Evo moje stare kucice od tih medenjaka (jedina koju sam slikala):
http://s11.postimage.org/71hjdem1v/Medena_kucica.jpg
Evo moje stare kucice od tih medenjaka (jedina koju sam slikala):
http://s11.postimage.org/71hjdem1v/Medena_kucica.jpg
Ne jedemo suhe kolače pa je kod nas ovo na popisu jaffa kuglice, rafaelo kuglice s mljevenim bademima , torta charlotte royal, i mađarica s rozen korama ako ih uspijem nabaviti.
radila sam medenjake po nekom od recepata koje je netko gore stavio- iako, meni se neda vagati pa sve radim otprilike. Imala sam doma ječmeno brašno - mislim da sam ga kupila na trgu na jednoj od mnogobrojnih prodaja koje se tamo odvijaju. I baš je dobro ispalo. Brašno je malo grublje, imaš osjećaj da su u medenjacima orasi, a opet osjeti se da nisu.
Ono kaj me najviše veseli je kaj ih djeca hoće jesti
A gdje kupujete te rozen kore; puzic. Ja ih nigdje nemogu naci imam receptic da ih pravim,ali mi se nebaca u taj sport jer pecem madaricu na 9kora,bijelu pitu i medenu. Cijeli dan cu mjesiti i peci kore.
u Srbiji ih ima, ma koštaju 14,15 kn-smiješno. Samo moram naći nekoga tko ide, prva trgovina preko granice ih ima, a navodno ih ima i u Vukovaru samo nisam pronašla info gde inače bi se zaputila do Vu po par pakiranja
sad sam našla info na netu da ih ima u trgovinama Boso, kod nas se nedavno otvorila ta trgovina pa ću baš otići danas u izvidnicu i javim vam svakako
ja sam danas ispekla medenjake po receptu sa coolinarike koji je netko ranije stavio. ispali su super, stvarno su odmah mekani. jedino što od ovoga ispadne stvarno ogromna količina...
još pravim: roščiće sa bananom, zvjezdice sa narančom i krokantom, thumbprint cookies i ove godine ću prvi put isprobati tortu od medenjaka![]()
u os u Bosi nema (bar trenutno nema a prodavačice naravno nemaju pojma o čemu pričam jer je trgovina tek otvorena)..u vk i vu imaju veliki Boso centri, pa ako je nekom zgodno neka tamo pogleda..ja trenutno imam ograničeno kretanje pa nisam u mogućnosti a treba mii
Našlaaaa!!!!
STARINSKI PRUTIĆI OD ORAHA (bez brašna)
Smeđi dio:
25 dag šećera u prahu
25 dag mljevenih oraha
1 bjelanjak
Od ovoga zamijesimo tijesto, razvaljamo na debljinu pola prsta (dobro je staviti pek papir ispod tijesta - lakše se radi).
Glazura:
1 bjelanjak
4 žlice šećera u prahu
najmanja žličica limunovog soka
Od bjelanjka ulupamo čvrst snijeg, dodajemo jednu po jednu žlicu štaub šećera i nekoliko kapi limunovog soka (ne više od jedne male žličice). Dugo miješamo dok smjesa ne postane potpuno glatka i gusta.
Smjesom premažemo tijesto.
Oštrim nožem razrežemo tijesto na prutiće i slažemo ih na preokrenuti lim premazan uljem (tako piše u originalnom bakinom receptu).
Ja slažem samo u veći pleh na pek papir.
Sušimo u pećnici na vrlo slaboj vatri (cca 50oC) da prutići ostanu bijeli, ali da ipak narastu. Treba im...paaa...dosta dugo, teško mi je reći - valjda 2 sata. Ja ne zatvaram pećnicu do kraja nego uglavim kuhaču u vrata, tako da imaju malo zraka.
Da li su vam te rozen kore, kore za mađaricu?
Ima ih i kod nas. Proizvodi Podravka.
Evo ih
http://www.podravka.hr/brandovi/proi...-pitu-madaricu
Ne znam kakve su, ja to pečem sama...
Nema na čemu! Uživaj!
Listam po tekici i našla sam još jedan recept koji vrijedi objavljivanja ovdje. Malo je zahtjevniji, ali ne pretjerano... Dobila sam lijepe orahe pa ga možda napravim.
KINESKI TROKUTI
Tijesto (biskvit)
14 dag maslaca ili margarina
14 dag šećera
14 dag mljevenih oraha (ne kosanih, nije dobro ako ih se melje u multipraktiku - preporučljivo je koristiti starinsku mašinicu!)
7 dag brašna
4 bjelanjka - istući u snijeg
Miješa se maslac sa šećerom, dodaju se ostali sastojci redom kako je napisano (žlicu po žlicu, ne sve odjednom) i na kraju se ručno umiješa snijeg.
Peče se na cca 175oC i to ne sasvim do kraja.
Na tako "polupečeno" dolazi žuti premaz od 4 žumanjka i 14 dag šećera (prethodno umutiti što bolje, da se šećer otopi - može se u tu svrhu dodati 1 čajna žlica vode).
Kolač premazati žutim premazom i vratiti u pećnicu da se polagano suši. Smanjiti temperaturu na 150oC i držati cca 10-15 minuta.
Kad je osušeno i do kraja pečeno (da kucka pod prstom, tj. kad se napravi korica) isključiti pećnicu i otvoriti vrata na prvi zub (4 prsta) da se tako polako hladi.
Dok se hladi napraviti kremu:
7 dag maslaca ili margarina
7 dag štaub šećera
7 dag mljevenih oraha
2 štangice čokolade (cca 5 dag)
2-3 žlice vrućeg mlijeka
Čokoladu otopiti u mlijeku, dodati ostale sastojke osim maslaca koji ide zadnji kad se krema već malo prohladi. Premazati preko ohlađenog kolača i posipati mljevenim orasima.
Gotovo doobro ohladiti, pa tek onda rezati u kvadrate (ispadne iz mog pleha 4x7=28 kom) i svaki prerezati po dijagonali da se dobiju trokuti.
Mislim, ne moraju se razrezati na trokute - vidjela sam ja to rezano i okruglim kalupom u polumjesece ili bilo kako. Dobar tek!
za ove ne znam, ne volim mađaricu pa nisam probala, ali smo uzeli jednom gotove kore za medenu pitu od podravke
i to niš nije valjalo
aaa, peterlin, ove tvoje kineske trokute smo mi zvali bakini polumjeseci i meni ti to dode ko proustovi kolacici, ekspresno me vraca u djetinjstvo...
Moja baka je to zvala Pariški prutići. No meni ne uspijevaju kao baki odnosno ova faza rezanja prutića mi ne ide. Kod bake je sve bilo ravno i donje tijesto i bjelanjak, baš nožem prerezano. Negdje sam vidjela sliku, pa sada i ja radim tako da prvo narežem prutiće bez šauma, a onda šaum stavim u vrećivu ili tuljac ili ono za ukrašavanje i onda naštrcam gore.
Meni je ro možda najdraži božićni kolač.
Hm, i ja se baš pitam kako ću izvesti rezanje bjelanjka.
Kod mame moje prijateljice taj bijeli dio gore i nije bio onako hrskav kao puslice nego više mekan.
Moja mama radi jedan kolač sa orasima sličnog tipa, ali sa žumanjcima i šećerom gore (zovemo ga žuti kolač).
Ne to nisu kore za madaricu. Rozen kore su jakooo tanke i u pakiranju ih bude dosta desetak mislim. Najcesce sam ih vidala u Bosni , ali kod nas ih nisam vidjela.slicne korama za madaricu samo jako tanke skoro vidis kroz njih.
Klasične išlere više ne radim - lijena sam...
Radim ove, špricom za kekse, brže je gotovo:
IŠLERI za lijenčine (brzo su gotovi)
Tijesto:
40 dag oštrog brašna
25 dag margarina (najbolje biomargarin)
7 dag šećera
3 jušne žlice čokolade u prahu
prstohvat soli ako je margarin neslan
prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
1 jaje
Brašno prosijati u zdjelu i dodati suhe sastojke, pa promiješati viljuškom.
Ubaciti jaje.
Margarin omekšati (ne otopiti, samo omekšati) u mikrovalnoj.
Umijesiti tijesto koje je dosta mekano, jer je namijenjeno za špricu.
Ugrijati pećnicu na 180oC.
Tijesto ubaciti u špricu i istiskivati oblike BEZ rupe u sredini na pleh. (Odabrala sam ružicu koja ima 10 rupica u vjenčiću i jednu u sredini, radila pola količine s 2 potiska pa su ispali veći keksi, a pola količine s 1 potiskom, pa je ispalo šareno... Idući put radit ću sve male, pazeći da mi kolačići nemaju previše rupa.)
Peći desetak min, pa odmah izvaditi van.
Krema
1 vrećica pudinga od vanilije
1 jušna žlica oštrog brašna (ravna)
3 jušne žlice šećera
2,5 dl mlijeka
12,5 dag margarina
Sve sastojke osim margarina skuhati u gustu kremu po pravilima za kuhanje pudinga (na vrećici). Kad se zgusne, ohladiti uz povremeno miješanje dok ne bude mlačno. U posudi izmiksati margarin i postepeno dodavati kremu dok se sve ne pretvori u glatku smjesu.
Puniti išlere pripremljenom kremom (ja ih sve poredam na stol u parovima, pa rasporedim kremu tako da mi bude na svakom jednako - idući put ću i za to upotrijebiti špricu) i poklopiti.
Odozgo staviti ČOKOLADNU GLAZURU:
12,5 dag čokolade za kuhanje
2 jušne žlice mlijeka ili vrhnja za kuhanje
1 žlica margarina
nekoliko kapi uljne arome ruma
Čokoladu otopiti s mlijekom/vrhnjem na najslabijoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, dodati margarin i aromu ruma pa dobro izmiješati u glatku smjesu. Mora biti dosta gusta, a ipak tekuća.
Meni je najlakše išlere premazivati kistom iliti "pemzlom" koji umočim u čokoladu.
Imam negdje i stari bečki recept, ali to je puno prčkanja...
Hvala!
Polijepim smjesom od štaub šećera, bjelanjka i par kapi limunovog soka.
Sve stranice su od medenjaka, a jedan prozorčić ima ljubičasto "staklo" od tvrdog bombona (kao za staklene Tiffany kekse - napisala sam već recept).
Kad ju polijepim i sastavim, svežem koncem da se ne raspadne dok se "ljepilo" ne osuši. Imam negdje slike "korak po korak".
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.12.2012. at 10:38
Dosta je i previše sto sam ja osobno morala traziti taj topic! :vitla šakom:
cure, ima netko onaj recepr za one fine aromatične keksiće od p.puffy mislim?
e baš sam ga objasnila
ma znate one sa bjelanjcima i puno začina - cimet, klinčići, muškatni oraščići... pa se vadi sa žličicama
jooooj zna li netko o čemu pričam![]()
eh, nadjoh i ja konacno recept za kekse koji se rezu modlama - izvrstan je, ispadne cijela hrpa:
1 margarin, 1jaje cijelo + 1 žumanjce, 250gr štaub šećera, 1 prašak za pecivo, 1/2 kg brašna.
Zamjesiti tijesto, razvaljati na 1/2 cm i vaditi kalupima vanilice. Peći u suhoj tepsiji 10 min na 250 stepeni.
Baš si mislim da li ovo utrapiti ovdje ili otvoriti novi topic...
Slatkog mi je već sad previše. Kaj pečete slano?
Ja obično napravim one slance u koje ide koliko margarina, toliko sira i isto toliko brašna (bez jaja) + klipiće da mi budu topli da novogodišnji ručak.
Imate kakve prijedloge? Nešto slano, a da može stajati 1 dan i ne gubi bitno na kvaliteti?
Pratim vas i puno toga ću skopirati, ne znam još što (sve)
Ja svake godine zadnjih par godina radim ove keksiće, i presretna sam s njima
http://www.coolinarika.com/recept/gingerbread-cookies/
i ove
http://www.coolinarika.com/recept/medvedici
Djeca ih obožavaju raditi, izdašno je tijesto, pa se svi veselimo. I fini su.
Hvala na pohvali. Imam ja tih recepata brdo.
A evo jedni sa cimetom, ali mi se zovu ploškice:
15dkg putra
12dkg šećera
1 jaje
navršak noža meljenog cimeta
naribana korica limuna
12 dkg brašna
12 dkg meljenih badema
12 dkg mrvica
Brašno, bademe i mrvice pomiješati, pa sve razmrviti s putrom, u sredinu hrpice staviti jaje, šećer i cimet te sve brzo zamijesiti. Opet je prhko tijesto pa mora biti hladno. Razvaljati na oko 5 mm i rezati kao prutiće ili ploškice ( ma može bilo kakv tetraedar, glavno da je tanki).
Peće se 8-10 min, a možda i manje ili više, ja ne mjerim vrijeme, nego gledam kekse ( i ne forumarim u međuvremenu, jer onda dobijem ugljen) na klasičnih 180.
A da bi dobili blagdanski štih, svaki se keksić premaže glazurom od 4 žličice limunova soka i meljenog šećera-miješa se sok i šećer dok ne postane glatka smjesa, treba dosta šećera, oko 15 dkg, ali to je po izboru. I na vrh se stavi ušećerena korica limuna.
Jednostavnija varijanta je po 12 dkg putra, šećera, brašna i mrvica, 1 jaje i navršak noža cimeta. Njih režem oblicima za kekse da je bar izgled zanimljiviji kad su oni skroz obični. Ali, ukus nije običan.
Krušne. Ako su od keksa, onda je preslatko.
moji kolačići su gotovi. Dan prije Badnjaka radim tortu i tiramisu. Kolačiće stavila u metalne kutije, ali me zanima gdje ih držite? Nije mi za hladnjak, a na balkonu je vlaga, dok je u sobama toplo.
Ja niš ne radim... do sad uvijek jesam, ali ove godine ništa. Zadnji dan ću napraviti neku tortu ili kolač - dva po željama obitelji... jednostavno ne stignem, niti imam volje... i dalje tražimo tetu čuvalicu.![]()
Nego, Peterlin... oćeš mi biti mama?![]()
mama?!?!?!?!
aj da si rekla "starija sestra"
ali - mama?!
Ja se osjećam tak mala kad čitam što sve ona radi, da mi baš fali što moja mama nije taj tip domaćice koja sve zna, pa da me nauči...
NIkakvih konotacija o godinama...
Pa sad, obzirom na godine, da sam se udala s 18, a ne s 38 - mogla sam biti mama polovici foruma, he he he...
Mojca, nemoj se uzrujavati - imali smo i mi godina bez i jednog kolača (jednom mi je društvo došlo na samu Staru godinu i kuhali su mi dagnje na buzaru - imala sam upalu pluća i mislila sam da ću samovati, a ono mi se utrpalo desetoro ljudi za koje sam bila sigurna da imaju pametnijeg posla nego mene bedinati...) Imali smo nula kolača, ali to fakat nije bilo važno.
I kad su djeca bila mala - ista priča... Prioriteti su drugačiji i ne treba se oko toga uzrujavati. Tad sam doslovce radila samo klopu koja je bila djeci primjerena, a ostalo kak bude. Domet mi je bio švarcvaldica od gotovih kora, višanja iz kupovnog kompota i biljnog šlaga.
Naći će se netko i da se tebi pobrine za kolače!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.12.2012. at 20:51