Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: laktoza, fruktoza, glukoza

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno laktoza, fruktoza, glukoza

Neko mi ovdje spomenu laktozu (mlijecni secer) za slabu probavu. Pokusala sam nabavit, ali to ovdje nema :shock: . Sestra ce mi poslti paketic iz Njemacke sa laktozom u prahu (tamo je ima u svakoj trgovini). Ovdje mi farmaceut preporuci glukozu (kukuruzni secer). Pocela sam jucer Mejri stavljati u mlijeko, caj...ima li neko iskustva sa ovim? Jeli stvarno pomazu...Jeli glukoza preporucljiva za novorodjencad? (I Ahmed ima problema sa stolicom). pilici moji...

E sad o dextrozi. Mejra uziva u lizama i bombonima ali ja branim. Nasla sam neke bomboncice od dextroze i cak lize. Jeli to ok? Mislim ipak bi trebalo biti bolje od 'obicnog secera'.

Glupo pitanje: jesu li dextroza i fruktoza jedno te isto. (nemojte samo reci googlaj podatke)

fala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cekaj, jel ti to dajes djeci po preporuci doktora? Jel dojis Ahmeda?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne, ne dojim Ahmeda. Njemu glukozu i ne dajem. Samo Mejri...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, ovdje svaki doktor preporucuje caro syrup ili glukozu djeci sa slabom probavom. Prvo mi je preporucio mineralno ulje :shock: ali sestra se raspitala u Njemackoj (apoteka) i rekli su da to niposto ne dajem djeci. :shock:

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa mu onda vjeruješ s glukozom? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dekstroza je grozdjani, fruktoza vocni secer.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Dekstroza je grozdjani, fruktoza vocni secer.
    ok, thanks

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To su ti sve jednostavni seceri koji po meni nisu bas idealni za organizam. Prirodni izvori tipa voce su mi ok, al davati to djeci mi i nije bas neka ideja. Ahmedu pogotovo. Daj malo detalja, kakve probavne smetnje ima Mejra?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    pa mu onda vjeruješ s glukozom? :?
    Ma jok, apotekar mi je preporucio glukozu!

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma onako, kaka 'loptice', crne. I dosta se napati dok izbaci..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakva joj je situacija sa zeljezom u krvi?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kakva joj je situacija sa zeljezom u krvi?
    zeljezo joj je negdje izmedju 12 i 13. Neznam bas tacno! :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel to gornja granica po vasim mjerama?
    A za prehranu kako je? Sta najvise jede, sta nikako ne jede? Kako stoje stvari sa slatkisima? Pije li obicno kravlje mlijeko?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma sorry na ispitivanju. Ne moras odgovarati ako ti se ne da. Htjela sam reci da mi je bezveze da se to sve daje djeci. Da mora postojati nekakav kljuc u prehrani i stanju organizma, zbog cega je njoj stolica takva. I da mi je bezveze davati djetetu jednostavne secere bez da se ispitalo ovo sto sam napisala. Jeste vi probali eksperimentirati? Mozda izbaciti kravlje mlijeko? Ili slatkise i grickalice? Mozda davati ujutro npr. zobene pahuljice sa suhim vocem, izmiksano u puding....ima tu puno mogucnosti.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Jel to gornja granica po vasim mjerama?
    A za prehranu kako je? Sta najvise jede, sta nikako ne jede? Kako stoje stvari sa slatkisima? Pije li obicno kravlje mlijeko?
    Normala je izmedju 10-14. Voli slatkise, mada ih od mene ne dobije skoro nikako. Voli voce, salate (obozava), supe, pite, meso je skoro pocela jesti (piletina, teletina), voli ribu. (sve jede minimalno)

Pojma nemam...pije kravlje mlijeko, mada sam skratila u zadnje vrijeme. Dam joj kamilicu pred spavanje. Mozda bi sojino mlijeko pomoglo :/ ?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne znam za ostalo, ali kukuruzni slad se ne bi trebao davati bebama (iz istog razloga zašto ne davati ni med). Jel' Mejra pije dosta tekućine?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam. Mozda da probate neko vrijeme smanjiti kolicinu mlijeka i preradjevina od bijelog brasna?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Glukoza i fruktoza su jednostavni šećeri, monosaharidi, koje čini jedna molekula. Fruktoze najviše ima u voću, ali i drugdje, a glukoza je naširoko prisutna u živim bićima, a ujedno je i osnovno stanično gorivo (pogotovo za stanice mozga – zato imamo potrebu za slatkim kad puuuno učimo). Laktoza je pak građena od jedne molekule glukoze i jedne galaktoze, dakle disaharid, a nalazi se u mlijeku. Dekstroza je u biti glukoza.

Zašto šećeri kod tvrde stolice... Šećeri su osmotski aktivne tvari, što znači da na sebe navlače vodu. Ako netko pati od zatvora, može si pomoći na način da popije popije jaku šećernu otopinu. Princip djelovanja je taj da će visoka koncentracija šećera zadržati vodu u crijevima, a voda će onda naravno omekšati stolicu. Za to ti ne treba kupovati glukoze, fruktoze i slično, nego je dobar i obični konzumni šećer, iliti saharoza, koju sigurno imaš doma na kuhinjskoj polici (saharoza je zapravo glukoza+fruktoza). Na šalicu čaja stavi se cca dvije žlice šećera, a poslije sprint na zahod. Sličan efekt postiže se i kompotom, najbolje djeluje onaj od suhih šljiva – razmočiš ih i skuhaš u vodi dok ne postanu skroz mekane. Fino i djelotvorno. Osobno mi je to draža varijanta. Kompot uvijek možeš ponuditi djetetu kao desert ili za večeru, radije nego ga tjerati da pije bljutavo slatki čaj.

Premda je ovo zgodno znati za rješavanje akutnih problema sa zatvorom, mislim da nije primjereno za trajno rješavanje problema tvrde stolice čiji uzrok treba tražiti u prehrambenim navikama. If I were you, radije bih dugoročno pripazila na prehranu, da bude više voća i povrća, vlaknaste hrane, da je dovoljan unos tekućine i da se ne pretjeruje s proteinima (oni bi mogli biti uzrok tvrde stolice). Sojino mlijeko je također bogato proteinima, pa mi se čini da to nije rješenje. U kravljem ipak ima laktoze...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Glukoza i fruktoza su jednostavni šećeri, monosaharidi, koje čini jedna molekula. Fruktoze najviše ima u voću, ali i drugdje, a glukoza je naširoko prisutna u živim bićima, a ujedno je i osnovno stanično gorivo (pogotovo za stanice mozga – zato imamo potrebu za slatkim kad puuuno učimo). Laktoza je pak građena od jedne molekule glukoze i jedne galaktoze, dakle disaharid, a nalazi se u mlijeku. Dekstroza je u biti glukoza.

Zašto šećeri kod tvrde stolice... Šećeri su osmotski aktivne tvari, što znači da na sebe navlače vodu. Ako netko pati od zatvora, može si pomoći na način da popije popije jaku šećernu otopinu. Princip djelovanja je taj da će visoka koncentracija šećera zadržati vodu u crijevima, a voda će onda naravno omekšati stolicu. Za to ti ne treba kupovati glukoze, fruktoze i slično, nego je dobar i obični konzumni šećer, iliti saharoza, koju sigurno imaš doma na kuhinjskoj polici (saharoza je zapravo glukoza+fruktoza). Na šalicu čaja stavi se cca dvije žlice šećera, a poslije sprint na zahod. Sličan efekt postiže se i kompotom, najbolje djeluje onaj od suhih šljiva – razmočiš ih i skuhaš u vodi dok ne postanu skroz mekane. Fino i djelotvorno. Osobno mi je to draža varijanta. Kompot uvijek možeš ponuditi djetetu kao desert ili za večeru, radije nego ga tjerati da pije bljutavo slatki čaj.

Premda je ovo zgodno znati za rješavanje akutnih problema sa zatvorom, mislim da nije primjereno za trajno rješavanje problema tvrde stolice čiji uzrok treba tražiti u prehrambenim navikama. If I were you, radije bih dugoročno pripazila na prehranu, da bude više voća i povrća, vlaknaste hrane, da je dovoljan unos tekućine i da se ne pretjeruje s proteinima (oni bi mogli biti uzrok tvrde stolice). Sojino mlijeko je također bogato proteinima, pa mi se čini da to nije rješenje. U kravljem ipak ima laktoze...
    ANVI, super informacije. Mejra stvarno jede puno voca i povrca. Ponekad joj je salata obrok. Ali ona stvarno premalo jede. Mozda je i to uzrok njenoj tvrdoj stolici.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne znam. Mozda da probate neko vrijeme smanjiti kolicinu mlijeka i preradjevina od bijelog brasna?
    Probacemo i ovo.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

AA povremeno ima tvrđu stolicu koja se poboljša ako mu dajem malo više tekućine. Jede voće, povrće, žitarice itd., ali izgleda da je kod njega ključ za dobru probavu uzimanje više vode.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •