[QUOTE=enela;2292669]
http://www.vatican.va/roman_curia/co...rdship_en.html - o nastanku svemira se govori u točki 63.
[QUOTE=enela;2292669]
http://www.vatican.va/roman_curia/co...rdship_en.html - o nastanku svemira se govori u točki 63.
Ovo mi je razjasnilo stav kc prema nekim znanstvenim cinjenicama i teorijama. Nadam se.Christians have the responsibility to locate the modern scientific understanding of the universe within the context of the theology of creation.
Hvala Zdenka2.
Pretpostavljam da je učiteljica pričala o Sv. Barbari i Sv. Luciji u okviru adventskih običaja sijanja pšenice, dječjih povorki sa svjetlom i sl, pa je tome dodala i priču o njihovom mučeništvu, koje i nije priča nego povijesna činjenica. Toga ima i danas i to masovno - Nigerija, Indija, Sirija...
MIslim da roditelji trebaju reagirati ako misle da su neki sadržaji koji se u školi nude neprikladni za njihovu djecu.
Pa općenito mislim da ukoliko roditelj ne prihvaća nauk Katoličke crkve, njihova tumaćenja i program koji se prezentira na vjeronauku, ne treba upisivati djecu na školski vjeronauk. Moja cura ne ide na vjeronauk, i mislim da je to dobra odluka. Inače bi vjerojatno i ja postavljala pitanja kakva postavlja daddy.
pa dobro deaedi, al ima situacija gdje jedan roditelj prihvaća, a drugi ne prihvaća. a program se može prezentirati na jedan i na drugi način.
a priča o ocu koji drubi glavu kćeri vjernici (ajd poslije ga grom ubije) ne vjerujem da je dio kurikuluma za prvi razred.
![]()
Rekla bih da daddy misli da eksplicitni opisi mučeništva nisu primjereni za djecu te dobi, i ja se sa time slažem.
Ali to je stvarno do učiteljice, u vjeronaučnom udžbeniku nema tih priča - uči se o svecima i mučenicima, ali rekla bih da je odluka vjeroučitelja što će pričati o tome.
Evo, recimo u drugom razredu su sada učili o Abrahamu, no ne spominje se žrtvovanje Izaka - a to je recimo nešto što pretpostavljam da dijete od osam godina ne bi baš lako shvatilo, znači sadržaj je prilagođen dobi.
Slažem se... Ovisi o predavaču, u svakom slučaju. Ovo je tema za roditeljski sastanak, pogotovo ako su i drugi roditelji primijetili pretjeranu revnost vjeroučiteljice + potpuno odsustvo osjećaja za mjeru i način.
(U razredu mog starijeg bilo je sličnih problema pa se to raspravilo na roditeljskom sastanku zajedno i na predmetnim informacijama svatko za svoje dijete, a kod mlađeg koji ima drugu vjeroučiteljicu sve je išlo i još uvijek ide glatko i nenametljivo...)
ovako je kod nas. suprug je vjernik, ja nisam. bome ćemo ih lijepo zbuniti sa svojim interpretacijama biblije, vjere i crkve.
samo se nadam da ih ne počnu izlagati na vjeronauku.
bit će mi drago da vjeronauk shvate kao zabavu i druženje, da iz njega izvuku poučne poruke.
to je sve šta očekujem od tog predmeta.
Moj sin ne ide na vjeronauk, ali je silom prilika i stjecajem okolnosti morao odslušati par sati vjeronauka u razredu pa mi je doma došao s pričom o Abrahamu i Izaku i bogme sam bila prisiljena upustiti se u priče za koje uopće ne smatram da ih on sa svojih 8 godina mora znati i razumjeti.
Tako da sadržaj zaista ovisi o odluci vjeroučitelja. Žalosno je samo što smo mi kao roditelji odabrali sasvim drugu opciju, a i opet mi dijete sluša ono što - po našoj odluci i slobodi izbora - ne bi trebalo slušati.
http://www.youtube.com/watch?v=KiMNzQi3OqY
od 00:18 djeca u židovskoj školi raspravljaju o toj situaciji... dobro mali veli, jednom kad je podigao nož kao da ga jest ubo u srce. iz filma "vjernik" (inače jako dobar film)
ja se sjećam da se moji roditelji nisu nikako slagali s tadašnjim školskim programom odnosno s onim što bi mi klinci prenosili iz škole ili donosili ispisano u bilježnicama
to što sam čula različite tvrdnje mislim da mi je samo koristilo
brzo sam shvatila da nema apsolutnih istina, po mom mišljenju svakome je bolje da to što prije spozna
moje dijete još ne ide u školu ali se susreće s različitim vjerovanjima, čim smo došli do nekih škakljivih pitanja bila sam spremna objasniti da neki ljudi vjeruju da jedno a drugi drugo, ali da pravu istinu malo tko zna
O postanku svijeta i čovjeka također se još raspravlja, ako kreacionizam ni ne računamo. Zašto to ne bi rekli djeci?
Što se tiče odsijecanja glave, ne znam što bih rekla. Sjećam se i da sam u toj dobi mogla pročitati razne krvave priče (mitove, bajke) a da me ne bi toliko dirale. Kao što djeca ne reagiraju na krvave detalje u bajkama. Ipak, učili smo o mučenjima narodnih heroja i konclogorima i to bi nas diralo - jer je bilo ispričano s namjerom i na takav način da nas dirne. Dakle hoće li tvoje dijete imati neke negativne posljedice od tih priča ovisi o karakteru tvog djeteta i o načinu na koji im vjeroučiteljica predstavlja te dijelove priče.
Mislim dakle da tvoje dijete (najvjerojatnije) neće imati noćne more niti će biti previše zbunjeno ako joj objasniš da možda vjeroučiteljica nije uvijek u pravu, kao što ni ti nisi uvijek u pravu.
To ipak ne znači da ne trebaš reagirati ako misliš da su neki sadržaji neprimjereni, niti da smatram da je uredu što se vjeronauk održava u školi.
u biti, morala bih se editirati - umjesto pravu istinu malo tko zna trebala sam napisati pravu istinu nitko ne može znati
pa ti si došla čak do kraja posta
ali zašto ne? tako skidaš unaprijed odgovornost sa sebe![]()
Ispitala sam Anitu, ona je prvi razred. Oni imaju udzbenik "Ucimo ljubiti Boga i ljude". Ucili su o svecima u dijelu "Ljudi i poslije smrti zive s Bogom" (to je bio dio vezan uz Dusni dan). U sklopu cijele price o umiranju i zivotu ucili su i o svecima ( kul pricice, nikakava mucenja i sl).
Dio o sv. Barbari su radili vezano uz 4. prosinac, dobili su slicicu koju je trebalo obojati, izrezati i zalijepiti u biljeznicu, i yup, culi su kako je njen tata dao da joj odsijeku glavu jer se nije htjela odreci Boga. Kaze da su svi rekli kako je to grozno, i vjeroucitelj se slozio da je to grozno (sto je tata dao takav nalog, nisu ulazili dalje u raspravu).
Posljednje uređivanje od Storma : 11.12.2012. at 14:18
Okej, ima jos ubijanja, Kain je ubio Abela (gledali su neki crtic). Doduse, Anita iz svega toga izvlaci moralne pouke (tipa: nije lijepo ubiti svoga brata ako si ljubomoran) i nastavlja dalje.
Mislim da bi bilo dobro da roditelji odluce, sto ce im djeca uciti u skoli. Oli evoluciju da je eto slucajno nastao ili kreacionizam da je stvoren Inteligentnim procesom.
slažem se sa stormom, mi se također trudimo da djeci objasnimo različita vjerovanja - sve na nivou priča.
ali su u ovoj dobi te priče daleko od porodičnih odsijecanja glava, makar bila dio folklora.
Moje je mišljenje da se evoluciju i kreacionizam nikako ne bi smjelo izjednačavati, a naročito ne u školi.
Evolucija je znanstvena teorija, do koje se došlo na temelju činjenica, hipoteza i znanstvenih metoda. U znanosti nema vjerovanja/nevjerovanja, hipoteze se provjeravaju i na kraju prihvaćaju ili odbacuju, ovisno o dokazima.
Kreacionizam je tumačenje koje nema znanstvenu podlogu, samo vjersku.
Ipak, dokaza za evoluciju danas je toliko da je apsurdno u 21. stoljeću govoriti da bilo tko, a naročito dijete u osnovnoj školi, samo treba odlučiti hoće li im vjerovati ili ne
Inače, čini mi se da u našim školama ipak (još) nema opasnosti od ovakvih dvojbi, jer kreacionizam nije toliko došao do izražaja (kao u nekim američkim sredinama).
Mozda zvuci glupo, pa da pojasnim - hoce li moje dijete sa 7 godina vjerovati da je svijet stvorio Bog ili je nastao ovako ili onako je stvarno njena stvar.
Sjecam se kad smo obradivali teoriju nastanka svijeta na jednom satu biologije u srednjoj skoli pa je profesorica iznijela nekoliko teorija o nastanku - meni je bilo fascinantno sto mnogi nisu culi i teoriju da su zivot na Zemlju donijeli vanzemaljci :kez:
tanja, nije poanta u izjednacivanju teorija. na biogiji ce uciti o evoluciji, na vjeronauku npr o kreacionizmu, no nismo mi ti koji ce za njih odluciti u sto ce oni vjerovati.
dijete mora znati razliku između znanosti (znanstvene metode, hipoteze, dokaza) i religije (vjerovanja).
time mu ne oduzimaš mogućnost da odabere vjerovati. ali tu jednostavno ne ide znak jednakosti.
Storma, ali kreacionizam poriče ljudsko znanje. Nije to vjerovanje koje može postojati usporedo sa znanošću, to je stvarno ili - ili. Ako vjeruješ u to, ne možeš vjerovati ono što te uče iz povijesti, biologije, fizike...
nisam ni stavila znak jednakosti. ali sama ideja da se djetetu ne spomene teorija evolucije je apsurdna. moja su razmisljanja krenula od Antonelle-iong posta, da bi roditelji trebali odluciti sto ce djeca uciti u skoli, o tome hoce li im djeca uciti o evoluciji ili o kreacionizmu. Nema ili.
Posljednje uređivanje od Storma : 12.12.2012. at 11:43
I pricala sam o teorijama. Dajte zene zar me tako malo znate ccccc
pa ajmo im onda dozvoliti da slušaju i astrologiju i astronomiju. :zbunj
grayling je odlično rekao: video
mc, pitanje je bilo o vjeronauku. i kontradiktornosti. i teorijama. u skoli. u kojoj je i veronauk. what?
pa dobro, al kreacionizam je danas opstao jedino u samo u okvirima vjerskog fanatizma. u KC je davno napušteno doslovno tumačenje biblije.
dajte, nemojte sad još i da tu moramo neke bitke voditi, kojih nadam se da nema.
tako da vjeroučitelji koji tako, doslovno tumače bibliju pa i najmanjoj djeci, moraju biti, ne znam, opomenuti?
Srećom, dosta vjeroučitelja ima ipak smisla za to kako se radi taj posao. Moj sin je upravo iz škole donio ideju o stvaranju svijeta koja mi se sviđala - radi se o sedam BOŽJIH dana, a to nije ista mjera kao obični ljudski dani.
S druge strane, nema nikakve razlike između vjeroučitelja i ostalih nastavnika - neki su bolji, drugi odgovaraju daddy-jevom opisu, jedino su ljudi puno jače osjetljivi na taj vjeronauk, iako ja mislim da bi trebali bolje pratiti i tko i kako djetetu predaje npr. matematiku.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.12.2012. at 13:20
joj, apropo lucije, umrla sam jučer od smijeha.
bio neki prilog na tv, iz vinkovaca, kako se nekad obilježavala sv lucija.
pa je neka starija teta, kazivačica, onako, sama po sebi malo skeri izgleda, došla u vrtić i pričala djeci.
da su sv luciju mučili (pa opisuje mučenje, polijevali smolom...) al nije zatajila vjeru.
i da je imala prekrasne oči, koje su joj iskopali i natjerali da ih drži u ruci. pa je pokazala i kako.
a djeca sva ovako![]()
i da je sv lucija bila jako bogata i razdjelila je svoje bogatstvo, pa otud običaj darivanja djece. al darivala je samo dobru djecu i vrijedne djevojčice, koje rade ručni rad. a one koje nisu ništa napravile, moraju staviti ruku u žar.
onda je slijedio igrokaz, neka dječja folklorna grupa. kao, lucija u pratnji lucijaša (dečki) ulazi u kuću, s poklonima, al i sa žarom, imala onu starinsku peglu i maše s njom. i pita djecu jesu li bila dobra i vrijedna. i neku curu, koja nije niš napravila. pa joj vata ruku, ova vrišti, a lucija nemilosrdno gura ruku u tu peglu.
i, na kraju, kaže ta kazivačica djeci - sretan božić. a iz publike dva slabašna odgovora, od sto glasa, glasa čuti nije
dedi, vidiš, tvoja je dobro i prošla![]()
Zanimljivo kako su gotovo iste stvari za sv. Luciju skeri, neprimjerene, horor i za djecu traumatizirajuće dok su za Hallowen djeci potpuno primjerene
(da sada ne iskapam postove gdje se mame natječu koja će napraviti strašnije i krvavije oči za Hallowen itd)
noa, pravo zboriš. meni su djeca bila ful smiješna, onako prestrašena.
daddy, dignite galamu! Ne podcjenjuj snagu grupe! Mi smo svojevremeno uspjeli (na roditeljskom i na vr) i neke stvari su se ipak ublažile. Ne mogu reći da su se potpuno promijenile jer puno utjecaja ima i karakter osobe (neki stvarno nisu za rad s malom djecom) ali bilo je bolje. Barem se osvijestio problem, a to je već puno značilo (pa je čovjek mogao na predmetnim informacijama razgovarati s drugačijim argumentima kad se znalo i javno reklo da se većina roditelja ne slaže s nekim stvarima i nekim pristupom...)
bio roditeljski i nadam se da će biti sve riješeno jer je barem desetak roditelja odmah suglasno skočilo kad sam spomenuo da bi trebalo malo ublažiti retoriku vjeroučiteljice. hvala svima na diskusiji.