Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
jesu li se današnja saznanja u vezi prijevremenog upisa promijenila? imam djevojčicu koja će iduće godine u srpnju napuniti 6 godina i razmišljali smo da je damo na testiranje za raniji upis.

kognitivno mi se čini spremna (savladala je glasovnu analizu i sintezu, čita, računa do 10), osim toga je jako zainteresirana i motivirana za školu. oduvijek pokazuje veliko zanimanje za sve oko sebe (za razliku od dvoje mojih starijih klinaca, kojima je igra najvažnija) i pitanja i zaključci su joj na razini djece koja su starija od nje. u vrtiću joj je dosadno i kaže da želi ići u školu. (možda najviše zato što joj je brat sad u 1. razredu).

ako i prođe testiranje, kako da znam da je to ispravna odluka?

gdje bih je još mogla dati na testiranje? najviše me zanima testiranje emocionalne zrelosti.
ja nekako mislim da emocionalnu zrelost najbolje moze procjeniti teta u vrticu i vi.
u onim kratkim razgovorima oni mogu vidjeti sve ovo sto si nabrojala da zna, al emocionalnu zrelost, bas i ne.

pitas sta je bolje, ako porgrijesis- preran polazak ili frustriranost, mislim da se lakse nositi i "zalijeciti" frustriranost nego preran polazak.

znas da smo mi odgodili skolu. ona ce krajem ozujka 7. glavni razlog bila je emocionalna zrelost.
svi su govorili da ce imati preko ljeta skok, i je, imala je. no i dalje mi nije bila dorasla skolskom izazovu (ok, kod nas je bila i varijabla nove bebe i njena velika regresija radi toga).
pun pogodak je bio sto smo joj odgodili skolu, prebacili je u drugi vrtic (kvartovski) u englesku grupu (malo izazova). ona je druga osoba. to ne velim samo ja, to vide i govore i druge cure koje je poznaju.
u starom vrticu bila je medju najmladjima i uvijek u sjeni ovih "velikih". sad je ona gazda. tete su odusevljene s njom, ona im je desna ruka, njoj se izgradilo samopouzdanje i ima smjelosti napraviti ono sto prije nije. prilazi drugima, sklapa prijateljstva, prihvaca odbijanje djece na manje osoban nacin...ma sva se preporodila.

to je nase iskustvo.

mladja je pak rodjena u travnju, pa cu s njom morit brige o prijeveremenom...