Najbolji kukisi ikad, otkad sam dobila ovaj recept prije nekih petnaest godina nema niti jednog blagdana, rođendana, fešte da nisu na stolu, svima su omiljeni.
Sastav
2 jaja
1 šalica šećera
1 šalica omekšalog maslaca (skoro cijeli)
2 šalice oštrog brašna
1 vanilin šećer
pola pp
1/2 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
1 šalica narezanih oraha (20 dag)
2 šalice narezane čokolade za kuhanje (30 dag)
Napomena: šalice su one za bijelu kavu, a žličice one najmanje za espresso.
Postupak
Izmiksati maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaja i sol.
Pomiješati brašno sa pp i sodom bikarbonom, pa umiješati u prvu smjesu.
Dodati narezane orahe i čokoladu.
Na lim staviti papir za pečenje pa slagati manje hrpice smjese sa razmakom od par cm.
Ja obično pripremim dva velika lima (35x35 cm) pa pečem naizmjenično, na svaki stavljam 25 (5x5) grumenčića veličine oraha.
Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko sedam - osam minuta, da pozlate, a ne posmeđe.
Vaditi kada se malo ohlade, dok su vrući su jako mekani.
Od ove doze ispadne nekih pet-šest limova za pečenje.
Najduži dio posla je sjeckanje čokolade i oraha, neki tome doskoče da sve izmlate sa onim za šnicle, a ja sam se već uvježbala pa mi sjeckanje brzo ide, sve zajedno nasjeckam za pet minuta,
kupim obavezno čokolade od 100 grama (one veće se teško režu) i nasječem ih velikim kuhinjskim nožem prvo okomito, pa vodoravno.
Orahe možete isto tako ili čak prstima, bitno da su veći komadi, da se osjete "pod zub".
Kukise stavite u neku kutiju sa poklopcem, mogu tako stajati i mjesec dana, provjereno.
Kome prežive, jel'...![]()