Stranica 10 od 11 PrviPrvi ... 891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 526

Tema: Božićni kolači 2012.

  1. #451
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,461

    Početno

    Apri, jel može recept za kokos salamu?

  2. #452
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    eno ti je na 8. stranici

    KOKOSOVA SALAMA

    Sastojci

    Tamni dio:
    500 g mljevenog Petit beurre keksa (jedna kutija)
    250 g šećera u prahu
    100 g naribane čokolade za kuhanje
    oko 0,5 dl ruma
    malo toploga mlijeka (dodaje se doslovno žličicu po žličicu, da ne postane gnjecavo)
    kakao po potrebi, da bude što tamniji

    Fila:
    250 g margarina/maslaca
    100 g šećera u prahu
    200 g kokosa

    Umijesiš tamni dio, razvaljaš ga što tanje i gore namažeš svijetli dio. Zarolaš.

    Najbolje je raditi na prianjajućoj foliji ili nekoj ovc vrećici.
    Može i papir za pečenje.

    i nikada, ali nikada mi nije uspjela kao danas
    totalno ću uvijek raditi u zadnji čas

  3. #453
    mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,077

    Početno

    Apri, kao prvo, wow!

    A kao drugo, zar vi fakat pojedete 11 vrsta kolača?

  4. #454
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Nisam se baš proslavila ove godine s kolačima,
    radila sam puslice od badema, kukise, lješnjak roščiće, hole kocke i voćne kocke.
    Imam nove modlice na pingvine, boriće i svašta nešto pa sam zamijesila prhko tijesto po maminom kakti provjerenom receptu
    koje mi je ispalo kao hrpa ljepljivog blata.
    Stavila sam da duže stoji u hladnjaku, da se stegne ali ne da se razvaljati nikako,
    pa sam ga ponovno premijesila sa dodatnim brašnom,
    usput se isposvađala sa svim ukućanima jer sam bila nervozna ko pas.
    Sada se spremam razvaljati to novonastalu smjesu i ispeći to čudo od keksa
    koji će narafski ispasti žilavi jer se prhko tijesto ne smije uopće dugo mijesti, a kamo li premijesiti.
    Nema veze, bitno da se djeca vesele ispobavati nove modlice...
    Posljednje uređivanje od piplica : 23.12.2012. at 19:42

  5. #455
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    Apri
    gotovi čoko raspucanci(koji se nisu raspucali)
    danci kokosanci
    husarski uštipci
    medenjaci
    kruh gospodične Poldi(verzija sa lješnjakom i bez lješnjaka) samo jednoj verziji je nepovratno osakačena glazura, Pavle je umakao medenjake da i oni budu čokoladni
    mađarica
    sutra još milka torta i to je to...

  6. #456

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    curke,

    da li bi se što dogodilo da u kremu u koju idu sirovi žutanjci i bjelanci izostavim žutanjke

    krema je takva da ne dozvoljava kuhanje na pari

    ne znam bi li imalo smisla žutanjke skuhati pa umiksati?

  7. #457
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    curke,

    da li bi se što dogodilo da u kremu u koju idu sirovi žutanjci i bjelanci izostavim žutanjke

    krema je takva da ne dozvoljava kuhanje na pari

    ne znam bi li imalo smisla žutanjke skuhati pa umiksati?
    Samo naprijed - možeš skuhati cijela jaja i onda žutanjke iskoristi na isti način. Ja sam nedavno našla recept gdje baš tako piše za onu žutosmeđu salamicu, ali tek NAKON što mi se krema mrvicu zgrušala kad sam klasičnu probala kuhati na pari (to inače traži strpljenja jer treba zagrijavati polako i u parnoj kupelji, pa ispadne dobro). Žurila sam se pa mi nije ispalo kao inače. Mog sina nije smetalo (izgledalo je kao da je u žutoj kremi naribana narančina kora) i nisam sigurna ima li toga još uopće...

  8. #458
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    curke,

    da li bi se što dogodilo da u kremu u koju idu sirovi žutanjci i bjelanci izostavim žutanjke

    krema je takva da ne dozvoljava kuhanje na pari

    ne znam bi li imalo smisla žutanjke skuhati pa umiksati?

    daj recept, pa ću ti reći

  9. #459
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    apri, svaka čast na 11 vrsta u jednom danu

    U biti, to i je najbolje - čistiš kuhinju samo jednom, imaš rusvaj samo jednom...

    Ja sam već par puta probala zbrojiti i popisati, ali uvijek nešto ispustim (najčešće slance, klipiće i slično jer to moji pojedu prije nego se ohladi) ali vrti se oko desetke.

  10. #460
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ali, moram vam priznati, nijedne nisam radila sa punom mjerom, pa je išlo puno brže
    kuflica mi obično ispadne 160 komada... to oblikujem cijeli dan
    danas sam ih, npr. radila od 1/4 mjere, pa ih je ispalo 40
    a to ide začas
    isto i lincere i dvobojne keksiće, i kuglice...

    baš sam bila poludjela kad sam po fejsu (a i ovdje) vidjela kako svi pobrojavaju

  11. #461
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,702

    Početno

    Vidjela sam ti kuhinju na fejsu - meni izgleda skroz normalno. Nikakav rusvaj, samo radna atmosfera

  12. #462

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    daj recept, pa ću ti reći
    25 dkg masla
    15 dkg vanil šećera
    4 žutanjka
    20 dkg lješnjaka
    malo ruma i soka od naranče i
    dodati snijeg od bjelanca

  13. #463
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,461

    Početno

    Hvala.

  14. #464
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    PP, što se s time radi?
    je li to za kuglice ili za salamu?
    smeta ti samo bjelanjak?

  15. #465
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    u nekim kremama se tučeni bjelanjak vrlo uspješno može zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem
    isto daje zrak i prozračnost u kremu

  16. #466

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    ne, bomba torta
    to joj je fila

  17. #467
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    onda umuti slatko vrhnje i ubaci

  18. #468
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    baka ja sam jedna dan naparvila medenjake. Drugi dan sam napravila ujutro sva tijesta za mađaricu, linzere i kiflice i stavila ih u friz. Onda sam uz ručak skuhala smjesu za salamu i zarolala je. Popodne sam ispekla sve te kolače, a navečer sam ih nafilala i što je već trebalo. Onda sam tu istu večer skuhala kremu za rafaelo koje sam uz kavu ujutro napravila. To ti ej već 6 kolača. Danas ću napraviti kocke od maka. Čas posla. A sutra ću napraviti rafaelo kuglice i mufine i to je to. 9 kolača a niti ne osjećam da sam nekaj radila....
    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, Peterlin, prekrasan je
    tako domaći

    ja sam danas pogazila sve svoje principe i pokazala kako sam labilna i povodljiva
    pukao mi film jutros u 10, skočila, poslala muža u dućan i do sada napravila... 11 vrsta kolača
    Kod mene JOŠ NI JEDAN KOLAČ.
    Da budem točnija što god napravim za jelo, slatko, slano pojede se u danu. Kupila sam 1/2 kg skupocjenih eko kolačića: kiflići, kokos kuglice, kao mali medenjaci, linzeri (da se nađe) i danas uz kavu...nema ih više.
    Dešavalo mi se to ponekad i ranije. I znam trebam se pustiti na miru. Bezvolju najbolje "osjeti" dizano tijesto. Ja radim ono sa pireom od tikve turkinje. kada uspije to su buhtli i rogačnjača za pamčenje.
    Vas pratim i veseli me ovaj šušur koji stvarate sa receptima.

  19. #469
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Kolaci rijeseni. 11 vrsta plus jos jedan krizanac izmedju dvije vrste.
    Pecem kolace zajedno s frendicom pa nam to dojde ko neki mini tulum.
    Napravile smo medenjake, paprenjake, lebkuchen, pracne, cokoladne kolacice s kardamomom, kolacice s kavom i dulce de lecheom, napolitanke bake Anke, neke coko kuglice, lincere, trogirske rafiole i krizanac izmedju rafiola i lincera jer je ostalo viška punjenja od rafiola. I ja sam tradicionalno porezala palac na kalup za pracne.

  20. #470
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa: "... poslala muža u dućan i do sada napravila... ". Ovo bi pohvalila i komentirala da sam svega jednom poslala muža u dućan i to u Konzum jer je dobio poklon bon na poslu, pa je trebao osobno potpisati. Rekla sam kupi što nam treba za ove dane, blagdane. Njega nema i nema. Mislim kupuje pola dućana. Kada eto njega na vratima i drži paket toaletnog papira sav u znoju. Da šta je meni, što si ja mislim kako bi on znao i mogao potrošiti 400 kn.

  21. #471
    kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,206

    Početno

    a ja mislila da JA imam puno- 6 vrsta...bilo bi 7 da mi se kokos salama nije raspala! radila sam po nekom drugom receptu i u nečem fulala..crno tijesto mi se odmah stvrdlo i počelo trgati...

  22. #472
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    Citiraj ribice prvotno napisa Vidi poruku
    najbolje bajadere ikad

    ANINE BAJADERE
    20dag šećera
    1 margarin
    40 dag keksi ( mljevenih)
    10 dag kokosa
    rum po želji

    gornji sloj 1 teglica nutele malo otopljene na laganoj vatri
    + 1 oblatna ako želite

    znači otopi se šećer i margarin te se u to otopljeno dodaju ostali sastojci, prekrije se s nutelom ( 440 g) i ohladi.
    Može se staviti na oblatnu i ne mora.
    Pripremite se da ih neće biti u najkraćem roku

    dakle ipak nisam karakter i morala sam i ove napraviti. Meni nije uspjelo i zaista mi nije jasno u čemu je stvar ,smjesa mi nije kompaktna više mrvasta ili je previše keksa i kokosa ili premalo margarina ili vaga nije točna (samo kod ovog kolača). ukus mi je odličan ,stavila ga na oblatnu (koja nije potrebna) i od nje se odvaja i mrvi....
    I stavila sam deci ruma i još malo margarina ali ništa,nisu uredni kod rezanja.

  23. #473

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    onda umuti slatko vrhnje i ubaci
    otišla krema u kupus

    prosjeklo mi se slatko vrhnje, uf

  24. #474
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,238

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    25 dkg masla
    15 dkg vanil šećera
    4 žutanjka
    20 dkg lješnjaka
    malo ruma i soka od naranče i
    dodati snijeg od bjelanca
    može li u to umjesto badema, lješnjaka, oraha i sličnih inačica, ić kokos. ma mislila sam da je recept za šape, može li u šape kokos umjesto drugih orašastih plodova
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.12.2012. at 04:49

  25. #475
    lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,328

    Početno

    ne znam točno koliko vrsta,možda 6,7 ali radila sam sve sa domaćom masti i brate mili nikada mi bolje ispali kolači,posebno mađarica.ove godine sam bila podmukla i radila sam sistem bazno tijesto uz dodatke za suhe kolačiće i to je brzo išlo.također i trikovi rezanja na kockice ili prutiće jer onda ide brže nego sa kalupom i sl.nego,da li netko ima neku finu vanilin kremu za oblatne,ili limun ili sl.nešto "bijelo" uglavnom.thanx!

  26. #476
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,130

    Početno

    Gdje mogu kupiti kandiranu limunovu i naracinu koricu za stollen?

  27. #477
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Gotovo.
    kiflice sa bademima, keksići sa maslacem, macarons sa bijelom čokoladom i narančom, bečke kocke i amish frendship bread . (I kruh od banane koji smo pojeli jučer na izletu , pa se ne broji. :D )
    Posljednje uređivanje od sirius : 24.12.2012. at 10:02

  28. #478
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    edit odgovor za kandirane korice
    U Lidlu
    http://www.gastroteka.net/Default.as...cat=187&id=943
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.12.2012. at 10:03

  29. #479
    oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    3,305

    Početno

    Noćas napravila uglavnom samo samo brze i sve sitno narezane:
    crnac bez jaja, lažna mađarica sa čoko glazurom, krašuljci oni prefini, linzerići sitni u više varijanta, napolitanke bake ane bez oraha i to je to.
    Fale mi ostali koji nisu na bazi čokolade, ali sad više ne mogu. Mijenjat ćemo se pa će to biti to.

    Cure divim vam se svima na radu i idejama, super ste mi i svima želim ugodne blagdane pune odmora jer ste zaslužile!

  30. #480
    susmiga avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    PGŽ
    Postovi
    330

    Početno

    moji klinci i ja smo jučer popodne odradili posao- kokos kiflice, medenjaci, čokoladna medena srca i grizli sa rogačem
    za novu radimo novu turu

  31. #481
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje mogu kupiti kandiranu limunovu i naracinu koricu za stollen?
    Ima na tržnici Utrina ili Kvatrić u rinfuzi.

    Ima u svim većim centrima na delikatesama. Ja kupujem u Superkonzumu samo zato jer mi je blizu. Ušećerene trešnje sam našla u Lidlu ove godine.

  32. #482
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    helpppp, kuhala sma kremu od mlijeka i jaja s ekstraktom vanilije i prokuhala mi , to se trebalo kad se ohladi smiješati sa slatkim vrhnjem..mogu li nekako to spasiti ili dodati nešto drugo u slatko vrhnje koje sma već izmiksala. Kod kuće imam samo još dva jaja i puding od vanilije..mogu li što s njim smučkati ako se ovo ne može spasiti

  33. #483
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Citiraj pužić prvotno napisa Vidi poruku
    helpppp, kuhala sma kremu od mlijeka i jaja s ekstraktom vanilije i prokuhala mi , to se trebalo kad se ohladi smiješati sa slatkim vrhnjem..mogu li nekako to spasiti ili dodati nešto drugo u slatko vrhnje koje sma već izmiksala. Kod kuće imam samo još dva jaja i puding od vanilije..mogu li što s njim smučkati ako se ovo ne može spasiti
    Puding od vanilije u manje mlijeka kad se ohladi ,plus to sl. Vrhnje?

  34. #484
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    uspjela sam spasiti (valjda)..kad se ohladilo dodala sma vrećicu želatine u prahu u sve skupa umiješala u šlag..složila tortu, pa ćemo sutra probati.Nadam se da ćemo se ipak uspjeti zasladiti, novu tortu sam pravila, poprilično tešku i ništa, al baš ništa mi danas nije išlo od ruke (bjelanjci se neća finu mutiti, pa rolada popuca, pa krema ne uspije, pa zaboravim foliju u zdjelu prije slaganja torte..)uf

  35. #485
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    napravila sam
    - kiflice s pekmezom
    - srca, cvjetove i polumjesece od tijesta za kiflice - cvjetice sam lijepila pekmezom
    - piplicine kukije s cokoladom i orasima
    - kuglice od cokolade i narance
    - coko-kokos kuglice koje se ne peku
    - sutra jos crnac bez jaja

    ako se sve pojede do stare godine, vjerojatno cu jos neke keksice zamijesiti

  36. #486
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Gotovo.
    kiflice sa bademima, keksići sa maslacem, macarons sa bijelom čokoladom i narančom, bečke kocke i amish frendship bread . (I kruh od banane koji smo pojeli jučer na izletu , pa se ne broji. :D )
    Može recept za macaronse pliz?

  37. #487
    diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    557

    Početno

    ja sam uspjela
    suhe čokoladne kolače, rafaelo kuglice, čupavce i tortu Plavušina nutela...sutra još makovnjaču a za Novu imam potpuno novi popis ali isto od pet kom.
    s tim da su većinu kolača petar i petra dobrano odradili sami a borna nam se motala oko nogu...

  38. #488
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Može recept za macaronse pliz?
    http://www.coolinarika.com/recept/805189/ radila sam po ovom recepte ( i prvi put sam ih radila) . Lijepi su, ali nisu savršeni. Trebalo bi raditi duplo smjesu, ispadne ih dosta malo, a dosta je posla.

  39. #489
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Sretan Božić svima... na kraju je ispalo 10vrsta( nešto planiorano, nešto neplanirano): breskvice, medenjaci, paprenjaci, pivske vrećice, vanilin puding kiflice, orasi, kranslice s marmeladom, salama s banankom, obična oblatna, te jedini kremasti: Bobis-čokoladne tortice. Za Novu će još biti raffaello kuglice, čupavci i londoneri.

  40. #490
    ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    928

    Početno

    Aime, tek sad vidim da sam zaboravila vodu napisati
    u šećer ide 2 deci vode da se sirup napravi.
    joj oprosti

  41. #491
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Sretno javljam da nisam napravila ni jedan kolač.
    I feel good!

  42. #492
    mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,077

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Sretno javljam da nisam napravila ni jedan kolač.
    I feel good!
    Ja sam napravila 3, ali ih muž i ja jedemo sami.

  43. #493
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Ja prijavljujem:

    vanilin kiflice
    kokos kiflice
    paprenjake (dio umočen i u čokoladu)
    paprenjake sa bajamom
    princesspufiće koji su već otišli skroz
    kuglice od čokolade
    keksići sa maslacem i tofee kremom
    keksići sa maslacem i čokoladom

    kuglof od čokolade
    jedan kuglof od čokolade mi nije uspio pa sam napravila od njega šarene kuglice
    kuglof sa sirom i sušenim voćem

    orancine

    macaronsi mi propali pa sam i od toga pokušala napravit kuglice al nije išlo

    torta od tri vrste čokolade
    Posljednje uređivanje od zhabica : 25.12.2012. at 20:13

  44. #494
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Moram još jednom reći da su ovi princesspufići najbolji keksići kojima svi budu oduševljeni i obično mi odu prvi.
    Morat ću opet skoro napravit novu turu.

  45. #495
    mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,077

    Početno

    Po kojem receptu radite paprenjake? Ja sam radila prošle godine po, kakti, provjerenom receptu s Coolinarike. Nisam imala svinjske masti (nemam ni sad) pa sam radila s maslacem. Uopće nisam mogla oformiti tijesto. Koliko god da sam mijesila (piše da se mora dugo mijestiti, ali brate mili, ja sam sat vremena brljavila po tome!), tijesto nije ostajalo kompaktno. Na kraju sam od toga mogla napraviti samo kuglice pa sam bila jako isfrustrirana i deprimirana jer su mi paprenjaci daleko najdraži kolači. Dajte neki recept bez masti, molim vas.

  46. #496
    mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,077

    Početno

    Ovi od princess puffy bi trebali imati sličan okus kao paprenjaci, zar ne?

  47. #497
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Po kojem receptu radite paprenjake? Ja sam radila prošle godine po, kakti, provjerenom receptu s Coolinarike. Nisam imala svinjske masti (nemam ni sad) pa sam radila s maslacem. Uopće nisam mogla oformiti tijesto. Koliko god da sam mijesila (piše da se mora dugo mijestiti, ali brate mili, ja sam sat vremena brljavila po tome!), tijesto nije ostajalo kompaktno. Na kraju sam od toga mogla napraviti samo kuglice pa sam bila jako isfrustrirana i deprimirana jer su mi paprenjaci daleko najdraži kolači. Dajte neki recept bez masti, molim vas.
    Čuj, ti si sigurno sve dobro napravila, ali nisi ostavila tijesto preko noći. To je nužno kod tih kolača. Mora stajati najmanje 8 sati da se "umreži" inače ga ne možeš mijesiti (ako možeš odmah, pretvrdo je nakon pečenja).

    Evo ti jedan provjereni s margarinom, od moje kolegice (to radim otkad mm ima dijagnosticirane povišene masnoće, pa za njega idu ovakvi):

    4 cijela jaja
    1 vanilin šećer
    20 dag šećera
    25 dag margarina
    25 dag meda
    1 kg brašna (pola oštro - pola glatko je idealna kombinacija, ali trpi sve, čak i polubijelo i jako je dobro s njim)
    1 čajna žlica sode bikarbone
    Začini: 1 žličica papra, malo ribanog muškatnog oraščića, klinčić, cimet, 1 žlica ruma, vanilin šećer (ili gotov začin za medenjake, 1 jušna žlica)

    Med i margarin polaaaako otopiti (ne smije provrijeti jer se tijesto ne može umijesiti)
    U brašno dodati sve suhe sastojke (šećer, začine), uliti rastopljeni margarin + med, a onda ubaciti jaja i sve doooobro umijesiti.

    Staviti u zdjelu s poklopcem ili pvc vrećicu u frižider preko noći. Drugi dan izvaditi i ostaviti cca 15 min - pol sata na sobnoj temperaturi.

    Dalje po želji - ovo tijesto se može valjati i izrezivati kalupima, može se rezati gradlom (kotačićem), a može se od njega oblikovati kuglice. NE smije se u isti pleh stavljati kuglice i tanke valjane oblike jer se ovi tanki prepeku.

    Ja to pečem na pek papiru - tanke nekih 8 minuta, debele 12 minuta na 200oC. Ne smiju se prepeći jer u tom slučaju služe za lomljenje zubi (a ja imam i skupe dijelove u ustima, he he he...)

    Dobar tek!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.12.2012. at 20:43

  48. #498
    mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,077

    Početno

    Hvala, Peterlin!

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne smiju se prepeći jer u tom slučaju služe za lomljenje zubi (a ja imam i skupe dijelove u ustima, he he he...)

  49. #499

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Moram još jednom reći da su ovi princesspufići najbolji keksići kojima svi budu oduševljeni i obično mi odu prvi.
    Morat ću opet skoro napravit novu turu.




    a baš mi je drago

  50. #500
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,865

    Početno

    Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Moram još jednom reći da su ovi princesspufići najbolji keksići kojima svi budu oduševljeni i obično mi odu prvi.
    Morat ću opet skoro napravit novu turu.
    jel ima neka dobra duša da stavi link, ne stignem pretraživati koji su to

    ja sam napravila medenjake (čovječuljke) i prutiće od oraha (one pariške). Ne kužim kako mi se nije dobro posušila glazura, a bili su dva sata na 50 stupnjeva. Inače su divni, ukusni, i baš sam ih elegantno izrezala, samo mi se glazura ljepi...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •