Pokazuje rezultate 1 do 50 od 902

Tema: Prijevremni upis u skolu DA ili NE?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ako mene pitaš, ne moraš niti znati situaciju. mali od sirius je koliko ja znam darovit u nekim područjima i natprosječno inteligentan. što ti, yin, i možda još netko, uzimaš kao svojevrsnu akreditaciju za prijevremeni upis. a eto baš taj primjer od sirius pokazuje da nije to uvijek najsretnija stvar. što opet vodi do toga da treba gledati dijete i uključiti stručnu osobu.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ako mene pitaš, ne moraš niti znati situaciju. mali od sirius je koliko ja znam darovit u nekim područjima i natprosječno inteligentan. što ti, yin, i možda još netko, uzimaš kao svojevrsnu akreditaciju za prijevremeni upis. a eto baš taj primjer od sirius pokazuje da nije to uvijek najsretnija stvar. što opet vodi do toga da treba gledati dijete i uključiti stručnu osobu.
    Pa ja sam tvrdila upravo suprotno, nije mi baš jasno kakve veze ima natprosječnost u nekim poljima ili darovitost sa prijevremenim upisom. Po meni je dovoljno da je dijete spremno (ovdje naravno mislim i na emocionalni i socijalni kontekst ne samo intelektualni).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj yin&yang prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja sam tvrdila upravo suprotno, nije mi baš jasno kakve veze ima natprosječnost u nekim poljima ili darovitost sa prijevremenim upisom. Po meni je dovoljno da je dijete spremno (ovdje naravno mislim i na emocionalni i socijalni kontekst ne samo intelektualni).
    pa evo ti logičnog objašnjenja za tu tvoju nejasnoću. prvo: dijete ti nije obveznik. drugo: granica za upise se negdje mora postaviti.
    postavljena je tako u tvom slučaju da tebi ne paše. mislim, ne razumijem, a nije da se ne trudim razumjeti te

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i uključiti stručnu osobu.
    ma sve ok, al realno...što će ti stručna osoba reći za mjesec/dva razlike? to su stvarno nijanse.

po meni ovako stoje stvari - načelno, ako dijete nije iznadprosječno - ne savjetuje se prijevremeni upis.
    a zašto je to tako - zato jer, opet načelno, ipak više možeš pogriješiti ako dijete upišeš ranije u školu, nego što možeš pogriješiti ako ide kad treba ići. u ovom drugom slučaju, može se dosađivati u vrtiću i to je manje više to. a u prvom slučaju - može se ne snaći u školi, što je ipak malo veći problem od dosađivanja u vrtiću.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma sve ok, al realno...što će ti stručna osoba reći za mjesec/dva razlike? to su stvarno nijanse
    ne kužim, kako što će ti reći? pa mora biti uključena jer radi u školi, a radi se nešto mimo zakonski propisanih okvira.
    nije dovoljno imati samo želju.
    imamo i e dnevnik pa smo dužni ić na informacije jednom u polugodištu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne kužim, kako što će ti reći?
    pa ovo što piše mima - nema razloga za prijevremeni upis. da bi se dijete prijevremeno upisalo, moraju postojati neki razlozi. a to su, ne znam nadprosječni rezultati na testiranju.
    obzirom da ih nema - ne savjetuje se prijevremeni upis.

to ne znači da će dijete u dva mjeseca ne znam kako se promijeniti. odnosno, dijete s potpuno istim sposobnostima, samo dva mjeseca starije - bilo bi spremno za školu. obzirom da je dva mjeseca mlađe - ne savjetuje se prijevremeni upis. a to je isto dijete. misliš da su to tako sofisticirani testovi da "uvate" dva mjeseca razlike u sazrijevanju djeteta

dakle, odluka je na roditelju.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

pa ovo što piše mima - nema razloga za prijevremeni upis. da bi se dijete prijevremeno upisalo, moraju postojati neki razlozi. a to su, ne znam nadprosječni rezultati na testiranju.
    obzirom da ih nema - ne savjetuje se prijevremeni upis.

to ne znači da će dijete u dva mjeseca ne znam kako se promijeniti. odnosno, dijete s potpuno istim sposobnostima, samo dva mjeseca starije - bilo bi spremno za školu. obzirom da je dva mjeseca mlađe - ne savjetuje se prijevremeni upis. a to je isto dijete. misliš da su to tako sofisticirani testovi da "uvate" dva mjeseca razlike u sazrijevanju djeteta

Drugi psiholog je meni rekao da za prijevremeni upis upće ne trebaju iznadprosječni rezultati, dakle ne moraju postojati nikakvi takvi razlozi, dovoljno je da dijete jest spremno. To na taj način gleda ova naša školska psihologica, pretpostavljam zato što je njoj tako lakše, lakše se na taj način ograditi da ne propusti slučajno dijete koje nije spremno. Isto tako, riječ je o školi koja ima jako puno djece, upisuje jako puno prvašića i ima mnogo zahtjeva za upis djece koja ne spadaju u ovu školu. Stekla sam dojam također da odbijaju prijevremene i iz tog razloga.
    Ma više zvučim glupo i sama sebi, samo se ponavljam, a znam da vam zvučim kao da forsiram da dijete sada krene u školu. Nisam. Nemam takvog interesa. Meni bi bilo lakše i bila bi sigurnija sa odlukom da ostane u vrtiću još tu godinu.
    ALI nikako ne mogu (baš ne mogu) zanemariti tu njenu ogromnu želju. I sve što želim je da mi stručni tim abjektivno kaže JE LI ONA SPREMNA. Ne je li iznadprosječna, nego je li spremna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Adio,

potpisujem i te dijelove koje si kvotala apsolutno. A zašto si ti toliko kontra? ako nije preosobno pitanje.

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Bome, meni u ovoj dobi dva mjeseca nisu baš malo :/ U dva mjeseca se dogodi da odjednom imaš neko drugo dijete.
    I onda, to su dva mjeseca manje od najmlađih upisnika. A već na tim mlađima u razredu (a unutar obaveznog upisa) se nerijetko vidi razlika u odnosu na najstarije u razredu.
    Meni učiteljica za L. tvrdi da je među najzrelijima u razredu a najmlađa je, nema tu pravila cure.

Citiraj yin&yang prvotno napisa Vidi poruku
    Drugi psiholog je meni rekao da za prijevremeni upis upće ne trebaju iznadprosječni rezultati, dakle ne moraju postojati nikakvi takvi razlozi, dovoljno je da dijete jest spremno. To na taj način gleda ova naša školska psihologica, pretpostavljam zato što je njoj tako lakše, lakše se na taj način ograditi da ne propusti slučajno dijete koje nije spremno. Isto tako, riječ je o školi koja ima jako puno djece, upisuje jako puno prvašića i ima mnogo zahtjeva za upis djece koja ne spadaju u ovu školu. Stekla sam dojam također da odbijaju prijevremene i iz tog razloga.
    Ma više zvučim glupo i sama sebi, samo se ponavljam, a znam da vam zvučim kao da forsiram da dijete sada krene u školu. Nisam. Nemam takvog interesa. Meni bi bilo lakše i bila bi sigurnija sa odlukom da ostane u vrtiću još tu godinu.
    ALI nikako ne mogu (baš ne mogu) zanemariti tu njenu ogromnu želju. I sve što želim je da mi stručni tim abjektivno kaže JE LI ONA SPREMNA. Ne je li iznadprosječna, nego je li spremna.
    ja sam vrlo sigurna da su razlozi upravo to što si gore navela.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Adio,

potpisujem i te dijelove koje si kvotala apsolutno. A zašto si ti toliko kontra? ako nije preosobno pitanje.
    kontra prijevremenog upisa? nisam uopće. jedino što mislim da ako već odlučuje o djetetovoj budućnosti na način da ide nekom prečicom ili mimo, onda mora udobro sa svojom odlukom. naravno da svašta može biti i kad u školu krene obveznik, da se dijete ne snađe, da bude još neko vrijeme zaigrano i svašta nešto, a ne mora biti ništa od toga..
    ako odluči dati dijete ranije taman da se ovo sve i dogodi, da malo zašteka, nema mjesta kajanju. to je glupo. djetetu se pomaže i prilazi na način da mu se olakša što treba, a ne lupa se glavom zbog grižnje savjesti. zato ili znaš što hoćeš pa ideš po to ili ne znaš pa još jednu godinu razmišljaš. mama mi se previše koleba za jedno dijete koje zna što hoće.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa zar je? ja ne znam pa pitam...
    mislim da je odluka na stručnoj komisiji i statusu koje dijete ne obvezuje na upis pa zato neće ni biti upisano?
    ne znam kako bismo mi po željama mogli upisivati djecu, a zanemariti riječ stručne službe, meni je to sa novost ako se može.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

pa zar je? ja ne znam pa pitam...
    mislim da je odluka na stručnoj komisiji i statusu koje dijete ne obvezuje na upis pa zato neće ni biti upisano?
    ne znam kako bismo mi po željama mogli upisivati djecu, a zanemariti riječ stručne službe, meni je to sa novost ako se može.
    Pa evo napisala sam ti ranije kako je meni psihologica rekla. Dakle, uzet će svakako u obzir što ja odlučim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •