Mi u dilemi. Velikoj. od nas (PGŽ) su upisi idući tjedan. Nije da nisam znala (svako godine su tako) ali me opet malo zateklo.
Mali je rodjen u 6mj 2009. On bi u školu. Muž nema dvojbi, on mora u školu...A ja se dvoumim. Imam listu za i protiv (istina,ona za je puno duža...)
Škola je malena,podrućna, više produžetak vrtića nego škola, učitelji su jim zamjenske mama, sve redom divne i krasne - u 4r (taj završava najstarija) jih je 12, u 1r (u taj ide srednji) jih je samo 6. Ove godine će jih biti cca 10...Učiteljica koji jih preuzima je za poželjeti ( a i ona koja jih preuzima iduće godine je ok).
Mali je intelektualno spreman, verbalno je jaći od mene, he he. Mozak mu radio sto na sat. Koncentaciju ima. Taj dio me ne brine uopće.
Brine me to, što idemo kod logopeda jer mu ne idu šumnici. Logopedica kaže da je kod njega to priučeno i da to nije nikakva frka, da će on to uz redovite vježbice brzo ispraviti ( motorika jezika i oblik čeljusti mu je ok). Drugi problem je disciplina, on je jako jako jako živahno dijete koje nema mira.
Socialne vještine su ok, jedino moramo poraditi na njegovom balkanskom temperamentu

, brz je na fitilju. (kad čitam Grgu Čvarka imam osječaj da Ratko opisuje njega, ha ha).
Psihologica, koja mi je ujedno i prijateljica, mi kaže na ga ne upisujem. Da će on možda biti ok sada ali da će imati problema kasnije, u višim razredima. Ali ona je apriori protiv ranijih upisa... Kad ga gledam ne mogu zamisliti da mora još godinu i pol u vrtić (u zadnje vrijeme jako štrajka s vrtićem, neda mu se, da mu je dosadno, da je uvijek isto) ali opet - ako ide na jesen u školu će imati tek 6g i 3mj; ako ide iduću jesen će imati 7g i 3mj i biće medju najstarijima (idealno bi bilo da ga možemo upisati negdje izmedju).
Znam da mi nitko ne može pomoći, da moramo odlučiti sami. Velika je to odluka pa me malo strah. Ali opet - da smo u Sloveniji bi išao ove godine redovito. Istina, tamo su u 1.r učiteljica i odgajateljica ali opet - bude i velikih razreda, a ova naša učiteljia je ujedno i odgajateljica i imat će jako maleni razred. Program nije baš isti, a nema ni neke velike razlike pogotovo ne kad gledam kako naša učiteljica radi s njima (ima završeno i waldorfsko pedagogiku). U našoj školi su puno n apodu, klupe su jim u krug, puno su vani, nemaju sat - dok imaju koncentraciju rade onda se igraju, pa opet rade...
Da mora redovno u školu, ne bi odgađala.
I opet, netko je napisada, da si može tu godinu extra iskoristiti kada bude završio srednju pa malo putovati i vidjeti svijeta. To mi je zvući puno bolje nego godina dana u vriću gdje mu je dosadno i ne voli ić.
Ahhhhh!