Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Poslovni plan - kako napisati?

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno Poslovni plan - kako napisati?

Kao što i sam naslov kaže... Moja jako dobra prijateljica otvara frizerski salon i kao mladom obrtniku dobiti će pomoć od države. Ono što nas muči je napisati dobar poslovni plan. Gospođe koje rade na HZZZ-u nisu baš bile jako pričljive u davanju informacija, samo su rekle da o tom poslovnom planu ovisi da će dobiti poticaj ili ne.
    Ono što sam našla na internetu od poslovnih planova su pravi elaborati i odnose se na banke ili velika ulaganja. Ona je dobila nekakav obrazac P-1 od HZZZ-a na kojem treba popuniti ove teme:
    - Opis djelatnosti ( e sad, kako da frizer opiše što bolje i opširnije svoj posao)
    - Drugi izvori financiranja (ona je sama kupila sav namještaj za opremanje malog salona, a treba joj novaca za potrošni materijal, fen, češljeve i četke, viklere, farbe, škare, mašinicu, peglu, šapmoni, gelovi, maske, preljevi i sl.)
    - Radno iskustvo ( to znamo, certifikati koje ima, tečaji i sl.)
    - Ostalo

Ako je netko imao pozitivno iskustvo da je dobio poticaj dobro bi nam došla svaka pomoć ili primjer kako da napišemo barem ovu prvu točku jer ona ima najviše mjesta za pisanje.
    Svaka ideja je dobrodošla.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Neka se javi ovdje http://www.raza-tpz.hr/
    koliko znam tu bi trebala takve informacije dobiti besplatno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj slavonka2 prvotno napisa Vidi poruku
    - Opis djelatnosti ( e sad, kako da frizer opiše što bolje i opširnije svoj posao)
    - Drugi izvori financiranja (ona je sama kupila sav namještaj za opremanje malog salona, a treba joj novaca za potrošni materijal, fen, češljeve i četke, viklere, farbe, škare, mašinicu, peglu, šapmoni, gelovi, maske, preljevi i sl.)

- Ostalo
    Iz mog iskustva (napisala sam ih dosta ) predlažem
    - pod opis djelatnosti navesti osim da će se nuditi usluge šišanja, farbanja i sl nešto po čemu će salon biti drugačiji, da li će se specijalizirati za mladenačke frizure ili frizure za muškarce/žene srednjih godina, da li će raditi ekstenzije, da li friziranje mladenki, da li će surađivati sa najbližom frizerskom školom po pitanju primanja školaraca na praksu - dobro je navesti bilo koju djelatnost koja će salonu dovoditi extra klijentelu (osim standarndo očekivane klijentele). Zatim neke od ideja - da li će to bit kreativan mladenački salon ili umjeren klasičan salon - ponovo unutar pojma usmjerenosti prema korisnicima. Da li će biti ponuđene ekstra usluge tipa prodaje kozmetičkih preparata, čupanja obrva i sl - opet da se povećaju izgledi za pozitivnim poslovanjem. Bitno je pokazati usmjerenost prema pozitivnom poslovanju, te inventivnost u pronalasku dodatnih izvora prihoda u obrt. Bit poslovnog plana je da obrtnik dokaže da ima jasnu viziju šta će raditi, kako i za koga, te da će na kraju uspješno poslovati. Nitko ne želi financirati/subvencionirati projekte koji su unaprijed osuđeni na neuspjeh. Također je zgodno navesti i neke popratne befite koje bi Vaš salon mogao donijeti užoj zajednici (tipa upošljavanje ljudi, primanje školaraca na praksu, popust starijima od 65 godina, sudjelovanje u organizaciji lokalnih priredbi i/ili manifesticaija i sl).
    - Drugi izvori financiranja - u Vašem slučaju financiranje osnovnih sredstava je iz vlastitih sredstava obrtnika (osnovna sredstva su sve što nije potrošni materijal, ima rok trajanja dulji od 1 godine i služi kao osnovno sredstvo kojim se obavlja posao), dok se obrtna sredstva (za potrošni materijal koji ste naveli) financiraju dijelom iz subvencije, a drgugim dijelom ili iz vlasttih sredstava ili iz pozajmica banke ili na neki treći način. Pozitivno je što su se najveće stavke financirale iz vlastitih sredstava obrtnika jer to pokazuje ozbiljnost obrtnika - jer on angažira svoj novac u pothvat, a pomoć mu treba za jeftinije stavke u početku poslovanje.
    - Radno iskustvo - sve ste naveli, možda još samo koji plan za budućnost tipa konstantno usavršavanje, posjećivanje radionica i tečajeva, sudjelovanje na sajmovima, modnim revijama, natjecanjima i sl - kao orijentiranost prema nastavku obrazovanja (npr. državni projekti cjeloživotnog obrazovanja -ako ih bude bilo)
    - Ostalo - dobro je navesti osobnu sklonost obrtnika prema djelatnosti, želju za uspjehom, motiviranost u radu, ozbiljan pristup, možda samozapošljavanje nakon X vremena nezaposlenosti i bilo koju drugu okolonost koja bi se subvencioniranjem pokrenula nabolje

Ako je potrebno još pomoći - slobodno na PP

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ajme cure moje kako ste brze. Hvala Vam puno puno

Sumskovoce da li će ti biti problem pregledati kada napišemo pa da ti pošaljem na pp?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

slavonka nema problema, može

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

moze li meni ko pomoci napisat meni to stvarno neide :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke