A ja badema pun najlon, dva su stabla u vrtu, ali zato lješnjake trebam kupovati, a Husarski uštipci ne valjaju ako nisu lješnjaci.
Sa mendulama znači radim Trogirske rafiole
Sa orasima: šape
Sa lješnjacima: husarske uštipke
i za one koji nisu za orašaste: linzeri.
Da ne bude dosadno, i salama sa žele bombonima i crno-bijela salama. Dosta. I previše.
možda dobijete kakvu ideju:
http://pinterest.com/countryliving/christmas-cookies/
ja (a.k. žena koja ne voli slatno) radim samo jednu vrstu božićnih kolača (da ne ispadnem totalna nemajka, moram radi djece, to su oni kolači koji se izrezuju modlicama, pa napravim jednu smjesu s kakaom, drugu bez - odmah imam dvije boje kolača)
ali zato pakiram te kolačiće u ovakve kutijice kao na linku, omatam vrpcama, uglavnom svi ostanu pozitivno iznenađeni kad vide te kolače
ja majstorica![]()
Jel ima netko dobar recept za šećernu glazuru za ukrašavanje kolača - a da nema sirove bjelanjke?
Za tebe je rješenje ticino.
Postoji i šećerna glazura od štauba i limunovog soka (malooo) ali ta ne lijepi.
Možeš glazuru s bjelanjcima kratko prokuhati na pari (kao šaum) ako te brinu jaja. Nisam to nikad radila, ali slabo koristim tu glazuru osim za lijepljenje medenih kuća koje nikad nismo pojeli, služile su samo za ukras.
Meni je ova glazura skroz ok http://www.coolinarika.com/recept/bo...ce-s-narancom/
Ja radim: 1 bjeljanjak, 25 dkg štaub šečera i par kapi limunovog soka.
MIxa se snijeg, doda limunov sok i žlicu po žlicu šečer.
To je glazura koja ide na medenjake i sl kolačiće...ALI bjelanjki su sirovi.
Sad gledam kak sam bedasto napisala. Daklem za crnu salamu topim čokoladu u malo vode na laganoj vatri dok ne postane tekuća. U to dodam ocijeđene cvebe i jaje, pa polako to prokuham. Jednom sam dodala jaje prije cveba, pa mi se prenaglo skuhalo. Tek kad je ta crna gusta masa čokolade, voća i jaja kuhana, u nju dodam mljevene bademe i štaub šećer. Sorry na nespretnom objašnjenju.
najbolje bajadere ikad
ANINE BAJADERE
20dag šećera
1 margarin
40 dag keksi ( mljevenih)
10 dag kokosa
rum po želji
gornji sloj 1 teglica nutele malo otopljene na laganoj vatri
+ 1 oblatna ako želite
znači otopi se šećer i margarin te se u to otopljeno dodaju ostali sastojci, prekrije se s nutelom ( 440 g) i ohladi.
Može se staviti na oblatnu i ne mora.
Pripremite se da ih neće biti u najkraćem roku![]()
dakle ipak nisam karakter i morala sam i ove napraviti. Meni nije uspjelo i zaista mi nije jasno u čemu je stvar ,smjesa mi nije kompaktna više mrvasta ili je previše keksa i kokosa ili premalo margarina ili vaga nije točna (samo kod ovog kolača). ukus mi je odličan ,stavila ga na oblatnu (koja nije potrebna) i od nje se odvaja i mrvi....
I stavila sam deci ruma i još malo margarina ali ništa,nisu uredni kod rezanja.
Dobro mislite li vi konačno prestat stavljat recepte na ovaj topic....mislim stvarno na kraju bi ih pekla sve od reda
![]()
ajde ajde kakva je to ravnica ako bar 15 kolaca nema![]()
Spajalice da pa tako nekako to i bude nakraju,a i ja na kraju odoh samo u širinu,joj ovi dani su stvoreni za mene!
Posljednje uređivanje od genius : 21.12.2012. at 15:33
pa cekaj do bozica ima jos 5 dana, ja sam tek jedan napravila. polakooooo. jos nista nije palo, razbilo se, unistilo i sl. jos kad nam kalimero naljepi onaj svoj tanjur ili pak marta, pa me bace u bed, ne zbog broja kolaca, vec sto ja ne znam tako servirati i lijepo isjeci kolace. vidjeces za vikend kad krene panika![]()
na 150°C
ne znam minutažu, otvaraš i pipkaš dok gornja površina ne bude tvrda
NE SMIJU potamniti; pečeno tijesto mora biti iste boje kao i sirovo
vidi se na mojim fotkama na fejsu
Skužila sam da sam očito prerano napravila one Pipličine kukise jer su mi već omekšali. :maaamaaa:
Prija mi je bolesna pa nikako da krenemo u kolačarenje. Mislim da ce za vikend biti držnedaj i povucipotegni. I da, bit ce hrpa. Koja se dijeli i poklanja.
KOKOSOVA SALAMA
Sastojci
Tamni dio:
500 g mljevenog Petit beurre keksa (jedna kutija)
250 g šećera u prahu
100 g naribane čokolade za kuhanje
oko 0,5 dl ruma
malo toploga mlijeka (dodaje se doslovno žličicu po žličicu, da ne postane gnjecavo)
kakao po potrebi, da bude što tamniji
Fila:
250 g margarina/maslaca
100 g šećera u prahu
200 g kokosa
Umijesiš tamni dio, razvaljaš ga što tanje i gore namažeš svijetli dio. Zarolaš.
Najbolje je raditi na prianjajućoj foliji ili nekoj ovc vrećici.
Može i papir za pečenje.
SMEĐE-ŽUTA SALAMICA
25 dag oraha
25 dag šećera
3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
2 bjelanjka
Zamijesiti i na foliji razvaljati 1 cm debeo četverokut. (ja se trudim da bude i tanje)
Žuta fila
10 dag maslaca
10 dag šećera u prahu
2 kuhana i propasirana žumanjka
(meni ovoga uvijek ispadne previše, pa slobodno prepolovi količinu)
Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm.
One zelembaće sam izmislila i nisu bili fini jer nije uspjelo ono što je trebalo biti.
A boju sam dobila tako da sam usitnila zeleni žele i držala nekoliko sati u rumu.
Dobila sam zelenu masu koju onda možeš staviti u bilo koje svijetle kuglice (npr rafaello)
još bih možda nutelu i shvatila
ali kokos u nečemu što se zove bajadera i ne bih
meni su moje uvjerljivo najbolje
em ti linkove!
ja sam generacija koja je sve u rokovnike upisivala
ili tekice
BAJADERA (svi kažu da je ova ko prava)
10 žlica vode
1/2 kg šećera
20 dag oraha
20 dag keksa
20 dag maslaca/margarina
Prokuhati vodu sa šećerom i dodati orahe i mljevene kekse, a kad se ohladi i maslac. Masa se raspodijeli u dva dijela i u jedan se doda 10dag omekšane čokolade.
Razvalja se tamna smjesa, preko svijetla i gore glazura:
33,3 g margarina
1/3 žlice ulja
100 g čokolade
A evo i linka: http://www.roda.hr/article/readlink/1917
Ja nikako ne volim orahe i ne volim baš suhe kolačiće, a uz to ne smijem ništa mliječno, pa mi je izbor božićnih kolača baš nekako sužen. Blago vama koje volite te orašaste štangice, ja bih baš htjela da uživam u svemu tomePečem za obitelj, a sebi gingerbread i kućni prijatelj (neku varijantu) sa ružmarinom, to mi je ajde fino. Mađaricu ne smijem zbog mlijeka... i tako. Volim i kekse od badema i naranče, ali ove godine nemam volje tući bademe. Mogla bih do dućana? Eto inspiracije...
ja sam jedne godine nasla neku nugat glazuru i stavila. bajadera je bila mljac. inace nikakvu nutelu ne stavljam, a kokos mi nikako ne ide na bajaderu.
sinoc napravila:
bajederu (jutros u 6.20 nije je vec bilo 1/2, no dio odlazi na darivanje)
Apri kuglice s narandzom (koja mi se ne osjeti u kuglicama, ali su kuglice mljac. narpavila sam pola mjere, kasnije cu jos pola)
ispekla paprenjake
i bananabrot.
danas bi sem ogla uhvatiti kora za madjaricu.
moram se pohvaliti, ovi sliče na bakine, ali moram još puno vježbati
NUS šANGICE ili Pariški prutići
http://public.fotki.com/nano123/prodaja/img-2771-1.html
to je kloac koje sam kao djete uvijek zeljno iscekivala. obozavala sam ga i izgledaju kao kod moje mame.
ja ga ne radim, ne znam ni sama zasto, valjda mi to susenje u pecnici kompilicrano :/
Morate ih probati da vidite da su definitivno najbolje..kokos se ne osjeti na tu količinu ( a ni ne vidi baš) ali daje poseban šmek..isto kao i malo ruma.
Da pojasnim nutelu, kada se prva smjesa stavi u protvicu i malo nagura da se sve fino slegne uzme se teglica nutele i stavi u rajnglicu na laganu vatru da postane tekuća i izlije na prvu smjesu, ohladi se i dobar tek. Gotovo je sve u 20 min.
Nema onoga tko ih je probao a da nije bio oduševljen i na svakoj fešti prve odu..
Istina, nisu baš kao standardne bajadere, bolje su..možda da bajderu preimenujem u kokos-rum-nutela kolač
ajme, Nano... obožavam te prutiće![]()
NUS ŠTANGICE (Pariški prutići)
Tijesto: 25 dkg mljevenih oraha
25 dkg štaub šećera
malo ruma
1 jaje
prezl po potrebi (u receptu ne piše, ja sam stavila malo, možda jednu žlicu
Glazura: 1 bjelanjak
15 dkg štaub šećera
sok 1/2 limuna
ako se razljeva može se dodati još šećera
namazati po tijestu, i rezati nožem namočenim u hladnu vodu (baka kaže u mrzlu vodu)). I malo razmaknuti prutiće-
Sušiti u pećnici ma 50C, 2,5 sata
Ok, prvi put pečem šape i to prema ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/sa...je-mame-olge-/
Bile su se lijepo napuhale tijekom pečenja i onda su počele tonuti u sredini. Kada sam ih izvadila iz pećnice (nakon propisanog vremena), kao da su bile pečene samo izvana, a sirove iznutra, pogotovo u toj sredini koja je potonula??
Može li mi netko objasniti u čemu sam pogriješila??