-
drago mi je kad vidim ova godišta kretanja u školu, ima još ameba na forumu. ja sam krenula s točno 7. bilo je podjednako starijih i mlađih od mene u razredu. Mudrac je bio (i još je) izuzetno napredno dijete u intelektualnom smislu, ali je rođen krajem kolovoza i ranije mi kretanje (iako je iz vrtića bilo upita jesmo li zainteresirani, znamo li za tu mogućnost) nije bilo opcija (i drago mi je da je tako). bila sam zabrinuta hoće li mu, kako se to kaže "biti dosadno" u školi jer je godinama prije i to sve samostalno svladao većinu gradiva prva 2 razreda (o sadržajima izvan školskog programa da ne govorim), ali se to, barem koliko mi je poznato, nije desilo.
Šeficu sam, ipak, upisala prije vremena. radi se o nekoliko dana, da sam rodila na sam termin, bila bi obveznik, tako da razlika i nije neka drastična, ali je samo dvoje djece mlađe od nje u razredu.
jasno je da nema pravila koje će biti univerzalno primjenjivo na svu djecu, ali granica negdje treba biti postavljena, i mislim da je ovakvo uređenje, uz dopuštena odstupanja uz stručnu procjenu, zapravo najbolje.
najbliže mi je razmišljanje lime - ne treba djecu prilagođavati školi, već školu djeci (pri tom, mislim, naravno na ove prve, polazne godine). i ovo o različitoj brzini sazrijevanja treba uzeti u obzir, neko će dijete koje je bilo manje zrelo, u školi vrlo brzo napredovati i preteći mnoge starije i pri samom polasku zrelije za školu. sve u svemu, teško je odlučiti za svoje dijete, posebno zato što nemaš sliku o tome kako će se stvari u školi odvijati, kakva će biti druga djeca, koliko će truda uložiti učiteljica...
ali, mislim da se već u drugom razredu sve te početne razlike gube i dječica su već ujednačena ekipa, koliko je to, naravno, moguće. ne vjerujem da će, a mislim da se većina roditelja toga boji, posljedice pogrešne odluke i "prerani" ili "prekasni" polazak u školu, pratiti dijete kroz čitavo njegovo školovanje.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma