Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 150

Tema: Svečani meni za proslave i druženja

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis.

Jednom sam pitala kolegicu za savjet - što skuhati za više ljudi. Njen je odgovor bio da s mesom nikad ne mogu pogriješiti i nek stavim komad svinje u pećnicu. A meni to nije gušt. Em što mi baš nismo neki mesojedi, em što se pitam što ću ako uništim komadinu mesa.
    Nemožeš pogriješti sa komadom svinje, barem ako se o pripremi radi.

Moji svećani jelovnici uvijek su vezani za nekakva obiteljska okupljanja, a članovi obitelji vole samo klasiku, tako da sam davno odustala od eksperimenata.
    Uglavnom svaki Božić kuham za cc 15 što odraslih, što djece.
    Klasika teška i ove godine.
    Juha goveđa bistra sa rezanicam ili noklicama
    Pečena patka, mlinci,
    Pečeni svinjski kare (hladni), francuska salata , krumpir salata, zelje na salatu , zelena salata.
    Kolači sitni, voće i još neki kremasti kolač ili torta, ali još nemam ideja

totalno nemaštovito, ali što se može.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

što se tiče klasičara mesna štruca nije loš izbor, punjena s jajima, fino i efektno je na hladno uz neke nareske recimo i salate.
    A te mesne rolade mogu proči i sa egzotičnijim punjenjima.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    što se tiče klasičara mesna štruca nije loš izbor
    Osim za one koji ne konzumiraju mljeveno meso...

Stvarno rijetko kuham za puno ljudi, iz raznih razloga. No, kad kuham za bilo koga (bilo ih puno ili ne), radim prvenstveno ono što muž i ja volimo. Ne možeš svima ugoditi pa mogu barem napraviti ono što mi Ljubav voli. Našim gostima to nekako uvijek ispadne neobično.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pripremam za Novu godinu druženje za jedan par s djetetom, pa smišljam meni.
    Razmišljam da ne idem na svoju klasiku, ali nisam sigurna što bih.
    Ideje?

Mislila sam možda za paštetu od tune, namaz od slanutka, koju salatu (možda tijesto+tuna, pa neki meksički miks,...), nekakve slane kiflice,...
    Što dalje?
    Da li koncipirati cijelu večer na nekim takvim "predjelima" ili ponuditi i nešto "konkretno"?

Za desert bih neku čokoladnu tortu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad je malo ljudi pa se može normalno sjediti i jesti za stolom, ja bih uvijek konkretnu večeru.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ideje?

Mislila sam možda za paštetu od tune, namaz od slanutka, koju salatu (možda tijesto+tuna, pa neki meksički miks,...), nekakve slane kiflice,...
    Što dalje?
    Da li koncipirati cijelu večer na nekim takvim "predjelima" ili ponuditi i nešto "konkretno"?

Sory, a kaj misliš ponuditi djetetu?
    Kod mojih bi možda prošla pašta. Osim ako dijete ne jede baš sve.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ideje?

Što dalje?

ja sam godinama hodala okolo
    jela sve i svašta, svakakve budalaštinice, egzotike, ovo ono...
    i na kraju sam zaključila da mi NG nije NG bez pajceka i sarme

ostarilo se i gotovo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Kad je malo ljudi pa se može normalno sjediti i jesti za stolom, ja bih uvijek konkretnu večeru.
    Ma i ja si to nekako mislim.
    Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Sory, a kaj misliš ponuditi djetetu?
    Ne trebaš se ispričavati, pitanje je na mjestu. Djecu ne spominjem (njihovo i svoje), jer njima ionako moram posebno pripremiti.
    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i na kraju sam zaključila da mi NG nije NG bez pajceka i sarme ostarilo se i gotovo
    Pajceka i sarmu ne smijem jesti, a ni djeca ne jedu, tako da otpada, da ne pripremam 3 različite varijante.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i na kraju sam zaključila da mi NG nije NG bez pajceka i sarme

ostarilo se i gotovo
    Ovako i kod mene... Možda ja i bih nešto drugo, ali doći će nam na novogodišnji ručak kompletna rodbina raznih generacija (pretežno starija ekipa) i mora biti uobičajen jelovnik:
    - bistra juha teleća ili goveđa s gris knedlima
    - odojak
    - sarma (svekrvina)
    - salate vrsta raznih: francuska (minimalna količina - ustupak mužu i djeci), cikla, krumpirova ili grah salata (kako bude htjela većina) i mladi luk
    - obvezni varaždinski klipići
    - eventualno neki kremasti kolač ali sve si mislim da bi bolje pasal neki štrudl od domaćeg tijesta i jabuka s grunta - dosta nam je preslatkih kolača

Inače, za sam doček NG kod nas se nikad nije kompliciralo kao za novogodišnji ručak (jer to je obično mlađa i manje tradicionalna ekipa):
    sirna plata s maslinama i kiselim krastavcima, friški kruh i/ili klipići, može domaći. Ako sam u dobroj formi, može i slana sirnica, ali obično mi se ne da jer je kuća ionako puna sitnih kolača vrsta raznih. Iza ponoći kuhane domaće kobasice + prigradnje (hren, ajvar, ukiseljeni paradajzi) i to je to.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Anemona, ako ne smiješ jesti pajceka (iako ga ne bi smjeli jesti ni mm, njegova mama, moji roditelji itd - a jedu ga samo na taj jedan dan u godini) razmisli da napraviš fini haznfefer... Meni nema boljeg mesa. Još domači knedli od kruha ili žemljača iz pećnice - raj zemaljski, a jednostavno je i brzo gotovo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.12.2012. at 21:21

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jel to zec? Nemam zeca i nemam ga gdje kupiti.
    Razmišljala sam na tu foru o knedlima od kruha i junetini ala pašticada.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nešto na foru pašticade ili pašticada je meni super izbor.
    Možda mesna rolada i neka fina salatica.
    Mislim zavisi i kakav je doček, ako je bez obzira što vas je malo predviđen ludi ples ili šetnja do trga ili tako nešto onda mi je ok jača večera, a ako će biti nasjedavanje ja bi nešto lakše, možda roladu od puretine i neku finu salaticu.
    Ja sam za Božić uz prasetinu napravila salatu od graha i slanutka, mm je s nevjericom gledao da kako grah na Božić ali fino je sjela, doduše bilo je i krumpira ispod peke.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

To će biti više laganini - penzionerski.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Jel to zec? Nemam zeca i nemam ga gdje kupiti...
    da to je zekonja!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod nas je, kad dolaze gosti za Božić (moji slave, ja pomažem mami), uvek klasičan meni:
    predjelo, čorba, sarma, pečenje sa salatama (i salate sa majonezom i obične), kolači

Mi sa prijateljima nismo tako formalni, pa često eksperimentišem neka jela, isprobavam svašta. Npr sad za doček praviću lazanje. To svi volimo, ne jedemo često, a mogu (i vole) i deca. Uz to će biti svakakvih grickalica koje ćemo razvlačiti celo veče (slane galete, pršut, sir, punjena jaja...), ali za večeru su se svi izjasnili za lazanje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sad si me vissnja podsjetila i mi smo jednom bili na dočeku kod prijatelja gdje smo se svi izjasnili za lazanje. Bile su odlične.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Razmišljala sam na tu foru o knedlima od kruha i junetini ala pašticada.

Jao, ja bih uvijek odabrala pašticadu. Ali da je netko drugi napravi.
    Ako ti ostane viška, možda budem u prolazu na Novu godinu...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni osobno pašticada nekako nije za večeru nego za ručak, ali to je eto stvar ukusa.
    Ja bih izabrala neko pečeno meso i salate - npr. beef Wellington (biftek u lisnatom tijestu), ili recimo baš sam vidjela zgodan
    recept na dobrahrana za lungić u lisnatom.
    Ili manje formalno - tortilje, njoke sa gorgonzolom i sl.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Kod mene pašticada može i za doručak.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Anemona, ako ne smiješ jesti pajceka (iako ga ne bi smjeli jesti ni mm, njegova mama, moji roditelji itd - a jedu ga samo na taj jedan dan u godini) razmisli da napraviš fini haznfefer... .
    od rječce Hazen in Fafer zec u grmu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    od rječce Hazen in Fafer zec u grmu

Genijalno!

A sad ozbiljno - Hasenpfeffer=zečji paprikaš

Meni je to asocijacija na odličan crtić i još bolju sinkronizaciju: Zekoslav Mrkva + debeli kralj koji je stalno svog slugu (onog čovječuljka s brčinama do čizama) gnjavio da mu skuha haznfefer...

Evo recepta - prvo nađemo nekog zeca u grmu, pa donesemo lonac da on uskoči i dalje ide otprilike ovako: http://www.chefkoch.de/rezepte/47921...enpfeffer.html

Koga zanima, vidjela ja ne baš zečeve (za to moraš imati lovca u obitelji) ali kuniće u Šparu, a ima ih bome i Blagus (privatnik iz Preloga koji prodaje jako fine purice i piceke po većini zagrebačkih tržnica). Zec je nezgodan jer zna bit pun sačme, a i moraš ga pacati tj. marinirati bar 24 sata, jer je žilav. A fiiiini kunići su ko mladi pilići, čak i ukusniji.

Anemona, teletina ti je isto wunderbar meso za taj saft. Ima dva načina - napraviš na pašticadu (u komadu) ili na šnicle pa opet "a la vild" s lukom, korjenastim povrćem i gljivama. Čuvam jedan paket vrganja za tu svrhu , bit će vjerojatno na Tri kralja...

Ako trebate recept za pašticadu, vičite, ali možda je bolje da to napiše netko od Dalmatinaca, a ne ja s kontinenta.... meni je bolji rečeni paprikaš!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.12.2012. at 15:46

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Daj Peterlin recept za pašticadu, ja radim lažnu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Daj Peterlin recept za pašticadu, ja radim lažnu.
    Za pravu pašticadu treba biti junetina od buta (kaže moj prijatelj od kojeg sam uzela recept). I sad ga ne bih našla napisanog taman da se na glavu postavim (imam samo neki ratni bez mesa ) pa ću probati iz glave. Nadam se toplo da neću ispustiti ni jedan bitan sastojak. Nisam ovo kuhala od prošle Nove godine jer i ja radim "lažnjak" i to u ekspres loncu, ali to je svakodnevno jelo.

Veliki komad junetine (1-2 kg, u komadu)
    5-10 dag pancete ili suhog špeka narezanog na prutiće za špikanje

Meso se izvana očisti od opne (ako ima), našpika se špekom (netko stavlja i mrkvu, ja ne volim) pa se stavi u marinadu tj. namoči ga se preko noći u vinski ocat kojem se može dodati malo crnog vina i grančica svježeg (ili suhog) ružmarina. U tu marinadu može se narezati mrkva ali i ne mora - po želji. Može se staviti i lovorov list, ali ga nemoj staviti poslije u lonac - čuvaj lovor za haznfefer! Da ne potrošiš baš litru octa samo za taj pac, staviš u posudu tako da bude do štajaznam trećine, pa se onda povremeno okreće da se svi dijelovi namoče.

Sastojci za saft - dooosta luka (2-3 glavice, ovisi o količini mesa), nasjeckati - ne treba biti presitno jer će se kuhanjem raspasti:

1-2 žlice masti (ili odgovarajuća količina ulja)
    mrkva, peršin i celer (količina ovisi o količini mesa) - narezati na kockice
    češnjak - 2-3 češnja - narezati (ja naribam na ribež za zelje na listiće)
    nekoliko suhih šljiva
    3-4 karanfilića cijela (ne pretjerati, jaki su ko 100 vragova)
    malo kima (nekoliko zrnaca - olakšat će probavljivost, ali ne bi se smjelo osjetiti)
    crno vino ili prošek - što ima, preferiram prošek, ali trenutno nemam pa se "švercam" s pelješkim plavcem ili crvenim vermutom - treba bar 3 dl za 1 kg mesa, za veću količinu i više
    1 žlica džema od brusnica (dobre su bome i moje višnje, a drijenak još bolji - staviš što imaš)
    2-3 velike žlice gustog pirea od paradajza ili dvostruka količina običnog, može i smrznutog, po mogućnosti bez kožice i sjemenki - mnogi stavljaju više ali ja ne volim pretjerati s paradajzom
    za podlijevanje voda ili bistra juha

Meso izvaditi iz marinade i ocijediti.
    Masnoću otopiti u dubljoj posudi (koja mora imati poklopac) zapržiti sa svih strana da malo dobije koricu kako se ne bi isušilo, pa izvaditi u drugu posudu.
    Na masnoću baciti luk i korjenasto povrće, pa prodinstati da malo omekša nekoliko minuta tj. da postane staklast. Dodati paradajz, češnjak, šljive, vino ili prošek i džem i dobro promiješati. Vratiti meso i doliti vina, pa dodati vode ili juhe da ogrezne (smije malo viriti). Posoliti (2% od težine mesa, po potrebi kasnije dosoliti) i dodati ostale začine.

Poklopiti, pustiti da zakipi, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha 2-3 sata. Probati dugačkim tankim nožem ili štrikaćom iglom da li je gotovo. Po potrebi malo podliti ako se vidi da je umak pregust (oprezno, da ne bude prerijedak).

Kad je meso mekano, izvaditi ga van, a umak se može propasirati. MOže poslužiti i štapni mikser za to, ali prije treba "uloviti" karanfiliće, he he he (ne pitaj kako mi je to palo na pamet, na greškama se uči...)

Eto, tako bih to ja zamutila.

Sad kad sam već sve napisala, pogledala sam kako rade drugi - tek toliko za usporedbu: http://zena.hr/clanak/kuhanje/dalmat...a_tanjuru/6811

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Meni se ova jako sviđa.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja radim tako nekako ali ja ne volim kvasinu pa ne stavljam kvasinu, mm je alergičan na crno vino pa ni vino ne stavljam, luk isto tako alergija jel..ali stavim puno suhih šljiva i mrkve
    bez obzira što nedostaje nekoliko osnovnih sastojaka nama je ukusno, mada možda to više i nije pašticada.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene ta tradicionalna hrana ubije psihički i fizički, i budem istodobno presita i pregladna, i prestala sam zvati ljude iz rodbine jer ne valja mi ni to tradicionalno ni hrabro, i bude mi zlo od kusanja sa svih strana pa mislim da gladujem od Božića do sredine siječnja :/ Čekam da prođe... u međuvremenu kad me nitko ne gleda jedem juhu iz vrećice i bacim na tavu zamrznuto povrće i jedem u špajzu da me se ne snimi.

Ako mi se ne smuči jedenje kao takvo, napravim za NG cocq au vin, to je dovoljno uvjerljivo, a opet fino i aromatično i jestivo jelo, pa se ljudi ne nađu posve iznenađeni i uvređeni, a i nema prigovaranja kako više ne mogu gledati svinju, sarmu i francusku... al jedva čekam da sve prođe da se nasitim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najbolje meso za pašticadu je tzv. "lažni biftek" - to je jedan određeni dio buta, duguljasti mišić.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

"lažni biftek" često kupujemo, meni je odličan za lažnu pašticadu.
    Jedino sam sigurna da ću skuhati čokoladni liker.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što ti je lažna pašticada?

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

A što ti je lažna pašticada?
    Baš sam i ja to htjela pitati...

Anemona, izignorirala si činjenicu da sam ti se najavila za Novu godinu.

Šalim se. Nemam pojma ni gdje si.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja pravim lažnu pašticadu
    to znači da ne pečem meso u komadu, nego odrezak po odrezak, u "rajngli"
    kad je pečeno, zalijem šugom i pustim da kuha dok meso skroz ne omekša
    šug se radi kao i za pravu pašticadu, ali može se čak i izbjeći štapni mikser; ionako se dovoljno kuha, pa se sve raskuha

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja ću za Novu uz pečenje iz rola napraviti po prvi puta pašticadu iz expresa kojega sam dobila za Božić ( fala mami) baš me zanima kak će to ispasti.
    Ja ne volim mješati slatko i slano pogotovo u mesnom pa da li će jako faliti šljive da ih izostavim?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ribice probaj, ali nije to toliko slatko.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ribice, smatram da će šljive baš jako faliti, jer meni baš one daj taj dodatni okus.
    Uopće se ne osjeti slatko, a i ne trebaš staviti 100 šljiva, stavi 2-3.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Lažnu pašticadu radim s mesom narezanim na šnicle.
    Posolim ga, popaprim i malo uvaljam u brašno, mrvicu ga prepržim na gril tavi. Izvadim meso, ubacim ga u ekspres lonac i na tavi provrtim crveni i bijeli luk, malo zalijem vodom, da se pokupe "mrvice" mesa i sve zajedno zalijem na meso u ekspres loncu.
    Dodam sitno narezanu ili ribanu mrkvu i celer, suhe šljive, paradajz (sos ili friški ako imam), crno vino, mljevenu papriku, malo još soli i papra i dodam vode, da je do vrha mesa.
    Zatvorim ekspres lonac i kuham cca sat vremena.
    Nakon toga prođem umak štapnim.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Savijača s gljivama je jako fina, djeluje efektno, može se jesti topla i hladna. Ako su prisutna djeca, jednu napravimo bez gljiva. Mogu se dodati i neke vrste povrća umjesto gljiva
    http://www.knorr.com.hr/hr/Recepti/T...aca-s-gljivama

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Fala cure, budem stavila par komada, jedinu pašticadu ( pravu) sam jela na jednoj svadbi prije par godina pa se ni ne sjećam kakav je okus bio. Javim kak je ispalo

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Lažna mađarica:
    1 kutija petit beurre keksa
    2 vrećice pudinga od čokolade
    0,5 l mlijeka
    2-3 žlice šećera
    0,5 l biljnog vrhnja za šlag (Halta ili slično)
    Za glazuru 10 dag koh čokolade + 1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje + 1 žlica ulja + malo ruma

Najprije se skuha puding po pravilima s vrećice (obje vrećice u 0.5 l mlijeka) i ohladi se (ja gurnem rajnglu s pudingom u sudoper pun hladne vode).
    Istuče se vrhnje za šlag i u njega polako mikserom umiješa ohlađeni puding (dodavati žlicu po žlicu, da se šlag baš jako ne ispuše).

U pleh (pravokutni, cca 32 cm) se poredaju keksi na dno (u moj ide 18 kom u jedan sloj). Premaže se polovinom kreme, posloži drugi red keksi, pa druga polovina kreme, pa opet keksi. Gore se zalije čokoladna glazura (čokoladu i mlijeko istopiti, pa dodati ulje i aromu ruma i zaliti po kolaču). Može čak i bez toga - ako je puno kreme gornji sloj keksa može se premazati kremom koju tada dijelimo na trećine a ne na polovine, pa se gore nariba čokolada ili posipaju šarene mrvice, kokos ili što već volite. GOtovo je za maksimalno pol sata, skupa s pranjem suđa.

Postupak za crvenkapicu je isti, samo ja koristim puding od vanilije, a gore umjesto čokoladne glazure stavljam voće iz leda ili kompota (ribizli, višnje, maline...) i zalijevam preljevom za torte prema uputama na vrećici.
    Taman dođem ispljuvati ovaj recept kadli bacim pogled, čisto onako da vidim nije li mi štogod promaklo. I skužim da sam stavila duplu količinu mlijeka! Ja sam pročitala "Najprije se skuha puding po pravilima s vrećice", ali ne i ostatak "(obje vrećice u 0.5 l mlijeka)". O đizs!

Ali nevezano (barem mislim) na to - previše se po mom ukusu osjeti puding. Preferirala bih okus baš čokolade. A puding je iz Lidla bio, taj mi je jedini fini i baš pravi čokoladni.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

znam da kasnim, ali moram napisati jelovnik svog šogora koji smo imali na Badnjak

Aperitiv - Rakija bar
    Kotonjada, hib i smokovak

Slijedovi posta i nemrsa ( )

Mali zalogaji - za svakog ponešto (razni kanapeići sa namazima od bakalara, lososa sa tartufima...)
    Plata plodova mora
    Koktel od kozica
    Močna juha od gofa s pjenicom od parmezana
    Salata od hobotnice
    Tajlandska salata od sipe i liganja s gratniranim maslinama
    Polpete od tunr u sauru na podlozi od rikole
    Bakalar
    Brbavice u prošeku

Slatko
    S. fritule (barem dupla smjesa)

Vina
    Cabernet sauvignon
    Muškatni silvanac
    Kupaža rudežuše i vranca

bilo nas je 5 odraslih i 4 djece

sad idem tražit Božićni jelovnik - ručak je bio kod nas doma

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dakle, Božićni menu kod nas doma
    bilo nas je 10 odraslih i 5 klinaca - svi su jeli sve

predjelo:
    pršut, sirevi razni, masline
    pašteta od vepra
    kuhani jezik (goveđi) sa hrenom i jabukama
    juha
    vepar (a la pašticada) i domaći njoki i kroketi
    sarma
    pečena guska sa umakom od naranče i prilozima (prilozi: krumpir, mlinci i umak od jabuka)
    roladice od janjećih jezika u umaku od rajčica

desert:
    bakini kolači

od svega nabrojanog ja sam radila samo sarmu, sve ostalo MM - od nabavke, pripreme do samog finiša i čiste kuhinje

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

čekaj, šogor i muž, jesu to dva brata?
    Ako jesu kapa dole majci koja ih je odgojila .
    Ili su kuhari po struci?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jesu, braća su
    nisu kuhari, samo vole dobro jesti, pa si daju truda i u kuhanju
    i najveći klanj mojoj dragoj svekrvi

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uskoro mi dolazi rođendan gdje trba biti pravi obrok za cca 15 ljudi. Sviđaju mi se recepti poput ovog gdje se meso nareže na šnicle, nekako začini i stavi u rernu:
    http://www.coolinarika.com/recept/parmezan-piletina/
    Molim savjete ili neki drugi fora recept koji bi omogućio raniju pripremu...a da nije komadina u rerni

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa Vidi poruku
    Uskoro mi dolazi rođendan gdje trba biti pravi obrok za cca 15 ljudi. Sviđaju mi se recepti poput ovog gdje se meso nareže na šnicle, nekako začini i stavi u rernu:
    http://www.coolinarika.com/recept/parmezan-piletina/
    Molim savjete ili neki drugi fora recept koji bi omogućio raniju pripremu...a da nije komadina u rerni
    Ako želiš piletinu, možeš filete izrezati na tanje komade. U tepsiju staviš malo vrhnja za kuhanje, pa posložiš filete koje si uvaljala u brašno i jaje (kao za pohanje, samo bez prezli) i preko toga naribaš sir (neki koji će se rastopiti) i zaliješ sve vrhnjem za kuhanje. To bude brzo gotovo, za cca pola sata. i uz to neki prilog, tipa pire ili povrće.
    Ili neku divljač ili junetinu ili teletinu izrezano na kocke izdinstaš na luku i dodaš crveno vino, malo senfa, lovora, bibera, možeš naribati i korjenasto povrće unutra i kuhaš dok ne omekša (ako uzmeš divljač, ostavi ju večer prije u vinu ili u malo octa, kao pac). Uz to su super one knedle s kruhom (možeš uzeti tijesto za pizzu, dodaš unutra ispržene kockice kruha i malo peršinovog lista - oblikuješ knedle u ruci i kuhaš nekoliko minuta u slanoj vodi) ili špecle, njoke. I neka salata.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    znam da kasnim, ali moram napisati jelovnik svog šogora koji smo imali na Badnjak

Aperitiv - Rakija bar
    Kotonjada, hib i smokovak

Slijedovi posta i nemrsa ( )

Mali zalogaji - za svakog ponešto (razni kanapeići sa namazima od bakalara, lososa sa tartufima...)
    Plata plodova mora
    Koktel od kozica
    Močna juha od gofa s pjenicom od parmezana
    Salata od hobotnice
    Tajlandska salata od sipe i liganja s gratniranim maslinama
    Polpete od tunr u sauru na podlozi od rikole
    Bakalar
    Brbavice u prošeku

Slatko
    S. fritule (barem dupla smjesa)

Vina
    Cabernet sauvignon
    Muškatni silvanac
    Kupaža rudežuše i vranca

bilo nas je 5 odraslih i 4 djece

sad idem tražit Božićni jelovnik - ručak je bio kod nas doma
    Padam u nesvjest!

I bozicni meni je savršen!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

žabica, radila sam nedavno za MM-ov rođendanski party one tvoje zalogajčiće od lisnatog i stvarno su jako fini i efektni, samo znaš kaj mi se dogodilo - kako sam ih punila sirom on se za vrijeme pečenja rastopio pa su se malo slijepili nisu se baš lako odvajali u zalogajčiće.

(moram reći da ih moji proždrljivi gosti nisu niti doživjeli kao male zalogajčiće nego su grabili komade od po 5.6 zalogajčića na tanjur)

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

žabica, radila sam nedavno za MM-ov rođendanski party one tvoje zalogajčiće od lisnatog i stvarno su jako fini i efektni, samo znaš kaj mi se dogodilo - kako sam ih punila sirom on se za vrijeme pečenja rastopio pa su se malo slijepili nisu se baš lako odvajali u zalogajčiće.

(moram reći da ih moji proždrljivi gosti nisu niti doživjeli kao male zalogajčiće nego su grabili komade od po 5.6 zalogajčića na tanjur)
    Da, to se i meni zna dogodit, ovisi o siru hoce li se skroz rastopit ili samo napuhat da ih slijepi, pokusaj kad ti se dogodi da se skroz rastopi pa se tesko odvajaju ostavit ih da se malo ohlade onda se sir opet stvrdne, iako se i meni najcesce dogodi da ih se pojede za tren nema veze kakvi su, sad vec to moja ekipa zove: ono tvoje lisnato a stvarno je super, efektno, ukusno i brzo gotovo, kad mi nalete iznenadni gosti to je za 20-30 minuta vec na stolu toplo pečeno.
    Posljednje uređivanje od zhabica : 20.02.2013. at 10:37

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo nase alternative za pasticadu, naucio me frend iz brazila raditi ovo jelo i svi ga obozavamo:

- Juneci but (Tafelspitz) 2 kg
    - Panceta (30 dkg)
    - Krumpir za kuhanje (1 kg)
    - Mrkva (1 kg)
    - Luk (1 kg)
    - Gljive
    - Suho meso
    - Kobasice
    - Govedja juha za podljevanje

Meso naspikati i dobro zatvoriti u velikoj teci na visokoj vatri tako da nastane lijepa smedje korica (ja iskljucivo kuham s maslinovim uljem).
    Dodati luk (cijele ociscene glavice) i staviti da se karamelizira, nakon 15 min dodati oguljeni krumpir i ociscene mrkve i opet 15 min dinstati.
    Zaliti s juhom i ostaviti na laganoj vatri, ostaviti 2 sata da se lagano pirja.
    Kada je meso mekano, narezati na fete i vratiti u povrce i sug. Dodati zadnjih 30 min kobasice, suho meso i gljive.

Kada se luk raspada i sug se zgusnuo, jelo je gotovo. Krumpir se napuni sa sugom - za prste polizati

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa Vidi poruku
    hrskavi trokutići punjeni mljevenim mesom i kikirikijem i prženi u ulju - ful brzo gotov i jaaako fino - a la ovo: http://www.coolinarika.com/slika/tro...jevenim-mesom/, ali ja pržim u ulju i meso ne dinstam prethodno i dodam kikiriki + nekoliko vrsta umakića - ljuti, blagi, kiseli (tartar) itd.
    ja bi link na recept od ovoga,pliz
    tu je samo slika,a meni neznalici to niš ne znači

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Lucas prvotno napisa Vidi poruku
    ja bi link na recept od ovoga,pliz
    tu je samo slika,a meni neznalici to niš ne znači

evo:https://www.coolinarika.com/recept/t...jevenim-mesom/

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu