Nešto s limunom?

Thread: Nešto s limunom?

  1. nanuška said:

    Default Nešto s limunom?

    Nemam vremena tražiti u pretražniku, pa se unaprijed ispričavam moder.
    Naime, dobila sam 5 kg domaćeg limuna ( domaći znači da je iz Mlina kod Dubrovnika, ubran ispred kuće, neprskan i sl.)
    E sad, moji su ljubitelji voćnih kolača, pa me zanima ima li neki recept za kolač od limuna ( kremasti po mogućnosti )
     
  2. anek said:

    Default

    e imam ja super - ali ne znam na pamet, napisat ću ti navečer kad budem doma i zavirim u svoje papiriće
     
  3. malena beba's Avatar

    malena beba said:

    Default

    super i ja bi recept!! mi imamo svoje limune ali niko ih ne jede osim josipa (to je moj mali od godinu dana)
     
  4. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    Ana (Ugarković) je nedavno pravila štrudl od limuna...evo recepta:

    Štrudl od limuna

    Sastojci:

    Tijesto:
    250 g brašna, malo zagrijanog u pećnici
    2 žlice maslinovog ulja
    mlaka voda razmućena
    malo soli
    2 žlice kvasine

    Smjesa od limuna:
    2 limuna, prirodno uzgojeni, bez pesticida
    260 ml vode
    400 gr šećera
    žličica soli
    120 gr maslaca
    120 ml rijeđeg meda
    140 gr brašna
    2 jaja
    + 1 jaje razmućeno za premazivanje

    Priprema:

    U mikseru pomiješajte brašno I sol. Miješajući, dodajte dovoljno mlake vode da se skupi u mekano tijesto. Dodajte ulje, I kvasinu. I miješajte dovoljno dugo da tijesto postane vrlo elastično. Oblikujte tijesto u hljepčić, premažite uljem I ostavite da odstoji pokriveno sa zagrijanom posudom oko 1 sata.
    Izvadite eventualne koštice i sameljite cijele limune. Odvojite 2 žlice za glazuru, a ostatak stavite na vatru sa vodom, šećerom, soli , medom i maslacem i pustite da zavrije. Kuhajte na laganoj vatri 20 tak minuta.
    U maloj posudi, pomiješajte brašno sa žlicom vode i umutite jaja. Stavite malo vruće smjese od naranče u smjesu sa jajem da se malo zagrije, a zatim sve vratite natrag na laganu vatru, miješajući neprestano dok ne zavrije. Maknite s vatre i ohladite.
    Rasprotrite čisti stolnjak I lagano ga pobrašnite. Najprije na dasci razvaljajte tijesto valjkom, a zatim ga oprezno rukama razvlačite na sve strane, pazeći da se ne podere, dok nije vrlo tanko I prozirno. Deblje krajeve tijesta odrežite a tijesto ostavite na stolnjaku da se malo prosuši.
    Zagrijte pećnicu na 200°C.
    Razvučeno tijesto poškropite sa rastopljenim maslacem I premažite 3 dijela tijesta sa nadjevom. Krajeve preklopite preko smjese I počnite savijati tijesto sa one strane sa koje je nadjev u obliku kobasice. Prebacite štrudl na lim premazan uljem. Premažite ga sa razmućenim jajem I pecite oko 45 minuta dok nije zlatne boje.

    (http://kodane.novatv.hr/recepti2.asp)

    Naravno, mogu se kupiti i gotove kore, a napraviti samo krema.
     
  5. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    ha ha... sada sam skužila da u receptu idu 2 limuna, a ti imaš 5kg... (meni se nekako činilo da ih ide više kada sam gledala emisiju)
     
  6. upornamama said:

    Default

    Možeš si napraviti ovu kremu:

    LEMON CURD
    4 jaja
    kora i sok od 2 velikalimuna
    100g secera
    100g neslanog maslaca

    Miksati jaja sa limunovim sokom,pa dodati šećer i koricu. Kuhati na pari dok se smjesa ne zgusne.
     
  7. nanuška said:

    Default

    Ovo od Ane mi izgleda super. Dajte još recepata da iskoristim ovaj limun
     
  8. anek said:

    Default

    Evo i mog kolača od limuna; za sve koji vole slatko-kiselo:

    ANEKICINO LIMUN OSVJEŽENJE

    KORA:

    20 kom. mljevenih keksa
    150 g rastopljenog maslaca
    1 žličica vanilin šećera

    FILA:

    4 jaja
    2 vanilin šećera
    2/3 šalice šećera
    prstohvat soli
    2/3 šalice mlijeka
    3 žlice brašna
    sok 1,5 - 2 limuna


    pomiješati sastojke za koru i dobro utisnuti u /namašćen i pobrašnjen/ kalup za tortu /od 26 ili 28 cm/, i peći 5 min na 200.
    kad se kora malo ohladi, uliti filu preko kore i peći na 170, dok se fila ne stisne /onako "pudingasto" stisne, ne da je tvrdo ko kamen temeljac!/.

    kad je kolač pečen, preko njega premazati 2 kisela vrhnja pomiješana sa 3 žlice šećera i staviti još 5 min. u ugašenu pećnicu.
    kolač dobro ohladiti prije posluživanja.
     
  9. lara01's Avatar

    lara01 said:

    Default

    Pita od limuna iz jednog J. Olivera je nama u top 5 kolača.
    Ako hoćeš, prepišem navečer.
     
  10. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Ako ti škripe zglobovi možeš se baciti na kuru limunom. Shema je: prvi dan žmikneš i popiješ jedan limun, drugi dan 2, treći 3... osmi 8, deveti 7 (smanjuješ), ... petnaesti 2, ašesnaesti ne moraš ništa.
    Alternativno povećavaš do sedmog dana i potom smanjuješ. Ode brdo limuna.

    Probao sam i bilo je OK. Treba popiti nabrzinu i odmah isplahnuti usta vodom da ne strada zubna caklina.

    Ako je limun domaći možeš ušećeriti ribanu koricu i potom ju dugo koristiti kao posip za slatkarije.
     
  11. ms. ivy's Avatar

    ms. ivy said:

    Default

    a postoji i nešto kao kandirana korica umočena u čokoladu
     
  12. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    ... ako ti se da natezati s guljenjem korice, sušenjem...
    To se kupi u dućanu, a mrcvarenje s hrpetinom limuna prepustiš peruanskim djevicama (ili već odakle god to dolazilo jeftinije od limuna u našoj maloprodaji).
     
  13. Lu's Avatar

    Lu said:

    Default

    Quote Originally Posted by lara01
    Pita od limuna iz jednog J. Olivera je nama u top 5 kolača.
    Ako hoćeš, prepišem navečer.
    mene ovo zanima
     
  14. lara01's Avatar

    lara01 said:

    Default

    budem u neko doba noći prepisala
     
  15. zhang's Avatar

    zhang said:
     
  16. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    Quote Originally Posted by lara01
    budem u neko doba noći prepisala
     
  17. piplica's Avatar

    piplica said:

    Default

    Evo, imam ja recept od Jamie Olivera za pitu sa limunom:
    Tijesto:
    250g maslaca
    200g šećera u prahu
    malo soli
    500g brašna
    4 žumanjka
    4 žlice hladnog mlijeka ili vode
    Maslac, šećer i sol treba pretvoriti u kremastu smjesu, pa u nju umiješati brašno i žumanjke. Dodati vodu ili mlijeko i mijesiti čim kraće. Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti bar sat vremena u hladnjak.
    Nadjev:
    340g šećera
    8 jaja
    340 ml slatkog vrhnja
    300 ml limunovog soka (u originalu ide pola limuna i pola limete)
    Izmiješajte u zdjeli šećer i jaja, polako umiješajte vrhnje i sok od limuna.

    Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati u kalup za pečenje na debljinu od cca 5 mm. (možete od hladnog tijesta rezati trake te debljine, naslagati ih u kalup i spojiti laganim pritiskom prstiju). Ostaviti da miruje još malo u hladnjaku .
    Peći u kalupu oko 10-12 minute na 180, da niti ne promijeni boju, otvoriti pećnicu, uliti nadjev i peći još 40 minuta, dok se nadjev malo ne zgusne.
    Dobro ohladiti, da se nadjev ne razlijeva dok režete, nego da samo bude drhtav i kremast.
    Dobar tek!
     
  18. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    300 ml soka , toliko puno?
    slatko vrhnje se istuče ili se tako tekuće stavi?
    si probala raditi?
    ne radi se snijeg od bjelanjaka?
    čini mi se da je smjesa jako tekuća
     
  19. ninaXY said:

    Default

    piplica, nisi morala prepisivati, mogla si samo ukucati u pretražnik

    a70v, ja sam napravila samo s tekućim vrhnjem, i bez da sam radila snijeg, i ispalo je super.
     
  20. magriz's Avatar

    magriz said:

    Default

    ja iscijedim limun, ulijem u kalupiće za led, smrznem i kad poželim limunadu samo ubacim u malo vode 2 kockice i za čas je spremno
     
  21. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Tehniku smrzavanja jastučića za led koristim za sok od đumbira. Takav jastučić se šušne u limunadu i eto đinđerele
     
  22. lara01's Avatar

    lara01 said:

    Default

    Quote Originally Posted by lara01
    Pita od limuna iz jednog J. Olivera je nama u top 5 kolača.
    Ispravak, nije J. Oliver nego Francuska kuharica J. Harris.

    tijesto:
    250 g brašna
    175 g maslaca
    20 g smeđeg šećera
    1 jaje
    2 žlice vode

    nadjev:
    2 jaja
    100 g smeđeg šećera
    150 ml punomasnog vrhnja
    korica i sok od 2 limuna
    50 g maslaca

    Zamijesiti tijesto, zamotati u foliju i staviti u frižider 40 minuta.
    Kalup od 25 cm namazati maslacem, tijesto složiti u kalup i sve zajedno vratiti u hladnjak još 20 minuta.
    Stavite jaja, šećer, vrhnje, limunov sok i koricu u zdjelu i mutite dok ne postane kremasto. Rastopite maslac, umiješajte u smjesu jaja i vrhnja i izlijte u ohlađeni kalup s tijestom.
    Pećnicu zagrijati na 180, peći 15 minuta na 180 pa smanjiti na 160 i peći još cca 20 minuta, odnosno dok punjenje ne postane čvrsto.
    Pustiti da odstoji jedan sat prije posluživanja.

    Ja smjesu za nadjev uvijek radim duplo.
     
  23. Lu's Avatar

    Lu said:

    Default

    danas sam radila ovu jamie oliver ili j harris. tko god da bio prefina je. odavno mi se nije neki kolac tako svidio. kiselo slatko i osvjezavajuce i zuto mmmmmmmmm pravi proljetni kolac.
     
  24. Lu's Avatar

    Lu said:

    Default

    isuse sta sam smotana. dakle radila sam ovu piplicinu jamie oliver.
     
  25. ms. ivy's Avatar

    ms. ivy said:

    Default

    a ja anekičino osvježenje i već ga pola fali

    s filom sam pekla nekih 20 min a sad kad se ohladilo vidim da sam mogla i kraće.
     
  26. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    i...nanuška, kaj je bilo s limunom?
    jesmo izvukli dobre recepte?
     
  27. anne said:

    Default

    OT Davore ona tvoja kura sa žmikanjem limuna ide limun bez dodavanja vode?
     
  28. nanuška said:

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    i...nanuška, kaj je bilo s limunom?
    jesmo izvukli dobre recepte?


    Pravila J.Harris , napravila "limun šnite"-kolač, ostalo koristim za svoju detoksikaciju svako jutro uz med i vodu
    Hvala cure, nikako da se javim. Ako želite, stavim recept za Limun šnite-mljac -predobar od moje mame.
     
  29. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    stavi... :D ja moram probati ovu limun pitu. mislim da bi mogla pasti koji dan idući tjedan.
    danas sam već napravila jedan kolač (jaffa trokute) pa ne smijem više
     
  30. lara01's Avatar

    lara01 said:

    Default

    Lu, probaj i ovu od J. Harris.
    Ja ovisno o broju jaja u frižideru radim jednu ili drugu.
    Ova druga je nekako lakša i baš paše u zimsko doba.
    I sama J. Harris je u uvodu napisala da taj kolač radi u tmurnim zimskim danima kada joj treba podsjetnik na sunce i ljeto.
     
  31. nanuška said:

    Default LIMUN ŠNITE

    Limun šnite

    Tijesto:
    umutiti 3 jaja, 20 dkg šećera, 6kašika ( velikih) ulja, 9 kašika hladne vode, 6 kašika mlijeka, 5 kašika šipkova pekmeza, zatim dodati 25dkg brašna, jednu malu kašiku sode bikarbone. Sve to umutiti. U podmazanu i pobraš. tepsiju izliti i staviti da se peče na umjerenoj vatri.
    Kad se ohladi presjeći na dva dijela ( a može i na tri).
    Fil:
    20 dkg šećera u prahu, 20 dkg maslaca umutiti sa10 dkgoraha ( 6 velikih kašika). Umjesto oraha može se staviti i 6-7 samljevenih petit keksa.
    Zatim dodati sok od jednog limuna i premazati dijelove.
    Glazura:
    Istopiti 10 dkg čokolade za kuhanje i sa ostatkom od 5 dkg maslaca i pola šoljice mlijeka preliti kolač i staviti u frižider.
     
  32. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    hvala, nanuška..

    upravo mi se peče ova davorova pita od limuna (sa duplom dozom nadjeva ), ali, nadjev mi je ispao tekuć (prije nego sam stavila peći), vidjet ću kakav će ispasti kada se ispeče.
    zato imam par pitanja:
    1) punomasno vrhnje npr. mileram ili slatko za šlag?
    2) budući da mi je smjesa bila pretekuća, nisam mogla skužiti kako miksati da postane kremasta (osim ako se ne radi o vrhnju za šlag)?
     
  33. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    pardon, nije od davora, nego od lare01
     
  34. lonni said:

    Default

    anek - recept ti je super!
    Ja sam se isto prepala da je fil prerijedak (kao jako rijetka smjesa za palacinke) pa sam dodala jos zlicu brasna (i dalje je bilo rijetko, ali ipak se u pecnici i frizideru kasnije stvrdnulo).
    Mozda nisam morala ni dodavati vise brasna?
    Jel se radi o velikim ili malim limunima, i to vazno za gustocu file?

    Ova mi je najfinija verzija pite od limuna, od Jamiea s limetama mi je bila prekisela, od Harris neobicna (isto prekisela), ova je bas slatka, tek nakon konzumiranja ostane fini okus limuna u ustima.
    Imam i recept neke francuske limunske maslacne pite, slicne kao od Harris, ali puno kaloricnije (sest jaja, vise maslaca), pa nema smisla da ga stavljam.
     
  35. lonni said:

    Default

    anek - recept ti je super!
    Ja sam se isto prepala da je fil prerijedak (kao jako rijetka smjesa za palacinke) pa sam dodala jos zlicu brasna (i dalje je bilo rijetko, ali ipak se u pecnici i frizideru kasnije stvrdnulo).
    Mozda nisam morala ni dodavati vise brasna?
    Jel se radi o velikim ili malim limunima, i to vazno za gustocu file?

    Ova mi je najfinija verzija pite od limuna, od Jamiea s limetama mi je bila prekisela, od Harris neobicna (isto prekisela), ova je bas slatka, tek nakon konzumiranja ostane fini okus limuna u ustima.
    Imam i recept neke francuske limunske maslacne pite, slicne kao od Harris, ali puno kaloricnije (sest jaja, vise maslaca), pa nema smisla da ga stavljam.
     
  36. Lu's Avatar

    Lu said:

    Default

    probat cu j harris. zapravo kad bolje razmislim ta mi i bolje pase jer je manje jaja. a i obozavam kad u kolacu ima korice od limuna
    ali prvo se moram rijesiti ove a jedem ju sama jer je mojima prekisela
    ja obozavam kiselo.
     
  37. zhang's Avatar

    zhang said:

    Default

    evo dojam:

    1) krema se stvrdnula (jaj su odradila svoje ) pa je ispala onako pudingasta
    2) stavila sam mrvicu manje šećera nego što piše, pa je ispala kiselija (nama to ne smeta)
    3) maslac u kremi mi se čini suvišan (idući puta ću probati bez)
    4) na dno kalupa sam mogla staviti masni papir (kasnije bi mi bilo lakše prebaciti)

    i da... molim one koje su pravili po receptu od Harris da mi došapnu koje su vrhnje stavljali.
     
  38. anek said:

    Default

    Quote Originally Posted by lonni
    Mozda nisam morala ni dodavati vise brasna?
    Jel se radi o velikim ili malim limunima, i to vazno za gustocu file?
    ne trebaš dpdavati više brašna, fila prije pečenja djeluje jako rijetko, ali kad ispečeš bude sve o.k.
    veličina limuna - "standardna", nema veze sa gustoćom file, jedino sa kiselosti
    drago mi je da ti se sviđa recept
     
  39. lonni said:

    Default

    Quote Originally Posted by anek
    drago mi je da ti se sviđa recept
    Gle, nije mi se mogao ne svidjeti jer sam vec probala tvoju piletinu s paprikom i sirom, svidja mi se tvoj blog, a i volim sve takve kolace tipa cheescake (dolje keks, pa fila, pa gore bijelo).
    Drugim rijecima, bez straha sam ga isla raditi (kao sto bih radila i recepte LeeB).
    Da ponovim, sad mi je to limun kolac br. 1
     
  40. Balarosa's Avatar

    Balarosa said:

    Default

    Ja sam ovo radila za Uskrs i izvrsno je. Brzo je gotovo, limunasto, lagano, osvježavajuće.

    Quote Originally Posted by lara01
    Quote Originally Posted by lara01
    Pita od limuna iz jednog J. Olivera je nama u top 5 kolača.
    Ispravak, nije J. Oliver nego Francuska kuharica J. Harris.

    Stavite jaja, šećer, vrhnje, limunov sok i koricu u zdjelu i mutite dok ne postane kremasto. Rastopite maslac, umiješajte u smjesu jaja i vrhnja i izlijte u ohlađeni kalup s tijestom.
    Jedino ovo, kako je i zhang rekla, ne postane kremasto koliko god mutila. Ni ne treba, svejedno se lijepo stisne. I nisam stavila maslac jer više nisam imala, samo sam dodala malo više vrhnja.
     
  41. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    i da... molim one koje su pravili po receptu od Harris da mi došapnu koje su vrhnje stavljali.
    2 godine smo čekale odgovor

    pa mislim stvarno
     
  42. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    ja uspjela od ovih recepata napraviti totalnu katastrofu

    radila sam ono od lara01, odn. J. Harris
    pa sam odmah, po larinom iskustvu poduplala smjesu
    to je bilo jako rijetko, ali ajde, to su svi pisali da je rijetko
    pa sam pekla, ali je to i dalje bilo rijetko
    pa sam dalje pekla
    pa je i dalje bilo rijetko
    pa sam morala ići, pa ostavila mami da pazi
    pa ona nije pazila pa je površina malo pocrnila
    ali je ispod i dalje nekako gnjecava
    a masna
    to je strašno puno maslaca
    i u tijestu i u kremi
    curilo je van iz kalupa za tortu, zasrala sam cijelu rernu
    s tim da sam ja u kremi i nisam duplala količinu maslaca
    uglavnom
    MM mi je rekao
    "nije loše, ali, molim te, nemoj više to raditi"
    a dijete je vidjelo kako smo svi navečer pili peptorane pa je pitala imamo li i za nju tableticu jer joj je zlo od pite (inače nikad tabletu popila nije)
    evo nama neće biti u top 5 kolača, nažalost
     
  43. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    Ispravak, nije J. Oliver nego Francuska kuharica J. Harris.

    tijesto:
    250 g brašna
    175 g maslaca
    20 g smeđeg šećera
    1 jaje
    2 žlice vode

    nadjev:
    2 jaja
    100 g smeđeg šećera
    150 ml punomasnog vrhnja
    korica i sok od 2 limuna
    50 g maslaca

    Zamijesiti tijesto, zamotati u foliju i staviti u frižider 40 minuta.
    Kalup od 25 cm namazati maslacem, tijesto složiti u kalup i sve zajedno vratiti u hladnjak još 20 minuta.
    Stavite jaja, šećer, vrhnje, limunov sok i koricu u zdjelu i mutite dok ne postane kremasto. Rastopite maslac, umiješajte u smjesu jaja i vrhnja i izlijte u ohlađeni kalup s tijestom.
    Pećnicu zagrijati na 180, peći 15 minuta na 180 pa smanjiti na 160 i peći još cca 20 minuta, odnosno dok punjenje ne postane čvrsto.
    Pustiti da odstoji jedan sat prije posluživanja.
    umjesto prhkog tijesta (bila sam lijena mijesiti ga) kao podlogu sam stavila kekse iz Anekicinog limunskog osvjezenja
    20 kom. mljevenih keksa
    150 g rastopljenog maslaca
    1 žličica vanilin šećera
    i krema mi se cinila jaaako tekuca, pa sam umutila unutra jedan puding od vanilije

    odlicno je ispalo
    MM koji priznaje samo kolace sa cokoladom, pojeo je sam pola limunske pite
     
  44. lara01's Avatar

    lara01 said:

    Default

    A7V, sada sam tek ovo vidjela i ne kužim što se moglo dogoditi
    Ja naime stvarno nisam nikakva specijalna kuharica, pa uvijek mislim ako je uspjelo meni, mora i drugima
    A ova pita meni uvijek ispadne odlično.
    Pravila sam je i u subotu, nestala je za par minuta i jedino što mi je palo na pamet da je možda stvar u kalupu / protvanu.
    Ja sve pite pečem u keramičkom, malo većeg promjera, baš za pite.
    Hoću reći, nije riječ o onom kalupu za torte, koji je viši a manji.
    I da, ovaj puta mi se jaja učinila mala pa sam ih stavila 5, 250 ml vrhnja umjesto 300 i uvijek stavim samo 50 g maslaca.
     
  45. Cubana's Avatar

    Cubana said:

    Default

    Quote Originally Posted by piplica View Post
    Evo, imam ja recept od Jamie Olivera za pitu sa limunom:
    Tijesto:
    250g maslaca
    200g šećera u prahu
    malo soli
    500g brašna
    4 žumanjka
    4 žlice hladnog mlijeka ili vode
    Maslac, šećer i sol treba pretvoriti u kremastu smjesu, pa u nju umiješati brašno i žumanjke. Dodati vodu ili mlijeko i mijesiti čim kraće. Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti bar sat vremena u hladnjak.
    Nadjev:
    340g šećera
    8 jaja
    340 ml slatkog vrhnja
    300 ml limunovog soka (u originalu ide pola limuna i pola limete)
    Izmiješajte u zdjeli šećer i jaja, polako umiješajte vrhnje i sok od limuna.

    Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati u kalup za pečenje na debljinu od cca 5 mm. (možete od hladnog tijesta rezati trake te debljine, naslagati ih u kalup i spojiti laganim pritiskom prstiju). Ostaviti da miruje još malo u hladnjaku .
    Peći u kalupu oko 10-12 minute na 180, da niti ne promijeni boju, otvoriti pećnicu, uliti nadjev i peći još 40 minuta, dok se nadjev malo ne zgusne.
    Dobro ohladiti, da se nadjev ne razlijeva dok režete, nego da samo bude drhtav i kremast.
    Dobar tek!
    Da podignem.

    Radila sam danas (prvi put negdje 2004 i sjećam se da mi nije bilo baš nešto, al rekoh, možda sam nešto fulala kad sam bila mlada i neiskusna )
    Strahota.
    Jedini kolač koji smo bacili. Prekiselo, bezvezno...
    Ne osjeti se ništa osim kako caklina puca
    Možda da sam malo ružmarina stavila...