Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
Ljudi, djeca su različita. Zašto gledati školu kao kaznu i kao nešto što će im oduzeti igranje? Meni je npr. ovo potpuno strano razmišljanje i tu sam se s tim prvi put srela s njim. Već sam napisala, ja sam, kao Laumina curica, krenula sa 6 godina i nepuna 2 mjeseca u školu i jedva to dočekala. Da se mene pitalo, bila bih krenula s 5.
Vrtića (a bila sam u najmanje njih 3) se sjećam kao nečeg potpuno nezanimljivog, tek sam u školi procvjetala. I ne, nije igra stala s upisom u školu.
Većini možda nije to tako i razumijem strahove i opreznost, ali dozvolite da ima djece koja mogu i žele ići ranije.
Debeli potpis! Ne može se generalizirati - svako dijete treba gledati posebno. I ja imam ovakvo vlastito iskustvo - izludila sam si roditelje, pa su popustili i upisali me u školu sa 6 godina (bilo je to 1968) ali ne mogu reći da nije bilo problema - sjećam se kako sam šetala po razredu jer nisam bila sposobna mirno sjediti, a zadatke bih završila u trećini zadanog vremena. Nije ni mojoj učiteljici bilo lako, a bilo nas je još takvih "bisera". Isto je i danas...

S druge strane, kad je moj stariji kretao u školu, bio je na granici odgode radi motorike, ali ipak smo ga upisali redovno jer je rođen s prave strane zakonske granice, pa se upisivao kad je već imao 7 godina i 4 mjeseca.

Ne treba se čuditi ni ljudima koji traže odgodu ni onima koji traže prijevremeni upis. Imaju ljudi svoje razloge, samo sve to treba dobro i pažljivo razmisliti+provjeriti jer kad se jednom odluči za bilo koju varijantu, nema natrag.