Quote Originally Posted by sirius View Post
U nasem vrticu su u program predskole bila ukljucena i djeca koja nisu bili skolski obveznici , ako su bila zainteresirana ( i kada su bila zainteresirana). E. je pohadala dvije godine predskole . Ali tu prvu godinu nije bila svaki put odusevljena, cesto se radije birala slobodnu igru ( imala je izbor birati).
Kod moje ćerke je isto ovako, prati predškolski program, mlađa je 40 dana od granice za upis u prvi razred.
Neću je upisati ranije, bez obzira što je znanjem sigurno na nivou predškolca. I što je i ona društvena, otvorena i (delimično) snalažljiva.
Ali, ako gledam emotivnu zrelost i neke socijalne veštine - preosetljiva je, burno reaguje, istovremeno naivna, još uvek uči da prepozna i odbije tuđu manipulaciju...Pažnja joj je kratka, motivacija još kraća.
Plus dobitna kombinacija sa vaspitačicom koja svako njeno odbijanje da radi i najprostije zadatke tipa bojenja bojanke tumači time što je ona "mlađa", pa "ima još godinu dana". Zbog takvog stava ja, nažalost, ne mogu da odredim stvarnu (ne)zrelost svog deteta (kod kuće meni obično ne odbija da radi zadatke koje u vrtiću neće...). Ne želim da ta fraza "ona je mlađa" postane opravdanje za nerad ni ćerki a ni nastavnom kadru ubuduće, tako da sam rešila da igram na sigurno.
Što se tiče razvijanja radnih navika, zar domaći zadaci i ne služe tome? Iskreno, više bi me brinulo da odmah u prvom razredu mora da uloži silno vreme u nekakvo učenje, nego to što će imati još dovoljno vremena da se igra.