Peterlin prvotno napisa
Anemona, evo mog recepta za Tiffany kekse (staklene). Bazično tijesto je dobro za bilo kakve štehane kolačiće:
TIFFANY KEKSI (OBOJENO STAKLO)
500 g oštrog brašna
1 margarin (250 g)
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 cijela jaja
½ vrećice praška za pecivo ili čak manje, npr. na vrh noža
Limunova korica
Po želji 1 žlica gorkog kakao praha, ako želite da keksi budu tamni ili šareni.
***
1 vrećica tvrdih šarenih bombona (npr. 505 sa crtom)
U brašno dodati prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer u prahu, limunovu koricu i jaja, te margarin koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi, pa umijesiti glatko tijesto. Oblikovati 2 valjka i pustiti da se ohladi cca pola sata u hladnjaku.
Bombone usitniti batom za meso (u vrećici).
Tijesto razvaljati na debljinu šibice ili malo deblje. Kalupom izrezati oblike s rupom u sredini i poredati u lim za pečenje obložen pek-papirom. Ako ih želite koristiti kao božićni ukras, treba izbušit rupicu za traku (slamkom).
U srednji otvor dodati zdrobljene bombone. Peći na ne previsokoj temperaturi (cca 175°C) dok ne narastu i dok se bomboni ne otope i zapjene u unutarnjem otvoru (cca 15 min za jedan lim).
Ostaviti kolačiće da se ohlade. Za to vrijeme rastopljeni bomboni će se stvrdnuti u sloj nalik na obojeno staklo, dakako jestivo!
Ako želite da budu još ljepši, može se pred kraj pečenja u unutarnji otvor dodati malo šarenih šećernih perlica, pa vratiti u pećnicu tek toliko da se one zalijepe za prozirnu podlogu.