-
Laumi, ja sam srpanjsko dijete i krenula sam u školu sa 6 godina i nepuna 2 mjeseca, bila sam najmlađa u razredu, a razlika između mene i najstarijeg učenika bila je godinu i 3 mjeseca. Doduše, u vrijeme kad sam ja kretala u školu, to nije bio prijevremeni upis jer su tada sva djeca rođena do 31.8. mogla sa 6 godina normalno u školu pa po tome nisam neki izuzetak.
Ovo pišem da ti dam dva primjera.
Da su me starci u vrtiću bili ostavili još jednu godinu, mislim da bih bila poludila, meni je vrtić bio strašno dosadan. Pamtim da sam kao petogodišnjakinja jako, jako plakala kad sam shvatila da me tete i starci "ne puste" u školu s generacijom iznad iako sam testove dobro riješila, a tete su mi ih morale dati na rješavanje jer sam inzistirala. Nisam tada razumjela što je generacija i tko je tu mlađi,a tko stariji (vrtić je bio skroz generacijski miješan), ja sam samo jako htjela ići u školu oduvijek.
U školi sam bila jedan od dvoje odlikaša, vrlo odgovorna, od trećeg razeda išla sam i u muzičku, a u svakom razredu imala sam još najmanje 5 slobodnih aktivnosti. Bilo mi je fora biti najmlađom u razredu, a kasnije mi je bilo jako drago što sam srednju završila s nepunih 18 
E, sad, moji starci su automatski isto promijenili i na mlađeg brata, i on je srpanjsko dijete. Bez razmišljanja su ga upisali u školu sa 6 godina. I pogriješili. Iako bistar, bio je još potpuno zaigran, potpuno nezainteresiran za školu, a to je ostao do kraja srednje škole. Ne znam bi li bio bolji da je krenuo godinu kasnije, vjerujem da bi, svakako štetilo mu ne bi. Sa mnom su starci sjeli možda 2 sata cijelu osnovnu, s njim najmanje 2 sata svaki dan.
Postoje prosjeci, većine, sredine itd., ali djetetu treba pristupati individualno. Ako želi ići i ako prođe testove, smatram da bi trebalo ići u školu. U mom razredu bilo nas je pola šestogodišnjaka, pola sedmogodišnjaka, a dobrih i loših učenika, odgovornih i problematičnih, skoncentriranih i manje skoncentriranih bilo je, sjećam se, podjednako u obje grupe.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma