Anvi prvotno napisa
Glukoza i fruktoza su jednostavni šećeri, monosaharidi, koje čini jedna molekula. Fruktoze najviše ima u voću, ali i drugdje, a glukoza je naširoko prisutna u živim bićima, a ujedno je i osnovno stanično gorivo (pogotovo za stanice mozga – zato imamo potrebu za slatkim kad puuuno učimo). Laktoza je pak građena od jedne molekule glukoze i jedne galaktoze, dakle disaharid, a nalazi se u mlijeku. Dekstroza je u biti glukoza.
Zašto šećeri kod tvrde stolice... Šećeri su osmotski aktivne tvari, što znači da na sebe navlače vodu. Ako netko pati od zatvora, može si pomoći na način da popije popije jaku šećernu otopinu. Princip djelovanja je taj da će visoka koncentracija šećera zadržati vodu u crijevima, a voda će onda naravno omekšati stolicu. Za to ti ne treba kupovati glukoze, fruktoze i slično, nego je dobar i obični konzumni šećer, iliti saharoza, koju sigurno imaš doma na kuhinjskoj polici (saharoza je zapravo glukoza+fruktoza). Na šalicu čaja stavi se cca dvije žlice šećera, a poslije sprint na zahod. Sličan efekt postiže se i kompotom, najbolje djeluje onaj od suhih šljiva – razmočiš ih i skuhaš u vodi dok ne postanu skroz mekane. Fino i djelotvorno. Osobno mi je to draža varijanta. Kompot uvijek možeš ponuditi djetetu kao desert ili za večeru, radije nego ga tjerati da pije bljutavo slatki čaj.
Premda je ovo zgodno znati za rješavanje akutnih problema sa zatvorom, mislim da nije primjereno za trajno rješavanje problema tvrde stolice čiji uzrok treba tražiti u prehrambenim navikama. If I were you, radije bih dugoročno pripazila na prehranu, da bude više voća i povrća, vlaknaste hrane, da je dovoljan unos tekućine i da se ne pretjeruje s proteinima (oni bi mogli biti uzrok tvrde stolice). Sojino mlijeko je također bogato proteinima, pa mi se čini da to nije rješenje. U kravljem ipak ima laktoze...