Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 150

Thread: Svečani meni za proslave i druženja

zhabica's Avatar

Default Svečani meni za proslave i druženja

Uvijek dobro dođu ideje kakav meni složiti sa npr. dječje rođendane, obiteljske ručkove, pričesti, krizme, druženja doma, pa podijelite svoje ukusne i efektne kombinacije.

Evo mojih kombinacija koje sam do sada radila:

Morski menu:

Pašteta od tunjevine
    Pašteta od bakalara

Salata od muzgavaca
    Salata od inćuna i jaja sa kaparima

Crni kruh sa sipinim crnilom
    Crni domaći kruh i kukuruzni kruh

trampolina's Avatar

A di ti je glavno morsko jelo?
    Ovde super stoji neka riba iz pećnice i rožata.

Moj najdraži svečani meni-formalni:

Pršut, sir, francuska
    Juha
    Pašticada s njokima (domaćima)
    Torta

Neformalni
    Puuuuno vrsta zalogajčića.Ovde stvarno ima milijun kombinacija.

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by trampolina View Post
    A di ti je glavno morsko jelo?
    Da, nisam napomenula da je ovo bio rođendanski meni pa nemam glavno jelo. Njupalo se "s nogu"

Nisam mogla odmah dovršit uz ovo je još bilo za one koji ne vole ribu:

Domaći kravlji sir
    Pršut
    Zimska salama
    Kiseli krastavci
    Masline

Topli sendviči alla pizzete sa šunkom i sirom za djecu

Od slatkoga:

Muffini sa čokoladom
    Mozart kocke
    Jaffa torta
    Kolač od kokosa, oraha, bajama i griza
    Last edited by zhabica; 03.12.2012 at 14:00.

Peterlin's Avatar

Kod mene (kod ukućana i šire familije) dobro prolazi ovo, jer je jednako dobro i jestivo hladno i toplo:

- stefani odrezak (mesna štruca punjena jajima), evo nešto slično ovdje: http://recipeci.com/mesna-struca-s-jajima/9592/ (iako ja to pečem u kaseroli, ne zamatam jaja nego samo u kalup gurnem mesnu smjesu i unutra jaja
    - krumpir salata sa kukuruzom šećercem
    - grah salata sa slanutkom
    - pečeni odojak (odnesem u pekaru da mi ne stvara gužvu u kuhinji)
    - salata od kuhanog mesa iz juhe
    - salata od tvrdo kuhanih jaja (to se može objediniti sa salatom od mesa, ovisno o tome koliko je zdjela na raspolaganju)
    - lisnato tijesto punjeno špinatom i sirom
    - razni namazi (već je spomenuto pa se i ne trudim ponavljati)
    - salata od hobotnice (obično na Badnjak)

Obavezno pečem domaće klipiće ili druga peciva, pa posipam sezamom i dio napunim sirom ili sirom/šunkom - to je više muha jednim udarcem jer odmah imamo i kruh i grickalice.

Ponekad pečem torte (uglavnom ljeti jer tako pada većina rođendana, pa budu voćne), zimi lješnjakovu tortu koja nije zahtjevna za izradu.

kudri's Avatar

hrskavi trokutići punjeni mljevenim mesom i kikirikijem i prženi u ulju - ful brzo gotov i jaaako fino - a la ovo: http://www.coolinarika.com/slika/tro...jevenim-mesom/, ali ja pržim u ulju i meso ne dinstam prethodno i dodam kikiriki + nekoliko vrsta umakića - ljuti, blagi, kiseli (tartar) itd.

zelena/narančasta rolada - za klince - a la ovo: http://www.coolinarika.com/recept/na...zelena-rolada/

namaz od slanutka i tune ili slanutka i pistacija ili samo slanutka
    namaz od avokada

flopica's Avatar

mini hrenovke u lisnatom
    zagrebački + riža al dente u kalupu ( šalica) gore kolutić mrkve, peršin
    široki rezanci u umaku s gljivama
    neizbježna francuska
    ličke pole sa slaninom i kiselim kupusom
    pečeni odojak
    domaći kruh
    domaća pašteta od piletine ili tune
    ..............

pikula's Avatar

ja volim meze stil.
    Evo što je do sad dobro prošlo u našoj izvedbi:
    Sarmice u vinovoj lozi
    Male dolme (punjeno sve što se može puniti, tikvice, luk, paradajz,patliđan, ali manjih dimenzija)
    Zapečeni grah s mesom ili bez(peče se 3-4 sata, ali nema posla oko toga)- to uvijek plane, svima je fino, a ekonomično
    Namaz od sira s maslinama
    Humus
    Zamotuljci pršuta punjeni špinatom (dobro ocijediti i vruće motati) i kozjim sirom
    Par vrsta sireva
    domaći kruh i peciva
    domaća pizza s umakom od sušenih rajčica, pršutom i mozzarelom, luk i paprika tanko izrezani na kolutiće
    A nije loše ni naručiti pečenog odojka ili janjca iz pekare ili najbolji roštilj u gradu, a sam pripremiti salate, umake, predjela i deserte

zhabica's Avatar

Super žene! Odličnih stvari ima nabrojanih!

Kod nas se uvijek nešto jede kad dođe društvo, ja volim kuhat pa su mi takve prigode baš gušt. Ovaj gore meni je bio sad za zhabicin rođendan.

Evo sa zadnjeg zhapčevog rođendana:

Punjena jaja
    Kocke od pure i blitve ukrašene umakom od gljiva i kukuruza (za ovim su svi poludili)
    Mimoza salata
    Gljive punjene šunkom i sirom
    Hummus
    Sir, pršut, zimska
    Lisnato sa šunkom i sirom (ovo nam je česta i brza kombinacija za druženja)
    Masline, krastavci, cherry rajčice, pikantni čips

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by zhabica View Post
    Super žene! Odličnih stvari ima nabrojanih!

Kod nas se uvijek nešto jede kad dođe društvo, ja volim kuhat pa su mi takve prigode baš gušt. Ovaj gore meni je bio sad za zhabicin rođendan.

Evo sa zadnjeg zhapčevog rođendana:

Punjena jaja
    Kocke od pure i blitve ukrašene umakom od gljiva i kukuruza (za ovim su svi poludili)
    Mimoza salata
    Gljive punjene šunkom i sirom
    Hummus
    Sir, pršut, zimska
    Lisnato sa šunkom i sirom (ovo nam je česta i brza kombinacija za druženja)
    Masline, krastavci, cherry rajčice, pikantni čips
    Da, cherry rajčice! Ja se na obiteljskim okupljanjima obično špinčim svojim vlastitim krastavčićima, cherry rajčicama zelenim (ukiseljenim) ili ajvarom.

Za moju djecu moja zimnica ne valja (tj. dugo nije valjala, tek su nedavno počeli jesti kiselo) pa su se gostili mini kukuruzom na klipu. To je bilo nezaobilazno, kao i kukuruz šećerac u salatama vrsta raznih.

Kad treba puno ljudi nahraniti (a da ne moraju sjediti za stolom) meni su zakon rolice sa šunkom i sirom na temelju Amaltheinih klipića

Od ostalog:
    - sirnica slana ili lažni burek (složenac od mljevenog mesa i vučenog tijesta) koji se reže na kocke
    - nabujak/musaka od riže i zelenog povrća koji se isto reže na kocke
    - gris štrudla slana s gljivama, koja se reže na šnite
    - palenta s blitvom, na kocke

Dakako, ako je hrpa odraslih, moram imati neko mesurinje... Ako mi ništa bolje ne padne na pamet, kupim kod poznatog mesara domaće kobasice i ispečem u pećnici. Još nitko nije prigovarao .

Zabava za djecu - kanape sendviči (vidiš, dugo se nisam toga sjetila, a imam svu mašineriju za rezuckanje istih i moj mlađi sin se obožava s tim igrati)

Zdrave grickalice - krastavci na deblje kolute, rezana crvena paprika (mrkvu izbjegavam jer potamni, a nije mi fina s limunovim sokom)

Bravo za hummus - to i mi volimo i redovito ga radim za Dane kruha.

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Kad treba puno ljudi nahraniti (a da ne moraju sjediti za stolom) meni su zakon rolice sa šunkom i sirom na temelju Amaltheinih klipića
    Joj ti klipići su zakon! I ja ih često radim.

Meni je najdraže kad stavim topljeni sir, onaj iz lidla mi je najbolji, znaju ga imat na akciji, savršeno se otopi kad se ispeku, pospem ih smjesom papra, maka i soli ili sjemenkama, lan, sezam, suncokret.

winnerica's Avatar

Uz sve nabrojano dodala bih i različite salate s tjesteninom kao osnovom koje radim:

- npr. tjestenina + tunjevina + svježi paradajz na kockice narezan
    - tjestenina + kuhana piletina + kukuruz + povrće po izboru i sl.

Jako, jako brzo gotovo, fino, svi vole jesti, efektno i zasitno

mishekica's Avatar

Ja se vama divim. Do sada sam samo nekoliko puta imala velike ručkove s gostima (1. još smo mladi, 2. ne volim to ) i svaki put sam se naradila kao budala. Prilikom zadnjeg takvog ručka gosti su se ponijeli izrazito bezobrazno prema meni kao domaćici jer su došli sat i pol kasnije, kad je sve već bilo hladno, pa sam podivljala i rekla sama sebi da je to zadnji put da tako nešto radim.

Dobro, kako vi to sve ishendlate? Nemojte mi sad reći da je sve stvar iskustva jer kuham već 18 godina i kažu ljudi da mi super ide.
    Kako vam se da raditi toliko različitih jela? I tko opere svo to silno suđe?

Anemona's Avatar

Mi obično rođendan s puno ljudi odradimo s kombinacijom roštilj + tona salate ili roštilj, kotlovina, kuhani mladi krumpir + salate.
    Za velike fešte mi je ok kombinacija pečeni odojak ili janjetina. To ispečem u pekari, a doma napravim grah salatu, krumpir salatu, miješanu salatu,...

Nekakva okupljanja srednje veličine, ako je komplet ručak, obično odradim:
    - klasika juha (govedina, povrće, domaći rezanci)
    - pečenje (komad svinjetine pečen u roli)
    - pohana piletina/zagrebački
    - obično dva priloga: npr. restani krumpir ili krumpir pečen u roli + riža s graškom i mrkvom
    - salata (zelena, zelje, miješana,... ovisno o sezoni).

To su mi nekakve osnove. Zimi volim uz to nabaciti umak od šampinjona, hrena,...

Ljeti nam je obavezni desert sladoled, ponekad i narezane dinje, lubenice, jagode,...
    Ako je rođendan obavezno pečem tortu.

Uz malo planiranja sve se odradi bez frke, kroz prvi i drugi dan.

Mima's Avatar

Ja ne radim velike ručkove jer nemam gdje posjesti puno ljudi - dakle maksimalno koliko nam može biti na ručku je 8.

Za veća okupljanja od toga radim sitna jela koja se mogu pojesti 's nogu' - tipično 1-2 salate, nareske, sir, namaze, tople sendviče za djecu, i eventualno nešto slano i toplo za odrasle (quiche lorraine, slane savijače itd.)

Ta party hrana se sve radi malo po malo pa mi nije neki problem, veći mi je problem skuhati ručak za 8 ljudi jer onda treba sve odjednom biti gotovo i toplo.

superx's Avatar

Ha ja obožavam.
    Suđe pere suđerica na nekoliko puta, lonce u kadi.
    Kolači se jedu iz plastičnog ,a konkretna jela iz finih tanjura.
    Često feštamo i uglavnom se jede kod nas.
    Zadnje sam radila za društvo kebebe i bilo je njam.
    Volimo razvlačiti bureke a i jesti te razne pite sa mesom sirom itd.
    Često napravim kvrgušu.
    Fina nam je i salata od hobotnice ili tune.
    Za badnjak spremama pijanog oslića i pohanog šarana sa grah salatom.
    Kada je lijepo vrijeme pečemo roštilj vani a prilog j razno posoljeno povrće na salatu i zapečeni grah.
    Radim ponekad springrolse ili onaj libanonski kruh sa namazima!

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by mishekica View Post
    Dobro, kako vi to sve ishendlate? Kako vam se da raditi toliko različitih jela? I tko opere svo to silno suđe?
    Kod mene je presudna pravovremena organizacija, a da je puno posla - je.
    Npr. za rođendan:
    1. dan: radim tortu - u popodnevnim satima biskvite i kremu, u večernjim satima filam, uz to napacam meso za roštilj i eventualno za kotlovinu i naravno prvi dan je pospremanje i slaganje stolova vani.
    Narežem svo povrće koje je potrebno za kuhanje, prema redoslijedu stavljanja i spremim u plastične posude.
    2. dan: prvo ukrasim tortu, narežem kruh, narežem povrće za salate (to ujutro)
    - složim stolove (suđe, beštek, salvete,...), ukrasim balonima
    Nakon toga MM peče roštilj/kotlovinu.
    Ubacim krumpir u rolu, ili kuham mladi.
    Malo prije dolaska gostiju začinim salate.

Zadnji put nam je bio potez godine što smo van na dvorište stavili i mali frižider, pa smo mogli salate i slčno tamo utrpati.

Suđe pere perilica.

Peterlin's Avatar

Ja se vama divim. Do sada sam samo nekoliko puta imala velike ručkove s gostima (1. još smo mladi, 2. ne volim to ) i svaki put sam se naradila kao budala. Prilikom zadnjeg takvog ručka gosti su se ponijeli izrazito bezobrazno prema meni kao domaćici jer su došli sat i pol kasnije, kad je sve već bilo hladno, pa sam podivljala i rekla sama sebi da je to zadnji put da tako nešto radim.

Dobro, kako vi to sve ishendlate? Nemojte mi sad reći da je sve stvar iskustva jer kuham već 18 godina i kažu ljudi da mi super ide.
    Nemoj ljudima zamjerati ako si se TI naradila. Pitanje je da li su oni to očekivali (iz tvog posta ja bih rekla da nisu).

Ja se uvijek dogovaram unaprijed - što bi voljeli? Bit stvari nije da se ti naradiš i da ti zbog toga dignu spomenik, nego da se zajedno proveselite. Moja vjenčana kuma i ja godinama smo zajedno kuhale i pekle kolače za blagdane. Sad ne stignemo jer daleko stanujemo, ali se i dalje dobro osjećamo jedna kod druge i znamo gdje što stoji - čitaj: ne dvorim, svi se snalaze kako znaju... S vremenom se uhodaju zaduženja (tko će se pobrinuti za kruh, za piće, za kolače, za glavno jelo...) tako da nikome ne bude previše posla + da ostane dovoljno vremena za druženje.

Naša generacija najopuštenija je u našoj vikendici (gdje se peče meso na roštilju, pa onda jede po pesjem iz papirnatih tanjura ili bez ikakvih tanjura...). Djecu čak ni to ne zanima, pa im udovoljim s hrenovkama u tijestu i ćevapima, francuskom salatom i sličnim.

Za dječje rođendane - suđe za jednokratnu upotrebu! Niti imam puno suđa u kući, niti mi se da zafrkavati s tim. (Offt. isto - kuća se ne usisava prije nego gosti dođu, nego kad gosti odu... )

Jelovnik je poštelan tako da se za našu generaciju i djecu odabere ono što na stol ide hladno (vidi gore - sve neke salate i slično, klipići... ono što se priprema unaprijed).

Bit je organizacija i delegiranje. Kad ljudi dolaze i pitaju što da donesu, ja kažem što imam, pa dogovorimo što još treba - naresci, negazirano piće, crno vino i radler (ili već što tko voli). Ili kažem da donesu piksu ajvara, kruh... ovisi gdje smo i s kim smo. Domaćin je obično zadužen za glavno jelo, a ostali za predjelo, desert, piće i grickalice, po želji.

Za gerijatriju (kad mi dođu roditelji i svekrva, npr. na novogodišnji ručak) imam ja i fini stolnjak, duple tanjure, fine čaše... obavezno juhu, dva glavna jela + priloge i salate + domaća torta ili neki fini kolač. Juha se kuha dan ranije, a na dan fešte samo se dodaju rezanci ili gris knedli. Ostala jela - planirano je tako da je što manje posla. Izbjegavam krumpir jer nije dobar kad se ohladi, ali ponekad ugodim djeci i napravim. Više volim raditi za prilog musake koje se u keramičkoj kaseroli za silu mogu ubaciti u mikrovalnu pećnicu (i ne jednom se dogodilo da su prošle bolje od glavnog jela). Puricu ili odojka odnesem u pekaru gdje će je poznati pekar ispeći za simboličnu naknadu i tako radim već godinama.

Kolače su ranije pekle moja mama i svekrva (sad su već u godinama, pa je većina toga ipak ostavljena meni) ali i zahtjevi za jelovnik su se promijenili - nema više masnih torti i hrpe svinjetine. Bit nije epikurejstvo nego lijepo druženje.

mishekica's Avatar

Nemoj ljudima zamjerati ako si se TI naradila. Pitanje je da li su oni to očekivali (iz tvog posta ja bih rekla da nisu).
    Ne, ne... Ovo je posebna sorta gostiju. Nikad nikakvo poštovanje nisu pokazali. Znali su na što ih se i zašto poziva. Muž i ja smo sat i pol sjedili za postavljenim stolom, s hranom koja se hladi. Kad su gosti otišli, ja sam još sat i pol sjedila i plakala jer sam se osjećala k'o drek. Ma, dobro, duga je to priča.

Ostali su gosti (u drugim prigodama) bili super.

Peterlin's Avatar

Ne, ne... Ovo je posebna sorta gostiju. Nikad nikakvo poštovanje nisu pokazali. Znali su na što ih se i zašto poziva. Muž i ja smo sat i pol sjedili za postavljenim stolom, s hranom koja se hladi. Kad su gosti otišli, ja sam još sat i pol sjedila i plakala jer sam se osjećala k'o drek. Ma, dobro, duga je to priča.

Ostali su gosti (u drugim prigodama) bili super.
    To si odradila ako si baš morala. Sad imaš razlog da ih ubuduće ne zoveš. Kraj balade. Probaj naći snage da se toga držiš.

zhabica's Avatar

Mi nemamo perilicu, suđe pere mm i uvik ronza koliko san suđa potrošila.
    Slično ko Anemona, kolače najčešće napravim dan prije, al nije rijetkost i da to radim zadnji tren pa šizim na sebe šta nisam ranije
    Zapravo nemam odgovor kako sve shendlam, satarem se od posla, al mi je stvarno gušt, ono baš uživam dok sve to pripremam i ide mi relativno brzo pa sam uvijek motivirana.

mishekica's Avatar

Anemona, sviđa mi se tvoja organizacija.

Peterlin, sviđa mi se tvoj stil druženja.

Anemona's Avatar

Zapravo nemam odgovor kako sve shendlam, satarem se od posla, al mi je stvarno gušt, ono baš uživam dok sve to pripremam i ide mi relativno brzo pa sam uvijek motivirana.
    X
    Baš bih morala nekoga pozvati na ručak.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    X
    A dugo ćeš čekati - prosinac je! Prilika će biti i više nego dovoljno:

Uskoro stiže sveti Nikola (ali to samo pečem s djecom čizme svetog Nikole - tijesto za štehane medenjake), pa onda kreće redom Badnjak, Božić, Štefanje, Stara godina, Nova godina, Tri kralja... Prilika za druženje koliko ti srce želi...Ufff, opet ću dobiti 2 kile sigurno (nedajbog).

I da - nekak mi je milije da nas je više na hrpi nego da robujem tome da ispečem 12 vrsta kolača. Dođe susjeda s pladnjem, odem ja k njoj s pladnjem, dođu kumovi s pladnjevima, odemo k njima- isto ne praznih ruku itd... Kad tak razmijenimo kolače kriš-kraš, nađe se u kući začas 12 vrsta, a pekla sam samo 3-4, he he he....
    Last edited by Peterlin; 04.12.2012 at 13:47.

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    X
    x

Meni je stvarno gušt kuhanje i još kad vidim da ljudi uzivaju u toj hrani i da nam je druzenje kasnije za stolom veselo, bas me napuni.
    To vec svi zivi znaju.
    Super mi je ovo sto Peterlin kaze da je vazno druzenje, jer to zaista i jest poanta.
    Ja obicno svojim gostima napomenem da je kod nas kašnjenje dozvoljeno.
    Bude mi zao da ljudi dolaze po presingom, a meni uvijek dobro dođe koja minutica više da sve pozavršavam.
    I to vec svi znaju

Imam jedan relativno jednostavni riblji meni, ono za duboke i plitke pijate a kad nema roštilja u blizini

Namaz od tune, pikantni sir, francuz od kukuruza i masline za predjelo
    Bob sa škampima i zelenom manistrom (ovo mi je među mojih top 10 jela )
    (Umjesto ovoga može i crni rižot ili riblja juha (obično uzmeme mole pa do glava napravim bistru juhu a ostatak pržim.)
    Pržena riba (običo uzmem kozice, girice i manje srdelice ili papaline, može i kolutići od liganja) sa lešo blitvom ili ribarksim krumpirom

Peterlin's Avatar

zhabice, daj na sunce taj recept za taj bob sa skampima... (sline mi cure...)

zhabica's Avatar

Dođe susjeda s pladnjem, odem ja k njoj s pladnjem, dođu kumovi s pladnjevima, odemo k njima- isto ne praznih ruku itd... Kad tak razmijenimo kolače kriš-kraš, nađe se u kući začas 12 vrsta, a pekla sam samo 3-4, he he he....

I ja ovo radim. Obično pečem kolače i za mamu i sveki. One kuhaju svečarkse ručkove za blagdane pa im ja pripremim kolače. A sa susjedima i prijateljicama se razmenjujem, to mi je tako divan običaj

Kad sam rodila zhabicu došla mi je prijateljica i donila komad tijesta jer zna da ja volim kužinavat, a onda je još donila i pjat kolača ako nisam stigla sa malim ditetom da imam, baš me bila dirnula

zhabica's Avatar

zhabice, daj na sunce taj recept za taj bob sa skampima... (sline mi cure...)
    To ti je nešto fenomenalno, kod nas se održavaju fešte od boba pa sam ovaj recept ksupila jedne godine i sad oduševljavam goste

Škampe napravim na buzaru (maslinovo ulje, sitno nasjeckan luk i kapula, škampi, peršin, krušne mrvice, bijelo vino i malo šuga od poma, soli papar po potrebi).

Dok se to kuha, sa strane stavim bob da se skuha u običnoj vodi, ne solim, ako je malo stariji treba mu neko vrijeme da omekša kožica, al meni ne smeta ni sa tvrđom kožicom.

Kad je skuhan bob ubacim ga u škampe, dodam zelenu manistru i nadolijem vode dosta tako kad se skuha manista da bude jušno. Gotovo je kad je manistra skuhana.

Obično radim u onoj dubljoj zepterovoj teći, ne znam kako se točno zove, al recimo da mi to bude dosta za 4 osobe.

Količine su proizvoljne, ja obično uzmem pola kg škampa, 300g boba i zelene manistre 2 ili 3 šake. Ako radim za više ljudi onda je to ko toplo predjelo. Za mm i mene to je cijeli ručak : obliz:
    Last edited by zhabica; 04.12.2012 at 13:58.

Peterlin's Avatar

Fala, mislim da znam što ćemo kuhati na Badnjak (osim ako se ne najave gosti, tada ću morati upotpuniti ovo nekim zubacem)...

zhabica's Avatar

Fala, mislim da znam što ćemo kuhati na Badnjak (osim ako se ne najave gosti, tada ću morati upotpuniti ovo nekim zubacem)...

Jeji!

Baš me zanima hoce ti se svidjet.

Ja sam od onih koji obozavaju i skampe i bob i zelenu manistru pa mi je ovo pun pogodak!

mishekica's Avatar

Što je zelena manistra?

Čitajući vaše postove, shvatila sam da ja zapravo ne uživam u nakuhavanju za druge. To mi samo stvara stres. Obožavam kuhati i volim kad mi netko dođe, ali kad je to osoba-dvije, a ne 16. Ne podnosim gužvu i galamu i mrzim obiteljska okupljanja. Ne uklapam se u ovu temu.

Lucas's Avatar

Čitajući vaše postove, shvatila sam da ja zapravo ne uživam u nakuhavanju za druge. To mi samo stvara stres. Obožavam kuhati i volim kad mi netko dođe, ali kad je to osoba-dvije, a ne 16. Ne podnosim gužvu i galamu i mrzim obiteljska okupljanja. Ne uklapam se u ovu temu.

ovako i ja...od riječi do riječi....došla sam na temu samo da nađem neki fini receptić za mene i muža pošto smo doma za božić i novu godinu pa da se bar fiino naklopamo....

po mogućnosti da se samo peče u roli ili da nema puno posla oko toga

Peterlin's Avatar

Što je zelena manistra?

Sad si trudnica, tek se privikavate na novi način života, čekate bebicu... ne treba vam publika i veliko jato. Još će dosta godina biti tako, a onda čovjek poželi i društvo odraslih... Stvari se mijenjaju. AKo je nešto ovako sada - ne znači da mora biti tako za sva vremena. Bit će svakakvih dana. Meni je sad bolje nego mi je ikad bilo u mladosti, he he he...

Osoblje foruma apricot's Avatar

zhabice, je li mimoza ona salata sa ciklom, krumpirom i ribanim jajima
    pa se slaže u prozirnu zdjelu i izgleda jako dekorativno?

Peterlin's Avatar

Jednostavni fini receptići za dvoje:

Teletina pohana u mljevenim prženim lješnjacima (zove se "Valentine", možda čak ima na internetu, ali nema tu neke velike mudrosti - samo se umjesto prezli uzmu prženi mljeveni lješnjaci i voila!) Uz to se servira dinstani grašak na špeku i kuhana riža, po želji neka svježa salata (crveni radič).

Tatarski biftek i prepečenac za one koji vole sirovo meso i nemaju zadršku prema takvim stvarima (vidiš, dugo nisam to radila, a imam multipraktik i baš bih mogla...)

Pileći curry u kokosovom mlijeku (mislim da marta kuha takve stvari, nije problem nabaviti začine - svega ima u Mercatoru na polici s delikatesama)

Razne kineske stir-fry kombinacije koje se rade u woku - to je idealno za dvoje, nema puno posla (osim oko sjeckanja, idealno za mali broj ljudi)

Od kolača - lažna mađarica ili crvenkapica s keksima, to se može napraviti u maloj količini i super je jednostavno.

Evo mjera za standardni pleh (za dvoje prepoloviti):

Lažna mađarica:
    1 kutija petit beurre keksa
    2 vrećice pudinga od čokolade
    0,5 l mlijeka
    2-3 žlice šećera
    0,5 l biljnog vrhnja za šlag (Halta ili slično)
    Za glazuru 10 dag koh čokolade + 1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje + 1 žlica ulja + malo ruma

Najprije se skuha puding po pravilima s vrećice (obje vrećice u 0.5 l mlijeka) i ohladi se (ja gurnem rajnglu s pudingom u sudoper pun hladne vode).
    Istuče se vrhnje za šlag i u njega polako mikserom umiješa ohlađeni puding (dodavati žlicu po žlicu, da se šlag baš jako ne ispuše).

U pleh (pravokutni, cca 32 cm) se poredaju keksi na dno (u moj ide 18 kom u jedan sloj). Premaže se polovinom kreme, posloži drugi red keksi, pa druga polovina kreme, pa opet keksi. Gore se zalije čokoladna glazura (čokoladu i mlijeko istopiti, pa dodati ulje i aromu ruma i zaliti po kolaču). Može čak i bez toga - ako je puno kreme gornji sloj keksa može se premazati kremom koju tada dijelimo na trećine a ne na polovine, pa se gore nariba čokolada ili posipaju šarene mrvice, kokos ili što već volite. GOtovo je za maksimalno pol sata, skupa s pranjem suđa.

Postupak za crvenkapicu je isti, samo ja koristim puding od vanilije, a gore umjesto čokoladne glazure stavljam voće iz leda ili kompota (ribizli, višnje, maline...) i zalijevam preljevom za torte prema uputama na vrećici.

Osoblje foruma apricot's Avatar

šta ja uopće radim na ovome topiku

pepi's Avatar

Evo još jedne ideje za Badnjak.

Kuhala prošle godine,s time da nisam imala sipe pa sam kombinirala lignje i hobotnicu.
    Mislim da ćemo i ove godine, svima se svidjelo, čak su i djeca jela.

http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...a/1239202.aspx

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by pepi View Post
    Evo još jedne ideje za Badnjak.

Kuhala prošle godine,s time da nisam imala sipe pa sam kombinirala lignje i hobotnicu.
    Mislim da ćemo i ove godine, svima se svidjelo, čak su i djeca jela.

http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...a/1239202.aspx
    Joj super je ovo! Radim samo sa lignjama i bude odlično!

apri, da, to je ta salata samo ne stavljam ciklu nego krumpir, šunka, jaja i vrhnje, al to sa ciklom je super ideja!

mishekica, zeleni rezanci valjda tjestenina u svakom slučau i potpis na Peterlin, s vremenom se stvari promijene. MM i ja volimo druzenja sa nasim prijateljima, nismo bas od nekih izlazaka, pa nam je to ko izlazak, volimo da nam dodju ljudi i da se druzimo uz hranu. Valjda je i moj odgoj utjecao na to, mojoj mami je sramota da ti dodje covik u kucu i izadje gladan, pa makar bio 5 minuta :D

Nego znate sta je meni bilo pravo otkrice? Racclette roštilj! To je tako genijalna stvar i tako se uklapa u naš način zivota da sam ga kupila prvom prilikom i sad nam je to hit za druzenja, ne treba puno pripreme prije druzenja, svi jedu toplo i gustaju. Uspila sam čak i naći dobar sir za topljenje ko zamjenu za racclette, ma divota! To mi je bila odlicna investicija
    Last edited by zhabica; 05.12.2012 at 12:36.

Jurana's Avatar

Koji je to sir, zhabice?

zhabica's Avatar

Švicarski jede se tako da se topi na posudicama ispod roštilja a gore pečeš meso i povrće. Rastopljeni sir složiš po krumpiru. Ide uz to još i kiselo povrće, gljive, ima i tema n forumu, idem ju pronać.
    Nisam ni ja jela to niakd prije do prije dvi godine, a super je okusom i obično se samoubijemo kalorijama :sram:

zhabica's Avatar

Jurana's Avatar

Ja još nisam skužila koji ti sir upotrijebiš

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ja još nisam skužila koji ti sir upotrijebiš
    Ajme oprosti, i pomislila sam da sam te možda krivo skužila, pogledat cu doma pa ti napisem. Neki za pizzu, ne znam mu sad napamet ime.

pikula's Avatar

Imam još jedno meze. Tek sad sam shvatila koju ljubav gajim prema povrtnim zamotuljcima. Ako imate zamrznute kuhane mlade mahune one uske dugačke, šparoge ili juliene povrće, to kratko prokuhate i ocijedite. U zdjeli izmješate ribani sir tipa ementaler, senf i bijeli papar. Premažite smjesom šnite šunke i omotajte oko stručka povrća, onda izrežite tanke šnite sira tipa gauda na prst široke trake i omotajte po sredini dastoji kao prsten na salveti, kratko zagrijete u mikrovalnoj ili u pećnici ako ste nešto prije pekli, onak na minutu, da se sir poljepi. Servirajte uz domaću majonezu ili neki limunasti umak kao dip. Jako lijepo izgleda, a prefino. Dašak proljeća među zimskim jelima.

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by apricot View Post
    šta ja uopće radim na ovome topiku
    istrazujes trziste, sjoo tebe :D

wewa's Avatar

da ne bude da samo offtopicim...

moj meni zavisi od gostiju koji dolaze, otprilike znam ko sta voli, a mi volimo svasta i lako se nadjemo na sredini

- omiljene su mi vecere s nekom domacom pogacom, pecivima i hrpom vrsta meze prilagodjene godisnjem dobu
    - gosti iz daleka obicno dobiju tipicnu bosansku sofru - dolme, tarhana, slatkisi po zelji
    - za Badnjak i Bozic navrate i gosti, za Badnjak bude bakalar u nekoj varijanti (odresci, valjuske od krompira i bakalara) a ove godine se siljim na salatu od hobe
    - za Bozic i Uskrs bude janjeca plecka, francuska salata, slatko po zelji slavljenika
    - za Bajrame smo kod starijih generacija, meni standardan, a moj doprinos bude domaci hljeb, za nase goste baklava od ljesnjaka
    - za Novu najcesce finger-food tipa punjenih jaja, mini sendvica od krekera, rolada od hljeba s topljenim sirom, ajvarom i maslinama/kis. krastavcima, lisnato po zelji slusatelja, obavezne coko kuglice za prozdiranje u ponoc
    - rostiljanje podrazumijeva paprike i sampinjone, meni i lignje, ostalima marinirana piletina i pljeskavice...

kudri's Avatar

Quote Originally Posted by pikula View Post
    Imam još jedno meze. Tek sad sam shvatila koju ljubav gajim prema povrtnim zamotuljcima. Ako imate zamrznute kuhane mlade mahune one uske dugačke, šparoge ili juliene povrće, to kratko prokuhate i ocijedite. U zdjeli izmješate ribani sir tipa ementaler, senf i bijeli papar. Premažite smjesom šnite šunke i omotajte oko stručka povrća, onda izrežite tanke šnite sira tipa gauda na prst široke trake i omotajte po sredini dastoji kao prsten na salveti, kratko zagrijete u mikrovalnoj ili u pećnici ako ste nešto prije pekli, onak na minutu, da se sir poljepi. Servirajte uz domaću majonezu ili neki limunasti umak kao dip. Jako lijepo izgleda, a prefino. Dašak proljeća među zimskim jelima.
    pikula, ovo bi fuul htjela probati, ali nisam skužila kako se sir drži u prsten? pomoću ćaćkalice neke ili? mislim, u glavi mi je elastičnost sira koji kad ga zavrneš i pustiš, vrati se u prvobitno stanj...vjerojato je važno imati neki spešl sir - mekši, a koji?

cvijetak's Avatar

Ja sam od onih koji se tresu danima prije navale gostiju (kad moram kuhati). Jedan od razloga je svakako taj što većina mojih gostiju spada u ekstra zahtjevne glede hrane. Ove godine planiram razdvojiti dječji dio rođendana od posjeta većine odraslih (mislim da će se tako klinci bolje zabaviti) pa bih voljela prijedloge. Moj plan je bio (za desetak djece) torta + ražnjići od flipsa i štapića + mali sendviči. Svi su ti klinci većinom u trku i nemaju vremena jesti, a žao mi je da ostanu gladni pa bih voljela imati nešto što mogu u sekundi strpati u usta i ići dalje. Što se tiče odraslih, tu stvarno nemam pojma, štogod da napravim neće biti vrhunsko, jooooj, a skoro svi od ovih mojih na to gledaju. A to je stvarno najbliža obitelj ... To bih mogla uvaliti MM-u

mama courage's Avatar

Nego znate sta je meni bilo pravo otkrice? Racclette roštilj! To je tako genijalna stvar i tako se uklapa u naš način zivota da sam ga kupila prvom prilikom i sad nam je to hit za druzenja, ne treba puno pripreme prije druzenja, svi jedu toplo i gustaju. Uspila sam čak i naći dobar sir za topljenje ko zamjenu za racclette, ma divota! To mi je bila odlicna investicija
    taman se htjedoh pohvaliti šta pravim za svečane večere, kad si me pretekla. i drago mi je da si našla zamjenu za raclette sir. no, bit će njega ponekad i iz švicarske

Anemona's Avatar

cvijetak, ja bih djeci nekakve konkretne zalogajčiće. Možda mini slance same ili punjene šunkom/sirom.
    Ako baš imaš volju možeš napraviti i mini pice.
    Uglavnom, ne bih im samo čips i štapiće.
    U krajnjem slučaju može i neki mini sendviči.

Dok smo mi bili djeca hit nam je bila voćna salata za svaki rođendan, ne znam kako bi to danas djeca prihvatila.

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by mama courage View Post
    taman se htjedoh pohvaliti šta pravim za svečane večere, kad si me pretekla. i drago mi je da si našla zamjenu za raclette sir. no, bit će njega ponekad i iz švicarske
    :smn:

Znaš da kopija nikad nije ko original

Anemona, kod moje djece bi vocna salata prosla odlicno!

Cvijetak, ja bi za djecu tople sendviče, to je ala pico pizzi, mozes uzet kruh za toast ili narezat kruh na fete ili čak polovice feta ako je velik kruh, ja obično namažem ketchupom, stavim šunku na sinte komadiće, naribam sit i pospem origanom, sa svim drugim kombinacijama mi je riskantno, gljive izbjegavam davat djeci a ostale dodatke nikad ne znam jel vole, ovo je kombinacija koja od svih prodje odlično. Naredaš sve u škrovadu (protvan?) i kad dođu gosti samo ubaciš u pećnicu, to je 10ak min maksimalno gotovo, izvadiš taj i ubaciš drugi, dok se ovaj peče složoš i treći pa opet i četvrti ako je potrebno.

Odlično je jer je toplo i brzo gotovo a kombinacija je koju djeca vole.

Page 1 of 3 123 LastLast