Results 1 to 50 of 902

Thread: Prijevremni upis u skolu DA ili NE?

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    LIMA's Avatar

Joooj, ja bih o ovoj temi mogla reći samo: Znam da ništa ne znam!
    Što više razmišljam i bavim se time to manje znam jer svako dijete je posebno i ono što vrijedi za jednoga ne vrijedi za drugoga.

Uglavnom, zakon kaže kako su sva djeca rođena do 31.3. školski obveznici. Iznimno, mogu se upisati ranije (daroviti) ili odgoditi ukoliko dijete prema liječničkoj procjeni nije postiglo određenu zrelost za taj uzrast. Tako zakon kaže.

E sad, ono što mi se ne sviđa je to što neki roditelji po defaultu odgađaju školu ako je dijete rođeno između siječnja i ožujka iako je dijete sasvim normalno razvijeno za svoju dob i time ga sljedeće godine dovode u jednu nepravednu prednost. I tako dolazimo do toga da NORMALNO i prosječno postaje NEZRELO.

Ono što se često navodi kao "nezrelost" ustvari je NORMALNO za šestogodišnjake (primjerice, nemogućnost zadržavanja pozornosti dulje od 20 minuta).
    Ako "nornalni" šestogodišnjak ima problema u navikavanju na školu, to nije problem prilagodbe djeteta na školu već škole na dijete.

Isto tako, nitko od nas ne zna kojom brzinom će se dijete razvijati. Neka djeca u roku par mjeseci dožive ogroman skok u zrelosti. Evo moja L. je prohodala sa 17 mjeseci i nije ništa govorila do 2. rođendana. Od 2. do 3. godine je doživjela takav skok u razvoju da je od nepričača došla do toga da je prije 4. rođendana već znala slova i počela čitati. Ja iskreno (zasad) ne razmišljam da ću ju odgađati (rođena je 24.3.) jer vidim da razvoj ide kako treba, bez problema će slušati skoncentrirano priču i više od pola sata i prepričati što se dogodilo. A to što mora sve biti po njezinom mislim da je stvar naše nedosljednosti u odgoju, a ne nezrelost (lijepo mi je rekao I. :Mama, ne smiješ joj popuštati, nije ni čudo da se tako ponaša kada joj sve pustiš. )
    Last edited by LIMA; 29.05.2013 at 21:09.