Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Vege pašteta u fušu - za šparne sladokusce

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Vege pašteta u fušu - za šparne sladokusce

Mislim da sam već o tome negdje pisao, ali evo u vidu nove teme.
    Radim to povremeno i baš je dobro, a jako se ušpara. U osnovi je humus, ali na gusto i s pimentom...

Potrebno:
    1dl maslinovog ulja
    1 konzerva ili 250g skuhanog slanutka, konzerva se ocijedi, voda se pričuva za eventualno razrjeđivanje
    žličica slatke crvene paprike u prahu
    1/2 žličice pimenta u prahu
    papar
    1 žlica suhog povrća za juhu
    1 žlica soja umaka - ne više inače se presoli!

Sve se ručnim blenderom pretvori u kremu. Mora odležati preko noći u frižideru.

Tajna ... je u pimentu. Bez pimenta nema okusa paštete. Ne smije se ni pretjerati.

Varijacije na temu: može se koješta nabacati unutra i dobro ispadne. Recimo danas sam natrpao ostatke seitana od ručka. Mogu isto tako dinstane gljive itd.

Fino je

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja ne znam gdje bih kupila piment i što je to uopće, inače mi se recept sviđa i želim ga probati

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Fino zvuči! Baš imam hrpu domaćeg slanutka...

Koliko dana može stajati? Može li se možda i smrznuti?
    I... gdje nabaviti suho povrće?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam gdje bih kupila piment i što je to uopće, inače mi se recept sviđa i želim ga probati
    Piment je ono po čemu se na fino čuje krvavica (i bez toga ne valja). I u mortadeli se vidi kad je narezana.

Imaš u Mercatoru, često i u Superkonzumu. U hrvatskom Sparu nisam gledala, ali ne bi me iznenadilo da i tam imaju...Izgleda kao debeli svijetli papar. Može se nabaviti i mljeveni.

Evo našla ovaj: http://online.konzum.hr/products/600...0-g-bocica-agz

* * *

Davore, hvala na ideji!

Inače, ja radim te paštete i namaze i od graha (kao hummus), ali kome smeta debela grahova kožica, dobro ga je propasirati. Slanutak je bolji za tu svrhu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Kako propasiraš? Na veliku pasirku ili imaš bolji način? Meni smeta koža od slanutka, a obožavam ga.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hvala, idemo po piment I slanutak

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovaj recept gore je osnova, a može se doraditi na razne načine. Recimo bolje se stisne ako se dio maslinovog ulja zamijeni kokosovim. Nemaju svi kokosovo ulje, a i bez njega je dobro, dakle kokosovo nije u osnovnom receptu.

Jako važna napomena po pitanju kombiniranja začina ... oprezno eksperimentirati!!! Jednom sam se zaigrao i stvar je imala šnjof po zagorenom transformatorskom ulju :bljuc: Začini koje sam naveo su sigurni i ne dogodi se nikakvo iznenađenje.

Suho povrće za juhu ... ne koristim vegetu, a u ovom receptu je i inače kritično doziranje soli. Jako lako se pretjera. Jedna žlica sojinog umaka, npr. tamari, je sasvim dovoljno slano. Više od toga i ispadne preslano. Koristim kombinacije suhog povrća poput onih u vegeti, pastrnjak, peršin, mrkva itd. Zgodnu kombinaciju pakira Kotany pod nazivom "povrće za juhu" i to je sasvim dobro. Podigne ovakva jela.

Piment koristim mljeveni. Vjerojatno bi jaki blender to usitnio, ali ostaje rizik da se krupniji komad nađe pod zubom. Za ovakve paštete to je apsolutni "must have".

Sojin umak ... najbolje tamari, a nikako s aromom školjaka jer su takve varijante začarane MSG-om i nemaju previše veze s prirodnim postupkom dobivanja soja umaka. Umaci s oznakom "Indonesian style" je tipično zaslađen i nije dobar izbor za paštetu - njega se koristi za satay, ali to je druga priča.

Razrjeđivanje ... oprezno i samo ako blender zaredom guta zrak. Onda se doda malo vode u kojoj se kuhao slanutak ili vode iz konzerve, ali se nastoji ne pretjerati.

U frižideru može sasvim sigurno stajati ~5 dana, ali obično ne poživi toliko dugo

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

u osnovi je ovo humus, samo modificirani

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Fali tahini da bi bio humus.
    Ovo je namaz od slanutka.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da. Upravo humus je bio inspiracija. S pimentom i soja umakom postane pašteta.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

probala,
    jako fino

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo cu sigurno isprobati, hvala na receptu Davore!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

obaozavam slanutak i hvala sto si mi "otkrio" tamari..soja sos sam potpuno izbacila zbog MNG-a a vidim da ga tamari, makar iz prodavaonice zdrave hrane, nema....jupiiiiiii

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam umjesto pimenta (nisam ga mogla naci u ducanima) stavila curry-ja i ispalo mi je odlicno. prava curry vege pasteta
    pa ako netko voli curry, to je savrseni recept

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma super da ti je uspjelo, ali moram još jednom upozoriti da to ne mora ispasti na dobro. Jednom sam natrpao dosta raznih začina za koje sam smatrao da idu zajedno, a rezultat je bilo nešto potpuno neshvatljivog sintetskog okusa ... bljak. Od tada sam oprezan. Stavim samo osnovne začine i to je to.

Imam preko 40 začina. Sam radim mješavine poput hing ashtak churne tako da možeš samo zamisliti moj šok nakon onog neuspjeha

Recept koji sam dao je sigurno OK, a za ostale kombinacije nisam siguran.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •