine, vjerojatno cu jos neke keksice zamijesiti
ja sam uspjela
suhe čokoladne kolače, rafaelo kuglice, čupavce i tortu Plavušina nutela...sutra još makovnjaču a za Novu imam potpuno novi popis ali isto od pet kom.
s tim da su većinu kolača petar i petra dobrano odradili sami a borna nam se motala oko nogu...![]()
http://www.coolinarika.com/recept/805189/ radila sam po ovom recepte ( i prvi put sam ih radila) . Lijepi su, ali nisu savršeni. Trebalo bi raditi duplo smjesu, ispadne ih dosta malo, a dosta je posla.
Sretan Božić svima... na kraju je ispalo 10vrsta( nešto planiorano, nešto neplanirano): breskvice, medenjaci, paprenjaci, pivske vrećice, vanilin puding kiflice, orasi, kranslice s marmeladom, salama s banankom, obična oblatna, te jedini kremasti: Bobis-čokoladne tortice. Za Novu će još biti raffaello kuglice, čupavci i londoneri.
Aime, tek sad vidim da sam zaboravila vodu napisati![]()
![]()
u šećer ide 2 deci vode da se sirup napravi.
joj oprosti![]()
Sretno javljam da nisam napravila ni jedan kolač.![]()
I feel good!
![]()
Ja prijavljujem:
vanilin kiflice
kokos kiflice
paprenjake (dio umočen i u čokoladu)
paprenjake sa bajamom
princesspufiće koji su već otišli skroz
kuglice od čokolade
keksići sa maslacem i tofee kremom
keksići sa maslacem i čokoladom
kuglof od čokolade
jedan kuglof od čokolade mi nije uspio pa sam napravila od njega šarene kuglice
kuglof sa sirom i sušenim voćem
orancine
macaronsi mi propali pa sam i od toga pokušala napravit kuglice al nije išlo
torta od tri vrste čokolade
Posljednje uređivanje od zhabica : 25.12.2012. at 20:13
Moram još jednom reći da su ovi princesspufići najbolji keksići kojima svi budu oduševljeni i obično mi odu prvi.
Morat ću opet skoro napravit novu turu.
Po kojem receptu radite paprenjake? Ja sam radila prošle godine po, kakti, provjerenom receptu s Coolinarike. Nisam imala svinjske masti (nemam ni sad) pa sam radila s maslacem. Uopće nisam mogla oformiti tijesto. Koliko god da sam mijesila (piše da se mora dugo mijestiti, ali brate mili, ja sam sat vremena brljavila po tome!), tijesto nije ostajalo kompaktno. Na kraju sam od toga mogla napraviti samo kuglice pa sam bila jako isfrustrirana i deprimirana jer su mi paprenjaci daleko najdraži kolači. Dajte neki recept bez masti, molim vas.![]()
Ovi od princess puffy bi trebali imati sličan okus kao paprenjaci, zar ne?
Čuj, ti si sigurno sve dobro napravila, ali nisi ostavila tijesto preko noći. To je nužno kod tih kolača. Mora stajati najmanje 8 sati da se "umreži" inače ga ne možeš mijesiti (ako možeš odmah, pretvrdo je nakon pečenja).
Evo ti jedan provjereni s margarinom, od moje kolegice (to radim otkad mm ima dijagnosticirane povišene masnoće, pa za njega idu ovakvi):
4 cijela jaja
1 vanilin šećer
20 dag šećera
25 dag margarina
25 dag meda
1 kg brašna (pola oštro - pola glatko je idealna kombinacija, ali trpi sve, čak i polubijelo i jako je dobro s njim)
1 čajna žlica sode bikarbone
Začini: 1 žličica papra, malo ribanog muškatnog oraščića, klinčić, cimet, 1 žlica ruma, vanilin šećer (ili gotov začin za medenjake, 1 jušna žlica)
Med i margarin polaaaako otopiti (ne smije provrijeti jer se tijesto ne može umijesiti)
U brašno dodati sve suhe sastojke (šećer, začine), uliti rastopljeni margarin + med, a onda ubaciti jaja i sve doooobro umijesiti.
Staviti u zdjelu s poklopcem ili pvc vrećicu u frižider preko noći. Drugi dan izvaditi i ostaviti cca 15 min - pol sata na sobnoj temperaturi.
Dalje po želji - ovo tijesto se može valjati i izrezivati kalupima, može se rezati gradlom (kotačićem), a može se od njega oblikovati kuglice. NE smije se u isti pleh stavljati kuglice i tanke valjane oblike jer se ovi tanki prepeku.
Ja to pečem na pek papiru - tanke nekih 8 minuta, debele 12 minuta na 200oC. Ne smiju se prepeći jer u tom slučaju služe za lomljenje zubi (a ja imam i skupe dijelove u ustima, he he he...)
Dobar tek!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.12.2012. at 20:43
jel ima neka dobra duša da stavi link, ne stignem pretraživati koji su to
ja sam napravila medenjake (čovječuljke) i prutiće od oraha (one pariške). Ne kužim kako mi se nije dobro posušila glazura, a bili su dva sata na 50 stupnjeva. Inače su divni, ukusni, i baš sam ih elegantno izrezala, samo mi se glazura ljepi...